| | SLO | ENG | Piškotki in zasebnost

Večja pisava | Manjša pisava

Iskanje po katalogu digitalne knjižnice Pomoč

Iskalni niz: išči po
išči po
išči po
išči po
* po starem in bolonjskem študiju

Opcije:
  Ponastavi


1 - 7 / 7
Na začetekNa prejšnjo stran1Na naslednjo stranNa konec
1.
Samovozeči sobni sesalnik
Peter Vrbančič, 2019, diplomsko delo

Opis: Namen diplomskega dela je čiščenje prostora s pomočjo sestavljenega samovozečega sobnega sesalnika. Razvili smo tiskano vezje, ki vsebuje mikrokrmilnik in vso potrebno periferijo. Za procesiranje podatkov smo uporabili mikrokrmilnik STM32L152RC. Sesanje smo realizirali z BLDC-motorjem. Za zaznavo ovir smo uporabili dva ultrazvočna senzorja HC-SR04. Programsko kodo s knjižnico vseh potrebnih funkcij smo napisali v jeziku C. Razvili smo aplikacijo za Android za vnos dneva, časa in trajanja sesanja. Sistem se je med sesanjem v prostoru izkazal za učinkovitega.
Ključne besede: vgrajeni sistem, samovozeči sesalnik, brezkrtačni enosmerni motor, ultrazvočni senzor
Objavljeno: 25.11.2019; Ogledov: 634; Prenosov: 115
.pdf Celotno besedilo (3,12 MB)

2.
MERJENJE RASTI RASTLIN S CENOVNO UGODNEJŠIM MIKROKRMILNIKOM
Danilo Majhenič, 2016, diplomsko delo

Opis: Diplomska naloga opisuje sistem za nadzor rasti rastlin. Opisan sistem meri višino rastline na več lokacijah nad rastlino. Za meritev višine smo uporabili ultrazvočni (HCSR04) in infrardeča senzorja (Sharp GP2Y0A21Y in Sharp GP2Y0A02YK). Senzorje vodimo 80 cm nad rastlinami. Vodenje senzorjev in meritve smo izvedli z mikrokrmilnikom Arduino Mega. Izvedli smo 31 dni meritev in rezultate obdelali ter jih prikazali in komentirali. Predstavili smo izboljšave sistema in primernost za merjenje rasti rastlin.
Ključne besede: merjenje razdalje, ultrazvočni senzor, infrardeči senzor, obdelava signalov, mikrokrmilnik, rast rastlin
Objavljeno: 07.07.2016; Ogledov: 1021; Prenosov: 136
.pdf Celotno besedilo (4,93 MB)

3.
Merilni modul za višino kvadrokopterja nad tlemi
Aljoša Klajderič, 2016, diplomsko delo

Opis: Tematika diplomske naloge je opis in izdelava višinomera za kvadrokopterje. Višinomer je instrument, ki meri višino objekta nad ravnjo nadmorske višine. Za merjenje višine se uporabljajo metode, ki temeljijo na preletu ultrazvočnega valovanja ter na razliki zračnega tlaka. Merilniški modul meri višino na obeh fizikalnih načelih, torej na preletu ultrazvočnega valovanja, tlačni razliki in na fuzijski ravni oziroma na združitvi obeh fizikalnih načel. Namen diplomske naloge je bilo razumeti omejitve obeh senzorjev ter izdelati višinomer. Vrednost višine se osvežuje na dodanem LCD-zaslonu, in če je mogoče, se podatek pošilja tudi po USB-vodilu za dodatno podatkovno manipulacijo. Krmilniški del opravlja mikrokrmilnik STM32F3Discovery, za pridobitev zračnega tlaka je bil uporabljen modul GY-30, ki ima vključen tlačni senzor MS5611-BA03. Za merjenje ultrazvočnih valov smo uporabili časovni merilec Parallax Pingi, za prikaz podatkov na zaslonu pa elektronsko komponento LCD-CB016002A29-00. V diplomsko nalogo sta vključena tiskanina in model ohišja za višinomer.
Ključne besede: merilni modul za višino, višinomer, ultrazvočni senzor, tlačni senzor
Objavljeno: 13.04.2016; Ogledov: 939; Prenosov: 64
.pdf Celotno besedilo (3,16 MB)

4.
MOBILNI ROBOT Z IZOGIBANJEM OVIRAM, KRMILJEN Z MIKROKRMILNIKOM ARDUINO UNO
Damjan Velkovski, 2015, diplomsko delo

Opis: V diplomskem delu opisujemo izdelavo nizkocenovnega samostojnega mobilnega robota, ki se je sposoben premikati po prostoru in se pri tem izogibati oviram na poti. Sestavili smo mobilnega robota, ki je krmiljen z mikrokrmilnikom arduino uno in uporablja en servomotor, dva koračna motorja, en ultrazvočni in dva infrardeče senzorja. Vse omenjene komponente so priključene na 9 V napajanje. Razvili smo tudi dva algoritma, ki robotu omogočata izogibanje oviram. Na koncu smo primerjali učinkovitost obeh razvitih algoritmov in analizirali njihove prednosti in slabosti v izbranih testnih primerih.
Ključne besede: robotika, izogibanje oviram, senzorji, ultrazvočni senzor, infrardeči senzor
Objavljeno: 14.10.2015; Ogledov: 1754; Prenosov: 154
.pdf Celotno besedilo (1,51 MB)

5.
KRMILJENJE ULTRAZVOČNEGA SENZORJA S PLATFORMO ARDUINO
Leon Gros, 2015, diplomsko delo

Opis: V diplomskem delu predstavljamo razvojno okolje in način programiranja platforme Arduino. Predstavili smo delovanje ultrazvočnega senzorja. S pomočjo platforme in ultrazvočnega senzorja HC-SR04 smo sestavili in sprogramirali aplikacijo za krmiljenje, ki omogoča merjenje razdalje do ovir v prostoru.
Ključne besede: Razvojno okolje, Arduino, ultrazvočni senzor, merjenje razdalje.
Objavljeno: 16.07.2015; Ogledov: 2082; Prenosov: 396
.pdf Celotno besedilo (3,34 MB)

6.
Teleoperiranje kvadrokopterja Parrot AR. Drone s pomočjo haptične naprave Phantom Omni
Rok Kovše, 2015, magistrsko delo

Opis: V magistrskem delu je opisano bilateralno teleoperiranje kvadrokopterja Parrot AR.Drone preko brezžičnega lokalnega omrežja s haptično napravo Phantom Omni. Haptična naprava služi kot krmilna palica za vodenje kvadrokopterja in kot haptični vmesnik, ki generira silo dotika kvadrokopterja z okoljem. Nadzor smeri letenja in translacijske hitrosti kvadrokopterja so izvedene v treh prostostnih stopnjah. Razdaljo od objekta do kvadrokopterja, ki jo preko haptične naprave transformiramo v virtualno silo, merimo s pomočjo ultrazvočnega senzorja. Povratna sila na krmilni palici haptičnega mehanizma operaterju onemogoča trke med plovilom in ovirami. Programiranje naprav je izvedeno s pomočjo programskega orodja Microsoft Visual Studio.
Ključne besede: AR.Drone, Phantom Omni, haptična naprava, kvadrokopter, mikrokrmilnik, ultrazvočni senzor, bilateralno teleoperiranje.
Objavljeno: 05.02.2015; Ogledov: 1558; Prenosov: 122
.pdf Celotno besedilo (4,89 MB)

7.
ULTRAZVOČNO MERJENJE NIVOJEV RAZLIČNIH TEKOČIN V SKUPNI POSODI
Bogdan Vovk, 2013, diplomsko delo

Opis: V diplomskem delu se posvečamo tematiki merjenja nivojev tekočin v rezervoarjih. Predstavljamo merilne sisteme in se podrobneje posvetimo uporabi ultrazvoka kot merilnega sredstva. Raziščemo obnašanje ultrazvoka v različnih snoveh, še posebej v tekočinah, in predstavimo metode, kako z ultrazvočnim merilnim sistemom izmeriti nivo različnih tekočin v skupni posodi, ki med sabo niso pomešane. Razvili smo tudi prototipni merilni sistem, ki je sestavljen iz razvojne plošče z mikrokrmilnikom, kateremu smo dodali merilno vezje z dvema ultrazvočnima senzorjema. Z njim smo meritve opravljali na merilni posodi, v katero smo nalili vodo in parafinsko olje. Izkazalo se je, da razvit merilni sistem zadovoljivo izmeri nivo obeh tekočin. Če bi želeli zagotoviti večjo točnost in lažjo kasnejšo digitalno obdelavo, bi veljalo poseči po bolj profesionalnih in namenskih ultrazvočnih senzorjih ter ob izpolnitvi tega pogoja morda spremeniti tudi merilno metodo.
Ključne besede: ultrazvok, merjenje nivojev tekočin, ultrazvočni senzor, direktna digitalna sinteza
Objavljeno: 31.05.2013; Ogledov: 2092; Prenosov: 288 
(1 glas)
.pdf Celotno besedilo (9,08 MB)

Iskanje izvedeno v 0.2 sek.
Na vrh
Logotipi partnerjev Univerza v Mariboru Univerza v Ljubljani Univerza na Primorskem Univerza v Novi Gorici