| | SLO | ENG | Piškotki in zasebnost

Večja pisava | Manjša pisava

Iskanje po katalogu digitalne knjižnice Pomoč

Iskalni niz: išči po
išči po
išči po
išči po
* po starem in bolonjskem študiju

Opcije:
  Ponastavi


1 - 7 / 7
Na začetekNa prejšnjo stran1Na naslednjo stranNa konec
1.
Umirjanje prometa na začetku naselij : magistrsko delo
Mateja Dovar, 2024, magistrsko delo

Opis: V magistrskem delu je obravnavana problematika prehodnega območja vstopa v naselje, kjer cesta zunaj naselja prehaja v pozidano okolje ob cesti ali v območje, ki ga določajo meje naselja. Osnovni namen ureditve vstopa v naselje je voznika opozoriti o spremembi okolja ter ga spodbuditi k ustrezni prilagoditvi hitrosti, saj se z vstopom v naselje običajno spremenijo prometne razmere (npr. večja količina nemotoriziranih udeležencev v prometu). V magistrskem delu je podan pregled trenutne zakonodaje v Sloveniji in tujini, ki se nanaša na umirjanje prometa. V nadaljevanju je v sklopu magistrskega dela proučena in analizirana obstoječa projektna dokumentacija ter že izvedeni ukrepi na območjih vstopov v naselja. Na podlagi ugotovitev so predlagane tipske rešitve ureditve vstopov v naselja, ki se lahko uporabijo v danih situacijah. Predlagane rešitve so zasnovane z namenom zmanjšanja tveganja za nastanek prometnih nesreč in povečanja varnosti vseh udeležencev v prometu. Upoštevane so smernice, ki jih določa zakonodaja glede prometne varnosti, z namenom, da bi ureditve čim bolj učinkovito prispevale k varnemu in nemotenemu prehodu vozil v naselje.
Ključne besede: umirjanje prometa, ukrepi in naprave za umirjanje prometa, prometna varnost, tehnične smernice, vstopi v naselja
Objavljeno v DKUM: 15.02.2024; Ogledov: 255; Prenosov: 37
.pdf Celotno besedilo (7,80 MB)

2.
Prometno varnostna analiza infrastrukturnih ukrepov za izboljšanje prometne varnosti na prehodih za pešce : magistrsko delo
Damjan Pungaršek, 2023, magistrsko delo

Opis: V magistrskem delu je predstavljena problematika prometne varnosti na prehodih za pešce v Republiki Sloveniji in na obravnavanem odseku na Ljubljanski ulici v Mestni občini Maribor ter opravljena analiza prometnih nesreč na prehodih za pešce z udeleženimi pešci v letih od 2009 do 2019. Opisali smo infrastrukturne ukrepe za izboljšanje prometne varnosti na prehodih za pešce ter naprave za umirjanje prometa. Na obravnavanem odseku na Ljubljanski ulici v Mestni občini Maribor smo prikazali in ugotavljali, kakšna je infrastrukturna situacija na prehodih za pešce z vidika prometne varnosti pešcev. Na osnovi obstoječega stanja in ukrepov na izbranem odseku smo predlagali nove ukrepe na podlagi le teh, ki bi bili izboljšava že obstoječih in uvedba novih. V delu so predstavljene dobre in malo manj dobre rešitve na področju infrastrukturnih ukrepov na prehodih za pešce in predstavljene dobre prakse na drugih prehodih za pešce v Mariboru, ki bi ji veljalo slediti tudi na obravnavanem odseku za večjo prometno varnost pešcev.
Ključne besede: prometne nesreče, promet pešcev, pešci, ukrepi in naprave za umirjanje prometa, prehod za pešce
Objavljeno v DKUM: 19.05.2023; Ogledov: 440; Prenosov: 55
.pdf Celotno besedilo (4,97 MB)

3.
ANALIZA UKREPOV ZA UMIRJANJE PROMETA - PRIMER TRAPEZNIH PLOŠČADI
Damjan Bernad, 2015, magistrsko delo

Opis: Povzetek Umirjanje prometa je lahko eden izmed osnovnih dejavnikov s katerim zmanjšamo hitrost na določenih delih cestnega omrežja. Z zmanjšanjem hitrosti v cestnem prometu lahko posledično izboljšamo varnost in kvaliteto življenja v urbanih okoljih. V magistrski nalogi so predstavljene vrste naprav in ukrepov za umirjanje prometa. Osnovni del naloge predstavlja analiza prevoznih hitrosti na različno izvedenih trapeznih ploščadih na območju Maribora. S pomočjo skritih meritev hitrosti smo pridobili hitrosti na posameznih trapeznih ploščadih. Bistven del naloge predstavlja ugotavljanje povezave med izvedbo trapezne ploščadi (naklon rampe na trapezni ploščadi) in prevozno hitrostjo čez trapezno ploščad. V sklopu naloge je ugotovljena korelacija oziroma odvisnost naklona rampe in prevozne hitrosti čez trapezno ploščad.
Ključne besede: umirjanje prometa, naprave za umirjanje prometa, ukrepi za umirjanje prometa
Objavljeno v DKUM: 17.07.2015; Ogledov: 1661; Prenosov: 245
.pdf Celotno besedilo (4,01 MB)

4.
ZAGOTAVLJANJE VARNOSTI PEŠCEV NA PREHODIH ZA PEŠCE
Špela Vogrinec, 2014, magistrsko delo

Opis: V magistrskem delu je predstavljena problematika varnosti pešcev v prometu v Republiki Sloveniji (RS) in v Mestni občini Maribor (MOM). Varnost pešcev v prometu na prehodih za pešce je prikazana z analizo prometne varnosti, izdelane posebej za RS in MOM. V analizi so prometne nesreče, v katerih so bili udeleženi pešci, razdeljene glede na merila, ki kažejo stanje varnosti pešcev v prometu. Na osnovi analize prometne varnosti pešcev so izdelani predlogi rešitev. Predlagana je uvedba ukrepov in naprav za umirjanja prometa, saj ti pripomorejo k povečanju prometne varnosti. V delu je opisano in predstavljeno trenutno stanje na treh prehodih za pešce v MOM ter analizirana je prometna varnost na teh prehodih. Nato so predstavljeni predlogi rešitev izboljšanja prometne varnosti na teh prehodih.
Ključne besede: prometne nesreče, promet pešcev, pešci, ukrepi in naprave za umirjanje prometa, rekonstrukcija
Objavljeno v DKUM: 18.02.2014; Ogledov: 1956; Prenosov: 618
.pdf Celotno besedilo (6,44 MB)

5.
ANALIZA NAPRAV IN UKREPOV ZA UMIRJANJE PROMETA NA OBMOČJU MESTNE OBČINE SLOVENJ GRADEC
Jerneja Skrivarnik, 2011, diplomsko delo

Opis: Umirjanje prometa je eden izmed osnovnih načinov, s katerimi v urbanih okoljih izboljšujemo prometno-varnostne razmere in zagotavljamo uspešnejše sobivanje različnih uporabnikov v cestnem prometu. Osnovni cilj naprav in ukrepov za umirjanje prometa je namreč zmanjšati hitrosti motornih vozil, s čimer posledično dosežemo izboljšanje prometne varnosti in izboljšanje pogojev bivanja. V diplomskem delu je prikazana analiza naprav in ukrepov za umirjanje prometa na območju Mestne občine Slovenj Gradec. Preverjala se je ustreznost izvedenih naprav in ukrepov in ugotavljala njihova skladnost z veljavno tehnično regulativo. Med občani Mestne občine Slovenj Gradec je bila izvedena tudi anketa, s katero so bila pridobljena mnenja anketirancev o ustreznosti izvedenih naprav in ukrepov ter njihovi učinkovitosti.
Ključne besede: umirjanje prometa, ukrepi za umirjanje prometa, naprave za umirjanje prometa
Objavljeno v DKUM: 15.12.2011; Ogledov: 1999; Prenosov: 286
.pdf Celotno besedilo (5,28 MB)

6.
UKREPI IN NAPRAVE ZA UMIRJANJE PROMETA V OBČINI ORMOŽ
Mateja Gregorinčič, 2009, diplomsko delo

Opis: Zaradi pogostih kršitev hitrosti vožnje, povečanja števila prometnih nesreč, onesnaževanja okolja in vpliva drugih dejavnikov je uvedba ukrepov in naprav za umirjanje prometa v Sloveniji vse pogostejša. S pomočjo le teh je možno učinkovito izboljšati varnost udeležencev v prometu. V diplomskem delu so podrobno predstavljeni ukrepi in naprave za umirjanje prometa. Predstavljeno je obstoječe stanje umirjanja prometa v treh krajih v občini Ormož. Opravljena je analiza, podani so predlogi za izboljšanje obstoječega stanja.
Ključne besede: umirjanje prometa, ukrepi, naprave
Objavljeno v DKUM: 21.12.2009; Ogledov: 3587; Prenosov: 418
.pdf Celotno besedilo (2,30 MB)

7.
NAPRAVE IN UKREPI ZA UMIRJANJE PROMETA V OKOLICI ŠOL
Tanja Božič, 2009, diplomsko delo

Opis: Varnost otrok na poti v šolo je v nemalo primerih ogrožena. Šolske poti v neposredni bližini šol niso povsod primerno urejene, zato so otroci na poti v šolo marsikje izpostavljeni nevarnim situacijam, ki se lahko tudi tragično končajo. Problematika varnosti otrok v prometu na poti v šolo zahteva iskanje celostnih rešitev, ki bi prispevale k izboljšanju obstoječega stanja. V diplomskem delu so najprej predstavljene naprave in ukrepi za umirjanje prometa nasploh, tako na odsekih cest kot v križiščih. Poglavitni del diplomskega dela obsega prikaz konkretnih primerov uporabe naprav in ukrepov za umirjanje prometa v okolici šol na območju Maribora in njegove bližnje okolice. Podani so opisi stanja na posameznih lokacijah in ugotovitve o ustreznosti naprav ali ukrepov. Na podlagi analize obstoječega stanja so podani predlogi izboljšav, ki bi prispevali k izboljšanju ravni prometne varnosti otrok v okolici šol.
Ključne besede: varne šolske poti, umirjanje prometa, ukrepi za umirjanje prometa, naprave za umirjanje prometa
Objavljeno v DKUM: 03.12.2009; Ogledov: 3847; Prenosov: 479
.pdf Celotno besedilo (13,74 MB)

Iskanje izvedeno v 2.17 sek.
Na vrh
Logotipi partnerjev Univerza v Mariboru Univerza v Ljubljani Univerza na Primorskem Univerza v Novi Gorici