| | SLO | ENG | Piškotki in zasebnost

Večja pisava | Manjša pisava

Iskanje po katalogu digitalne knjižnice Pomoč

Iskalni niz: išči po
išči po
išči po
išči po
* po starem in bolonjskem študiju

Opcije:
  Ponastavi


1 - 10 / 10
Na začetekNa prejšnjo stran1Na naslednjo stranNa konec
1.
Trajnostni razvoj turizma na območju Himalaje - Manaslu
Andreja Gošek, 2021, diplomsko delo

Opis: Manaslu je osma najvišja gora sveta, ki se dviga 8163 metrov nad morjem. Okoli Manasluja vodi 180 kilometrov dolga pešpot, ki človeka razvaja z neokrnjeno naravo, prijaznimi ljudmi in nepozabnimi razgledi. Namen diplomskega dela je podati strategijo razvoja trajnostnega turizma ter predstaviti integralni turistični proizvod za območje Manasluja, ki bo v nadaljnje lahko služil kot primer dobre prakse tudi za druge destinacije. V prvem delu smo se posvetili obravnavi literature, ki je bila bistvena za kasnejšo postavitev smernic razvoja trajnostnega turizma. Nadaljevali smo z analizo okolja in predstavili negativne ter pozitivne vplive turizma na to občutljivo okolje. V SWOT analizi smo zapisali prednosti, pomanjkljivosti, nevarnosti in priložnosti območja Manasluja. Z anketo, ki je razdeljena na štiri različne sklope in zajema institucionalni, ekonomski, socio-kulturni in okoljski vidik, smo želeli ugotoviti, kakšen je vpliv turizma na lokalno prebivalstvo. Kasneje smo rezultate ankete obdelali in jih tudi predstavili. V zaključku smo podali prioritete, iz katerih smo razvili strategijo, s pomočjo katere bi dosegli zastavljeno vizijo, prav tako pa smo predstavili integralni turistični proizvod.
Ključne besede: Manaslu, trajnostni razvoj, turisti, gorski turizem, narava
Objavljeno v DKUM: 29.11.2021; Ogledov: 215; Prenosov: 55
.pdf Celotno besedilo (1,66 MB)

2.
Terorizem in turizem
Katja Željko, 2020, diplomsko delo

Opis: V svetu je varnost danes osrednjega pomena in tudi prednostna tržna niša v turizmu. Eno izmed ključnih groženj mednarodni in nacionalni varnosti v sodobnem svetu predstavlja terorizem. Osrednja tema diplomskega dela je terorizem v povezavi s turizmom. Terorizem predstavlja najtemnejšo plat globalizacije, turizem pa celovitost le-te. Na osnovi tega presojamo, da sta terorizem in turizem znotraj okvirja globalizacije zelo povezana. Spoznanja dela kažejo, da terorizem negativno vpliva na turizem, saj spreminja turistične tokove in aktualnost destinacij. Turistične destinacije so vse bolj obljudene in ravno na podlagi tega postajajo vse pogostejša tarča terorističnih napadov. Terorizem vpliva na psihološko in socialno stanje ter spreminja odnos turistov, povzroča kulturološki stres in negativno vpliva na povpraševanje in turistično ponudbo. S tem negativno vpliva na nadaljnji razvoj turistične destinacije in turizma. V diplomskem delu skozi raziskavo ugotavljamo, kakšen vpliv ima terorizem na turizem in ali terorizem cilja na turizem. Zaradi obsežnosti teme pa je analiza omejena na teroristične napade, ki so se zgodili po silovitem napadu na Združene države Amerike ali bolj znanem 11. septembrom.
Ključne besede: terorizem, teroristični napad, teroristi, turisti, turizem, turistična mesta
Objavljeno v DKUM: 16.11.2020; Ogledov: 456; Prenosov: 81
.pdf Celotno besedilo (1,55 MB)

3.
Napovedovanje prihoda ameriških turistov v Slovenijo
Irena Babić, 2019, diplomsko delo/naloga

Opis: Napovedovanje je v poslovnem okolju ključnega pomena za pravilno sprejemanje poslovnih odločitev in zmanjšanje tveganj le teh ter za uspešno in učinkovito poslovanje, kar velja tudi za turistični sektor. Pri tem je natančno napovedovanje bodočih turističnih trendov še posebej pomembno za pravilno planiranje bodočih investicij v turistično infrastrukturo, saj napačne investicije na osnovi napačnih napovedi lahko vodijo v velike izgube. V okviru načrtovanja modelov za napovedovanje je izrednega pomena ustrezen izbor matematičnih in statističnih metod, na osnovi katerih bo prediktivni model zagotavljal dobre napovedi. V turističnih oskrbovalnih verigah se napovedi turističnega povpraševanja prav tako uporabljajo za zmanjšanje tveganj odločitev in stroškov, da ne bi prišlo do napačnih poslovnih potez in investicij v turistične objekte. V naši diplomski nalogi smo testirali in primerjali dve metodi, in sicer metodo Holt-Winters (HW) in Multiplo linearno regresijo (MLR). Pri metodi HW smo uporabili zgodovinske podatke o prihodu ameriških turistov v Slovenijo. Pri MLR pa smo poleg podatkov o prihodu ameriških turistov, torej časovne vrste, ki jo napovedujemo, uporabili tudi eksogene makroekonomske kazalnike gospodarstva ZDA kot vhodne regresorske časovne vrste. Rezultati so pokazali, da se model MLR nekoliko bolje prilega dejanskim podatkom v primerjavi z modelom HW. Torej dodatne informacije, ki jih nosijo eksogeni kazalniki, pripomorejo k boljšemu opisu dinamike gibanja prihodov ameriških turistov. Poleg same analize dinamike gibanja prihodov turistov nas je zanimalo tudi napovedovanje, kjer smo uporabili model HW, s katerim smo izračunali napovedi prihodnjih prihodov turistov za štiri četrtletja.
Ključne besede: napovedovanje, Holt-Winters metoda, multipla linearna regresija, makroekonomski kazalniki, ameriški turisti
Objavljeno v DKUM: 04.04.2019; Ogledov: 701; Prenosov: 60
.pdf Celotno besedilo (2,23 MB)

4.
Merjenje premoženja znamke Slovenije kot turistične destinacije z vidika zaznav italijanskih in avstrijskih turistov
Klavdija Kocjančič, 2016, magistrsko delo

Opis: Znamke turističnih destinacij so v preteklih letih sprožile veliko zanimanja v znanstvenih in strokovnih krogih. Razlog se skriva v dejstvu, da destinacija postaja konkurenčna entiteta, ki se nahaja v globalni tekmi za privabljanje in ohranjanje turistov, pri čemer znamčenje postaja vse pomembnejše orodje razlikovanja od konkurenčnih destinacij. Močna znamka države kot turistične destinacije predstavlja dodatno in pogosto še močnejšo tržno in promocijsko orodje kot same funkcionalne lastnosti države, saj daje državi emocionalo komponento. Magistrska naloga proučuje zunanji vidik znamke destinacije, poimenovan kot koncept premoženja znamke destinacije, ki zajema njeno ovrednotenje z vidika zaznav odjemalcev – turistov. Z analizo smo želeli pridobiti odgovor na vprašanje »Kako Slovenijo kot turistično destinacijo zaznavajo potencialni turisti iz Italije in Avstrije?« Ustreznost merjenja premoženja znamke še vedno predstavlja raziskovalni izziv, kajti v literaturi ni zaslediti enotnega merilnega instumenta. V pričujočem delu smo največkrat uporabljen štiridimenzionalni model za merjenje premoženja znamke, ki poleg elementa podobe kot osnovnega dejavnika v procesu izbire turistove destinacije, vključuje še ovrednotenje zavedanja destinacije, zaznane kakovosti ter zvestobe destinaciji, nadgradili z vključitvijo zaznane vrednosti kot dodatnega petega elementa za celovito merjenje premoženja znamke. Znotraj postavljenega konceptualnega modela smo dokazali pozitivno povezanost med posameznimi elementi in opravičili smiselnost nadaljnjega testiranja merskega modela. Rezultati empirične raziskave nakazujejo, da je ovrednoteno premoženje znamke Slovenije kot turistične destinacije višje z vidika zaznav italijanskih turistov kakor z vidika zaznav avstrijskih turistov. Italijanski turisti so ovrednotili Slovenijo kot turistično destinacijo bolje pri vseh petih analiziranih elementih, od katerih smo pri treh izmed elementov, podobi, zaznani vrednosti in zvestobi, dokazali tudi statistično značilne razlike v zaznavanju med italijansko in avstrijsko skupino turistov. Po ugotovitvah iz raziskave je pri proučevanih tujih turistih še vedno prisotno relativno nizko zavedanje Slovenije kot turistične destinacije.
Ključne besede: znamka, destinacijska znamka, premoženje znamke turistične destinacije, Slovenija kot turistična destinacija, italijanski turisti, avstrijski turisti.
Objavljeno v DKUM: 27.05.2016; Ogledov: 839; Prenosov: 106
.pdf Celotno besedilo (1,41 MB)

5.
Vpliv prihoda različnih skupin turistov po državni pripadnosti na obseg turističnega obiska v Rogaški Slatini med letoma 1953 in 2012
Uroš Horvat, 2013, izvirni znanstveni članek

Opis: V prispevku je analiziran obseg turističnega obiska v Rogaški Slatini v zadnjih šestdesetih letih v povezavi z državno pripadnostjo turistov. Ugotovljeno je, da je bil turistični obisk ves čas bolj ali manj odvisen od prihoda turistov iz le nekaj najpomembnejših držav. Spremembe turističnih tokov so zato posledično močno vplivale na njegov obseg in značilnosti. V celotnem obdobju so večino turistov v kraju predstavljali tuji turisti. Obdobje do konca 80. let so zaznamovali predvsem turisti iz drugih republik bivše Jugoslavije in Avstrije, drugo polovico 90. let in po letu 2000 iz Italije, po letu 2010 pa iz Ruske federacije. Turisti iz Slovenije so bili najpomembnejša skupina turistov le v 90. letih, to je v času največje krize v zdravilišču.
Ključne besede: turizem, tuji turisti, bivanje, zdravilišča, Rogaška Slatina, Slovenija
Objavljeno v DKUM: 21.12.2015; Ogledov: 728; Prenosov: 65
.pdf Celotno besedilo (1,43 MB)
Gradivo ima več datotek! Več...

6.
Izzivi in trendi v destinacijskem managementu
Željka Balja, 2015, diplomsko delo

Opis: Diplomsko delo je razdeljeno v dva smiselna sklopa, prvi je teoretični drugi pa raziskovalni. V prvem delu smo opisali osnove destinacijskega managementa in družinskega turizma, analizirali stanje, razvojna načela in operativne strategije hrvaškega turizma, ter podali kritičen pogled in predloge z vidika družinskega turizma in razvoja novih produktov, vezanih za družinski turizem. V nadaljevanju smo se lotili SWOT analize, s katero smo hoteli prikazati prednosti, slabosti, priložnosti in nevarnosti družinskega turizma za področje Hrvaške. Ankete smo se lotili na način, da smo ista vprašanja postavljali staršem in otrokom ter na ta način skušali ugotoviti razlike v razmišljanju. Rezultate ankete smo analizirali in grafično prikazali. Na koncu diplomskega dela smo še podali smernice za razvoj družinskega turizma na Hrvaškem, na osnovi štirih stebrov trajnostnega razvoja, prioritet in ukrepov, ter prikazali hotel, namenjen družinam, kot primer dobre prakse nastanitve in dodatne ponudbe.
Ključne besede: družinski turizem, destinacijski management, trajnostni razvoj, turistična ponudba, turisti
Objavljeno v DKUM: 25.09.2015; Ogledov: 1738; Prenosov: 368
.pdf Celotno besedilo (1,76 MB)

7.
Kriminaliteta zoper turiste : magistrsko delo
Karmen Selić, 2015, magistrsko delo

Opis: Turizem je danes ena največjih in najhitreje rastočih industrij, ki predstavlja globalno aktivnost ljudi, katerim potovanje predstavlja način zabave in svobode od vsakdanje življenja in pritiskov. Turizem lahko prinese številne gospodarske in družbene koristi, vendar je povezan tudi z negativnimi vplivi. Ena izmed negativnih strani turizma je kriminaliteta. Kriminaliteta predstavlja eno resnejših groženj sodobnega turizma. Turisti so velikokrat žrtve kriminalnih aktivnosti in predstavljajo donosen ulov za kriminalce. Kriminaliteto zoper turiste lahko delimo na priložnostni kriminal in organiziran kriminal. Oblike priložnostnega kriminala so tatvine, žeparstvo, ropi, kraje, posilstva, ugrabitve, umori, ipd. Organiziran kriminal zoper turiste je lahko povezan z drogo, saj se turiste pogosto izrablja za tihotapljenje prepovedanih drog, ti pa lahko postanejo žrtve trgovine z ljudmi. Kriminaliteta zoper turiste se še posebej izraža preko politično motiviranih napadov. Cilj teroristov je povzročiti strah med širšo množico ljudi, za dosego svojih ciljev. Tarče teroristov so predvsem večje ladje, hoteli, avtobusi, nakupovalni centri, lokali, prostori, kjer se zbira večja množica ljudi in kjer so ljudje srečni in brezskrbni. Gre za nasilna teroristična dejanja, ki so v preteklosti že povzročila velik strah med ljudmi (teroristični napad v Keniji, Mumbaju, Egiptu, Rusiji itd.) Kriminaliteto lahko povzročajo lokalni prebivalci zoper turiste, kriminaliteta turistov zoper lokalne prebivalce ali turisti zoper turiste. Kriminaliteta zoper turiste je dovzetnejša kot kriminaliteta zoper lokalne prebivalce, saj turisti predstavljajo donosnejši ulov (s sabo običajno nosijo večje količine denarja in dragocenosti, manj verjetno je, da bodo prijavili kazniva dejanja, (ignorirajo običajne varnostne ukrepe ipd.) Turisti, še posebej otroci in ženske lahko postanejo žrtve trgovine z ljudmi, saj kriminalcem le ta prinaša ogromne dobičke. Gre za namen prostitucije. Kriminaliteta zoper turiste predstavlja grožnjo na mednarodni ravni.
Ključne besede: turizem, turisti, kriminaliteta, organizirana kriminaliteta, terorizem, žrtve, preprečevanje kriminalitete, magistrska dela
Objavljeno v DKUM: 02.04.2015; Ogledov: 1545; Prenosov: 174
.pdf Celotno besedilo (948,01 KB)

8.
Slovenski turisti kot tarče kaznivih dejanj na območju balkanskih držav : diplomsko delo visokošolskega strokovnega študija Varstvoslovje
Ljubiša Janković, 2013, diplomsko delo

Opis: Povzetek Nekatere balkanske države so bile za slovenske turiste vedno privlačne. Z izjemo vmesnega obdobja, ko je na velikem delu tega ozemlja divjala vojna, je bilo to območje varno za potovanja. Tudi trenutno ni podatkov o varnostnih razlogih, zaradi katerih bi odsvetovali potovanje tja, turistom pa svetujejo običajno previdnost, ki naj bi bila tako in tako ustaljena praksa vseh, ki potujejo. V diplomskem delu smo želeli ugotoviti, kako varno je za slovenske turiste potovanje na območje balkanskih držav, katere ukrepe za večjo varnost na zasebnih potovanjih izvajajo turisti sami in kako za njihovo varnost poskrbijo v turističnih agencijah. Zanimalo nas je tudi, katerim virom ogrožanja so že bili izpostavljeni na preteklih potovanjih in kako pogosto je to bilo. Raziskava je temeljila na kvalitativni metodologiji, podatke smo zbrali s pomočjo anketnega vprašalnika. Vzorec raziskave predstavlja 284 polnoletnih oseb, ki so od septembra do decembra 2012 s turistično agencijo Leja turist iz Celja potovale na Hrvaško, v Bosno in Hercegovino ter v Srbijo. Rezultati so pokazali, da skoraj vsi potovanje na to območje ocenjujejo kot varno in da jih za svojo večjo varnost največ poskrbi tako, da pri sebi ne nosijo večjih vsot denarja in da skrbno hranijo dokumente. V preteklosti so največ anketiranih na potovanjih ogrožale okužbe. Poglavitni razlogi za izbiro turistične agencije, s katero potujejo, so ugodna cena aranžmajev, ugled in izkušnje, ki jih ima agencija, ter njena pestra ponudba in dobra organizacija. Varnost, ki jim jo zagotavlja agencija, je za anketirane pri izbiri manj pomemben element. Menimo, da dobre pretekle izkušnje na potovanjih ne smejo biti razlog za brezskrbno vedenje na naslednjih potovanjih. S premišljenim ravnanjem in z upoštevanjem nasvetov lahko za svojo varnost naredijo veliko turisti sami, turistične agencije pa so jim v sodelovanju s pristojnimi državnimi institucijami in ostalimi turističnimi delavci dolžne priskrbeti čim več koristnih informacij s področja varnosti že pred organizacijo potovanja na določeno destinacijo, v času bivanja in pri vrnitvi domov. V primeru, da je varnost turistov iz kakršnihkoli razlogov ogrožena, so omenjene institucije dolžne izvesti vse potrebne aktivnosti za ponovno vzpostavitev njihove fizične varnosti.
Ključne besede: turizem, turisti, varnost, kazniva dejanja, Balkan, diplomske naloge
Objavljeno v DKUM: 03.12.2013; Ogledov: 1093; Prenosov: 93
.pdf Celotno besedilo (917,25 KB)

9.
VSEPRISOTNI SISTEMI ZA TURISTE
Marko Žorman, 2011, diplomsko delo/naloga

Opis: V diplomski nalogi smo se osredotočili na vseprisotne sisteme v računalništvu in kako se ti razvijajo ter spreminjajo za namen uporabe v turizmu. Turistična industrija je velika priložnost za uporabo mobilnih storitev, saj turisti pričakujejo vedno nove možnosti in storitve, ki jim prinašajo potrebne informacije preko mobilnih naprav. Predstavili smo pregled obstoječih storitev za pomoč turistu na mobilnih platformah ter dobre in slabe lastnosti obstoječih aplikacij. V praktičnem delu naloge smo predstavilli prototip aplikacije, njeno strukturo in razvoj na platformi Android.
Ključne besede: vseprisotni sistemi, platforma Android, turisti, mobilne aplikacije
Objavljeno v DKUM: 21.09.2011; Ogledov: 2076; Prenosov: 131
.pdf Celotno besedilo (1,74 MB)

10.
Turisti kot žrtve kriminalitete : diplomsko delo
Monika Šajt, 2011, diplomsko delo/naloga

Opis:
Ključne besede: turizem, turisti, varnost, kriminaliteta, žrtve, diplomske naloge
Objavljeno v DKUM: 05.09.2011; Ogledov: 1420; Prenosov: 142
.pdf Celotno besedilo (764,83 KB)

Iskanje izvedeno v 0.18 sek.
Na vrh
Logotipi partnerjev Univerza v Mariboru Univerza v Ljubljani Univerza na Primorskem Univerza v Novi Gorici