| | SLO | ENG | Piškotki in zasebnost

Večja pisava | Manjša pisava

Iskanje po katalogu digitalne knjižnice Pomoč

Iskalni niz: išči po
išči po
išči po
išči po
* po starem in bolonjskem študiju

Opcije:
  Ponastavi


1 - 10 / 26
Na začetekNa prejšnjo stran123Na naslednjo stranNa konec
1.
Snovanje zasilnega pogona za obratovalno zapornico na HE Mariborski otok
Jernej Rihter, 2020, diplomsko delo

Opis: V diplomskem delu so predstavljene osnove zapornic in snovanje zasilnega pogona za obratovalno zapornico na hidroelektrarni Mariborski otok z opisom potrebnih komponent za izdelavo. Naloga zajema tudi trdnostni preračun gredi in tehniško dokumentacijo povezovalne gredi med votlo gredjo reduktorja ter omarico z ročnim pogonom. Prikazana je analiza stroškov komponent in komentar na upravičenost investicije.
Ključne besede: zapornice na hidroelektrarni, reduktor, frekvenčni pretvornik, agregat, metoda končnih elementov, trdnostni preračun
Objavljeno: 04.02.2021; Ogledov: 77; Prenosov: 23
.pdf Celotno besedilo (2,81 MB)

2.
Oblikovanje prodajne cene in konstruiranje hidravličnega valja
Zala Preglau, 2020, diplomsko delo

Opis: V diplomskem delu je predstavljena sestava in delovanje hidravličnih valjev ter postopki oblikovanja prodajne cene izdelka. Na realnem primeru iz podjetja Dorninger Hytronics, d. o. o., je prikazan postopek določitve prodajne cene izdelka na podlagi stroškov in trdnostni preračun hidravličnega valja, ki predstavlja osnovo za nadaljnje konstruiranje hidravličnega valja.
Ključne besede: hidravlični valj, lastna cena, prodajna cena, trdnostni preračun
Objavljeno: 24.09.2020; Ogledov: 128; Prenosov: 52
.pdf Celotno besedilo (4,23 MB)

3.
Numerična analiza vzvodne roke na napravi za oblikovanje priključkov na konektorjih
Jakob Turnšek, 2020, diplomsko delo

Opis: Diplomsko delo preučuje napetosti, ki delujejo na vzvodno roko na napravi za oblikovanje priključkov na konektorjih. Geometrija modela je bila izdelana s programom Solidworks in vnesena v programski paket Abaqus CAE, za izvedbo numerične analize s končnimi elementi. Analizo smo opravili v dveh položajih in jih primerjali. S programom Solidworks smo izvedli topološko optimizacijo, s katero smo si pomagali določiti mesta kjer lahko odstranimo material. Napram analizam smo izdelali eno rešitev. Iz rezultatov rešitve smo razbrali, da smo zmanjšali skupno maso in delno izboljšali razporeditev napetosti.
Ključne besede: Konstruiranje, numerične analize, optimizacija, trdnostni preračun
Objavljeno: 15.09.2020; Ogledov: 63; Prenosov: 17
.pdf Celotno besedilo (2,85 MB)

4.
Konstruiranje dvojnih a-rok formula student dirkalnika
Andrej Košir, 2019, diplomsko delo

Opis: V okviru diplomskega dela je bilo izvedeno konstruiranje in preračun A-rok Formula Student dirkalnika ter njihova izdelava, v kar spada tudi določitev kinematike podvozja. V začetku naloge so podane informacije o projektu Formula Student in obrazložen pravilnik. Nato je bila podana ustrezna teoretična podlaga parametrov podvozja, ki ji sledi razvoj na podlagi razumevanja teorije teh parametrov. Sledi konstruiranje in izbira materiala za optimiziranje mase ter trdnostni preračun za preverbo nosilnosti konstrukcije. Ugotovili smo, da smo lahko z boljšo pozicijo vpetja A-rok izboljšali vozne lastnosti dirkalnika. Na koncu še omenimo izdelavo in preizkušanje A-rok.
Ključne besede: Formula Student, podvozje, A-roka, konstruiranje, geometrija, kinematika, trdnostni preračun, numerična simulacija
Objavljeno: 26.09.2019; Ogledov: 390; Prenosov: 85
.pdf Celotno besedilo (3,39 MB)

5.
Rekonstrukcija separatorja naftne/plinske postaje
Robert Göntér, 2019, diplomsko delo

Opis: Zaključna naloga preučuje Separator S-02, ki je del centralne naftne/plinske postaje Petišovci in last Petrol Geoterm d.o.o. Plin in plinski kondenzat se pridobivata iz plinskih vrtin v toku proizvodnje ter dodatnih, novih vrtin Pg-10 in Pg-11A. Cilj zaključne naloge je preučit tlačno posodo na način, da jo lahko rekonstruiramo. Naloga vsebuje splošen opis stanja, tehnične podatke, fizikalna ozadja, trdnostni preračun, tehnično dokumntacijo in predloge izboljšav. Preračun obremenitev je izdelan v skladu s standardi in zakonodajo Republike Slovenije. Namen rekonstrukcije je ohranjanje varnosti, podaljšanje življenjske dobe in pridobitev znanja za morebitno postavitev podobnih tehnologij v prihodnosti.
Ključne besede: Konstruiranje, trdnostni preračun, tlačna posoda, separator, tehnična dokumentacija, rekonstrukcija.
Objavljeno: 16.07.2019; Ogledov: 503; Prenosov: 63
.pdf Celotno besedilo (2,08 MB)

6.
Primerjava oblik in analiza karakteristik dveh modelov kajakov
Jakob Glavač, 2017, diplomsko delo

Opis: Diplomsko delo v prvem delu opisuje in razvršča rekreacijska vodna plovila, kamor spada tudi kajak. V nadaljevanju je predstavljeno ozadje, ki vpliva na oblikovanje plovil in določa njihove zmogljivosti. Poseben poudarek v diplomski nalogi predstavlja izračun izpodriva in ugreza dveh predstavljenih modelov kajakov. Kot zaključek naloga prikazuje tudi trdnostno analizo in področje deformacij obeh modelov. Iz rezultatov te analize je razvidno, da novejša različica kajaka izpolnjuje pogoje za realizacijo.
Ključne besede: kajak, analiza, trdnostni preračun, MKE
Objavljeno: 31.01.2017; Ogledov: 1010; Prenosov: 91
.pdf Celotno besedilo (2,31 MB)

7.
Trdnostni preračun skladiščnega regala
Rene Repina, 2016, diplomsko delo

Opis: Diplomsko delo zajema trdnostni preračun skladiščnega regala po smernicah Evrokod standardov. Zaradi omejitve diplomske dela, je obravnavan le en steber skladiščnega regala. Določene so projektne vrednosti obremenitev. Izbran je razred in izračunana je ustreznost profilov na določene obremenitve. Napetosti, ki nastopijo na konstrukciji so preračunane po analitični metodi in po metodi končnih elementov. Izračunan je tudi poves konstrukcije. Ugotovili smo, da je konstrukcija ustrezna.
Ključne besede: Skladiščni regal, trdnostni preračun, Evrokod standardi, metoda končnih elementov
Objavljeno: 22.12.2016; Ogledov: 1395; Prenosov: 258
.pdf Celotno besedilo (2,53 MB)

8.
Rekonstrukcija podvozja gradbene mulde prikolice Gravis 2000
Mitja Štih, 2016, magistrsko delo

Opis: V magistrskem delu je predstavljena rekonstrukcija podvozja gradbene mulde prikolice Gravis 2000, ki jo proizvaja podjetje Farmtech d.o.o. Obstoječe podvozje na prikolici omejuje uporabnike pri delovni hitrosti in težje prenaša dinamične obremenitve. Zato smo analizirali tri podvozja iz tehničnega in finančnega stališča, ter izbrali novo, katero bomo uporabili na prikolici. Predstavljen je postopek rekonstrukcije elementov na prikolici, katere smo morali spremeniti zaradi novih dimenzij podvozja. Zaradi drugačnega načina vpetja novega podvozja na prikolico, smo še vključili dinamične vplive, na podlagi katerih smo določili največje sile, ki se pojavijo na mestih vpetja novega podvozja. Tako smo lahko za uporabljene vijake, predpisali silo prednapetja in potrebni moment privijanja, pri montaži podvozja na prikolico. Na koncu smo izvedli finančno analizo, katera je pokazala najbolj ugodno in primerno rešitev za podjetje. V zaključku pa smo iz analize rezultatov, podali ideje za nadaljnje delo.
Ključne besede: Prikolica, podvozje, rekonstrukcija, modeliranje, trdnostni preračun, finančna analiza.
Objavljeno: 21.09.2016; Ogledov: 644; Prenosov: 126
.pdf Celotno besedilo (2,95 MB)

9.
Konstruiranje manipulatorja za dviganje plošč
Primož Veronik, 2014, diplomsko delo

Opis: V diplomskem delu je prikazana namenska naprava za dvigovanje jeklenih plošč. V uvodnem delu predstavljamo izdelan zahtevnik. Vključili smo zahtevane in željene funkcije naprave.. Sledi izbira hidravličnih teleskopskih cilindrov in stalnih magnetov. V napravo smo vključili strojne elemente, ki jih je potrebno pravilno izračunati in določiti njihovo trdnost. Konstrukcija manipulatorja je sestavljena iz več delov, ki so med seboj zvarjeni. V programskem paketu Catia Dassault System smo najprej elemente narisali in jih nato sestavili v sklop. S pomočjo MKE analize smo celotni sklop obremenili z zahtevanimi silami in vrtilnimi momenti. V zaključku smo navedli vse ugotovitve, do katerih smo prišli.
Ključne besede: konstruiranje, manipulator, MKE analiza, trdnostni preračun
Objavljeno: 20.10.2014; Ogledov: 832; Prenosov: 172
.pdf Celotno besedilo (2,88 MB)

10.
Konstruiranje vzmetnega mehanizma za dirkalnik GPE14
Andraž Kranjc, 2014, diplomsko delo

Opis: Diplomsko delo predstavlja postopek konstruiranja mehanizma vzmetenja za dirkalnik Formule Student. Predstavljeni so osnovni elementi mehanizma ter njegova implementacija na vozilo. Sledijo analitični ter numerični izračuni obremenitev. Prikazan je način modeliranja komponent celotne sestave. Za vse komponente je narejen trdnosti preračun. Nekateri trdnosti preračuni so preprosti ter analitični, bolj zapleteni elementi z večosno obremenitvenim sistemom, pa po metodi končnih elementov.
Ključne besede: Formula Študent, mehanizem vzmetenja, konstruiranje, trdnostni preračun.
Objavljeno: 20.10.2014; Ogledov: 723; Prenosov: 182
.pdf Celotno besedilo (2,36 MB)

Iskanje izvedeno v 0.3 sek.
Na vrh
Logotipi partnerjev Univerza v Mariboru Univerza v Ljubljani Univerza na Primorskem Univerza v Novi Gorici