| | SLO | ENG | Piškotki in zasebnost

Večja pisava | Manjša pisava

Iskanje po katalogu digitalne knjižnice Pomoč

Iskalni niz: išči po
išči po
išči po
išči po
* po starem in bolonjskem študiju

Opcije:
  Ponastavi


1 - 10 / 31
Na začetekNa prejšnjo stran1234Na naslednjo stranNa konec
1.
Preračun nosilnosti zobniškega gonila HTN100
Lan Voršič, 2023, diplomsko delo

Opis: V diplomski nalogi sem se osredotočil na raziskavo nosilnosti zobniškega para v gonilu HTN100. Gonilo HTN100 je delovalo preglasno, zato sem se odločil izvesti preračun gonila in tako preveriti, če je gonilo primerno konstruirano. Nosilnost zobnikov je ključnega pomena za brezhibno delovanja sistema, zato je potrebno razumeti njihovo zmogljivost. Uporabil bom analitični preračun, ki je opisan v standardu ISO 6336. Standard ISO 6336 zagotavlja celovito metoda za ocenjevanje nosilnosti zobnikov in upošteva dejavnike, kot so geometrija zobnikov, materialne lastnosti in površinske obdelave. Cilj diplomske naloge je, da izboljšam delovanje gonila HTN100 in da zagotovim njegovo zanesljivo delovanje v industrijskih aplikacijah.
Ključne besede: zobniško gonilo – zobniki – trdnostni preračun –standard ISO 6336
Objavljeno v DKUM: 09.07.2024; Ogledov: 85; Prenosov: 5
.pdf Celotno besedilo (3,73 MB)

2.
Analitični preračun parovoda : diplomsko delo
Jure Hladin, 2022, diplomsko delo

Opis: Diplomsko delo se začne z opisom dela podjetja Simes d.o.o. Pojasnjeni so nekateri pojmi, s katerimi se srečujemo v praksi, in naštete ter opisane so naloge posameznih sestavnih delov parnih sistemov. Dotaknili smo se problematike izoliranja cevi in ugotavljanja toplotno-tokovnih razmer. Ugotovili smo, da so v obravnavanem parovodu debeline sten ustrezne. V cevovodu je turbulentni režim toka pare. Primerjali smo toplotni tok skozi izolirano in neizolirano cev in ugotovili, da uporabljena izolacija zmanjša prenos toplote v okolico za več kot 90 %.
Ključne besede: parovod, trdnostni preračun, toplotno-tokovne razmere
Objavljeno v DKUM: 30.09.2022; Ogledov: 633; Prenosov: 121
.pdf Celotno besedilo (1,65 MB)
Gradivo ima več datotek! Več...

3.
Koncept in zasnova nivelirnih nog za mehanizacijo lesnoobdelovalnih strojev in naprav : diplomsko delo
Ana Jecelj, 2021, diplomsko delo

Opis: Diplomsko delo zajema koncipiranje in snovanje nivelirnih nog za mehanizacijo lesnoobdelovalnih strojev in naprav. Omejimo se na cevne profile dimenzij 120 x 60 x 4 mm, ki nosijo obremenitev do 1500 kg. Najprej opišemo trenutno nivelirno nogo in preverimo njeno ustreznost, nato pa predstavimo štiri nove koncepte. S pomočjo zahtevnika eliminiramo manj ustrezne koncepte ter določimo najprimernejšega. Le tega natančneje definiramo in preverimo s preračuni. Na koncu predstavimo tudi postopek priprave in montaže koncepta.
Ključne besede: Nivelirna noga, koncept, zasnova, trdnostni preračun
Objavljeno v DKUM: 16.02.2022; Ogledov: 726; Prenosov: 103
.pdf Celotno besedilo (3,42 MB)

4.
Trdnostni preračun priklopa gradbene prikolice gravis 2000 : diplomsko delo
Tomaž Kapun, 2021, diplomsko delo

Opis: V diplomskem delu je predstavljen trdnostni preračun priklopa gradbene prikolice GRAVIS 2000, ki jo proizvaja podjetje FARMTECH d.o.o. Ker prikolica obratuje, kjer so slabi cestni pogoji, je potrebno ob razvoju novega priklopa zagotoviti, da konstrukcija prenese dovolj velike obremenitve, katere se pojavijo med samim obratovanjem. Statična analiza se je izvedla s pomočjo programa SolidWorks, kjer smo z uporabo MKE dobili vpogled v napetostno stanje konstrukcije priklopa ter vpetja na podvozje prikolice. Model priklopa smo obremenili na dva različna načina. Po analizi dobljenih rezultatov, smo ugotovil, da priklop ne ustreza našim zahtevam, zato smo ga ustrezno spremenili, da zagotavlja statično trdnost konstrukcije.
Ključne besede: trdnostni preračun, računalniške simulacije, metode končnih elementov (MKE), SolidWorks
Objavljeno v DKUM: 07.10.2021; Ogledov: 725; Prenosov: 110
.pdf Celotno besedilo (4,02 MB)

5.
Konstruiranje tlačne posode za kompenzacijo nihanja tlakov : diplomsko delo
Miha Kosi, 2020, diplomsko delo

Opis: V diplomskem delu je predstavljeno konstruiranje tlačne posode za podjetje Silkem d.o.o.. Tlačna posoda je konstruirana po standardu EN 13445. V začetku naloge so predstavljene teoretične osnove tlačnih posod ter standarda EN 13445. V nadaljevanju so podane zahteve za tlačno posodo, ki jih je podalo podjetje ter trdnostni preračun. Predstavljena je tudi analiza modela tlačne posode po metodi končnih elementov. 3D model je izdelan v programski opremi Solidworks2019, simulacije pa so iz vedene v programski opremi Abaqus CAE.
Ključne besede: tlačne posode, konstruiranje, numerične analize, trdnostni preračun, diplomske naloge
Objavljeno v DKUM: 12.05.2021; Ogledov: 1482; Prenosov: 315
.pdf Celotno besedilo (1,07 MB)

6.
Snovanje zasilnega pogona za obratovalno zapornico na HE Mariborski otok : diplomsko delo
Jernej Rihter, 2020, diplomsko delo

Opis: V diplomskem delu so predstavljene osnove zapornic in snovanje zasilnega pogona za obratovalno zapornico na hidroelektrarni Mariborski otok z opisom potrebnih komponent za izdelavo. Naloga zajema tudi trdnostni preračun gredi in tehniško dokumentacijo povezovalne gredi med votlo gredjo reduktorja ter omarico z ročnim pogonom. Prikazana je analiza stroškov komponent in komentar na upravičenost investicije.
Ključne besede: zapornice na hidroelektrarni, reduktor, frekvenčni pretvornik, agregat, metoda končnih elementov, trdnostni preračun
Objavljeno v DKUM: 04.02.2021; Ogledov: 951; Prenosov: 165
.pdf Celotno besedilo (2,81 MB)

7.
Oblikovanje prodajne cene in konstruiranje hidravličnega valja : diplomsko delo
Zala Preglau, 2020, diplomsko delo

Opis: V diplomskem delu je predstavljena sestava in delovanje hidravličnih valjev ter postopki oblikovanja prodajne cene izdelka. Na realnem primeru iz podjetja Dorninger Hytronics, d. o. o., je prikazan postopek določitve prodajne cene izdelka na podlagi stroškov in trdnostni preračun hidravličnega valja, ki predstavlja osnovo za nadaljnje konstruiranje hidravličnega valja.
Ključne besede: hidravlični valj, lastna cena, prodajna cena, trdnostni preračun
Objavljeno v DKUM: 24.09.2020; Ogledov: 1097; Prenosov: 126
.pdf Celotno besedilo (4,23 MB)

8.
Numerična analiza vzvodne roke na napravi za oblikovanje priključkov na konektorjih : diplomsko delo
Jakob Turnšek, 2020, diplomsko delo

Opis: Diplomsko delo preučuje napetosti, ki delujejo na vzvodno roko na napravi za oblikovanje priključkov na konektorjih. Geometrija modela je bila izdelana s programom Solidworks in vnesena v programski paket Abaqus CAE, za izvedbo numerične analize s končnimi elementi. Analizo smo opravili v dveh položajih in jih primerjali. S programom Solidworks smo izvedli topološko optimizacijo, s katero smo si pomagali določiti mesta kjer lahko odstranimo material. Napram analizam smo izdelali eno rešitev. Iz rezultatov rešitve smo razbrali, da smo zmanjšali skupno maso in delno izboljšali razporeditev napetosti.
Ključne besede: Konstruiranje, numerične analize, optimizacija, trdnostni preračun
Objavljeno v DKUM: 15.09.2020; Ogledov: 733; Prenosov: 155
.pdf Celotno besedilo (2,85 MB)

9.
Konstruiranje dvojnih a-rok formula student dirkalnika : diplomsko delo
Andrej Košir, 2019, diplomsko delo

Opis: V okviru diplomskega dela je bilo izvedeno konstruiranje in preračun A-rok Formula Student dirkalnika ter njihova izdelava, v kar spada tudi določitev kinematike podvozja. V začetku naloge so podane informacije o projektu Formula Student in obrazložen pravilnik. Nato je bila podana ustrezna teoretična podlaga parametrov podvozja, ki ji sledi razvoj na podlagi razumevanja teorije teh parametrov. Sledi konstruiranje in izbira materiala za optimiziranje mase ter trdnostni preračun za preverbo nosilnosti konstrukcije. Ugotovili smo, da smo lahko z boljšo pozicijo vpetja A-rok izboljšali vozne lastnosti dirkalnika. Na koncu še omenimo izdelavo in preizkušanje A-rok.
Ključne besede: Formula Student, podvozje, A-roka, konstruiranje, geometrija, kinematika, trdnostni preračun, numerična simulacija
Objavljeno v DKUM: 26.09.2019; Ogledov: 1343; Prenosov: 185
.pdf Celotno besedilo (3,39 MB)

10.
Rekonstrukcija separatorja naftne/plinske postaje : diplomsko delo
Robert Göntér, 2019, diplomsko delo

Opis: Zaključna naloga preučuje Separator S-02, ki je del centralne naftne/plinske postaje Petišovci in last Petrol Geoterm d.o.o. Plin in plinski kondenzat se pridobivata iz plinskih vrtin v toku proizvodnje ter dodatnih, novih vrtin Pg-10 in Pg-11A. Cilj zaključne naloge je preučit tlačno posodo na način, da jo lahko rekonstruiramo. Naloga vsebuje splošen opis stanja, tehnične podatke, fizikalna ozadja, trdnostni preračun, tehnično dokumntacijo in predloge izboljšav. Preračun obremenitev je izdelan v skladu s standardi in zakonodajo Republike Slovenije. Namen rekonstrukcije je ohranjanje varnosti, podaljšanje življenjske dobe in pridobitev znanja za morebitno postavitev podobnih tehnologij v prihodnosti.
Ključne besede: Konstruiranje, trdnostni preračun, tlačna posoda, separator, tehnična dokumentacija, rekonstrukcija.
Objavljeno v DKUM: 16.07.2019; Ogledov: 1225; Prenosov: 91
.pdf Celotno besedilo (2,08 MB)

Iskanje izvedeno v 19.42 sek.
Na vrh
Logotipi partnerjev Univerza v Mariboru Univerza v Ljubljani Univerza na Primorskem Univerza v Novi Gorici