| | SLO | ENG | Piškotki in zasebnost

Večja pisava | Manjša pisava

Iskanje po katalogu digitalne knjižnice Pomoč

Iskalni niz: išči po
išči po
išči po
išči po
* po starem in bolonjskem študiju

Opcije:
  Ponastavi


1 - 6 / 6
Na začetekNa prejšnjo stran1Na naslednjo stranNa konec
1.
2.
3.
NIHANJE CEN NAFTE IN SVETOVNO GOSPODARSTVO
Denis Člekovič, 2015, diplomsko delo

Opis: Na podlagi analize proizvodnje in porabe nafte ugotavljamo, v kolikšni meri so posamezna gospodarstva odvisna od izvoza oziroma uvoza nafte. Predstavljamo produkte, v katere predelujemo surovo nafte ter razmerja med ponudbo in povpraševanjem na trgu nafte. S pregledom zgodovinskih nihanj cen nafte dobimo vpogled v učinke, ki so jih prinašala večja nihanja. Največji poudarek je namenjen zadnjemu znižanju cen nafte, ki ga beležimo med julijem 2014 in januarjem 2015. Skozi spremembe v strukturi ponudbe in povpraševanja ugotavljamo, kaj je sprožilo omenjeni šok. V nadaljevanju predstavljamo posledica šoka, ki se razlikujejo pri državah uvoznica in izvoznicah nafte. Slednje, za razliko od držav uvoznic, pričakujejo negativne gospodarske učinke v naslednjem obdobju.
Ključne besede: Trg nafte, padec cen nafte, energetski viri, gospodarska rast
Objavljeno: 26.11.2015; Ogledov: 438; Prenosov: 93
.pdf Celotno besedilo (993,18 KB)

4.
PRIMERJALNA ANALIZA UČINKOVITOSTI IN USPEŠNOSTI PODJETJA X D.O.O. V PRIMERJAVI S PODJETJEM ENI SLOVENIJA, D.O.O. IN S POVPREČJEM V PANOGI
Viljem Vakaj, 2016, diplomsko delo

Opis: Danes je proizvodnja in prodaja naftnih derivatov v svetu pod velikim pritiskom. Na eni strani gre za države, kjer na primer aktivno posegajo v lastniško strukturo, pa tudi podržavljajo pomembna naftna podjetja v državi, kot je to na primer v Rusiji, Braziliji, Venezueli. Na drugi strani imamo države, ki s svojimi administrativnimi ukrepi, namesto da bi spodbujale konkurenčnost, posegajo na področje določanja maloprodajnih cen, kot je to v Sloveniji. K vsemu temu pa lahko dodamo še izredno nestabilne razmere v zadnjem obdobju. Samo poglejmo, kaj se dogaja s ceno nafte na svetovnih borzah in v kakšen prepad je zdrvela v zadnjem letu dni. Ne smemo tudi pozabiti različnih dajatev, davkov, trošarin, taks, okoljskih dajatev, ki so v državah dodane na osnovno nabavno ceno. Za vse države je značilno, da vidijo v tej panogi prikladen način za polnjenje svojih proračunov. Podjetje moramo zato danes obravnavati kot odprt sistem, ki je sposobno tekmovati v danem okolju s konkurenco in je družbeno odgovorno. Brez temeljite poslovne analize si je težko predstavljati učinkovito in uspešno delovanje in obnašanje podjetja, zato je analiza na osnovi kazalnikov v okviru celovite poslovne analize lahko dober instrument presojanja učinkovitosti in uspešnosti podjetja v danem okolju. Za proučevanje družbe X d.o.o. in njeno primerjavo z družbo Eni Slovenija, d.o.o. ter s povprečjem panoge sem se odločil, da ugotovim, ali je mogoče v Sloveniji, ki je relativno zaprta na področju prodaje naftnih derivatov, saj so cene regulirane s strani države in pa trg s 60 % tržnim deležem obvladuje en sam ponudnik, uspeti in se normalno razvijati v prihodnosti. To bo pokazala predvsem primerjava s konkurentom, ki je prav tako eden izmed manjših ponudnikov na tem področju in deluje zadnjih 20 let v Sloveniji. Proučevanje bo temeljilo predvsem na osnovi pridobljenega znanja v okviru učnega procesa, na osnovi javno dostopnih podatkov, strokovne literature za to področje in na osnovi lastnega razmišljanja ob dobljenih rezultatih proučevanja.
Ključne besede: cena nafte, konkurenčnost, poslovna analiza, učinkovitost, uspešnost
Objavljeno: 21.06.2016; Ogledov: 509; Prenosov: 65
.pdf Celotno besedilo (1,72 MB)

5.
Mednarodnopravno varstvo morja s poudarkom na predpisih, ki urejajo onesnaževanje morja z nafto
Jernej Rančnik, 2016, diplomsko delo

Opis: V diplomskem delu predstavim mednarodnopravno varstvo morja s poudarkom na predpisih, ki urejajo onesnaževanje morja z nafto. Življenjsko okolje v katerem živimo je vedno bolj onesnaženo. Zaradi tega ohranjanje in varstvo morja ni več interes posameznika, ampak postaja problem celotne mednarodne skupnosti. Težav ni mogoče rešiti le z uporabo notranjega prava držav, zato v ospredje prihajajo pomembni dvostranski in večstranski dogovori držav ter akti mednarodnih organizacij. V začetnem delu naloge natančneje opredelim pojem in pomen mednarodnega pomorskega prava ter bralca seznanim z mednarodnimi organizacijami, ki sprejemajo akte in bistveno pripomorejo k varstvu morja pred onesnaževanjem. V osrednjem delu predstavim vse najpomembnejše mednarodne instrumente, ki se nanašajo na prepoved onesnaževanja morja z nafto, varovanje človeških življenj na morju, varno upravljanje ladij, usposabljanje pomorščakov, intervencije obalnih držav na odprtem morju v primeru onesnaženja z nafto in odgovornost za onesnaženje morja z nafto. Prav tako predstavim razloge in posledice nastanka mednarodnih instrumentov, ki urejajo onesnaževanje morja z nafto s posameznimi primeri nesreč tankerjev. Na koncu diplomskega dela navedem in opišem tudi najpomembnejše enostranske pravne akte držav in predstavim sklepno razmišljanje - ali vsi navedeni predpisi zagotavljajo potrebno pravno varstvo problema onesnaževanja morja z nafto ali pa bo potrebno sprejeti še nekoliko strožje predpise.
Ključne besede: Mednarodna pomorska organizacija, pomorsko mednarodno pravo, razlitje nafte, konvencija, onesnaževanje morja z ladij, protokol, odgovornost.
Objavljeno: 24.06.2016; Ogledov: 800; Prenosov: 140
.pdf Celotno besedilo (822,23 KB)

6.
Opec in njegov položaj na svetovnem naftnem trgu
Alja Weindorfer, 2017, diplomsko delo

Opis: Države se pogosto povezujejo v meddržavne organizacije, da bi dosegle cilje, ki na nacionalni ravni niso dosegljivi. Primer medvladne organizacije je OPEC. Organizacija se pogosto navaja kot primer kartela, ki vpliva na tržne cene z omejevanjem proizvodnje. Taki trditvi lahko ugovarjamo z dejstvom, da je bila določena konkurenca na trgu nafte vedno prisotna. V prejšnjem stoletju so bile dejavnik konkurence v industriji nafte druge družbe, ki so ob visokih cenah vstopile na trg, kjer je bilo povpraševanje sicer bistveno manjše kot danes. V enaindvajsetem stoletju h konkurenčnosti prispeva odkrivanje dodatnih zalog nafte in tehnološki napredek. Večjo konkurenčnost v prihodnosti pa lahko pričakujemo zaradi padajočih stroškov tehnologij alternativnih virov energije. OPEC se z novostmi na trgu lahko spopade z reorganizacijo načina svojega delovanja organizacije. Na voljo ima več strategij: dogovori o proizvodnih kvotah, cenovne vojne, učinkovitost proizvodnje, kompenzacija v denarni obliki in ekonomska diverzifikacija. V svetu zmernega povpraševanja po fosilnih gorivih se OPEC lahko preoblikuje v organizacijo, ki svetuje državam izvoznicam nafte, kako zmanjšati odvisnost od prihodkov naftne industrije.
Ključne besede: OPEC, trg nafte, kartel, ekonomsko sodelovanje
Objavljeno: 15.12.2017; Ogledov: 426; Prenosov: 62
.pdf Celotno besedilo (1,29 MB)

Iskanje izvedeno v 0.11 sek.
Na vrh
Logotipi partnerjev Univerza v Mariboru Univerza v Ljubljani Univerza na Primorskem Univerza v Novi Gorici