| | SLO | ENG | Piškotki in zasebnost

Večja pisava | Manjša pisava

Iskanje po katalogu digitalne knjižnice Pomoč

Iskalni niz: išči po
išči po
išči po
išči po
* po starem in bolonjskem študiju

Opcije:
  Ponastavi


1 - 10 / 24
Na začetekNa prejšnjo stran123Na naslednjo stranNa konec
1.
Zeleno poslovanje turističnih kmetij z nastanitvijo : orodje razvoja ruralnih destinacij
Maja Borlinič Gačnik, Martina Senekovič, Tanja Lešnik Štuhec, 2023, samostojni znanstveni sestavek ali poglavje v monografski publikaciji

Opis: Turizem na podeželju strokovna literatura enači s pojmom turizem na kmetiji oziroma ga predstavlja kot podredno vejo. Jasno je, da razvoj podeželskega turizma kot oblika podjetniške dejavnosti zahteva utemeljitve številnih vidikov, ki spodbujajo nadaljnji razvoj dejavnosti, zato se sprašujemo, ali dejavnosti, vezane na razvoj in upravljanje podeželskih destinacij, neposredno naslavljajo tudi elemente trajnostnega razvoja. S polstrukturiranimi intervjuji smo med nosilci dejavnosti turizma na kmetijah preverili, kaj posameznim kmetijskim gospodarstvom z nastanitvijo pomeni vključenost njihove dejavnosti v okoljske sheme in kaj jim ob tem predstavlja Zelena shema slovenskega turizma. Prav tako smo med odločevalci na različnih ravneh upravljanja družbe, posredno ali neposredno povezanih z nosilci dejavnosti turizma na kmetijah, preverili, kakšno je njihove mnenje o vključevanju turističnih kmetij z nastanitvijo v okoljske sheme. Ugotavljamo, da imamo v Sloveniji še veliko priložnosti za nadaljnji trajnostni razvoj podeželja. Med možnimi načini vidimo tudi vključevanje ponudnikov nastanitvenih obratov na podeželju v okoljske sheme in kolektivne blagovne znamke, vzpostavljene po modelu Izvorno slovensko.
Ključne besede: turistična kmetija, nastanitev, okoljski znak, Zelena shema slovenskega turizma, Izvorno slovensko
Objavljeno v DKUM: 05.10.2023; Ogledov: 196; Prenosov: 14
.pdf Celotno besedilo (29,07 MB)
Gradivo ima več datotek! Več...

2.
Turistične destinacijske organizacije : gonila povezanega kreativnega zelenega razvoja in trženja
2023, zbornik

Opis: Monografijo z naslovom ' TURISTIČNE DESTINACIJSKE ORGANIZACIJE: gonila povezanega kreativnega zelenega razvoja in trženja' sestavljajo štirje znanstveni tematski sklopi namenjeni turističnim delavcem v javnem in zasebnem sektorju, študentom turizma in hotelirstva ter predstavnikom civilne družbe. 40 avtorjev se je v diskurzih osredotočilo na: (i) trajnostno upravljanje turističnih destinacij, ponudnikov in doživetij skozi dodajanje lokalne vrednosti, kot tudi na varnost v turizmu in načrtovano upravljanje kriznih situacij; (ii) digitalizacijo v turizmu za potrebe upravljanja in trženja deležnikov povezanih v destinacije; (iii) elemente destinacij skozi: kreativno ponudbo v naravi, kulturno dediščino, arhitekturne posebnosti, gastronomski turizem, nastanitve na turističnih kmetijah, vlogo sprejemnih turističnih agencij in turističnih vodnikov za nepozabna doživetja; ter (iv) nosilne produkte slovenskega turizma: aktivni turizem v naravi; valorizacija kulturne dediščine; velneške in zdravstvene storitve; prireditve in poslovna srečanja; gastronomska doživetja in vinske destinacije. Proučevane vsebine so lahko odlična popotnica za jasno pozicioniranje slovenskih turističnih destinacij na močno konkurenčnem zelenem turističnem zemljevidu Evrope.
Ključne besede: destinacija, turistična destinacijska organizacija, destinacijski management in marketing, trajnosten in družbeno odgovoren turizem, turistični sistem, turistična ponudba, turistično povpraševanje, varstvo narave, krajina, interpretacija, kulturna dediščina, arhitektura, krajina, valorizacija, gastronomski turizem, turistične nastanitve, turistična kmetija, sprejemna turistična agencija, turistični vodnik, vodeno doživetje
Objavljeno v DKUM: 13.01.2023; Ogledov: 741; Prenosov: 187
.pdf Celotno besedilo (29,07 MB)
Gradivo ima več datotek! Več...
Gradivo je zbirka in zajema 17 gradiv!

3.
Analiza turizma kot dopolnilne dejavnosti na kmetiji in raziskava samooskrbe turističnih kmetij v Slovenskih goricah
Sara Golob, 2021, diplomsko delo

Opis: Podeželski turizem postaja ena izmed najpomembnejših vrst slovenskega turizma. Diplomsko delo je sestavljeno iz empiričnega in teoretičnega dela, v katerem smo s strokovno in znanstveno literature opredelili teoretična izhodišča, kot so turizem, podeželski turizem, slovenske kmetije, kmetije z dopolnilno dejavnostjo, kmetije s turistično dopolnilno dejavnostjo, prehranska samooskrba ter območje raziskave (Slovenske gorice). V empiričnem delu diplomskega dela smo uporabili kvantitativno metodologijo, in sicer opravili smo anonimne spletne ankete s turističnimi kmetijami na območju Slovenskih goric. Po analizi spletnih anket smo opravili evalvacijo raziskave in ugotovili, da ima večina turističnih kmetij v Slovenskih goricah turistično dejavnost registrirano kot dopolnilno dejavnost na kmetiji, in sicer zato, ker tako dostopajo do dodatnega vira zaslužka, izboljšanega življenja na podeželju ter do možnosti za nove zaposlitve. Večina turističnih kmetij v Slovenskih goricah se poslužuje prehranske samooskrbe, kljub temu da jim predstavlja večji finančni zalogaj kot kupovanje surovin in izdelkov v trgovinah ter pri lokalnih ponudnikih. Ugotovili smo tudi, da imajo z lastno pridelavo surovin in predelavo izdelkov dobre dosedanje izkušnje. Skozi diplomsko nalogo smo ugotovili, da prehranska samooskrba po mnenju anketirancev ni dovolj dobro vključena v ponudbo turističnih kmetij v Slovenskih goricah, vendar je vseeno dovolj dobro prepoznana kot ena izmed vodilnih lastnosti podeželskega turizma. Na podlagi ugotovitev smo podali predloge za izboljšavo prepoznavnosti in promocije prehranske samooskrbe na turističnih kmetijah v Slovenskih goricah.
Ključne besede: podeželski turizem, turistična kmetija, dopolnilna dejavnost na kmetiji, prehranska samooskrba, Slovenske gorice
Objavljeno v DKUM: 26.11.2021; Ogledov: 1041; Prenosov: 164
.pdf Celotno besedilo (3,00 MB)

4.
Uvedba informacijske rešitve za turistično kmetijo
Jan Duler, 2021, diplomsko delo

Opis: Podjetja morajo danes slediti tehnološkim in informacijskim trendom, če želijo ostati konkurenčna na trgu. Medtem ko obstaja na trgu ogromno informacijskih rešitev za klasična proizvodna in storitvena podjetja, ostajajo v ozadju malo manj konvencionalna podjetja, in sicer kmetije. Kmetije imajo sicer na razpolago nekaj informacijskih rešitev, vendar so pri izbiri bistveno omejeni predvsem zaradi diferenciacije delovanja posameznih kmetij. V nalogi si bomo pogledali primer uvedbe informacijske rešitve za turistično kmetijo X. Najprej si bomo ogledali digitalno transformacijo na splošno, nakar bomo analizirali trenutno poslovanje kmetije in ovire, s katerimi se soočajo. Analizirali bomo trg informacijskih rešitev, na osnovi analize pa bomo izbrali najustreznejšo informacijsko rešitev za turistično kmetijo. Rešitev bomo na koncu še uvedli in predstavili uspešnost uvedbe.
Ključne besede: Turistična kmetija, digitalna transformacija, informacijska rešitev, ERP rešitev, podatkovna baza, Microsoft Access
Objavljeno v DKUM: 09.11.2021; Ogledov: 577; Prenosov: 47
.pdf Celotno besedilo (1,04 MB)

5.
Marketinška analiza podjetniške dejavnosti na vinogradniški kmetiji
Katarina Pungračič, 2019, diplomsko delo/naloga

Opis: Raziskava osvetljuje marketinško dejavnost na izbrani družinski vinogradniški kmetiji v Sloveniji. Vključuje uvodno predstavitev izbranih statistik vinarstva v Sloveniji in predstavitev analize osnovnega trženjskega spleta (4P) – produkta/storitve, cen, prodajnih poti in promocije. Rezultati raziskave kažejo, da se je zaradi aktivne promocije v letih 2015–2017 spremenila struktura gostov na analizirani kmetiji. Povečal se je obseg penzionskih gostov iz 18 na 187. Trženjske aktivnosti so v obdobju 2013–2017 vplivale tudi na povišanje cen različnih tipov vina lastne ponudbe.
Ključne besede: vinogradništvo, turistična kmetija, trženjska analiza, Haloze
Objavljeno v DKUM: 03.04.2019; Ogledov: 968; Prenosov: 118
.pdf Celotno besedilo (724,47 KB)

6.
Razvoj konjeniškega turizma : primer Turistična kmetija Zevnik
Vid Zevnik, 2018, diplomsko delo/naloga

Opis: Diplomsko delo se nanaša predvsem na delo Turistične kmetije Zevnik. Naloga se sicer dotika konjeništva nasploh, vendar so predstavljeni različni segmenti – konjeništvo na splošno, v Sloveniji, šola jahanja, športno jahanje in vožnje s kočijo. Kot sekundarno dejavnost kmetije Zevnik predstavljamo tudi nastanitveno dejavnost na turistični kmetiji, vendar nas zanimajo predvsem ugotovitve na področju razvijanja konjeniške dejavnosti. Raziskovalna vprašanja se nanašajo na zadovoljstvo strank s ponudbo, obstoječo infrastrukturo ter cenami na kmetiji. Zanimalo nas je, kaj bi po mnenju gostov na kmetiji lahko izboljšali, da bi obiskovalci svoj čas, ki ga preživijo na kmetiji, lahko doživeli v polnosti, in kako bi tudi konjem omogočili kar se da najboljše bivanje in delovanje na kmetiji. Poleg gostov so prioriteta kmetije konji, ki jim služijo že več desetletij.
Ključne besede: konjeništvo, jahanje, turistična kmetija.
Objavljeno v DKUM: 25.10.2018; Ogledov: 1500; Prenosov: 269
.pdf Celotno besedilo (566,08 KB)

7.
Podeželski turizem v porabju
Tamás Kovács, 2018, diplomsko delo

Opis: Turizem je eden od najbolj pomembnih razvojnih kreatorjev gospodarstva v Porabju. V diplomski nalogi z naslovom Podeželski turizem v Porabju predstavljamo splošne značilnosti turizma v Porabju, primernost območja za nadaljnji razvoj turizma, stanje Slovenske vzorčne kmetije ter probleme, s katerimi se soočajo pri opravljanju turistične dejavnosti. S pomočjo literature in virov smo najprej pojasnili pojme s področja turizma, ki so pomembni in potrebni za uspešen razvoj Porabja kot turistične destinacije Slovenske vzorčne kmetije. V nadaljevanju smo obravnavali državne trende razvoja turizma na Madžarskem. Predmet obravnave je bila destinacija Porabje, znotraj katere je bila opravljena podrobna analiza turistične ponudbe na Gornjem Seniku. V empiričnem delu smo predstavili rezultate anketiranja, ki ga je opravil avtor med obiskovalci kmetije. V zaključku naloge smo podali predloge za izboljšanje trenutnega stanja na turistični kmetiji na Gornjem Seniku.
Ključne besede: turizem na podeželju, turistična kmetija, Porabje, destinacijski management
Objavljeno v DKUM: 06.08.2018; Ogledov: 1479; Prenosov: 168
.pdf Celotno besedilo (1,12 MB)

8.
Izboljšave gostinske dejavnosti na Kozjanski domačiji z vidika logistike
Alja Hrovat, 2017, diplomsko delo/naloga

Opis: Logistika je pomembna dejavnost v vsakem podjetju, tudi na turistični kmetiji. Z uporabo logistike se v obravnavanem podjetju pokažejo problemi in se na tak način poskušajo rešiti. Tudi v gostinstvu se je treba posluževati logistike in njenih dejavnosti, da dosežemo najbolj optimalen rezultat. V našem primeru je obravnavano podjetje Kozjanska domačija, ki je mlada turistična kmetija in daje velik pomen doma pridelani hrani. Nudi prenočišča, oglede, predavanja in pogostitev za vnaprej najavljene goste. Prvotni cilji Kozjanske domačije so bili ogledi muzeja na prostem in manjša pogostitev, vendar se je izkazalo, da imajo turisti zelo radi hrano, ki se pripravlja na Kozjanski domačiji. To je hrana, pripravljena po domačih, starih receptih, ki so marsikje že tonili v pozabo. Tako je glavni cilj obravnavane turistične kmetije z ogleda muzeja in s predavanj prešel v pogostitev gostov z domačo pristno kozjansko hrano. V obstoječi kuhinji in postopku priprave hrane smo opazili nekaj logističnih težav, ki vplivajo na čas priprave hrane. Glavna težava je prehod iz kuhinje v pripravljalnico hrane skozi jedilnico. Analiza je pokazala, da je obstoječ prehod moteč za goste in zamudnejši. Predlagali smo, da se obstoječa kuhinja in pripravljalnica hrane povežeta v en skupni prostor s prehodom, ki ne bo moteč za goste ter se tako skrajša čas za pripravo jedi.
Ključne besede: logistika, gostinstvo, Kozjanska domačija, turistična kmetija, izboljšave.
Objavljeno v DKUM: 24.04.2017; Ogledov: 1440; Prenosov: 109
.pdf Celotno besedilo (2,42 MB)

9.
PREDLOG ZA DOPOLNITEV PONUDBE NA TURISTIČNI KMETIJI APAT
Anja Cojhter, 2016, diplomsko delo

Opis: V diplomskem delu smo proučevali ponudbo na TK Apat, katere osnovna dejavnost je pridelava mleka, kot dopolnilno dejavnost pa se ukvarjajo s turizmom na kmetiji. V prvem poglavju diplomskega dela smo opredelili problem diplomskega dela. Predstavili smo namen, cilje in postavili tri osnovne trditve. Zapisali predpostavke in omejitve ter predstavili raziskovalne metode. V drugem delu smo predstavili turizem na podeželju, dopolnilne dejavnosti in ponudbo na turistični kmetiji. V tretjem poglavju smo predstavili TK Apat. Opisali smo njihovo dejansko stanje na kmetiji in predstavili njihovo ponudbo. Predpostavili smo prednosti, slabosti, možnosti in nevarnosti za njihovo kmetijo. Sestavil anketni vprašalnik za njihove goste, kasneje pa odgovore anket analizirali in zapisali ugotovitve. V zadnjem poglavju smo zastavili kratkoročne in dolgoročne cilje TK Apat, ter sklepne ugotovitve.
Ključne besede: turizem na podeželju, turistična kmetija, ponudba turističnih kmetij, ponudba.
Objavljeno v DKUM: 28.10.2016; Ogledov: 1096; Prenosov: 181
.pdf Celotno besedilo (1,43 MB)

10.
PREDLOG KATEGORIZACIJE IZLETNIŠKIH TURISTIČNIH KMETIJ
Urška Topolšek Planinšek, 2016, diplomsko delo

Opis: V zadnjem poglavju podajamo rezultate ankete, ki smo jo izvedli med gosti turističnih kmetij. Z njo smo želeli izvedeti, kako na povezavo kategorizacije in kakovosti gledajo gostje, kolikšen pomen imajo regionalne jedi in hrana, ki jo kmetje pridelajo sami; kakšno vlogo imata ambient in domačnost turistične kmetije in kakšno tradicija na podeželju. Gostje menijo, da jim kakovost veliko pomeni in da zaupajo kategorizaciji nastanitvenih obratov. Prav tako menijo, da bi se laže odločili za obisk izletniške kmetije, če bi ta bila kategorizirana. V največjem deležu pa je prav regionalna hrana tista, ki jih spodbudi k večkratni odločitvi za obisk turistične kmetije. Turizem kot ena največjih gospodarskih dejavnosti postaja čedalje bolj kompleksna dejavnost, gostje pa čedalje bolj zahtevni. Ker je konkurenca na trgu vsako leto večja, mora vsaka kmetija poskrbeti za kakovost svojih storitev.
Ključne besede: kakovost, turistična kmetija, izletniška turistična kmetija, kategorizacija, podeželje
Objavljeno v DKUM: 27.10.2016; Ogledov: 1619; Prenosov: 140
.pdf Celotno besedilo (538,49 KB)

Iskanje izvedeno v 0.24 sek.
Na vrh
Logotipi partnerjev Univerza v Mariboru Univerza v Ljubljani Univerza na Primorskem Univerza v Novi Gorici