| | SLO | ENG | Piškotki in zasebnost

Večja pisava | Manjša pisava

Iskanje po katalogu digitalne knjižnice Pomoč

Iskalni niz: išči po
išči po
išči po
išči po
* po starem in bolonjskem študiju

Opcije:
  Ponastavi


1 - 10 / 43
Na začetekNa prejšnjo stran12345Na naslednjo stranNa konec
1.
Vpliv treninga za moč in vzdržljivostnega treninga na simptome shizofrenije
Bine Kosmač, 2020, diplomsko delo

Opis: Uvod: Raziskanost vpliva fizične aktivnosti na shizofrenijo je v primerjavi z lažjimi duševnimi motnjami pomanjkljiva. Shizofrenijo karakterizirajo pozitivni in negativni simptomi; pozitivne se zmerno učinkovito lajša z medikametozno terapijo, ki za negativne simptome ni učinkovita. Trening za moč in vzdržljivostni trening sta lahko cenovno ugodni in lahko dostopni metodi lajšanja teh simptomov in drugih posledic shizofrenije. Metode: Zaključno delo temelji na pregledu literature, uporabili smo opisno metoda dela. Vključitveni kriteriji so bili znanstveni in strokovni viri, objavljeni med leti 2010 in 2020 v angleškem jeziku, ki se nanašajo na fizično aktivnost in simptome shizofrenije. Za iskanje virov smo uporabili podatkovni bazi PubMed in Web of Science. Postopek iskanja smo prikazali v tabeli, način oženja izbire virov za končno analizo pa prikazali s PRISMA diagramom. Izbrana literatura je bila analizirana in sintetizirana. Rezultati: V analizo smo vključili 8 študij. Rezultati so sicer različni, a je nakazan pozitiven vpliv intenzivnega, predvsem vzdržljivostnega treninga na simptome shizofrenije. Trening se je izkazal učinkovitejši pri negativnih simptomih kot pozitivnih. Tudi primerno zastavljen, intenziven trening za moč lahko zmanjša jakost simptomov. Razprava: Ugotavljamo, da je intenzivnost poglaviten kriterij učinkovitosti treninga pri lajšanju simptomov shizofrenije. Posamezne študije z intervencijo visoko intenzivnega treninga so potrdile bistveno izboljšane simptome shizofrenije. Sklep: Fizična aktivnost v obliki strukturiranega treninga kaže velik potencial pri lajšanju simptomov in ostalih posledic shizofrenije. Za postavljanje zaključkov in oblikovanje optimalnega vadbenega programa za paciente s shizofrenijo potrebujemo več kvalitetnih raziskav. Kljub temu lahko zaključimo, da je za človeka fizična aktivnost izjemno pomembna.
Ključne besede: trening za moč, vzdržljivost, simptomi, shizofrenija
Objavljeno: 23.03.2021; Ogledov: 160; Prenosov: 53
.pdf Celotno besedilo (475,12 KB)

2.
Vloga veščin zaposlenih na delovnem mestu
Gregor Stare, 2021, magistrsko delo

Opis: Magistrska naloga se nanaša na pomen mehkih in trdih veščin med zaposlenimi. Zanima nas, katera vrsta veščin je delodajalcem pomembnejša, in za katero menijo, da ključno vpliva na uspešnost zaposlenih. Prav tako nas zanima, v kolikšni meri delodajalci svojim zaposlenim omogočajo treninge in usposabljanja ter kako so le ti organizirani. Tema je aktualna zaradi tega, ker se danes vse bolj zavedamo, da ni pomembno zgolj doseči rezultata, ampak je zelo pomembna tudi pot, po kateri bomo želeni rezultat dosegli. V preteklosti je bilo dovolj poznavanje področja dela in posedovanje potrebnega strokovnega znanja, danes pa je treba ogromno pozornosti posvetiti tudi sodelavcem in strankam. Problem se pojavi, ker je v Sloveniji in tudi širše, celoten izobraževalni sistem še vedno zastavljen tako, da daje večji poudarek pridobivanju trdih veščin, mehkih veščin pa ne razvija načrtno, temveč bolj naključno. V magistrski nalogi bomo predstavili teorijo o mehkih in trdih veščinah ter treningu obojih in njunem pomenu. Predstavili bomo rezultate ankete o mnenju delodajalcev o trdih in mehkih veščinah, ter na koncu podali naše mnenje o pomenu obeh ter še neizkoriščenih možnostih za njun razvoj.
Ključne besede: Mehke veščine, trde veščine, trening, zaposleni, delodajalci
Objavljeno: 12.03.2021; Ogledov: 174; Prenosov: 44
.pdf Celotno besedilo (1018,02 KB)

3.
4.
Menstrualni cikel in športna zmogljivost
Tomaž Jurše, 2019, diplomsko delo

Opis: Že od ustanovite modernih olimpijsih iger se število žensk, ki tekmujejo, od iger do iger vztrajno povečuje. V zadnjih letih so se te številke še povečale. Tekmovalnost in želja po frezultatu sta vedno večja, športniki in športnice so za to pripravljeni storiti marsikaj in se odreči marsičemu. Stopnja fizične pripravljenosti se iz sezone v sezono zvišuje, obratno sorazmerno pa se zmanjuše prostor za napredek športnika in športnice. Trenerji zato iščejo načine, kje in kako doseči še boljšo pripravljenost. Pri tem pa se pri treningu s športnicami srečamo z menstrualnim ciklom, ki občutno vpliva na nenehna nihanja koncentracije hormonov. Številni raziskovalci s tega področja nikakor ne najdejo skupnega jezika o vplivu menstrualnega cikla na športno zmogljivost. Na eni strani imamo tiste, ki razlik v zmogljivosti skozi cikel ne ugotavljajo, drugi pa trdijo, da razlike so. Do takšnih nesoglasij prihaja predvsem zaradi zahtevne narave testiranj in dejavnikov, ki lahko vplivajo na rezultate. Čeprav med študijo izvajajo meritve koncentracije hormonov, lahko pride do napak zaradi dejavnikov, kot so čas testiranja, visoke inter- in intra-individualne variabilne koncentracije estrogena in progesterone, ter zaradi njune pulzirajoče narave sekrecije in interakcije. To pa lahko ali prikrije vpliv menstrualnega cikla na športno zmogljivost ali pa ga prikaže, tudi če ga ni. Kadar gre za šport, pri katetrem prevladuje komponeta moči in pri intenzivnih aerobno anaeroobnih športih, večina študij trdi, da menstualni ciklus ne vpliva na fizično zmogljivost športnice in ni potrebe po prilagajanju trenažnega procesa posamezne faze športnice. Pri športih vzdržljivostnih disciplin pa se manjši vpliv menstrualnega cikla lahko pojavi v sredini lutealne faze, predvsem kadar je intenzivnost napora športnice 80% VO2max. Glavni »krivec« za to je termoregulacija in povišanje bazalne telesne temperature. Športnice se na tekmovanjih nekoliko težje spopadejo z menstrualno krvavitvijo, ker ta lahko oteži nastop.
Ključne besede: menstrualni ciklus, trening, športna zmogljivost, športnice, hormoni
Objavljeno: 19.02.2020; Ogledov: 536; Prenosov: 55
.pdf Celotno besedilo (1,19 MB)

5.
Učenje in poučevanje veslačev začetnikov v procesu usvajanja osnov veslaške tehnike
Primož Merf, 2020, diplomsko delo

Opis: V diplomskem delu smo poskušali zajeti celoten koncept poučevanja znotraj procesa tehnične izgradnje in z njim povezanih področji, ki jih trener potrebuje, da športnika učinkovito in po pedagoško didaktičnih smernicah pripelje od prvega stika z veslaškim športom, do usvojenosti osnovne veslaške tehnike. Pri tem smo upoštevali starostno obdobje najpogosteje vpisanih otrok v veslaške klube, ki sovpada z obdobjem poznega otroštva in zgodnjega mladostništva. V uvodnem delu smo s pomočjo strokovne literature podali osnovne značilnosti biološkega razvoja, njegove posebnosti, priporočila za vadbo skupaj z metodičnimi temelji v procesu tehnične izgradnje ter osnovne značilnosti športne tehnike in njenega poučevanja. V nadaljevanju smo z različnimi slikovnimi prikazi opisali značilnosti veslaške tehnike in na osnovi teoretičnih izhodišč predstavili zakonitosti njenega poučevanja v trenažnem procesu. V zadnjem delu smo z metodičnimi koraki prikazali poučevanje začetnikov od prvega stika z veslaškim športom do prvih samostojnih zaveslajev. Na koncu smo poudarili pomen ustreznega čolna skupaj s postopkom potrebnih meritev in nastavitev, ki pogojujejo pravilno tehnično izvedbo, glede na posameznikove individualne karakteristike, raven tehnične usposobljenosti in stopnjo treniranosti.
Ključne besede: veslanje, tehnika, trening, mladi veslači
Objavljeno: 19.02.2020; Ogledov: 330; Prenosov: 51
.pdf Celotno besedilo (5,46 MB)

6.
Učinki kognitivnega treninga na kognitivne funkcije v pozni odraslosti
Karmen Hebar, 2019, magistrsko delo

Opis: V zadnjih desetletjih je bilo izvedenih veliko raziskav o kognitivnem treningu na populaciji zdravih starejših odraslih kot aktivnosti, ki bi lahko preventivno delovala proti prezgodnjemu kognitivnemu upadu ali celo izboljšala kognitivno delovanje. Vendar raziskave kažejo različne rezultate v odvisnosti od številnih dejavnikov. Namen naloge je bil proučiti ali lahko s specifičnim enomodalnim, kombiniranim (procesnim in strateškim), večdomenskim kognitivnim treningom pozornosti, spomina, hitrosti procesiranja in izvršilnih funkcij, izboljšamo rezultate na merah nekaterih kognitivnih funkcij pri zdravih starejših odraslih. V raziskavi smo merili kratkotrajne in bližnje transferne učinke kognitivnega treninga, papir-svinčnik tehnike. Preveriti smo želeli, ali trening pripomore k izboljšanju (slušno verbalnega in vidno prostorskega) kratkoročnega, delovnega in dolgoročnega spomina, hitrosti procesiranja in izvršilnih funkcij. Proučiti smo želeli tudi, ali trening pripomore k izboljšanju razpoloženja (pozitivnega in negativnega učinka) in subjektivnega doživljanja zadovoljstva v življenju. V raziskavi je sodelovalo 20 preizkušancev, starih od 65 do 74 let (deset v kontrolni in deset v eksperimentalni skupini), ki so ustrezali vključitvenim merilom. Eksperimentalna skupina je bila deležna sedemtedenskega kognitivnega treninga, ki je potekal enkrat tedensko, v trajanju 90 minut. Rezultati raziskave so pokazali statistično pomembno večje izboljšanje pri udeležencih eksperimentalne skupine, v primerjavi s kontrolno skupino, v slušno verbalnem takojšnjem spominskem priklicu, v vidno prostorskem takojšnjem in odloženem spominskem priklicu, na nekaterih merah izvršilnih funkcij in dolgotrajnega spomina (na testu verbalne fluentnosti) in v kratkotrajnem številskem priklicu (na testu številskega spominskega obsega naprej). Statistično pomembno večje izboljšanje pa se ni pokazalo v verbalnem odloženem priklicu, v delovnem spominu (na testu številskega obsega nazaj), na nekaterih merah izvršilnih funkcij (na TMT testu) ter na nobeni od samoocenjevalnih lestvic razpoloženja in zadovoljstva z življenjem.
Ključne besede: kognitivni trening, izvršilne funkcije, pozornost, hitrost procesiranja, (delovni) spomin, verbalni spomin, vidno prostorski spomin
Objavljeno: 09.01.2020; Ogledov: 670; Prenosov: 134
.pdf Celotno besedilo (2,42 MB)

7.
Makrociklus telesne priprave alpskih smučarjev, starih 16-20 let
Jan Breznik, 2019, diplomsko delo

Opis: Diplomsko delo se je nanašalo na področje telesne priprave alpskih smučarjev, in sicer na makrociklus telesne priprave smučarjev starih od 16 do 20 let. Pri tem smo se osredotočili na raziskave in strokovno literaturo, ki so bile v preteklosti narejene na to temo. Delo diplomskega projekta je bilo sestavljeno iz 6 delov. Najprej je uvod, kjer smo predstavili namen, cilje diplomskega projekta in na kratko predstavili temo. V drugem poglavju smo predstavili alpsko smučanje in pomen dobre telesne priprave alpskih smučarjev. V naslednjem poglavju smo opisali biološke značilnosti športnikov, starih 16–20 let in njihovo adaptacijo na trenažni proces. V četrtem delu sledi opis motoričnih sposobnosti in primeri treningov. Nato smo s ciklizacijo in z razdelitvijo makrociklusa na 5 mezociklusov, zajeli ves trenažni proces motoričnih sposobnosti ter jih smiselno razdelili v vsako obdobje in opisali vsako obdobje posebej. Ob tem smo napravili vzporednice s smučanjem, kateremu se treningi telesne priprave prilagajajo. Na koncu diplomske naloge sledi opis in primeri testiranj telesne priprave.
Ključne besede: makrociklus, telesna priprava, smučanje, trening
Objavljeno: 22.11.2019; Ogledov: 482; Prenosov: 115
.pdf Celotno besedilo (1,45 MB)

8.
Ustvarjanje igre v napadu
Nejc Šprinzer, 2019, magistrsko delo

Opis: Nogomet je moštvena igra, ki daje posamezniku možnost dokazovanja hkrati pa ga omejuje. Posameznik s svojim tehničnim znanjen z žogo in brez žoge vpliva na moštvo tako kot moštvo taktično vpliva na njega. Prav tako se velik pomen daje kondicijski in psihološki pripravi športnika. Bolj ko posameznik uspešno sodeluje z moštvom, večji bodo uspehi. Cilj nogometne igre je doseči več zadetkov kot nasprotnik v časovno omejenem okvirju. Nogometna igra v napadu sestoji iz prehoda iz obrambe v napad, priprave napada in zaključka napada. Za dosego zadetka je potrebna medsebojna usklajenost, prepoznavanje igralnih situacij in tehnično ter taktično znanje. Naloga trenerja je, da pripravi primerne vaje za razvijanje igre v napadu. Namen diplomskega dela je predstaviti in opisati področje nogometne igre v napadu, opisati model dveh trenutno vodilnih klubov, predstaviti različne dejavnike, ki vplivajo na uspešnost nogometne igre, na praktičnih vajah prikazati nove smernice za ustvarjanje igre v napadu in na osnovi teh vaj razviti lastni sistem in model igre za članska moštva.
Ključne besede: Nogomet, igra v napadu, taktika, model igre, trening
Objavljeno: 22.11.2019; Ogledov: 366; Prenosov: 45
.pdf Celotno besedilo (2,59 MB)

9.
Specialna priprava športnega plezalca na tekmovanje
Eva Petrič, 2019, diplomsko delo

Opis: Priprava na tekmovanje od športnega plezalca zahteva motorično in nemotorično pripravo med treningom. Nemotorična priprava je ključnega pomena, saj športnega plezalca psihično pripravi na trening. Med nemotorično pripravo prištevamo ustrezno prehrano, zadosten počitek, tehnike sproščanja in analizo nastopov. V diplomskem delu smo želeli raziskati, kakšen odnos imajo športni plezalci do nemotorične priprave na tekmovanje. Raziskava temelji na kvantitativni metodologiji raziskovanja. Uporabili smo metodo anketiranja, pri tem pa zajeli vzorec 40 športnih plezalcev iz regionalnih plezalnih klubov. Kot inštrument za pridobivanje podatkov smo uporabili anketni vprašalnik, ki smo ga izdelali na podlagi pregleda literature obravnavane teme. Analiza rezultatov je pokazala, da 52% športnih plezalcev uporablja motorične priprave na tekmovanje. 33,3 % športnih plezalcev pa se posveča treningu vaj za izboljšanje koncentracije. Športni plezalci prav tako navajajo, da se jih nemotorični pripravi večkrat tedensko posveča 27,5 %. Motorična in nemotorična priprava na tekmovanje sta tesno povezani. Športni plezalci bi morali v večji meri izvajati treninge nemotoričnih metod, kar bi po mnenju različnih avtorjev izboljšalo njihovo uspešnost na tekmovanjih. Priporočljivo bi bilo tudi, da bi plezalci redno obnavljali znanje s področja nemotoričnih priprav.
Ključne besede: trening, motorična priprava, nemotorična priprava, plezanje, športnik
Objavljeno: 18.11.2019; Ogledov: 389; Prenosov: 24
.pdf Celotno besedilo (1,25 MB)

10.
Primerjava metod za avtomatsko načrtovanje športnih treningov
Tara Gašić, 2019, magistrsko delo

Opis: Ljudje imamo izjemno sposobnost za tek, ki ima na naš organizem tako s psihičnega kot fizičnega vidika blagodejne učinke. Vendar se v sodobnem svetu vse bolj pojavlja problem telesne neaktivnosti in pomanjkanja motivacije. Vzroki so različni, med pomembnejšimi je pomanjkanje znanja o učinkovitem pristopu k športnemu treniranju. Učinkovitega športnega treniranja se lahko lotimo s pomočjo rešitev, ki temeljijo na računski inteligenci. V magistrskem delu smo poiskali in pregledali obstoječe metode, ki omogočajo avtomatsko načrtovanje športnih treningov. Izbrane metode smo med seboj primerjali. Na podlagi primerjave smo izbrali eno obstoječo metodo, jo modificirali in implementirali. Končni rezultat je bil uspešno generiran tekaški športni trening.
Ključne besede: avtomatsko načrtovanje, računska inteligenca, športni trening, tek
Objavljeno: 11.11.2019; Ogledov: 399; Prenosov: 62
.pdf Celotno besedilo (1,83 MB)

Iskanje izvedeno v 0.3 sek.
Na vrh
Logotipi partnerjev Univerza v Mariboru Univerza v Ljubljani Univerza na Primorskem Univerza v Novi Gorici