| | SLO | ENG | Piškotki in zasebnost

Večja pisava | Manjša pisava

Iskanje po katalogu digitalne knjižnice Pomoč

Iskalni niz: išči po
išči po
išči po
išči po
* po starem in bolonjskem študiju

Opcije:
  Ponastavi


1 - 10 / 14
Na začetekNa prejšnjo stran12Na naslednjo stranNa konec
1.
Primerjalna analiza investicij tveganega kapitala v Evropi in Latinski Ameriki
Sašo Yacoub, 2018, diplomsko delo

Opis: Tvegani kapital je oblika financiranja, ki jo uporabljajo predvsem mlada in inovativna podjetja, taka ki predstavljajo tudi visoko stopnjo tveganja za uspeh. V takšna podjetja vlagajo predvsem skladi tveganega kapitala in poslovni angeli, ki so do neke mere takšnemu tveganju naklonjeni, saj imajo takšne naložbe potencialno visoko stopnjo donosnosti. Sodelujoče na trgu tveganega kapitala v grobem razlikujemo na formalne in neformalne oblike. Med formalne oblike tveganega kapitala štejemo sklade tveganega kapitala oziroma institucionalizirane oblike tveganega kapitala. V neformalne oblike pa spadajo poslovni angeli, ki z namenom iskanja novih investicijskih priložnosti vlagajo lastna sredstva. Trgi tveganega kapitala se v različnih okoljih različno razvijajo. Razlogi tičijo v različnih politikah posameznih držav, saj glede financiranja nekatere spodbujajo bolj lastniško, spet druge dolžniško. Prav tako se trgi tveganega kapitala oblikujejo skozi davčne, pravne in kulturne vidike posamezne države. Evropski trg tveganega kapitala je bolj razvit kakor trg tveganega kapitala Latinske Amerike, kjer je trg še vedno v razvoju vendar v trendu rasti. V diplomskem projektu smo torej prikazali evropski trg tveganega kapitala, sodelujoče na tem trgu in opredelili sektorsko analizo, vse to smo na drugi strani naredili tudi za latinskoameriški trg ter oba trga med seboj primerjali.
Ključne besede: investicije, tvegani kapital, poslovni angeli, skladi tveganega kapitala, evropski trg, latinskoameriški trg
Objavljeno: 07.11.2018; Ogledov: 395; Prenosov: 32
.pdf Celotno besedilo (2,13 MB)

2.
Ekonomski pomen naložb zasebnega lastniškega kapitala
Primož Gabrič, 2009, izvirni znanstveni članek

Opis: Vlade različnih držav se pri poskusih spodbujanja gospodarske rasti večkrat poslužujejo tudi ukrepov, ki naj bi spodbudili trg tveganega kapitala. Glavni razlog za te spodbude leži v prepričanju, da tvegani kapital spodbuja inovacije in rast gospodarskih družb. Na drugi strani smo s strani sindikatov in politikov priča ostrim kritikam odkupov gospodarskih družb s pomočjo skladov zasebnega lastniškega kapitala, ki obtožujejo sklade zasebnega lastniškega kapitala zmanjševanja stroškov zaposlenih, ogrožanja delovnih mest, delovnih razmer in izobraževanja na delu. Prispevek sistematično predstavlja in analizira večji del najpomembnejših raziskav ekonomskega vpliva naložb tveganega in odkupnega kapitala (zasebnega lastniškega kapitala). Pregled in analiza empiričnih študij dokazujeta, da imajo naložbe tveganega kapitala posebno pozitiven vpliv na rast zaposlovanja, upravljanje s človeškimi viri, inovacije, zadolženost gospodarskih družb in gospodarsko rast. Prav tako ni trdnih dokazov o negativnem ekonomskem vplivu odkupnega kapitala. Nasprotno, odkupni kapital je lahko v nekaterih primerih pomemben ekonomski dejavnik za nadaljnji razvoj gospodarskih družb.
Ključne besede: tvegani kapital, zasebni lastniški kapital, zaposlovanje, človeški viri, zadolženost, gospodarska rast
Objavljeno: 23.07.2018; Ogledov: 328; Prenosov: 44
.pdf Celotno besedilo (161,20 KB)

3.
Davčni vidiki financiranja start-up podjetij v Sloveniji v primerjavi z nekaterimi drugimi državami
Polona Poznič, 2016, magistrsko delo/naloga

Opis: Namen magistrske naloge je preučiti davčno neenakost lastniških in dolžniških virov financiranja in vpliv takšne davčne ureditve na razvoj start-up podjetij. Financiranje zgodnjih faz razvoja podjetja se razlikuje od financiranja podjetij v zrelih fazah življenjskega ciklusa, saj imajo start-up podjetja zaradi večje tveganosti otežen dostop do tradicionalnih virov financiranja. Davčni sistemi v večini držav spodbujajo dolžniško financiranje preko odbitka obrestnih odhodkov na prejeto posojilo, medtem ko ne predvidevajo te možnosti tudi za donos na kapital, ki je predmet obdavčitve tako v primeru izplačila kapitalskih dobičkov kot izplačila dividend. Zaradi dvoma v upravičenost takšne davčne obravnave lastniških in dolžniških virov financiranj so nekatere države že uvedle mehanizme, ki delujejo v smeri zagotovitve davčne enakosti. Mehanizmi, ki zmanjšujejo davčno neenakost med dolžniškimi in lastniškimi viri financiranja gredo ali v smeri omejitve odbitka obrestnih odhodkov od davčne osnove (sistem CBIT) ali v smeri uvedbe odbitka za lastniške vire financiranja (sistem ACE) oziroma v smeri kombinacije obeh vrst. Ker so tradicionalni viri financiranj za inovativna start-up podjetja ponavadi težje dostopni, se v zadnjem času pojavljajo različne možnosti nebančnega financiranja preko t.im. platform za množično financiranje in skladov tveganega kapitala. Zaradi relativno novega načina financiranja se tako pravna kot davčna zakonodaja, ki urejata področje alternativnih virov financiranja dopolnjujeta skladno z razvojem teh oblik financiranja.
Ključne besede: start-up podjetje, viri financiranj, obdavčitev dividend, obrestni davčni ščit, davčni odtegljaj, sistem ACE, sistem CBIT, množično financiranje, tvegani kapital
Objavljeno: 10.12.2016; Ogledov: 1289; Prenosov: 131
.pdf Celotno besedilo (1,14 MB)

4.
VIRI FINANCIRANJA PODJETIJ V SLOVENIJI NA PRIMERU PODJETJA X
Mojca Černčič, 2013, diplomsko delo

Opis: Diplomski seminar ima dva dela, in sicer teoretični del, v katerem so opisani viri financiranja podjetij v Sloveniji, in praktični del, v katerem je teorija prenesena na primer, konkretno na primer Paloma d.d.. Podjetja ki poslujejo, rastejo in se razvijajo, imajo na razpolago različne vire financiranja. Poznamo notranje in zunanje vire financiranja podjetij. Z vidika lastništva razlikujemo lastniško in dolžniško financiranje podjetij. Lahko pa se financirajo s pomočjo nepovratnega financiranja, ki prihaja s strani države. S številnimi omejitvami pri dostopu finančnih sredstev se soočajo podjetja, ki so šele na začetku svojega razvoja. Podjetje Paloma d.d., se pretežno financira z zunanjimi viri financiranja, natančneje z lizingom. Zraven tega se podjetje financira tudi z dolgoročnimi finančnimi obveznostmi do bank. Z lizingom podjetje ne pride do denarnega, ampak do stvarnega kapitala. Predmet operativnega lizinga so trajne potrošne dobrine (avto). Pri operativnem lizingu pa se sklenjene pogodbe nanašajo na krajši čas kot je življenjska doba zakupljenega predmeta. Za finančni lizing je značilno, da gre za dolgoročno pogodbo med lastnikom stalnega sredstva in zakupnikom.
Ključne besede: financiranje, kapital, lastniško financiranje, dolžniško financiranje, delniški kapital, tvegani kapital, notranji in zunanji viri financiranja, dobiček, amortizacija, kredit
Objavljeno: 16.10.2013; Ogledov: 2027; Prenosov: 410
.pdf Celotno besedilo (1,00 MB)

5.
FINANCIRANJE MALIH IN SREDNJE VELIKIH PODJETIJ TER TVEGANI KAPITAL KOT VIR FINANCIRANJA
Matevž Grajžl, 2011, diplomsko delo

Opis: Vsako podjetje potrebuje kapital. V diplomskem delu smo želeli predstaviti možne načine financiranja podjetja v različnih razvojnih fazah. Glede na status, velikost in razvojno fazo podjetja je potrebno pridobiti finančna sredstva, ki so v danem trenutku najbolj optimalna. Zato smo predstavili oba tipa kapitala, in sicer dolžniškega in lastniškega. V diplomskem delu smo želeli predstaviti klasične oblike financiranja podjetja, pa tudi novejše oblike financiranja, ki se v slovenskem prostoru še razvijajo. Hitro rastoča podjetja in podjetja z inovativno idejo so primorana iskati finančna sredstva v obliki tveganega kapitala, skladov, agencij ali poslovnih angelov, saj jim banke tolikšnih finančnih sredstev, kot jih za rast potrebujejo, niso pripravljene dati. Finančna kriza je možnosti za uspeh podjetij zaostrila in s tem tudi otežila pridobivanje finančnih sredstev. Banke so zapadle v kreditni krč, druge finančne inštitucije pa so postale zelo pazljive glede razporejanja svojih finančnih sredstev. Najtežje v času finančne krize pridobijo finančna sredstva predvsem podjetja s slabo boniteto. V času krize je za podjetnika zelo pomembno, da pozna vse možne oblike pridobivanja finančnih sredstev, saj je naklonjenost bank za financiranje majhnih in srednje velikih podjetij vse manjša.
Ključne besede: financiranje, tvegani kapital, kreditni krč, poslovni angeli, gospodarska kriza
Objavljeno: 21.06.2012; Ogledov: 1403; Prenosov: 119
.pdf Celotno besedilo (770,66 KB)

6.
TEHNOLOŠKO PODJETNIŠTVO V SLOVENIJI IN NA FINSKEM
Alenka Rošer, 2011, diplomsko delo

Opis: Razvoj tehnološkega podjetništva je odvisen od različnih dejavnikov, tako makroekonomskega okolja in podjetniške zakonodaje, kakor tudi povsem »mehkih dejavnikov«, kot so osebnostne značilnosti posameznikov. Finsko tehnološko podjetništvo je bolj razvito od slovenskega, saj namenja večjo podporo novo nastalim tehnološkim podjetjem z visokim potencialom rasti. V diplomski nalogi smo potrdili vse trditve, ki smo jih predpostavili, zato sklepamo, da je finsko okolje bolj spodbudno za tehnološko podjetništvo. V tehnološkem podjetništvu v Sloveniji je še veliko neizkoriščenih potencialov, ki jih morajo podjetniki znati v prihodnosti bolje izkoristiti. Tehnično znanje slovenskih študentov je primerljivo z znanjem študentov evropskih tehničnih univerz, so inovativni in iznajdljivi, znanje študentov naravoslovnih ved je na visokem nivoju in posamezniki dosegajo visoke rezultate na svojih področjih, vendar se redki odločajo za ustanovitev svojega podjetja in tako visoki potenciali ostanejo neizkoriščeni. Pomembno je, da svoje znanje predstavimo ustreznemu občinstvu, pripravljenemu vlagati v poslovne ideje, ki nas lahko izstrelijo med zvezde.
Ključne besede: tehnološko podjetništvo, tehnologija, tvegani kapital, podjetniško okolje
Objavljeno: 21.06.2012; Ogledov: 1647; Prenosov: 166
.pdf Celotno besedilo (2,23 MB)

7.
FINANCIRANJE PODJETNIŠKIH PROJEKTOV V VSEH FAZAH RAZVOJA
Brigita Petrina, 2011, diplomsko delo

Opis: Poleg dobro razvite ideje in ciljno usmerjenega tima, kateri jasno zastavi vizijo, poslanstvo, vrednote ter dolgoročne in kratkoročne cilje, manjka v podjetništvu še en pomemben košček. To je financiranje podjetja. Za realizacijo podjetniških idej podjetje potrebuje finančne vire. Ponavadi finančne vire zagotavljajo kar podjetniki sami iz svojih prihrankov. Ker pa ima podjetnik običajno premalo sredstev, da bi sam financiral rast podjetja v posameznih fazah, so se v te namene izoblikovali določeni finančni mehanizmi, ki podjetniku pri financiranju zagona, rasti in širitve pomagajo. V osnovi delimo vire financiranja na dolžniške in lastniške, omenili bomo tudi nepovratna sredstva. Banke pri financiranju podjetniških projektih igrajo pomembno vlogo. Vsak investitor, predno se odloči za investicijo v podjetje, navadno pregleda finančno analizo in oceno vrednosti podjetja.
Ključne besede: Financiranje, metode vrednotenja, tvegani kapital, vloga bank, vrednotenje podjetja
Objavljeno: 15.12.2011; Ogledov: 1658; Prenosov: 128
.pdf Celotno besedilo (1,03 MB)

8.
ORGANIZACIJSKI VIDIKI FINANCIRANJA NOVONASTALEGA PODJETJA
Rok Lebreht, 2011, delo diplomskega seminarja/zaključno seminarsko delo/naloga

Opis: Podjetje ima dva vira financiranja, in sicer notranji vir financiranja, ki je posledica poslovanja podjetja, in zunanji vir financiranja, ki predstavlja dolžniški kapital podjetja (krediti, kapitalski vložki, subvencije in posebne oblike zunanjega financiranja). Dodatna finančna sredstva potrebuje podjetje za investicije in naložbe ter za premostitev kratkoročnih likvidnostnih problemov. Možnosti financiranja nastajajočih podjetij je več. Če se odločimo za dolžniško financiranje, najpogosteje pretehtamo ponudbo med kreditom in leasingom. Obe možnosti sta aktualni, zanimivi in konkurenčni. Če pa se odločamo za lastniški kapital, imamo na voljo tudi financiranje s pomočjo skladov tveganega kapitala, kot formalne oblike tveganega kapitala, in poslovne angele, kot neformalno obliko tveganega kapitala. Podjetja v Sloveniji se zelo pogosto odločajo za bančni kredit, ki ga daje banka. Banka, ki je posrednik na finančnem trgu, ustvari največ prihodkov s kreditnimi plasmaji. Skladi tveganega kapitala in poslovni angeli pa v Sloveniji še niso dovolj poznani.
Ključne besede: financiranje podjetja, nastajajoče podjetje, tvegani kapital, poslovni angeli.
Objavljeno: 10.11.2011; Ogledov: 1317; Prenosov: 76
.pdf Celotno besedilo (354,33 KB)

9.
OBDAVČITEV NALOŽB DRUŽB TVEGANEGA KAPITALA IN DAVČNE VZPODBUDE PRI USTANAVLJANJU MALIH IN SREDNJE VELIKIH PODJETIJ
Andrej Šafarič, 2010, diplomsko delo

Opis: Zakon o družbah tveganega kapitala (ZDTK) je bil sprejet leta 2007, prav tako so bile na področju davčne zakonodaje sprejete nekatere novosti, ki naj bi močno vplivale na povečanje naložb zasebnega lastniškega kapitala v podjetništvo. Na območju EU se je v zadnjih nekaj letih namreč pokazala močna potreba po svežem kapitalu zlasti za majhna in srednje velika podjetja. Institut tveganega kapitala in delovanje posebnih družb tveganega kapitala, ki bodo ustanovljene v skladu z določbami ZDTK, naj bi omogočilo spodbujanje naložb tveganega kapitala, v obliki t.i. semenskega, zagonskega in razširitvenega kapitala. V nalogi so predstavljene pravne podlage EU in domače zakonodaje, ki so omogočile trenutno pravno ureditev investicij tveganega kapitala preko družb tveganega kapitala. Za spodbujanje delovanja teh družb pa so bistvenega pomena davčne vzpodbude, ki se kažejo zlasti kot zmanjšanje davčne osnove pri obdavčitvi kapitalskih dobičkov pravnih in fizičnih oseb v zvezi z investicijami v tvegani kapital in v obliki posebne ničelne davčne stopnje, ki pod določenimi pogoji velja za obdavčitev dohodka družb tveganega kapitala. Kljub temu, da je trenutni trend glede vlaganj v tvegani kapital v upadanju, bo morda prav spodbujanje investicij z davčnopravnimi predpisi in tudi preko posebne družbe tveganega kapitala, ki deluje pod okriljem Slovenskega podjetniškega sklada, vzpodbudilo naložbe v tvegani kapital in s tem omogočilo rast majhnih in srednje velikih podjetij pri nas.
Ključne besede: družba tveganega kapitala, tvegani kapital, kapitalski dobiček, dividende, davek, davčne vzpodbude, davčne olajšave
Objavljeno: 29.09.2010; Ogledov: 1869; Prenosov: 119
.pdf Celotno besedilo (313,81 KB)

10.
VLOGA TVEGANEGA KAPITALA V SLOVENIJI IN TUJINI
Doris Bezjak, 2009, diplomsko delo

Opis: Podjetja in posamezni gospodarski subjekti imajo veliko možnosti izbiranja virov financiranja svojega podjetniškega navdiha. Od posameznika je odvisno kako, na kakšen in zakaj bo izbral določen vir. Tvegani kapital je ena izmed oblik lastniškega financiranja. Priljubljen je predvsem v ZDA, v zadnjem času pa tudi v nekaterih evropskih državah kot so Nemčija, Švica, Avstrija in Luksemburg. V ZDA se je pojavil v petdesetih letih prejšnjega stoletja, v Evropi pa dve desetletji kasneje. V Sloveniji se tvegani kapital še prebuja. Le-ta se je pojavil ob prehodu v tržno gospodarstvo in to v začetku devetdesetih let prejšnjega stoletja. Glede na tujino je v Sloveniji ta oblika premalo razvita, vendar se je leta 2007 naredil korak naprej in se sprejel novi »Zakon o družbah tveganega kapitala«. Kljub temu smo skozi različne članke in prebrane analize ugotovili, da je v Sloveniji veliko pomanjkanje le-tega, saj imamo na voljo veliko različnih projektov, veliko talentiranih podjetnikov z dobrimi idejami, ki žal ne najdejo ustreznega vira financiranja. Z vstopom v EU smo postali zanimivejši za tuje tvegane kapitaliste, kar posledično pozitivno vpliva na gospodarski razvoj Slovenije. Tvegani kapital je torej pomemben kot finančni, inovativni, svetovalni in partnerski kapital. Ne glede na število domačih in tujih skladov, ki delujejo na slovenskem trgu, je stanje koriščenja tveganega kapitala še vedno zelo skromno. Obseg ponudbe in naložb tveganega kapitala v Sloveniji pa krepko zaostaja za naložbami v razvitih državah članicah EU in ZDA. ZDA so v primerjavi z Evropo podjetniško bolj razvite in bolj naklonjene podjetniški kulturi, zato je tudi takšna oblika financiranja tam bolj razširjena.
Ključne besede: Viri financiranja, lastniški viri financiranja, tvegani kapital, poslovni angeli, skladi tveganega kapitala, podjetništvo in trg tveganega kapitala.
Objavljeno: 30.07.2010; Ogledov: 1573; Prenosov: 255
.pdf Celotno besedilo (2,24 MB)

Iskanje izvedeno v 0.2 sek.
Na vrh
Logotipi partnerjev Univerza v Mariboru Univerza v Ljubljani Univerza na Primorskem Univerza v Novi Gorici