| | SLO | ENG | Piškotki in zasebnost

Večja pisava | Manjša pisava

Iskanje po katalogu digitalne knjižnice Pomoč

Iskalni niz: išči po
išči po
išči po
išči po
* po starem in bolonjskem študiju

Opcije:
  Ponastavi


1 - 10 / 21
Na začetekNa prejšnjo stran123Na naslednjo stranNa konec
1.
2.
3.
4.
5.
6.
7.
8.
MEDLABORATORIJSKE PRIMERJALNE MERITVE
Nejc Preložnjak, 2010, diplomsko delo

Opis: Medlaboratorijska primerjava je primerjanje merilnih rezultatov med dvema ali več laboratoriji po vnaprej določenem tehnološkem procesu in služijo za določitev točnosti (kakovosti) merilnih rezultatov posameznih laboratorijev. Organizirajo jih lahko akreditacijski organi, posamezni laboratoriji v medsebojnih dogovorih, BIPM (mednarodni urad za mere in uteži) in druge meroslovne organizacije kot je npr. Euramet (evropska organizacija za sodelovanje med evropskimi nacionalnimi meroslovnimi inštituti). V nalogi sem obravnaval vsa pomembna organizacijska in tehnična načela medlaboratorijskih primerjav. Opisani so cilji izvajanja, organizacija, tehnična dokumentacija, izvedba, poročanje in obdelava merilnih rezultatov. Poseben poudarek je na statistični obdelavi merilnih rezultatov na osnovi podanih merilnih zmogljivosti (negotovosti) ter različnih načinov izračunavanja referenčne vrednosti. Celovite informacije in navodila, ki so podana v nalogi, je mogoče v praksi uporabiti za organizacijo in izvedbov vseh tipov medlaboratorijskih primerjav na nacionalnem in mednarodnem nivoju.
Ključne besede: medlaboratorijske primerjave, meroslovna zmogljivost, umerjanje, merilna negotovost
Objavljeno: 23.06.2010; Ogledov: 2055; Prenosov: 265
.pdf Celotno besedilo (1,74 MB)

9.
Analiza postopkov umerjanja anestezijskega aparata
Sebastjan Jekl, 2010, diplomsko delo

Opis: V diplomskem delu smo raziskovali poznavanje postopkov umerjanja anestezijskega aparata v dveh bolnišnicah. Z anketnim vprašalnikom smo preverjali, ali zaposleni zdravstveni delavci na področju anestezije umerjajo anestezijski aparat v skladu s protokoli, ki jih predlagajo proizvajalci aparatov. Rezultati kažejo, da ni razlike med poznavanjem umerjanja med obema bolnišnicama. Kljub temu smo opazili manjše napake pri protokolu umerjanja, ki pa bistveno ne vplivajo na delovanje aparata. Poudarili bi potrebo po osveščanju zaposlenih glede na vsakodnevno testiranje, saj smo ugotovili, da so primeri, kjer anketiranci aparata ne testirajo dnevno. Iz raziskave ugotavljamo, da vseeno manjši delež zaposlenih potrebuje izobraževanje na področju umerjanja, zaradi morebitnih redkih primerov, ki se lahko pripetijo v operacijski dvorani, kot je na primer napaka v centralnem dovodu kisika, ki zahteva takojšnjo menjavo jeklenke s kisikom.
Ključne besede: Ključne besede: anestezijska medicinska sestra, anestezijski aparat, predihavanje, umerjanje anestezijskega aparata, anestezijski dihalni sistem, lahkohlapni anestetiki, pretočni merilnik.
Objavljeno: 11.06.2010; Ogledov: 2162; Prenosov: 271
.pdf Celotno besedilo (1,42 MB)

10.
UMERJANJE LASERSKIH MERILNIKOV DOLŽIN
Jernej Žunter, 2010, diplomsko delo

Opis: Laserske merilnike uporabljamo za meritve razdalj do 100 m, točnost meritve pa je v območju nekaj milimetrov. Ker merilnike v zadnjem času vse več uporabljajo tudi za meritve v različnih panogah (industrija, promet, geodezija, …), kjer je potrebno zagotoviti sledljivost meritve, jih je potrebno ustrezno umerjati. V Sloveniji trenutno še ni akreditiranega laboratorija za umerjanje teh merilnikov, zato so se v Laboratoriju za tehnološke meritve odločili, da izdelajo ustrezno merilno metodo in postopek, ter ustvarijo pogoje za akreditiranje te dejavnosti. V sklopu izdelave postopka za umerjanje je potrebno ovrednotiti vse vplivne dejavnike na negotovost meritve. Meroslovni področji, ki jih bom v nalogi obdelal, sta predvsem umerjanje in sledljivost ter merilna negotovost. V nalogi sem opisal podroben postopek za umerjanje laserskih merilnikov dolžin ter ovrednotil vse pogoje umerjanja in izrazil njihov vpliv na meritev z merilno negotovostjo. Vplivne veličine na negotovost pri tem umerjanju so predvsem kakovost merilne podlage, temperatura merjenja, negotovost umerjanja etalona ter točnost razbiranja ničelne in merilne točke. Vse omenjene parametre sem ovrednotil na osnovi eksperimentov, ki sem jih izvedel v Laboratoriju za tehnološke meritve.
Ključne besede: umerjanje, laserski merilnik, merilna negotovost, premost
Objavljeno: 07.05.2010; Ogledov: 2197; Prenosov: 177
.pdf Celotno besedilo (2,51 MB)

Iskanje izvedeno v 0.11 sek.
Na vrh
Logotipi partnerjev Univerza v Mariboru Univerza v Ljubljani Univerza na Primorskem Univerza v Novi Gorici