| | SLO | ENG | Piškotki in zasebnost

Večja pisava | Manjša pisava

Iskanje po katalogu digitalne knjižnice Pomoč

Iskalni niz: išči po
išči po
išči po
išči po
* po starem in bolonjskem študiju

Opcije:
  Ponastavi


1 - 3 / 3
Na začetekNa prejšnjo stran1Na naslednjo stranNa konec
1.
Vpliv e-dokumentacije na kakovost obravnave pacientov v intenzivni terapiji otrok
Nedisa Bosankić, 2018, magistrsko delo/naloga

Opis: Dokumentacija v zdravstveni negi je pomemben pokazatelj kakovosti oskrbe pacientov. Lahko je v papirni ali v elektronski obliki, ki je organizirana znotraj sistema. Dokumentiranje mora potekati po najvišjih standardih, da bi zagotovili varnost in kakovost zdravstvenih storitev. E-dokumentacija je posodobitev obstoječe papirne dokumentacije z namenom izboljšanja kakovosti obravnave pacientov. Ta način dokumentiranja izboljša kakovost, berljivost in razpoložljivost podatkov. Problem predstavlja nadzor nad vstavljenimi tujki. Zaradi zagotavljanja večje sledljivosti nad intervencijami, kot so vstavitev, oskrba in odstranitev tujkov, je bil znotraj informacijskega sistema razvit modul Posegi. S pregledom in analizo dokumentacije ter z vodenimi intervjuji z zdravstvenimi delavci smo primerjali proces obravnave pacienta z obema najbolj pogostima tujkoma (endotrahealni tubus - ET in osrednji venski kateter - OVK) pred in po uvedbi e-dokumentacije. S tem smo želeli ugotoviti, ali je z uvedbo e-dokumentacije prišlo do dviga kakovosti obravnave pacientov. Na osnovi analize smo želeli proučiti možnosti izboljšav ter kako zmanjšati število zapletov, vezanih na ET in OVK. Izpostavili smo prednosti, slabosti, priložnosti in nevarnosti e-dokumentiranja tujkov. Na osnovi raziskave ne moremo popolnoma potrditi, da je z uvedbo e-dokumentacije prišlo do dviga kakovosti obravnave pacientov. Z raziskavo smo prikazali, da z novim načinom dokumentiranja pridobimo veliko več podatkov o vstavljenih tujkih, da je sledljivost boljša ter da z e-dokumentiranjem lažje in hitreje pridemo do analize podatkov in pridobimo avtomatska poročila o vstavljenih tujkih pri pacientu.
Ključne besede: - e-dokumentacija - papirna dokumentacija - endotrahealni tubus - osrednji venski kateter - informacijski sistem
Objavljeno: 07.12.2018; Ogledov: 633; Prenosov: 136
.pdf Celotno besedilo (3,22 MB)

2.
VLOGA REŠEVALCA PRI ENDOTRAHEALNI INTUBACIJI V PREHOSPITALNEM OKOLJU
Jure Nežmah, 2016, diplomsko delo

Opis: V diplomskem delu je predstavljena vloga reševalca, ki sodeluje pri endotrahealni intubaciji v prehospitalnem okolju. Namen diplomskega dela je predstaviti endotrahealno intubacijo, vrste endotrahealne intubacije, umetno ventilacijo, ki je del endotrahealne intubacije in kakšno vlogo ima reševalec, ki v prehospitalnem okolju sodeluje pri endotrahealni intubaciji pacienta. Za pisanje diplomske naloge smo uporabili deskriptivno metodo dela. Vso zbrano literaturo, ki nam je bila v pomoč za izdelavo diplomskega dela smo natančno analizirali in pregledali. Spoznanja iz zbrane literature smo v diplomskem delu prikazali v strukturni obliki. Ugotovili smo kakšno vlogo ima reševalec pred, med in po endotrahealni intubaciji, s kakšnim namenom uporabimo BURP manever pri izvajanju endotrahealne intubacije, na koncu pa smo ugotovili katere naloge izvaja reševalec tudi v obdobju po intubaciji.
Ključne besede: endotrahealna intubacija, dihalna pot, oskrba dihalne poti, tubus, tesnilni mešiček, umetna ventilacija, prehospitalno okolje, vloga reševalca.
Objavljeno: 13.04.2016; Ogledov: 924; Prenosov: 292
.pdf Celotno besedilo (917,59 KB)

3.
SIMULACIJA TESNJENJA SAPNIČNIH TUBUSOV PRI PREPREČEVANJU VENTILACIJSKE PLJUČNICE (VAP)
Sanja Horvat, 2010, diplomsko delo

Opis: V diplomskem delu smo s simulacijskimi pristopi preverjali tesnjenje mešičkov sapničnih tubusov. Tesnjenje je pomembno z vidika preprečevanja ventilacijske pljučnice (VAP) pri intubiranih bolnikih. Raziskavo smo izvedli na vzorcu tubusov štirih proizvajalcev. V simuliranem steklenem sapniku premera 20 mm smo spreminjali tlake mešičkov od 60 cmH2O do 5 cmH2O in opazovali tesnjenje in mikrocirkulacijo. Raziskali smo povezavo med obliko spojke sapničnega tubusa in obliko mešička. Določili smo maksimalen tlak pri katerem pride do rupture mešičkov. Rezultati kažejo, da pri priporočeni vrednosti tlaka za preprečevanje VAP (30 cmH2O) tesni najbolj mešiček tubusa Kimberly-Clark, saj je tesnil v 45 primerih od skupaj izvedenih 45 meritev. Mešiček tubusa Portex je puščal v 6 primerih (13%), mešiček tubusa Mallinckrodt je puščal v 12 primerih (26%) in mešiček tubusa Sheridan je puščal v 6 primerih (13%). Rupturo mešička Kimberly-Clark smo dosegli pri tlaku 832±81 cmH2O, nižje vrednosti pa so bile pri ostalih tubusih (Sheridan 428±42 cmH2O, Mallinckrodt 346±22 cmH2O in Portex 310±22cmH2O). Mešiček Kimberly-Clark tubusa se je izkazal statistično najbolj vzdržljiv izmed vseh izmed vseh štirih testiranih tubusov (P<0,001). Zaključimo, da je najboljše karakteristike v naši raziskavi pokazal nizkotlačni mešiček visokega volumna (low-pressure, high-volume) proizvajalca Kimberly-Clark, zato ga priporočamo pri uporabi v enotah nujne medicinske pomoči na terenu.
Ključne besede: tubus, tesnilni mešički sapničnih tubusev, ventilacijska pljučnica
Objavljeno: 02.07.2010; Ogledov: 2352; Prenosov: 287
.pdf Celotno besedilo (4,04 MB)

Iskanje izvedeno v 0.1 sek.
Na vrh
Logotipi partnerjev Univerza v Mariboru Univerza v Ljubljani Univerza na Primorskem Univerza v Novi Gorici