| | SLO | ENG | Piškotki in zasebnost

Večja pisava | Manjša pisava

Iskanje po katalogu digitalne knjižnice Pomoč

Iskalni niz: išči po
išči po
išči po
išči po
* po starem in bolonjskem študiju

Opcije:
  Ponastavi


1 - 10 / 20
Na začetekNa prejšnjo stran12Na naslednjo stranNa konec
1.
Heronovi trikotniki in štirikotniki
Sabina Bunšek, 2009, diplomsko delo

Opis: V diplomskem delu obravnavam Heronove trikotnike in štirikotnike, katerih stranice tvorijo aritmetično zaporedje. Opisana je tudi povezava med takšnimi trikotniki in pitagorejskimi trojicami. Pri iskanju ustreznih štirikotnikov sem uporabila teorijo racionalnih točk na eliptičnih krivuljah. V zadnjem poglavju sem podrobneje opisala še eliptične krivulje.
Ključne besede: Heronov trikotnik, aritmetičen trikotnik, pitagorejske trojice, eliptična krivulja
Objavljeno: 22.04.2009; Ogledov: 2406; Prenosov: 183
.pdf Celotno besedilo (811,21 KB)

2.
Konstrukcije trikotnikov s programom RiŠ
Martina Trost, 2009, diplomsko delo

Opis: Diplomsko delo obravnava konstrukcije trikotnikov pri danih treh podatkih. V prvem delu je izdelan sistematičen pregled vseh možnih trojic, ki definirajo konstrukcijske probleme. Za vsako trojico je označen status konstrukcijskega problema, kar pomeni informacijo o tem ali je konstrukcija z ravnilom in šestilom rešljiva ali nerešljiva. Drugi del diplomskega dela sestavlja e-gradivo na priloženem CD-ju. Vsebuje konstrukcijske naloge trikotnikov pripravljene s programom za dinamično geometrijo RiŠ.
Ključne besede: trikotnik, konstrukcija trikotnika, konstruktibilnost s šestilom in ravnilom, program RiŠ, e-gradivo
Objavljeno: 22.04.2009; Ogledov: 3090; Prenosov: 218
.pdf Celotno besedilo (789,84 KB)

3.
TRIKOTNIKI Z DANIMA PLOŠČINO IN OBSEGOM
Klara Štravs, 2009, diplomsko delo

Opis: V diplomskem delu obravnavamo trikotnike z obsegom P in ploščino A. Dokažemo izoperimetrično neenakost, iz katere izhaja, da pri določenih začetnih podatkih A in P (ki tej neenakosti ne ustrezata) takih trikotnikov sploh ni. Pri začetnih podatkih, ki pa neenakosti ustrezata, raziskujemo število ustreznih trikotnikov, njihove lastnosti ter se osredotočimo na kote. Podamo interval, na katerem ležijo koti trikotnika z danima obsegom in ploščino. Ugotovitve ponazorimo na izbranem primeru trikotnika, določenega z A=2 in P=7. Slednje je kot animacija prikazano s pomočjo računalniškega programa Geogebra.
Ključne besede: trikotnik, obseg, ploščina, kot, izoperimetrična neenakost
Objavljeno: 19.05.2009; Ogledov: 2673; Prenosov: 211
.pdf Celotno besedilo (1,43 MB)

4.
TEHNIČNA ANALIZA IN NJENA UPORABA NA DELNIŠKIH IN VALUTNIH TRGIH
Klemen Grobelnik, 2009, diplomsko delo

Opis: Z razvojem informacijske tehnologije ter pojavom vedno več preprostih trgovalnih platform, ki jih ponujajo razne investicijske družbe ter banke, se vedno več posameznikov odloča za samostojno trgovanje, ki naj bi prineslo velike dobičke. Posamezniki se velikokrat premalo zavedajo tveganja, ki je s samostojnim vstopom na delniške, valutne trge prisotno. Vlagatelji potrebujejo za trgovanje na podlagi tehničnih dejavnikov ogromno teoretičnega znanja in predhodnih izkušenj, zato tehnična analiza ni primerna za neizkušene vlagatelje. Neizkušeni vlagatelji hitro padejo pod vpliv čustev, saj niso prepričani kako določena tehnična orodja med sabo delujejo in jih ne znajo povezati in interpretirati kot celoto. Spoznali smo cenovne grafe, definicijo trenda, območje odpor in podpor, cenovne vzorce obrata in nadaljevanja trenda, ki so eni ključnih dejavnikov pri procesu odločanja za vstop in izstop na trg. Določili smo pomembnejše indikatorje tehnične analize. V prvi skupini so indikatorji, ki pridejo bolj do izraza v močnem trendu bodisi navzgor ali navzdol. Med kazalnike močnega trenda spadajo drseče sredine, MACD — konvergenca in divergenca drsečih sredin, Bollingerjeve ovojnice. V drugo skupino pa spadajo indikatorji, ki postanejo zelo uporabni v času, ko ni izrazitega trenda in se trg nahaja v stranskem trendu oziroma v trgovalnem območju. Najpomembnejša indikatorja v tej skupini sta RSI — indeks relativne moči in počasna stohastika, ki ju uporablja večina trgovalcev. Nastavitve posameznih kazalnikov so odvisne od vsakega finančnega instrumenta in trga posebej. Teoretično znanje smo prenesli na praktične primere, ki so bili narejeni na eni od trgovalnih platform, kjer lahko investitor uporablja različna orodja tehnične analize in trguje na svetovnih, najbolj likvidnih, delniških in valutnih trgih. S trgovanjem po tržnih cenah smo prikazali, kako zelo uporabna je lahko tehnična analiza v realnem svetu. Naredili smo posle na različnih časovnih grafih, pri katerih so bili glavni razlogi za vstop in izstop iz pozicij različna analitična orodja, ki se uporabljajo pri uporabi tehnične analize. Trgovalni primeri so bili izvedeni na različnih finančnih instrumentih in prav tako na različnih trgih s čimer smo dokazali, da tehnična analiza deluje enako na različnih časovnih okvirjih in na raznih likvidnih trgih.
Ključne besede: TEHNIČNA ANALIZA, GRAFI, TREND, LINIJA PODPORE IN ODPORA, VZORCI NADALJEVANJA TRENDA, VZORCI OBRATA TRENDA, INDIKATORJI, SIMETRIČNI TRIKOTNIK, PADAJOČI TRIKOTNIK, NARAŠČAJOČI TRIKOTNIK, GARTLEY, VZOREC METULJA, POČASNA STOHASTIKA, INDEKS RELATIVNE MOČI, NAVADNE DRSEČE SREDINE, EKSPONENTNE DRSEČE SREDINE, ELLIOTOVI VALOVI, KONVERGENCA DIVERGENCA DRSEČIH SREDIN, BOLINGERJEVE OVOJNICE, EUR/USD, S&P500, DAX30
Objavljeno: 17.06.2010; Ogledov: 1824; Prenosov: 260
.pdf Celotno besedilo (3,32 MB)

5.
ALGORITMI ZA ISKANJE NEKATERIH PODGRAFOV V GRAFU
Gregor Ambrož, 2009, diplomsko delo

Opis: Diplomska naloga je sestavljena iz treh poglavij. V prvem poglavju predstavimo osnovne pojme teorije grafov in algoritmov. Predstavimo definicijo časovne in prostorske zahtevnosti ter obravnavamo predstavitev grafov s seznami sosedov in matriko sosednosti. V naslednjem poglavju podamo predpostavke in predstavimo pogozdenost, ki nastopa v časovni zahtevnosti algoritmov, ki poiščejo določene podgrafe v nekem grafu. Te algoritme podrobneje obravnavamo v zadnjem poglavju. V tretjem poglavju opišemo enostavno strategijo, ki je uporabna za različne probleme,ki jim je skupno iskanje podgrafov v danem grafu. Z uporabo te strategije opišemo naslednje štiri algoritme. Prvi algoritem poišče vse trikotnike grafa G v času O(a(G)m). Drugi algoritem poišče vse štirikotnike v času O(a(G)). Ker je pogozdenost grafa G, a(G), kvečjemu 3 v ravninskem grafu G, oba algoritma potrebujeta linearni čas za ravninske grafe. Tretji algoritem poišče vse polne podgrafe Kl , v času O(la(G)l-2m). Četrti algoritem pa poišče vse klike v času O(a(G)m) za kliko. Pokazali bomo,da vsi ti algoritmi potrebujejo linearni prostor. Poglavje zaključimo z algoritmom za iskanje trikotnikov v grafu G,realiziranim v programskem jeziku Borland Delphi oz. z izdelanim računalniškim programom,ki ga prilagamo na zgoščenki k diplomskem delu.
Ključne besede: Pogozdenost, polni podgraf, neodvisna množica, štirikotnik, trikotnik, klika, algoritem za iskanje podgrafov.
Objavljeno: 03.03.2010; Ogledov: 1898; Prenosov: 139
.pdf Celotno besedilo (383,63 KB)

6.
CELOSTNA GRAFIČNA PODOBA PODJETJA ŽIHER, d.o.o.
Danijela Vesenjak, 2010, diplomsko delo

Opis: Diplomsko delo opisuje celostno grafično podobo v podjetju Žiher d.o.o. Bistvo vsebine je: - predstaviti bistvo referenčnega trikotnika - opredeliti celostno grafično podobo - analizirati nastanek celostne grafične podobe podjetja Žiher - ugotoviti kakšno mnenje ima ciljna skupina o celostni grafični podobi podjetja Žiher Diplomsko delo je razdeljeno na teoretični in praktični del. V prvem delu diplomske naloge sem napisala uvod. V drugem delu sem predstavila celostno grafično podobo s teoretičnega vidika. V tretjem delu pa sem predstavila podjetje Žiher d.o.o. V današnjem času se mora sodobno podjetje zavedati, da je celostna grafična podoba zelo pomembna v vsakem podjetju. S prodorno celostno grafično podobo je podjetje bolj prepoznavno na trgu in ima prednost pred konkurenco.
Ključne besede: Ključne besede: referenčni trikotnik, identiteta podjetja, imidž podjetja, simbolni identitetni sistem, poslanstvo in vizija podjetja, simbol in logotip, celostna grafična podoba, priročnik celostne grafične podobe.
Objavljeno: 19.08.2010; Ogledov: 2398; Prenosov: 1148
.pdf Celotno besedilo (1,43 MB)

7.
NOVEJŠI REZULTATI O TETIVNIH ŠTIRIKOTNIKIH
Maja Tušek Jošt, 2010, diplomsko delo

Opis: Predmet razprave diplomskega dela je tetivni štirikotnik ABCD z očrtano krožnico k ter presečiščem diagonal E. V diplomskem delu so opisani in natančno dokazani nekateri novejši rezultati o tetivnih štirikotnikih. Poseben poudarek je namenjen rezultatom, ki jih je mogoče dokazati s pomočjo koncepta polarnosti, rezultatom o značilnih točkah trikotnikov ABC, ABD, ACD in BCD, rezultatom o simetralah kotov ter rezultatom o značilnih točkah trikotnikov ABE, BCE, CDE in ADE.
Ključne besede: tetivni štirikotnik, polarnost, pol, polara, diagonalne točke, diagonalni trikotnik, sebipolarni trikotnik
Objavljeno: 08.07.2010; Ogledov: 1825; Prenosov: 139
.pdf Celotno besedilo (746,92 KB)

8.
HAGGEJEVA TRANSFORMACIJA
Maja Krmpotić, 2010, diplomsko delo

Opis: Diplomsko delo obravnava Haggejevo transformacijo in s to transformacijo tesno povezano izogonalno transformacijo. V prvem delu spoznamo izogonalno transformacijo ter definicijo in konstrukcijo Haggejeve transformacije v primeru, ko točka P leži zunaj trikotniku očrtane krožnice, in v primeru, ko P leži na njej. Nato ugotovimo povezavo med izogonalno transformacijo in Haggejevo transformacijo ter dokažemo, da vse Haggejeve krožnice potekajo skozi višinsko točko. Pogledamo tudi, kam nam Haggejeva transformacija preslika nekaj značilnih točk trikotnika. Sledi obravnava analitične geometrije ter vpeljava trilinearnih koordinat. Na koncu pokažemo, da se z izogonalno transformacijo vse premice preslikajo v stožnice. Ker pa je Haggejeva transformacija v tesni zvezi z izogonalno, velja isto tudi za njo.
Ključne besede: trikotnik, trikotniku očrtana krožnica, Haggejeva krožnica, Haggejeva transformacija, izogonalna transformacija, trilinearne koordinate
Objavljeno: 06.09.2010; Ogledov: 1805; Prenosov: 241
.pdf Celotno besedilo (7,20 MB)

9.
PREČNI RAZREZI KONVEKSNIH ŠTIRIKOTNIKOV
Maksimiljana Črešnik, 2012, diplomsko delo

Opis: V poljubnem konveksnem štirikotniku s prečnimi razrezi najdemo njegov notranji štirikotnik. V diplomski nalogi bomo raziskovali razmerje ploščin prvotnega štirikotnika in njegovega notranjega štirikotnika. Osredotočili se bomo na primere, ko je štirikotnik trapez, splošni konveksni štirikotnik in na primer trikotnika. Nekatere korake bomo nazorneje predstavili s pomočjo geometrijskega programa GeoGebra in MathGV.
Ključne besede: Prečni razrezi, konveksnost, štirikotnik, trapez, trikotnik, ploščina.
Objavljeno: 04.12.2012; Ogledov: 1068; Prenosov: 65
.pdf Celotno besedilo (2,40 MB)

10.
Značilne točke trikotnika, izhajajoče iz pričrtanih krogov
Anita Kokol, 2012, diplomsko delo

Opis: V diplomskem delu obravnavamo značilne točke trikotnika, ki so definirane s pomočjo pričrtanih krogov, kot so Nagelova točka, točka mittenpunkt, izogonalna konjugiranka točke mittenpunkt, H-Cevova konjugiranka točke I in Bevanova točka. Izkaže se, da so obravnavane točke posebni primeri splošnejšega pojma P-Cevove konjugiranke točke Q (pri danih točkah P in Q), ki ga v delu tudi predstavimo.
Ključne besede: Nagelova točka, točka mittenpunkt, izogonalna konjugiranka točke mittenpunkt, H-Cevova konjugiranka točke I, Bevanova točka, pričrtana krožnica, trilinearne koordinate, Cevov trikotnik, anticevov trikotnik
Objavljeno: 23.11.2012; Ogledov: 1180; Prenosov: 198
.pdf Celotno besedilo (317,28 KB)

Iskanje izvedeno v 0.14 sek.
Na vrh
Logotipi partnerjev Univerza v Mariboru Univerza v Ljubljani Univerza na Primorskem Univerza v Novi Gorici