| | SLO | ENG | Piškotki in zasebnost

Večja pisava | Manjša pisava

Iskanje po katalogu digitalne knjižnice Pomoč

Iskalni niz: išči po
išči po
išči po
išči po
* po starem in bolonjskem študiju

Opcije:
  Ponastavi


1 - 10 / 45
Na začetekNa prejšnjo stran12345Na naslednjo stranNa konec
1.
Razvoj produktov narave in kulturne dediščine na območju Stične in okolice
Špela Jerin, 2020, diplomsko delo

Opis: Območje občine Ivančna Gorica je bogato z naravno in kulturno dediščino, ki je temeljna za razvoj trajnostnega turizma in turističnih produktov. V teoretičnem delu naloge smo preučili literaturo o trajnostnem in odgovornem turizmu. Predstavili smo območje Ivančne Gorice z vidika naravne in kulturne dediščine ter izvedli analizo SWOT območja. V empiričnem delu smo v obliki kvalitativne raziskave želeli ugotoviti stališča deležnikov turizma v javnem, zasebnem in neprofitnem sektorju o trajnostnem turizmu, dediščini in turističnih produktih. Z analizo podatkov smo ugotovili slab razvoj trajnostnega turizma in turističnih produktov v občini Ivančna Gorica. Ključni dejavniki slabše razvitosti so pomanjkanje organizacije in koordiniranja turizma v občini Ivančna Gorica. Razlog je tudi premajhno povezovanje deležnikov in pomanjkanje izobraženih kadrov v stroki turizma. Na podlagi pridobljenih ugotovitev in stališč smo ustvarili dva inovativna integralna turistična produkta, ki bi pripomogla k razvoju turizma na območju. Prvi turistični produkt z naslovom Doživetje dediščine v deželi kranjske čebele je namenjen starejšim parom, ki radi uživajo lokalno hrano in jih hkrati zanimata naravna in kulturna dediščina. Drugi turistični produkt z naslovom Družinsko Doživetje na Dolenjskem je namenjen mladim družinam, ki rade preživljajo aktivne in poučne počitnice.
Ključne besede: občina Ivančna Gorica, trajnostni razvoj, naravna in kulturna dediščina, turistična destinacija, turistični produkt
Objavljeno: 02.11.2020; Ogledov: 116; Prenosov: 56
.pdf Celotno besedilo (2,95 MB)

2.
Turistični kompleks Manjača
Maja Lukić, 2020, magistrsko delo

Opis: Tema magistrskega dela je zasnova turističnega kompleksa ob jezeru Manjača v Bosni in Hercegovini. V teoretskem delu je obravnavana splošna tema turizma v Bosni in Hercegovini. Izdelane so analize širšega in ožjega območja obravnave, na katerih temelji projektni del. Prostorske in programske intervencije so zasnovane glede na potenciale in potrebe na podlagi analize tradicionalnih elementov arhitekture ter glede na značilnosti same lokacije. Projektni del obsega zasnovo osrednjega nadkritega dela ob jezeru z recepcijo, gostinskim objektom, objektom za izposojo športne opreme ter sanitarijami. Nedaleč stran je zasnovana ureditev avtokampa s priključki za avtodome in servisnim objektom. Južno od jezera je zasnovano turistično naselje s počitniškimi hiškami. Vse ureditve povezuje sistem poti in zunanjih ureditev. Ureditev ob jezeru Manjača daje programski in prostorski okvir za razvoj rekreacijskega, adrenalinskega in etno turizma, ki bi oživil tudi širše območje obravnave. Zasnova turističnega kompleksa z dopolnilnimi dejavnosti sledi ciljem trajnostnega razvoja in nakazuje možnosti razvoja turizma v regiji.
Ključne besede: arhitektura, Manjača, tradicija, turistični kompleks, trajnostni razvoj
Objavljeno: 18.06.2020; Ogledov: 405; Prenosov: 92
.pdf Celotno besedilo (30,38 MB)

3.
Izzivi trajnostnega razvoja turizma v savinjski statistični regiji
Vid Tratnik, 2019, magistrsko delo

Opis: Z magistrskim delom smo skušali ugotoviti zadovoljstvo turističnih ponudnikov z obstoječim delovanjem trajnostne turistične ponudbe v savinjski statistični regiji. Za pridobitev podatkov smo izvedli anketiranje ponudnikov v izbranih občinah v regiji. Cilji naloge so bili opisati trenutno stanje trajnostnega razvoja, analizirati obstoječe ponudbe in oceniti, kateri ukrepi so bili smiselni za implementacijo trajnostne turistične ponudbe v regiji. V raziskavi je bilo treba dokazati smiselnost večje vključitve aktivne ponudbe pri turističnih ponudnikih. Smiselnost je bila dokazana na osnovi pozitivnih odzivov anketirancev v raziskavi o potrebi po takšni ponudbi. Proces raziskave je bil zanesljiv, saj je bil sprva izveden pregled ponudnikov, ki promovirajo trajnostni turizem ali imajo različne oblike trajnostnega turizma vključene v svojo ponudbo. Na podlagi analize rezultatov raziskave je bil osnovan kratkoročni načrt za implementacijo turističnega produkta. Predpostavljamo, da bodo rezultati raziskovanja služili predvsem upravljavcem turistične destinacije pri pripravi trajnostnih turističnih produktov v destinaciji. Na podlagi ugotovitev se bodo torej upravljavci lažje in verodostojneje odločali o snovanju turističnih produktov, ki bi jih nameravali tržiti v okviru predmetne destinacije.
Ključne besede: turistični deležniki, turistična destinacija, Savinjska statistična regija, trajnostni turizem, trajnostni razvoj.
Objavljeno: 17.10.2019; Ogledov: 643; Prenosov: 157
.pdf Celotno besedilo (1,99 MB)

4.
PRISTOPI K TRAJNOSTNI PRENOVI TURISTIČNIH NASTANITVENIH OBJEKTOV
Ana Milosavljević, 2017, magistrsko delo

Opis: Magistrska naloga zajema tematiko trajnostne prenove turističnih nastanitvenih objektov v arhitekturi. Vsebuje opredelitev problemov vsake gradnje ali prenove obstoječih objektov skozi življenjski cikel stavbe, ki nam podaja jasno razdelitev posameznih področij načrtovanja stavbe. Podane so kratke obrazložitve za lažje razumevanje trajnostne gradnje in razvoja s pomočjo okoljskega, socialnega in ekonomičnega vidika. Na podlagi besede "trajnostnost" so opisane prednosti za uporabnika. V arhitekturi se srečujemo z različnimi materiali. Ob ustrezni uporabi je skoraj vsak material lahko trajnosten. V podpoglavju so predstavljeni organski, anorganski in sintetični materiali. Prav tako so obravnavani različni sistemi aktivnega delovanja stavb z rabo obnovljivih virov tako za novogradnjo kakor tudi za prenovo potratnih objektov. V naslednjih poglavjih so na kratko predstavljeni še koncepti načrtovanja energetsko učinkovitih stavb, primeri turističnih nastanitvenih objektov iz Slovenije in tujine ter zakonodajni okvir, ki so se upoštevali pri prenovi objekta. Naloga se zaključuje z analizo izbranega obstoječega objekta, in sicer hotela Areh. Praktični del vključuje energetsko, arhitekturno in funkcionalno prenovo, pri čemer so opisani tehnični podatki obstoječega in prenovljenega objekta, primerjalne analize v tehnični zasnovi in izračuni toplotne prehodnosti ovoja stavbe v obeh primerih.
Ključne besede: trajnostnost, trajnostni razvoj, trajnostna arhitektura, trajnostna gradnja, trajnostni materiali, energetska učinkovitost stavbe, prenova, obnova, rekonstrukcija, turistični nastanitveni objekti
Objavljeno: 06.03.2017; Ogledov: 1035; Prenosov: 296
.pdf Celotno besedilo (52,89 MB)
Gradivo ima več datotek! Več...

5.
Možnosti turističnega razvoja v Občini Miklavž na Dravskem polju
Aleksandra Petković, 2016, diplomsko delo

Opis: Diplomska naloga obravnava možnosti turističnega razvoja v Občini Miklavž na Dravskem polju. Turizem je danes pomembna gospodarska dejavnost. Vedno več ljudi išče alternativo množičnemu turizmu, v ospredje prihaja trajnostni, zeleni turizem. Tukaj lahko svoje priložnosti iščejo male občine na podeželju, a vseeno dovolj blizu velikih mest. Ena izmed takšnih je Občina Miklavž na Dravskem polju. Ima nekaj kulturnih in naravnih znamenitosti, veliko gozdnih površin, ugodno prometno lego in zaledje večjih turističnih centrov. Vse to ji daje možnosti za razvijanje turistične dejavnosti. S pomočjo virov in literature, raziskovanjem in terenskim delom so v nalogi predstavljene naravne in kulturne znamenitosti, športna ponudba, društvena dejavnost, delovanje Turističnega društva Miklavž na Dravskem polju in pomembne prireditve. Na podlagi preučitve trendov v turizmu in opravljene SWOT-analize so podani lastni predlogi za razvoj turizma v občini. Izpostavljeni so: športno-rekreacijski turizem, ekoturizem in izletniški turizem.
Ključne besede: Geografija turizma, turizem, Občina Miklavž na Dravskem polju, turistična ponudba, turistični razvoj
Objavljeno: 27.05.2016; Ogledov: 823; Prenosov: 117
.pdf Celotno besedilo (21,46 MB)

6.
MOŽNOSTI RAZVOJA TURIZMA NA OBMOČJU KRAJEVNIH SKUPNOSTI LOČE, ŽIČE IN ŠPITALIČ V OBČINI SLOVENSKE KONJICE
Jasmina Paj, 2015, diplomsko delo

Opis: Turizem je v današnjih časih ena izmed prevladujočih panog gospodarstva. Njegov razvoj posredno in neposredno vpliva na posamezno območje, kraj oz. na krajevno skupnost. Turistična infrastruktura in superstruktura sooblikujeta naravo in okolje, turisti pa vplivajo na razvoj kraja in lokalnih prebivalcev, saj se ti zaradi turističnih obiskov izobražujejo, povezujejo in kot skupnost rastejo. Prav tako turizem posredno vpliva tudi na krepitev in rast naravne in kulturne dediščine. Diplomsko delo z naslovom »Možnosti razvoja turizma na območju krajevnih skupnosti Loče, Žiče in Špitalič v občini Slovenske Konjice« opredeljuje obstoječo turistično ponudbo obravnavanega območja z navedenimi in opisanimi vsemi pomembnejšimi naravnimi in kulturnimi znamenitostmi ter tudi turistično infrastrukturo in superstrukturo. V diplomskem delu prikazujemo krajevne skupnosti v luči turističnega razvoja kot ene izmed oblik razvojnih možnosti vseh dotičnih krajevnih skupnosti. Hkrati proučujemo fizične in družbeno geografske značilnosti območja in njihov vpliv na razvoj turizma, možnosti razvoja različnih vrst turizma in vpliv turizma na lokalno okolje in prebivalstvo. Turizem v KS Loče, Žiče in Špitalič trenutno še nima izrazito vidne vloge in tod tako sodi med manj donosne gospodarske panoge. Območje je bogato z neokrnjeno naravo, kulturno in zgodovinsko dediščino, vinotoči ter kmečkimi turizmi, zato ima vse pogoje za nadaljnji, pestrejši razvoj turizma. Na podlagi teh danosti se je v preteklosti že razvilo nekaj turističnih točk, ki danes lahko predstavljajo jedro nadaljnjega razvoja. Glavna turistična atrakcija je samostan Žička kartuzija, pa tudi druge manjše turistične točke danes »živijo« predvsem zaradi angažmaja lokalnih društev in slonijo na tako imenovanem medkrajevnem enodnevnem turizmu. Območje premore kar nekaj izletniških in turističnih kmetij, ki goste predvsem kulinarično razvajajo in se večinoma nahajajo ob Podpohorski vinsko-turistični cesti. Za nadaljnji razvoj turizma na tem območju bi morali dodatno razvijati prenočitveni turizem, saj precejšnje število naravnih in kulturnozgodovinskih znamenitosti potencialnim turistom omogoča večdnevne izlete. Za zaokroževanje le-teh pa je potrebno predvsem globlje in bolj celovito povezovanje medkrajevnih turističnih in ostalih društev, ki so tod gonilo turističnega razvoja, pa tudi povezovanje na medobčinski ravni. Dodatno bi bilo potrebno urediti tudi pohodniške in kolesarske poti, saj bi tako lahko turistom ponudili aktivno preživljanje prostega časa in ogled znamenitosti na drugačen, bolj zdrav način. Celotno turistično ponudbo bi bilo potrebno turistom bolje predstaviti in približati, predvsem z raznovrstnimi inovativnimi marketinškimi pristopi v obliki različnih aktivnosti (prireditve, sejmi, turistične tržnice, aktivno počitnikovanje, odkrivanje krajevne naravne in kulturne dediščine …). Dolgoročno gledano je razvoj turizma na območju podeželskih krajevnih skupnosti vsekakor pozitiven proces, ki bi pripomogel k razvoju območja, a seveda le v primeru sonaravne in trajnostno naravnane turistične dejavnosti.
Ključne besede: turistični razvoj, turistična ponudba, geografija turizma, krajevne skupnosti Loče, Žiče in Špitalič, izletniški turizem, turistične kmetije, naravna in kulturna dediščina
Objavljeno: 27.10.2015; Ogledov: 1418; Prenosov: 253
.pdf Celotno besedilo (11,10 MB)

7.
NADGRADNJA PORTALA WWW.SLOVENIA.INFO
Sven Jakić, 2014, diplomsko delo

Opis: V času, v katerem živimo, sta informacijska in komunikacijska tehnologija pojma, ki se jima ne moremo izogniti. Življenja brez medmrežja in tehnoloških naprav si ne gre več predstavljati, saj je informacijska tehnologija prinesla revolucijo na vsa področja poslovanja, med drugim tudi v turizem. V diplomskem delu je predstavljen pomen informacijske tehnologije v turizmu ter karakteristike, ki jih la-ta prinaša, s poudarkom na uradnih spletnih turističnih portalih. Izpostavljena je predvsem možnost nadgradnje uradnega slovenskega turističnega portala (www.slovenia.info). V nalogi so obdelani slovenski portal in njemu podobni portali nekaterih turistično močnejših držav, kot so Avstralija, Velika Britanija in Avstrija. Primerjava slednjih služi kot osnova za izdelavo predloga nadgradnje slovenskega portala. Ker se tema navezuje tako na spletni kot na nacionalni turizem, oz. razvoj le-tega, je dodano poglavje, ki opisuje značilnosti turistov med potovanji, njihove karakteristike in ravnanje/načrtovanje pred potovanjem. Zadnji delu naloge predstavlja zasnovo projekta »SLOVENIAINFO+«, ki je namenjena nadgradnji portala www.slovenia.info.
Ključne besede: razvoj turizma, slovenia.info, informacijska tehnologija v turizmu, turistični spletni portal
Objavljeno: 11.11.2014; Ogledov: 932; Prenosov: 124
.pdf Celotno besedilo (1,30 MB)

8.
MOŽNOSTI ZA RAZVOJ TURIZMA V OBČINI VIPAVA
Jana Kete, 2012, diplomsko delo

Opis: Vipavska dolina je reliefno, pedološko in klimatsko zelo pestro območje, polno premnogih barv. V zgodnji pomladi na okoliških planotah še slika svoje ledene mojstrovine zima, medtem ko se sama dolina že odeva v drugačno belino, v belino sadnega cvetja. Potem pride poletje, ki dolino obarva v pšenično zlato, v nežno polt prvih breskev, planote pa polnijo svoje zelene travnike z živopisanim rožnim svetom. Jeseni nas dolina razveseli z največjim bogastvom – z bogastvom grozdnih jagod, ki se počasi prelevijo v rujno kapljico. Dežela, kjer se križajo in stikajo različne poti, ima burno preteklost. Pogosto je govora o imenih zgodovine, o velikih in malih usodah, o življenju, ki ima vsako svoj namen in čar, ki je ustvarilo toliko bogatih stvaritev, ki so nam na voljo za uživanje in zaupane v skrb. Toda če je kaj, kar je zaznamovalo ta košček sveta, je to njegova vila rojenica – burja, ki se z vsem svojim dostojanstvom in močjo pogosto spusti na dolino in ji daje poseben karakter. Vsekakor je Vipavska dolina in občina Vipava kot njen manjši del resnično povzeta z njenim neuradnim sloganom »Toliko vsega!«. Zavedamo se, da je turizem pomembna gospodarska dejavnost, ki povezuje številne gospodarske dejavnosti, pospešuje regionalni razvoj, povečuje ekonomsko vrednost biotske raznovrstnosti, naravnih vrednot in kulturne dediščine, predvsem pa omogoča povečanje družbene blaginje. Prav zaradi tega zavedanja je občina Vipava v zadnjem desetletju naredila majhen, pa kljub temu zelo pomemben korak naprej na področju razvoja turizma. Pričujoče diplomsko delo prikazuje sedanje stanje na področju turizma v občini Vipava, predvsem pa predstavlja, kakšne možnosti so v občini Vipava za nadaljnji razvoj turizma. Občina Vipava je območje z zelo bogato naravno in kulturno dediščino, ki se je prebivalci žal premalo zavedamo in cenimo. Območje, ki je sorazmerno majhno in predvsem čisto, ne bi preneslo masovnega turizma, zato so potrebne alternativne poti za njegov razvoj, ki so prikazane v diplomskem delu.
Ključne besede: občina Vipava, Vipavska dolina, turizem, turistični razvoj
Objavljeno: 06.11.2014; Ogledov: 1449; Prenosov: 319
.pdf Celotno besedilo (5,84 MB)

9.
Turizem občine Lenart
Natalija Ludvik, 2014, diplomsko delo

Opis: Turizem je gospodarska dejavnost, v katero se vključuje zelo širok krog dejavnosti, s čimer se povečujejo gospodarske koristi, pospešuje regionalni razvoj, povečuje vrednost naravnih vrednot in kulturne dediščine ter omogoča povečevanje družbene koristi. Diplomsko delo predstavlja turistično ponudbo v občini Lenart in predlaga možnost razvoja turizma kot gospodarske dejavnosti. Občina Lenart je danes večinoma turistično zanimiva samo za domače izletniške turiste in nima razvite turistične ponudbe, privlačne tujim obiskovalcem. S pomočjo literature in virov sem predstavila značilnosti različnih vrst turizma, ki se pojavljajo na omenjenem območju, predstavila obstoječo turistično ponudbo in analizirala prednosti in slabosti območja ter s turizmom pogojene nevarnosti in priložnosti. Nanizala sem tudi osnovne naravne in družbeno-geografske značilnosti občine, saj so le-te osnova za razvoj turistične dejavnosti in turistične ponudbe. Z analizo statističnih podatkov sem pregledala turistični promet v občini. Anketni vprašalnik je služil za prikaz zadovoljstva krajanov s turistično ponudbo v občini z njihovimi mnenji in predlogi o turizmu v občini nasploh. Pri izdelavi diplomskega dela je bila uporabljena obstoječa literatura in obdelani statistični podatki. Učinki turizma niso samo kratkoročni, kažejo se tudi dolgoročno z razvojem terciarnih in drugih s turizmom povezanih dejavnosti.
Ključne besede: Ključne besede: Geografija turizma, turistični razvoj, občina Lenart, turistična ponudba, turistična infrastruktura, potenciali.
Objavljeno: 28.02.2014; Ogledov: 1789; Prenosov: 290
.pdf Celotno besedilo (2,43 MB)

10.
MOŽNOSTI TURISTIČNEGA RAZVOJA V OBČINI KRŠKO
Martina Sluga, 2012, diplomsko delo

Opis: Občina Krško je bila v preteklosti predvsem industrijsko in kmetijsko usmerjena. Po letu 1990 pa je začel dobivati večjo veljavo tudi turizem. Naravne prvine, kulturna dediščina, turistična infrastruktura in superstruktura so glavni dejavniki, ki so začeli v občino privabljati turiste. Da bi se število gostov povečalo, so strokovnjaki za področje turizma izdelali več analiz in načrtov, ki bodo pripomogli k dvigu turističnega zanimanja za občino Krško. Številni griči, doline, ravnine, bujni gozdovi in vodotoki nam »pričarajo« pestro podobo pokrajine v občini Krško. Sama pokrajina je lahko za turizem zelo zanimiva, vendar pa je pri vsem tem potrebno upoštevati tudi turistično ponudbo. Skozi diplomsko nalogo je obravnavano vprašanje, kaj vse nam občina Krško nudi kot turistična destinacija in kaj vse so v občini storili za večjo atraktivnost in prepoznavnost območja. V občini so številni objekti, ki žal s svojim videzom več ne pripomorejo k turistični privlačnosti. Res, da občina trenutno doživlja velike spremembe – gradijo se nove ceste, hidroelektrarne, objekti, a na drugi strani vidimo tudi propad kulturne in zgodovinske dediščine. Nič nam ne pomaga, če so izdelani števili načrti za prihodnost, če niso realizirani. S sodelovanjem in usklajenim delovanjem bo potrebno storiti pravi korak k obnovi objektov v občini in jim dati prednost pred gradnjo ne tako potrebnih zgradb.
Ključne besede: občina Krško, turizem, turistični razvoj
Objavljeno: 09.07.2012; Ogledov: 1521; Prenosov: 206
.pdf Celotno besedilo (8,39 MB)

Iskanje izvedeno v 0.3 sek.
Na vrh
Logotipi partnerjev Univerza v Mariboru Univerza v Ljubljani Univerza na Primorskem Univerza v Novi Gorici