| | SLO | ENG | Piškotki in zasebnost

Večja pisava | Manjša pisava

Iskanje po katalogu digitalne knjižnice Pomoč

Iskalni niz: išči po
išči po
išči po
išči po
* po starem in bolonjskem študiju

Opcije:
  Ponastavi


1 - 10 / 172
Na začetekNa prejšnjo stran12345678910Na naslednjo stranNa konec
1.
Uvajanje spletne trgovine za prodajo ročno narejenih izdelkov na platformi Etsy
Tina Kosi, 2023, diplomsko delo

Opis: Povpraševanje po ročno narejenih izdelkih narašča, hkrati pa je tudi vedno več ustvarjalcev, ki tovrstne izdelke ponujajo. V ta namen se je oblikovalo veliko spletnih platform, ki so namenjene prodaji predvsem tovrstnih izdelkov. Najbolj priljubljena med njimi je spletna platforma Etsy, ki svojim uporabnikom omogoča enostavno uporabo in ponuja veliko funkcij, ki malim podjetnikom omogočajo lažje in učinkovitejše poslovanje. Za uspešno prodajo na tej ali kateri drugi platformi pa je potrebno poskrbeti tudi za prisotnost na družbenih omrežjih. Med temi so za prodajo ročno narejenih izdelkov najprimernejša družbena omrežja Instagram, Facebook, Pinterest in TikTok. Preučili smo posebnosti marketinga, ki je prilagojen ročno narejenim izdelkom. Predstavili smo spletno trgovanje in se osredotočili na spletne platforme, ki so prilagojene trgovanju z ročno narejenimi izdelki, pri čemer smo podrobneje predstavili spletno platformo Etsy in se dotaknili nekaj alternativnih platform. Raziskali smo digitalni marketing in predstavili družbena omrežja, ki so najprimernejša za promoviranje ročno narejenih izdelkov. Preučili smo funkcije, ki jih spletna platforma Etsy omogoča za lažje poslovanje. Na spletni platformi Etsy smo vzpostavili spletno trgovino za samozaposlenega v kulturi, v okviru česar smo opredelili ciljno občinstvo, izbrali skupine izdelkov za prodajo, pripravili marketinško gradivo za objavo, odprli spletno trgovino in izvedli aktivnosti na družbenih omrežjih. Analizirali smo rezultate prodaje in rezultate aktivnosti na družbenih omrežjih.
Ključne besede: ročno narejeni izdelki, spletno trgovanje, digitalni marketing, Etsy, vzpostavitev spletne trgovine
Objavljeno v DKUM: 05.10.2023; Ogledov: 302; Prenosov: 21
.pdf Celotno besedilo (2,49 MB)

2.
Nezakonita trgovina z ogroženimi vrstami ptic : diplomsko delo univerzitetnega študijskega programa Varstvoslovje
Iza Sekirnik, 2023, diplomsko delo

Opis: Diplomska naloga obravnava ekološko kriminaliteto, ki postaja ena vse bolj aktualnih problematik sodobnega sveta. Naloga v ospredje postavlja osvetlitev kriminala nezakonitega trgovanja z zaščitenimi živalskimi vrstami kot so ptice po svetu, v Evropski uniji in Sloveniji. Za lažjo predstavitev dejanskega obsega nezakonite trgovine z ogroženimi vrstami ptic je kot primer navedenih nekaj držav, kjer je bila tovrstna problematika zaznana skozi leta. Naloga zajame tudi pravne okvirje v Sloveniji in Evropski uniji kot tudi njuno vpetost v problematiko, kot članici svetovne Konvencije CITES o varovanju zaščitenih živalskih in rastlinskih vrst. Konvencija CITES je globalno pomembna, saj tvori in sproti ureja seznam ogroženih vrst in jih tako posledično varuje s pravnimi okvirji, ki veljajo za vse države članice, katerih število se konstantno povečuje. S pomočjo sekundarne analize virov je v diplomskem delu izvedena raziskava na temo zaznavanja nezakonite trgovine z ogroženimi vrstami ptic, njenem porastu skozi leta, najbolj izpostavljenih državah in vrstah ptic ter o kaznih, ki so dodeljene storilcem. Diplomsko delo se zaključuje v spoznavanju, da se porasta tovrstne kriminalitete zaveda vse več držav, kar se kaže v želji po odkrivanju same nezakonite trgovine z zaščitenimi vrstami ptic, sprejemanju Konvencije CITES, medijski izpostavljenosti, pravnih ureditvah na tem področju, predvsem pa v obstoju novejših raziskav o pojavnosti tovrstne kriminalitete in v globalnem pristopu do reševanja oziroma odpravljanja problematike.
Ključne besede: ekologija, kriminaliteta, ogrožene vrste ptic, trgovanje, CITES, diplomske naloge
Objavljeno v DKUM: 21.09.2023; Ogledov: 342; Prenosov: 32
.pdf Celotno besedilo (980,75 KB)

3.
Mehanski trgovalni sistem na osnovi spodbujevanega učenja : na študijskem programu 2. stopnje Matematika
Anja Drevenšek, 2023, magistrsko delo

Opis: Umetna inteligenca in strojno učenje postajata del našega vsakdana. Tako je tudi na finančnih trgih, kjer t. i. inteligentni agenti trgujejo z vrednostnimi papirji. V magistrskem delu je obravnavan primer takšnega mehanskega trgovalnega sistema za trgovanje z delnicami. Model temelji na spodbujevanem učenju in uporablja realne prosto dostopne borzne podatke. V prvem delu so preučeni temeljni pojmi verjetnosti in umetne nevronske mreže. Nadalje je podrobneje opredeljeno spodbujevano učenje in matematično ozadje spodbujevanega učenja. Drugi del magistrske naloge predstavlja implementiran model mehanskega trgovalnega sistema. Zastavljeni in učeni so štirje agenti, ki se med seboj razlikujejo po sistemu nagrajevanja. Agenti so testirani in primerjani s pasivno strategijo ter med seboj.
Ključne besede: strojno učenje, spodbujevano učenje, umetne nevronske mreže, inteligentni agent, trgovanje z vrednostnimi papirji.
Objavljeno v DKUM: 05.07.2023; Ogledov: 427; Prenosov: 55
.pdf Celotno besedilo (2,33 MB)

4.
Avtonomno trgovanje s kriptovalutami z uporabo nevronskih mrež : magistrsko delo
Jan Kurbos, 2023, magistrsko delo

Opis: Dostopnost tržnih podatkov kriptovalut predstavlja bogato podlago za uporabo nevronskih mrež za generiranje koristnih informacij za trgovanje. V magistrski nalogi smo trgovanje prevedli v problem strojnega učenja. Raziskali smo konkretne primere uporabe nevronskih mrež na področju trgovanja. Ugotovili smo, da napovedovanje tečajev ni popolna rešitev za uspešno trgovanje. Poudarili smo pomen optimizacije strategije trgovanja, ki smo jo definirali kot algoritem, ki na podlagi napovedi nevronskih mrež izvaja trgovalne akcije. Z uporabo genetskega algoritma smo strategijo uspešno prilagodili na različne pogoje trgov. Pokazali smo tudi kruto resničnost trgov, kjer se trgovanje na slepo skoraj zagotovo konča z izgubo kapitala.
Ključne besede: nevronske mreže, avtonomno trgovanje, trgi kriptovalut
Objavljeno v DKUM: 13.03.2023; Ogledov: 526; Prenosov: 56
.pdf Celotno besedilo (3,63 MB)

5.
Mehki logični sistem za vodenje sončne elektrarne in baterijskega hranilnika : diplomsko delo
Jaša Jus, 2022, diplomsko delo

Opis: Diplomsko delo opisuje trgovanje na trgu z električno energijo. Na podlagi tega je zasnovan sistem vodenja sončne elektrarne in baterijskega hranilnika, ki je zasnovan s pravili mehke logike. Sistem je nato preizkušen v programskem okolju Matlab in Simulink, kjer preverimo učinkovitost sistema. Na koncu diplomskega dela sledi še finančna analiza investicije celotnega sistema.
Ključne besede: mehki logični sistem, sistem vodenja, trgovanje, trg z električno energijo, baterijski hranilnik, sončna elektrarna
Objavljeno v DKUM: 16.01.2023; Ogledov: 824; Prenosov: 143
.pdf Celotno besedilo (3,55 MB)

6.
Algoritmično trgovanje kriptovalut : diplomsko delo
Jan Podkoritnik, 2022, diplomsko delo

Opis: V nalogi smo predstavili trg kriptovalut, splošno teorijo trgovanja in tehnične analize. Opisali smo algoritmično trgovanje in pripadajoče strategije. Implementirali smo aplikacijo, ki omogoča avtomatizirano trgovanje in testiranje izbranih strategij na podlagi preteklih podatkov. Izbrali smo nekaj tehničnih indikatorjev, implementirali strategijo trgovanja in poskušali na podlagi izvedenih testov s pomočjo aplikacije ugotoviti, ali je mogoče biti dobičkonosen. Na koncu smo predstavili analizo rezultatov, pridobljenih s testiranjem.
Ključne besede: kriptovalute, algoritmično trgovanje, C#, tehnična analiza
Objavljeno v DKUM: 25.10.2022; Ogledov: 514; Prenosov: 84
.pdf Celotno besedilo (2,96 MB)

7.
Napovedni model gibanja tržnih cen s pomočjo analize sentimenta : magistrsko delo
David Pintarič, 2022, magistrsko delo

Opis: Na svetu obstajajo številni trgi, kjer lahko kupci in prodajalci trgujejo s finančnimi inštrumenti. Ker se cene na trgih neprestano spreminjajo, lahko to lastnost, ki jo imenujemo nestanovitnost, izkoristimo in, če imamo pravilno napoved, ustvarimo profit. V sklopu magistrskega dela se problema pravilne napovedi lotimo z uporabo analize sentimenta in jezikovnih tehnologij. S pomočjo objav uporabnikov na socialnem omrežju Twitter izdelamo model, ki napove gibanje tržne cene kriptovalute Bitcoin. Preizkusimo več različnih algoritmov za klasifikacijo sentimenta. Najboljše rezultate dosežemo z metodo podpornih vektorjev. Ugotovimo, da sta izdelan model in analiza sentimenta uporabna za napoved tržne cene, vendar sama po sebi nista dovolj natančna, da bi ju lahko uporabili kot edini kazalnik. Oba sta bolj primerna kot del večjega sistema za podporo pri odločanju.
Ključne besede: procesiranje naravnega jezika, analiza sentimenta, trgovanje, napovedni model
Objavljeno v DKUM: 25.10.2022; Ogledov: 540; Prenosov: 87
.pdf Celotno besedilo (5,53 MB)

8.
Analiza uspešnosti lastnega programa za avtomatizirano trgovanje kriptovalut v primerjavi s konkurenčnim : diplomsko delo
Alen Gojkošek, 2022, diplomsko delo

Opis: V diplomskem delu smo predstavili kripto trg in njegove udeležence, predvsem kripto kite. Razvili smo programsko rešitev za avtomatizirano trgovanje kriptovalute bitcoin, ki se je na podlagi podatkov o transakcijah kripto kitov odločala, kdaj bo kriptovaluto bitcoin kupila oziroma prodala. Cilj programa je bil visoka donosnost in neodvisnost od nihanja cen kriptovalut. Rezultate simulacije trgovanja z resničnimi zgodovinskimi podatki kriptovalut iz leta 2022 smo primerjali z rezultati konkurenčnega programa. Dosegli smo vse zastavljene cilje in v primerjalni analizi obeh programov ugotovili, da je naša programska rešitev uspešnejša in ima na dolgi rok manjše naložbeno tveganje.
Ključne besede: Avtomatizirano trgovanje, bitcoin, kripto kiti, Python
Objavljeno v DKUM: 21.10.2022; Ogledov: 529; Prenosov: 48
.pdf Celotno besedilo (1,08 MB)

9.
Uporaba tehnologije React Redux pri razvoju spletne aplikacije za prodajo in nakup kriptovalut : diplomsko delo
Klara Gicheva, 2022, diplomsko delo

Opis: V okviru diplomske naloge smo obravnavali eno najbolj privlačnih tehnologij danes, to so kriptovalute, njihova prodaja in nakup, torej trgovanje s kriptovalutami. Projekt vključuje številne tehnologije, ogrodja in knjižnice. Knjižnici React Redux in Redux Toolkit zavzemata glavno mesto tukaj. Logiko Redux uporabljamo za izgradnjo uporabniškega vmesnika in upravljanje celotnega stanja aplikacije. Projekt je sestavljen iz več strani, kot so seveda registracija in prijava uporabnikov, profil, nakup in prodaja kriptovalut v denar in obratno, kripto denarnica in zgodovina vseh do sedaj opravljenih transakcij.
Ključne besede: spletna aplikacija, kriptovalut, trgovanje, React, React Redux, Redux Toolkit, ANT DESIGN, TypeORM
Objavljeno v DKUM: 27.06.2022; Ogledov: 729; Prenosov: 141
.pdf Celotno besedilo (2,48 MB)

10.
Bot za trgovanje na valutnem trgu
Vito Vodenik, 2021, diplomsko delo

Opis: V zaključnem delu se dotaknemo avtomatiziranega trgovanja na valutnem trgu. Z željo po zmanjšanju človeškega dejavnika napak smo razvili program, ki prepozna ustrezne pogoje trga in na podlagi ugotovljenega samostojno odpira, zapira in prilagaja prodajne ali nakupne pozicije. S končnim rezultatom, ki smo ga razvili in preizkusili na trgovalni platformi MetaTrader 4 in njegovi razširitvi MetaEditor 4, smo pod določenimi pogoji dokazali dobičkonosno uporabljene strategije.
Ključne besede: valutni trg, avtomatizirano trgovanje, strokovni svetovalec
Objavljeno v DKUM: 03.11.2021; Ogledov: 810; Prenosov: 63
.pdf Celotno besedilo (836,03 KB)

Iskanje izvedeno v 2.97 sek.
Na vrh
Logotipi partnerjev Univerza v Mariboru Univerza v Ljubljani Univerza na Primorskem Univerza v Novi Gorici