| | SLO | ENG | Piškotki in zasebnost

Večja pisava | Manjša pisava

Iskanje po katalogu digitalne knjižnice Pomoč

Iskalni niz: išči po
išči po
išči po
išči po
* po starem in bolonjskem študiju

Opcije:
  Ponastavi


1 - 2 / 2
Na začetekNa prejšnjo stran1Na naslednjo stranNa konec
1.
Slovenske tradicionalne jedi v angleškem jeziku: primer prleških jedi
Anja Govedič, 2020, diplomsko delo

Opis: Prlekija ima pestro tradicionalno kulinariko, ki se je prenašala iz roda v rod. Zajema različne jedi, od takšnih, ki jih lahko ponudimo kot predjedi, pa vse do slanih in sladkih sladic. Ker je območje prepleteno z vinogradi, lahko turisti hrano pokušajo ob ponudbi lokalnih vin. Ponudba ni namenjena le domačim turistom, ampak je zanimiva predvsem za tuje, ki se s tovrstno kulinariko srečujejo prvič. Da bi tujim gostom lažje ponudili lastno kulinariko, jim jo moramo približati tudi jezikovno. V diplomski nalogi smo se odločili raziskati, kako tradicionalne jedi prevajamo v angleški jezik, ki ima v svetu status lingua franca. Ugotovili smo, da je imena tradicionalnih jedi zelo težko prevesti dobesedno. Iz tega razloga imajo po navadi ponudniki jedi prevedene s krajšimi opisi, da si tudi gostje lažje predstavljajo, kaj je v ponudbi.
Ključne besede: tradicionalna prleška kulinarika, turizem v Prlekiji, kulinarična terminologija, prevajanje, angleški jezik
Objavljeno: 04.12.2020; Ogledov: 320; Prenosov: 94
.pdf Celotno besedilo (2,58 MB)

2.
MNENJA DOMAČINOV O RAZVOJU ZDRAVILIŠKEGA TURIZMA V PRLEKIJI
Maja Potočnik, 2012, diplomsko delo

Opis: V diplomskem seminarju sem raziskala zaznavanje domačinov v Banovcih, Radencih in Mali Nedelji o razvoju zdraviliškega turizma v njihovem kraju. Dejavniki turističnega razvoja so za lokalno prebivalstvo zelo pomembni, saj razvoj turizma prinaša pozitivne in negativne učinke, ki jih domačini najbolj opazijo. Predstavila sem razvoj zdraviliškega turizma skozi zgodovino in pomen termalne vode kot dela zdravstvene ponudbe od preteklosti (Sumercev) do danes. Ker je termalna voda vir zdravja in dobrega počutja, je danes nepogrešljiv del turistične ponudbe Prlekije. Rezultati raziskave so pokazali: • Večina domačinov je zadovoljna z razvojem zdraviliškega turizma, saj menijo da je pomemben za kraj v katerem stanujejo. • Kot najpomembnejši pozitivni učinek navajajo možnost zaposlitve. • Lokalno prebivalstvo se zaveda, da turizem spodbuja tudi druge vrste razvoja in da zaradi tega obstaja veliko več možnosti za rekreacijo, zabavo in sprostitev. • Opazijo pa tudi negativne vplive, kot so onesnaževanje, hrup in zviševanje cen, vendar je teh v primerjavi s pozitivnimi učinki občutno manj. • Tako domačini vidijo pozitivno prihodnost v nadaljnjem razvoju zdraviliškega turizma in so pripravljeni sodelovati s turisti.
Ključne besede: zgodovina zdraviliškega turizma, trajnostni razvoj turizma, zdraviliški turizem v Prlekiji, pozitivni in negativni učinki, mnenja domačinov o razvoju zdraviliškega turizma.
Objavljeno: 13.12.2012; Ogledov: 1453; Prenosov: 123
.pdf Celotno besedilo (818,54 KB)

Iskanje izvedeno v 0.07 sek.
Na vrh
Logotipi partnerjev Univerza v Mariboru Univerza v Ljubljani Univerza na Primorskem Univerza v Novi Gorici