| | SLO | ENG | Piškotki in zasebnost

Večja pisava | Manjša pisava

Iskanje po katalogu digitalne knjižnice Pomoč

Iskalni niz: išči po
išči po
išči po
išči po
* po starem in bolonjskem študiju

Opcije:
  Ponastavi


1 - 10 / 28
Na začetekNa prejšnjo stran123Na naslednjo stranNa konec
1.
Predlog ukrepov za izboljšanje prometne varnosti na odseku Ljubljanske ceste v Celju
Sara Grad, 2019, magistrsko delo

Opis: Magistrska naloga obravnava predlog izboljšave prometne varnosti na odseku Ljubljanske ceste v mestu Celje – skupaj z opravljeno analizo obstoječega stanja in predlaganimi ukrepi za izboljšanje prometne varnosti. Območje obravnave sega od cestnega priključka Ljubljanska cesta – Medlog do semaforiziranega križišča Ljubljanska cesta – Čopova ulica. Namen magistrskega dela je analizirati obstoječe stanje (tudi ugotavljanje problematike prehitre vožnje), analiza elementov cestno-prometne infrastrukture (dimenzije voznih pasov, primanjkovanje oz. neustreznost infrastrukture za kolesarje ter pešce ter slaba preglednost na določenih stranskih prometnih smereh Ljubljanske ceste) itd. Pri analizi je bilo potrebno upoštevati bližino srednje šole, osnovne šole, vrtca ter značilnosti naselja. Smisel raziskave je poglobljeno raziskati navedeno problematiko, ki vključuje obstoječo infrastrukturo za vse prometne udeležence in tudi signalizacijo, prometne obremenitve ter analizo prometnih nesreč na odseku. Namen dela je podati predlog potrebnih ukrepov za izboljšanje prometne varnosti oz. načrtovati ukrepe tako, da bo na obravnavanem odseku doseženo izboljšanje ravni prometne varnosti za vse udeležence v prometu.
Ključne besede: prometna varnost, cestna infrastruktura, površine za pešce in kolesarje, umirjanje prometa, ukrepi za umirjanje prometa
Objavljeno: 30.10.2019; Ogledov: 693; Prenosov: 160
.pdf Celotno besedilo (8,62 MB)
Gradivo ima več datotek! Več...

2.
PREDLOG PREUREDITVE OBMOČJA KOŠAŠKI DOL V OBMOČJE OMEJENE HITROSTI
Klementina Knez, 2019, delo diplomskega projekta/projektno delo

Opis: Projektna naloga z naslovom predlog preureditve območja Košaški dol v območje omejene hitrosti predstavlja delo na področju urejanja prometnih površin in umirjanja prometa. V teoretičnemu delu so predstavljeni ukrepi za umirjanje prometa ter infrastruktura za pešce. V praktičnem delu pa je bolj podrobno predstavljena analiza obstoječega stanja, s pomočjo katere sem lahko podala predlog za ureditev površin za pešce. Površine za pešce so prikazane s pomočjo skic križišč, na katerih je narisan pas za pešce. Za lažjo interpretacijo so križišča oštevilčena in opremljena s fotografijo. Projektna naloga je predstavljena s skicami, fotografijami obstoječega stanja ter računalniško vizualizacijo.  
Ključne besede: gradbeništvo, cona 30, umirjanje prometa, ureditev površin za pešce
Objavljeno: 03.07.2019; Ogledov: 506; Prenosov: 62
.pdf Celotno besedilo (3,38 MB)

3.
Umirjanje prometa v naselju Spuhlja
Matjaž Golob, 2018, diplomsko delo

Opis: Z uvedbo ukrepov za umirjanje prometa je v diplomskem delu podan predlog za zmanjšanje voznih hitrosti motoriziranega prometa, ne da bi s tem občutno povečali raven hrupa, vibracij in drugih emisij, ki bi za stanovalce lahko bile moteče. Diplomsko delo zajema obravnavano zakonodajo, predstavljeno zgodovino naprav in ukrepov za umirjanje prometa tako pri nas kot v tujini ter opis naprav in ukrepov, ki jih uporabljamo v današnjem času. Pri tem je izvedena analiza konkretnega odseka ceste v naselju Spuhlja (štetje prometa, ugotovitev tranzita, meritve voznih hitrosti) in podan predlog ukrepa za umirjanje hitrosti.
Ključne besede: umirjanje prometa, vozna hitrost, tranzit, ukrepi, cestni odsek
Objavljeno: 07.11.2018; Ogledov: 523; Prenosov: 62
.pdf Celotno besedilo (3,15 MB)

4.
Analiza hitrosti motornih vozil med ukrepi za umirjanje prometa
Marko Kresnik, 2016, delo diplomskega projekta/projektno delo

Opis: Projektna naloga podaja analizo hitrosti motornih vozil na petih conah z omejitvijo 30 km/h. Hitrosti smo merili na samih fizičnih ukrepih in tudi na vmesnih območjih. Predstavljeni primeri se nahajajo v Mariboru oziroma v njegovi okolici. Na začetku je za boljšo predstavo problematike podana tudi teoretična podlaga s področja umirjanja prometa. Na koncu so podani predlogi za možne izboljšave.
Ključne besede: umirjanje prometa, naprave za umirjanje prometa, grbine, ploščadi
Objavljeno: 14.09.2016; Ogledov: 734; Prenosov: 88
.pdf Celotno besedilo (4,00 MB)

5.
PREVERITEV VARNOSTI DVOPASOVNIH CEST IZVEN NASELIJ - PRIMER REGIONALNE CESTE MARIBOR - LIMBUŠ
Haris Šišić, 2016, magistrsko delo

Opis: V magistrski nalogi je predstavljena problematika varnosti regionalnih cest izven naselij, ali točneje, opravljena je preveritev varnosti Limbuške ceste, ki povezuje Maribor in Limbuš. Na podlagi izvedbe analize »Road safety inspection« oz. »RSI« je izpostavljena problematika na obravnavanem območju. Predstavljene so osnovne značilnosti za »RSI« in cestno prometna infrastruktura izven naselij. S pomočjo analize prometnih nesreč in pridobljenih statističnih podatkov o dnevnem prometu ter pridobljenih podatkov s pomočjo »RSI« so bile izdelane variantne rešitve za izboljšanje obstoječega stanja.
Ključne besede: prometno inženirstvo, prometna varnost, regionalne ceste, umirjanje prometa, analiza prometnih nesreč
Objavljeno: 25.05.2016; Ogledov: 877; Prenosov: 139
.pdf Celotno besedilo (17,13 MB)

6.
ANALIZA MOŽNIH UKREPOV ZA UMIRJANJE PROMETA V KRIŽIŠČIH ZNOTRAJ NASELJA - PRIMER KRIŽIŠČA NA PTUJU
Tamara Skok, 2015, magistrsko delo

Opis: Predmet obravnave magistrskega dela je izdelava variantnih rešitev rekonstrukcije križišča in izbor najustreznejše izmed njih, s katero želimo umiriti promet v križišču. V teoretičnemu delu so predstavljene možne naprave in ukrepi za umirjanje, ki jih podaja Tehnična specifikacija za javne ceste. Predstavljenih je tudi nekaj primerov naprav in ukrepov za umirjanje prometa v križiščih iz Slovenije in tujine. Praktični del magistrskega dela predstavlja izbor ukrepa za umirjanje prometa v križišču. Za potrebe izvedbe ukrepa za umirjanje prometa v križišču je bila opravljena analiza obstoječega stanja v križišču, analiza prometne varnosti, analiza horizontalnih in vertikalnih elementov, analiza preglednosti, analiza vozne površine, analiza prometne signalizacije in prometne opreme, opazovanje prometa in skrite meritve hitrosti, analiza prepustnosti obstoječega stanja danes in na koncu planske dobe.
Ključne besede: nesemaforizirana nivojska križišča, ukrepi za umirjanje prometa, krožno križišče
Objavljeno: 17.09.2015; Ogledov: 980; Prenosov: 113
.pdf Celotno besedilo (4,64 MB)

7.
ANALIZA UKREPOV ZA UMIRJANJE PROMETA - PRIMER TRAPEZNIH PLOŠČADI
Damjan Bernad, 2015, magistrsko delo

Opis: Povzetek Umirjanje prometa je lahko eden izmed osnovnih dejavnikov s katerim zmanjšamo hitrost na določenih delih cestnega omrežja. Z zmanjšanjem hitrosti v cestnem prometu lahko posledično izboljšamo varnost in kvaliteto življenja v urbanih okoljih. V magistrski nalogi so predstavljene vrste naprav in ukrepov za umirjanje prometa. Osnovni del naloge predstavlja analiza prevoznih hitrosti na različno izvedenih trapeznih ploščadih na območju Maribora. S pomočjo skritih meritev hitrosti smo pridobili hitrosti na posameznih trapeznih ploščadih. Bistven del naloge predstavlja ugotavljanje povezave med izvedbo trapezne ploščadi (naklon rampe na trapezni ploščadi) in prevozno hitrostjo čez trapezno ploščad. V sklopu naloge je ugotovljena korelacija oziroma odvisnost naklona rampe in prevozne hitrosti čez trapezno ploščad.
Ključne besede: umirjanje prometa, naprave za umirjanje prometa, ukrepi za umirjanje prometa
Objavljeno: 17.07.2015; Ogledov: 1041; Prenosov: 144
.pdf Celotno besedilo (4,01 MB)

8.
PROMETNO VARNOSTNA ANALIZA OBMOČIJ OMEJENE HITROSTI (CONA 30 KM/H)
Aljaž Fijačko, 2015, magistrsko delo

Opis: V magistrskem delu je obravnavana prometno varnostna analiza območij omejene hitrosti na izbranih lokacijah znotraj naselij. V Sloveniji je uvedba območij omejene hitrosti prepoznana kot eden izmed osnovnih primerov / načinov za umirjanje prometa, ki se pogosto uporablja v bližini vzgojno-izobraževalnih ustanov (vrtci, osnovne šole ipd.). Namen magistrskega dela je bila podrobnejša prometno-varnostna analiza območij omejene hitrosti (cona 30). Predstavljene so naprave in ukrepi za umirjanje prometa, ki so sestavni del omenjenih con izbrani so bili odseki primerni za analizo, opravljena njihova podrobna analiza (prometne značilnosti, prometne nesreče, skrite meritve hitrosti, opazovanje prometnega dogajanja, izvedba anket ipd.). Cilj magistrskega dela je ugotoviti, vpliv (pozitiven, negativen) obravnavanih območij na potek prometa, število prometnih nesreč, hitrosti motornih vozil, "privlačnost" in na osnovi pridobljenih podatkov (analiza obstoječega stanja) napraviti oziroma predstaviti ustrezne zaključke.
Ključne besede: prometno varnostna analiza, prometne nesreče, prometna varnost, ukrepi za umirjanje prometa, cona 30
Objavljeno: 14.07.2015; Ogledov: 1619; Prenosov: 147
.pdf Celotno besedilo (2,66 MB)

9.
ANALIZA PROMETNIH POVRŠIN Z VIDIKA PROMETNE VARNOSTI - PRIMER MESTA ORMOŽ
Leonida Škrinjar, 2014, magistrsko delo

Opis: Magistrsko delo obravnava analizo prometnih površin z vidika prometne varnosti. Območje analize je zajemalo center mesta Ormož, posebej za motorizirane in posebej za nemotorizirane udeležence v prometu. Na podlagi opisa obstoječega stanja prometnih površin na obravnavanem območju so bili zaznani problemi in težave le-teh. Izvedla se je analiza prometnih nesreč za center mesta Ormož. Ugotavljala se je raven prometne varnosti prometnih površin v skladu s tehničnimi elementi ceste in njene okolice, postavitve vertikalne in označene horizontalne prometne signalizacije. Na koncu so na osnovi ugotovitev posamezne problematike podane idejne rešitve, ki eliminirajo nevarnost in omogočijo uporabnikom prometnega sistema varno vključevanje v prometu.
Ključne besede: prometna varnost, promet v mestih, umirjanje prometa, pešci, kolesarji, vozniki, cestni promet
Objavljeno: 15.04.2014; Ogledov: 1350; Prenosov: 147
.pdf Celotno besedilo (3,90 MB)

10.
ZAGOTAVLJANJE VARNOSTI PEŠCEV NA PREHODIH ZA PEŠCE
Špela Vogrinec, 2014, magistrsko delo

Opis: V magistrskem delu je predstavljena problematika varnosti pešcev v prometu v Republiki Sloveniji (RS) in v Mestni občini Maribor (MOM). Varnost pešcev v prometu na prehodih za pešce je prikazana z analizo prometne varnosti, izdelane posebej za RS in MOM. V analizi so prometne nesreče, v katerih so bili udeleženi pešci, razdeljene glede na merila, ki kažejo stanje varnosti pešcev v prometu. Na osnovi analize prometne varnosti pešcev so izdelani predlogi rešitev. Predlagana je uvedba ukrepov in naprav za umirjanja prometa, saj ti pripomorejo k povečanju prometne varnosti. V delu je opisano in predstavljeno trenutno stanje na treh prehodih za pešce v MOM ter analizirana je prometna varnost na teh prehodih. Nato so predstavljeni predlogi rešitev izboljšanja prometne varnosti na teh prehodih.
Ključne besede: prometne nesreče, promet pešcev, pešci, ukrepi in naprave za umirjanje prometa, rekonstrukcija
Objavljeno: 18.02.2014; Ogledov: 1094; Prenosov: 457
.pdf Celotno besedilo (6,44 MB)

Iskanje izvedeno v 0.29 sek.
Na vrh
Logotipi partnerjev Univerza v Mariboru Univerza v Ljubljani Univerza na Primorskem Univerza v Novi Gorici