| | SLO | ENG | Piškotki in zasebnost

Večja pisava | Manjša pisava

Iskanje po katalogu digitalne knjižnice Pomoč

Iskalni niz: išči po
išči po
išči po
išči po
* po starem in bolonjskem študiju

Opcije:
  Ponastavi


1 - 10 / 92
Na začetekNa prejšnjo stran12345678910Na naslednjo stranNa konec
1.
Analiza športno - turistične ponudbe ptuja in okolice
Adrijana Andreja Tkalec, 2019, diplomsko delo

Opis: V diplomskem delu Analiza športno-turistične ponudbe Ptuja in okolice smo podrobno analizirali športno ponudbo Ptuja in njegove okolice. Poudarek je bil predvsem na športni ponudbi, ki privablja oziroma je zanimiva za turiste. Namen je bil tudi izdelava predloga za izboljšanje športno-turistične ponudbe in njene promocije. Šport je namreč današnjem času zelo priljubljen, sploh med ljudmi, ki večji del dneva zaradi službe presedijo ali pa so pod stresom. Velika večina se jih zato med dopustom ukvarja s športom, nekateri pa potujejo prav zaradi športa (ogled športnih prireditev, sodelovanje na športnih prireditvah). Zato je za destinacije pomembno, da ponujajo čimveč športnih aktivnosti in seveda da jo znajo primerno promovirati in z njeno pomočjo privabiti turiste v destinacijo prav zaradi ponudbe športa. Diplomsko nalogo sestavljata teoretični in empirični del. V teoretičnem delu smo pojasnili pomen turistične destinacije in turistične ponudbe ter kakšen je pravzaprav pomen športa in rekreacije za razvoj turistične destinacije. V empiričnem delu pa smo predstavili Ptuj in njegovo okolico in analizirali njuno športno ponudbo. Izvedli smo tudi anketo med turisti, s katero smo želeli ugotoviti kako so jim bile dostopne informacije o športni ponudbi Ptuja z okolico ter razlog zakaj so sploh obiskali Ptuj.
Ključne besede: športni turizem, turistična ponudba, turistična destnicija, Ptuj
Objavljeno: 05.11.2019; Ogledov: 462; Prenosov: 85
.pdf Celotno besedilo (459,45 KB)

2.
Razvoj turizma ob Velenjskem jezeru
Laura Čater, 2018, magistrsko delo

Opis: V magistrskem delu smo predstavili geografski pregled Velenjske kotline, pri čemer smo osrednjo pozornost namenili Velenjskemu jezeru. Razvoj območja so zaznamovali premogovništvo, energetika in industrija, ki so se najintenzivneje razvijali v drugi polovici 20. stoletja. Pri tem velja izpostaviti leto 1986, ko je bilo izkopanih rekordnih 5,1 milijona ton premoga, kar pa ne bi bilo mogoče brez izgradnje Termoelektrarne Šoštanj, ki še danes velja za prepoznavni znak Velenjske kotline. Močno izkoriščanje premoga je pustilo številne okoljske posledice. Območje se je začelo počasi ugrezati, v najnižjih delih ugreznin pa se je začela zbirati voda. Tako so nastala t. i. ugrezninska jezera, med katerimi je največje in najbolj prepoznavno Velenjsko jezero. Območje Velenjskega jezera je v preteklosti veljalo za izrazito degradirano okolje, ki so ga z rekultivacijo spremenili v priljubljeno turistično destinacijo. Del obale Velenjskega jezera so spremenili v t. i. Velenjsko plažo, kjer so obiskovalcem na voljo številne vodne in obvodne dejavnosti, najbolj obiskana pa je sprehajalna pot ob jezeru. Število obiskovalcev v Mestni občini Velenje se iz leta v leto povečuje, za kar je zaslužen tudi razvoj turizma ob Velenjskem jezeru, ki prav tako vpliva na boljšo infrastrukturno opremljenost Velenja in spodbuja razvoj ostalih gospodarskih panog v regiji. V ta namen želijo v prihodnosti realizirati tri projekte, s katerimi bodo izboljšali kakovost preživljanja prostega časa in vplivali na privlačnost destinacije. Ob Velenjskem jezeru bo v prihodnosti stal prireditveni prostor z velikim odrom, ki bo namenjen številnim športnim, glasbenim, kulturnim in drugim zabavnim dogodkom. Na gladini jezerske vode nameravajo postaviti plavajoče hotelske namestitve, s katerimi želijo v Velenju vzpostaviti stacionarni turizem. S takšnim razvojnim trendom naj bi Velenjsko jezero kmalu sodilo med najbolj obiskane turistične destinacije v Sloveniji.
Ključne besede: naravnogeografske in družbenogeografske značilnosti Velenjske kotline, Velenjsko jezero, Velenjska plaža, turistična ponudba, aktualni projekti
Objavljeno: 20.12.2018; Ogledov: 541; Prenosov: 103
.pdf Celotno besedilo (4,16 MB)

3.
Analiza kulinarične dediščine in njena vključenost v turistično ponudbo Prlekije
Maja Bot, 2018, diplomsko delo/naloga

Opis: Diplomsko delo je razdeljeno na dva dela, prvi vključuje teoretični in drugi raziskovalni del. V prvem delu smo opisali pomen kulinarične dediščine, blagovne znamke in predstavili območje Prlekije. Nadaljevali smo s konkretno predstavitvijo jedi, značilnih za naše raziskovalno območje in kasneje kritično predstavili prednosti in pomanjkljivosti destinacije s pomočjo SWOT analize. Raziskovalni sklop zajema trenutno ponudbo kulinarične dediščine in raziskavo s turističnimi deležniki, ki smo jo izvedli s pomočjo intervjujev. Ugotavljali smo povezanost jedi s teoretičnim delom, hkrati pa nas je zanimalo mnenje turističnih deležnikov o skupni blagovni znamki. Zbrane rezultate smo predstavili z metodo kodiranja, kjer smo ključne stavke oziroma besede tvorili v nadpomenke in jih razvrstili glede na tematiko odgovorov. Vsako tematiko smo predstavili in navedli naše ugotovitve. Pri tem smo podali seznam jedi, ki bi jih želeli vključiti v skupno blagovno znamko. Na koncu diplomskega dela smo podali še naše predloge o izboljšanju prepoznavnosti kulinarične dediščine Prlekije in predstavili osnutek skupne blagovne znamke.
Ključne besede: kulinarična dediščina, dediščina prehranjevanja, turistična ponudba, blagovna znamka, Prlekija
Objavljeno: 25.10.2018; Ogledov: 790; Prenosov: 234
.pdf Celotno besedilo (1,77 MB)

4.
Možnost razvoja turistične ponudbe na osnovi gasilske dediščine v Laškem
Špela Kragolnik, 2018, magistrsko delo/naloga

Opis: Čeprav kulturni turizem ne predstavlja primarnega motiva za obisk Laškega, ima to mesto bogato kulturno dediščino, ki močno pridobiva na pomenu. Povsem enako je tudi z dediščino gasilstva. Ta se vključuje v turistično ponudbo le z gasilskimi muzeji in zbirkami, zato želimo ponudbo gasilske dediščine nadgraditi in jo inovativno predstaviti z vsebino, ki bo privlačna za obiskovalce. Prvi del magistrskega dela obsegajo teoretična izhodišča in pregled literature obravnavanega področja, zato smo v njem opredelili pojme kulturne dediščine in njene interpretacije v turizmu, turizem, turistično ponudbo ter kulturni turizem. Opisali smo gasilsko dediščino ter se kasneje osredotočili na dediščino prostovoljnega gasilskega društva Laško. V empiričnem delu magistrskega dela smo najprej z raziskavo trga predstavili vključevanje gasilske dediščine v turistično ponudbo. S pomočjo analize PSPN, raziskovalnih podatkov terenskega dela in tehnike odprtega intervjuja pa smo nato ugotavljali, ali obstajajo možnosti za razvoj turistične ponudbe na osnovi gasilske dediščine ter na podlagi tega oblikovali teoretično zasnovo za nova turistična produkta. Pri tem smo ugotovili, da je ideja o produktu na temeljih gasilske dediščine turistično privlačna, predlagana produkta pa bi povzdignila destinacijo v unikatno in inovativno za potencialne obiskovalce.
Ključne besede: kulturna dediščina, turistična ponudba, gasilska dediščina, Laško
Objavljeno: 30.08.2018; Ogledov: 547; Prenosov: 58
.pdf Celotno besedilo (3,90 MB)

5.
Vključevanje naravnega spomenika Jovsi v turistično ponudbo lokalnega okolja
Barbara Sirk, 2017, diplomsko delo/naloga

Opis: Diplomska naloga z naslovom Vključevanje naravnega spomenika Jovsi v turistično ponudbo lokalnega okolja se ukvarja z vprašanjem, kako in na kakšne načine vključiti krajinski park v turistično ponudbo ter s kakšnimi načini pristopiti k problemu slabe promocije. Diplomsko delo natančno predstavi vključevanje naravnega spomenika Jovsi v turistično ponudbo ter išče povezave med cilji in praktičnimi dejstvi, ki smo jih pridobili na terenu s pomočjo intervjuvanja posameznikov ter ključnih institucij. Ugotovitve so predstavljene posamezno, tako s strani posameznikov kot institucij. Nato so predstavljene še skupne ugotovitve v analizi SWOT. Po narejeni analizi tako lahko zaključimo, da ima naravni spomenik Jovsi veliko že obstoječe, kakor tudi potencialne turistične ponudbe, ki jo je mogoče ob učinkoviti ter zadostni promociji uspešno vpeti v turistično ponudbo ter tudi tržiti.
Ključne besede: turistična ponudba, promocija, naravni spomenik, Jovsi
Objavljeno: 05.10.2017; Ogledov: 731; Prenosov: 115
.pdf Celotno besedilo (1,57 MB)

6.
ANALIZA PONUDBE RAZVEDRILA V TURISTIČNI PONUDBI ČAKOVCA
David Svenšek, 2016, diplomsko delo

Opis: V diplomskem delu smo predstavili in analizirali ponudbo razvedrila v turistični ponudbi Čakovca, majhnega mesta na severu Hrvaške. V prvem poglavju smo opredelili temo diplomskega dela in na kratko opisali pomen turizma ter razvedrila v našem vsakdanjem življenju. V podpoglavjih smo opredelili problem, katerega obravnavamo v diplomskem delu: nezadostna izkoriščenost potenciala za pestro ponudbo razvedrila v mestu Čakovec. Nato smo opredelili tudi namen in cilje diplomskega dela in navedli hipoteze raziskave, določili predpostavke in omejitve ter navedli predvidene metode raziskovanja. V drugem poglavju smo opredelili turizem in pomembni element turizma – razvedrilo ter zadovoljstvo odjemalcev. S pomočjo tujih misli in spoznanj smo navedli definicije turizma in razvedrila ter opisali njihovo medsebojno povezanost. V tretjem poglavju smo opredelili in analizirali ponudbo razvedrila v Čakovcu. Na začetku poglavja smo na kratko predstavili Čakovec. Našteli smo in na kratko opisali tudi njegove glavne znamenitosti ter ostale objekte, pomembne v turizmu. V podpoglavjih smo opredelili in podrobno analizirali glavne atribute razvedrila v turistični ponudbi Čakovca, med ostalimi tudi znano manifestacijo Porcijunkulovo ter zgodovinski Stari grad Čakovec. S pomočjo slik smo bralcu predstavili, kako Čakovec izgleda. V četrtem poglavju smo s pomočjo intervjuja, ki smo ga izvedli v Čakovcu, analizirali kakovost ponudbe razvedrila in zadovoljstva turistov. Cilj intervjuja je bil pridobiti čim več podatkov intervjuvancev, s katerimi bi lahko naredili čim bolj popolno analizo ponudbe razvedrila v turistični ponudbi Čakovca. V intervjuju je sodelovalo 20 ljudi. Namen intervjuja je bil, da ocenimo, ali so naše teze potrjene ali zavrnjene.
Ključne besede: Čakovec, turizem, razvedrilo, turistična ponudba, analiza, intervju
Objavljeno: 02.12.2016; Ogledov: 801; Prenosov: 85
.pdf Celotno besedilo (1,83 MB)

7.
PREDLOG RAZVOJA TURIZMA V OBČINI MISLINJA
Kristina Rotovnik, 2016, diplomsko delo

Opis: Diplomsko delo analizira področje turizma v občini Mislinja. Osredotočeno je na obstoječo turistično ponudbo občine in na oblikovanje predlogov ter ukrepov, kako ponudbo popestriti z dodajanjem privlačnosti, ki so v tem trenutku še neizkoriščene. V uvodu smo opredelili problem diplomskega dela, predstavili smo namen, določili cilje in zastavili hipoteze. Začrtali smo si omejitve in izbrali metode raziskovanja. Drugo poglavje podrobneje predstavi management turistične destinacije, še posebej podeželske turistične destinacije. Del drugega poglavja je namenjen opisu promocije podeželske destinacije. Tretje poglavje je jedro diplomskega dela. V njem je predstavljena občina Mislinja, predstavljene so njene kulturne in naravne privlačnosti in turistična ponudba občine, navedeni so vsakoletni dogodki v občini, podani rezultati anketiranja ter odgovori na polstrukturiran intervju z županom. Zapisana je tudi SWOT analiza občine Mislinje. V zadnjem delo diplomskega dela smo povezali rezultate teoretičnega in praktičnega dela naloge. Podali smo tudi predloge za izboljšanje turistične ponudbe v občini Mislinja.
Ključne besede: Občina Mislinja, turistična ponudba, podeželska turistična destinacija.
Objavljeno: 02.12.2016; Ogledov: 1515; Prenosov: 163
.pdf Celotno besedilo (1,24 MB)

8.
PREDLOG ZA DOPOLNITEV PONUDBE NA TURISTIČNI KMETIJI APAT
Anja Cojhter, 2016, diplomsko delo

Opis: V diplomskem delu smo proučevali ponudbo na TK Apat, katere osnovna dejavnost je pridelava mleka, kot dopolnilno dejavnost pa se ukvarjajo s turizmom na kmetiji. V prvem poglavju diplomskega dela smo opredelili problem diplomskega dela. Predstavili smo namen, cilje in postavili tri osnovne trditve. Zapisali predpostavke in omejitve ter predstavili raziskovalne metode. V drugem delu smo predstavili turizem na podeželju, dopolnilne dejavnosti in ponudbo na turistični kmetiji. V tretjem poglavju smo predstavili TK Apat. Opisali smo njihovo dejansko stanje na kmetiji in predstavili njihovo ponudbo. Predpostavili smo prednosti, slabosti, možnosti in nevarnosti za njihovo kmetijo. Sestavil anketni vprašalnik za njihove goste, kasneje pa odgovore anket analizirali in zapisali ugotovitve. V zadnjem poglavju smo zastavili kratkoročne in dolgoročne cilje TK Apat, ter sklepne ugotovitve.
Ključne besede: turizem na podeželju, turistična kmetija, ponudba turističnih kmetij, ponudba.
Objavljeno: 28.10.2016; Ogledov: 595; Prenosov: 69
.pdf Celotno besedilo (1,43 MB)

9.
Razvoj turizma v mestih Gornja Radgona in Bad Radkersburg
Nina Šegula, 2016, diplomsko delo

Opis: Diplomsko delo z naslovom Razvoj turizma v mestih Gornja Radgona in Bad Radkersburg proučuje razvoj turizma in turistične ponudbe, naravne in kulturne dobrine turizma ter vrste turizma, ki so se razvile v obeh mestih. Glavni namen diplomskega dela je skozi komparacijo ugotoviti razlike in podobnosti v turistični ponudbi. Med raziskovanjem se je izkazalo, da je turizem zahtevna dejavnost, saj predvsem kakovost in lastnost turističnega proizvoda zadovolji potrebe in pričakovanja turistov. Od raziskovalnih metod so v diplomskem delu uporabljene deskriptivna in komparativna analiza podatkov iz primarnih in sekundarnih virov. Mesti ponujata raznoliko turistično ponudbo, tako da bi lahko medsebojno sodelovali in s tem privabili še več turistov. Na podlagi ankete je bilo ugotovljeno, da je osnovni motiv prihoda v mesto koriščenje turistične ponudbe, ki se med seboj razlikuje. V Gornji Radgoni je turistom zanimiva radgonska penina in kmetijsko-živilski sejem, v Bad Radkersburgu pa terme. Trditev: »Gornja Radgona je mesto sejma in penine.« lahko označim za resnično.
Ključne besede: turizem, Gornja Radgona, Bad Radkersburg, turistična ponudba
Objavljeno: 05.10.2016; Ogledov: 993; Prenosov: 105
.pdf Celotno besedilo (3,97 MB)

10.
TURIZEM IN MOŽNOSTI RAZVOJA TURIZMA V OBČINI LENDAVA
Katja Boh, 2016, diplomsko delo

Opis: Diplomsko delo prikazuje geografski pregled občine Lendava z vidika možnosti turističnega razvoja. Razvoj območja sta zaznamovala odkritje in začetek črpanja nafte po 2. svetovni vojni, kar je spodbudilo razvoj industrije in priseljevanje; ob tem pa so naleteli tudi na zdravilno vodo. To je pomenil začetek turističnega razvoja Lendave. S pomočjo literature in virov je podan geografski oris občine Lendava z vidika turističnih dejavnosti. Opisana je turistična ponudba v občini: kulturne znamenitosti in naravne danosti, prireditve, opisana je turistična opremljenost, podani osnovni statistični podatki o turističnem obisku. Na podlagi turistične ponudbe in opremljenosti so opredeljene prednosti in omejitve pri razvoju turizma, načrti in usmeritve turizma v občini Lendava ter predlogi turističnih programov. Ob zdraviliškem turizmu ima občina Lendava možnosti tudi za razvoj ostalih oblik turizma. Naravne danosti in bogata kulturna dediščina predstavljata potencial predvsem za razvoj vinsko-kulinaričnega ter kulturnega turizma.
Ključne besede: Občina Lendava, Terme Lendava, turizem, turistična ponudba, zdraviliški turizem, kulturni turizem, vinsko-kulinarični turizem
Objavljeno: 08.09.2016; Ogledov: 1369; Prenosov: 204
.pdf Celotno besedilo (4,53 MB)

Iskanje izvedeno v 0.3 sek.
Na vrh
Logotipi partnerjev Univerza v Mariboru Univerza v Ljubljani Univerza na Primorskem Univerza v Novi Gorici