| | SLO | ENG | Piškotki in zasebnost

Večja pisava | Manjša pisava

Iskanje po katalogu digitalne knjižnice Pomoč

Iskalni niz: išči po
išči po
išči po
išči po
* po starem in bolonjskem študiju

Opcije:
  Ponastavi


1 - 10 / 20
Na začetekNa prejšnjo stran12Na naslednjo stranNa konec
1.
2.
3.
4.
5.
ŠTIRI ZGIBNI MEHANIZMI PRISTANIŠKEGA ŽERJAVA Z GRABILCEM 16t / 32m
Matej Drobne, 2009, diplomsko delo

Opis: V diplomskem delu je predstavljena analiza štirizgibnega mehanizma pristaniških žerjavov z grabilcem. Dvopomolni nagibni pristaniški žerjavi se, kot samo ime že pove, največkrat uporabljajo v pristaniščih, ladjedelnicah, dokih za popravilo ladij ter v skladiščih razsutega tovora.. Glavna prednost dvopomolnih žerjavov je vodoravno gibanje, tako grabilca kot tudi razlagalne vrvenice, posledica tega pa nespremenjena dolžina vrvi med razlagalno vrvenico in grabilcem ter minimalno nihanje grabilca pri obratovanju žerjava. Diplomsko delo zajema nekaj teoretičnih osnov, o nagibnih žerjavih. Na kratko so predstavljene analitične poti za preračun kinematike štirizgibnega mehanizma, preračun sornikov, membranskih vzmeti in radialnih drsnih ležajev. V drugem delu pa je izvedena kinematična analiza štirizgibnega mehanizma in pa numerično podprt izračun posameznih sestavnih delov žerjava (sorniki, vreteno, membranska vzmet, itn.).
Ključne besede: štirizgibni mehanizem, dvopomolni pristaniški žerjavi, pogon ročice za nagibanje, kinematika nagibalnega mehanizma, sorniki, membranske vzmeti, drsni ležaji, trdnostna analiza
Objavljeno: 15.09.2009; Ogledov: 2266; Prenosov: 323
.pdf Celotno besedilo (3,98 MB)

6.
TRDNOSTNA ANALIZA NOSILNEGA OKVIRJA PRITRDIŠČ VARNOSTNIH PASOV
Peter Tavčer, 2010, diplomsko delo

Opis: V diplomskem delu je predstavljena trdnostna analiza nosilnega okvirja pritrdišč varnostnih pasov. Trdnostna analiza je izvedena s pomočjo računalniških simulacij po metodi končnih elementov, prikazan je postopek priprave numeričnega modela, ki zajema izdelavo MKE modela, mreže končnih elementov, definiranja robnih pogojev obremenitev in vpetja modela. Predstavljeni so rezultati numeričnih analiz več različic nosilnega okvirja pritrdišč varnostnih pasov in tudi rezultati dejanskih testiranj modelov, ki so bili predhodno simulirani. Na osnovi numeričnih simulacij in možnosti sprememb na konstrukciji smo določili optimalni nosilni okvir. Obremenilni testi nosilnega okvirja so potrdili numerično analizo nosilnega okvirja.
Ključne besede: Nosilni okvir pritrdišč varnostnih pasov, trdnostna analiza, poves, napetost, računalniška simulacija, metoda končnih elementov.
Objavljeno: 07.12.2010; Ogledov: 1869; Prenosov: 119
.pdf Celotno besedilo (5,00 MB)

7.
PROJEKTIRANJE TLAČNEGA REAKTORJA 1000 L
Darko Jagarinec, 2010, diplomsko delo

Opis: Diplomska naloga opisuje projektiranje tlačnega reaktorja. Projektiranje tlačnega reaktorja je izvedeno za slovensko podjetje, ki se ukvarja s proizvodnjo tlačnih posod. Tlačni reaktor je v bistvu tlačna posodo v kateri se dogajajo kemične reakcije. Prvi del diplomskega dela je sestavljen iz teorije o tlačnih posod, omenjena je zakonodaja in predpisi. Trdnostni preračun je izveden po AD 2000 Regelwerk, kjer so računati vsi deli tlačnega reaktorja (dna, plašč, noge, varnostni ventil, prirobnice, tesnila, vijaki). Opisana so nerjavna jekla katera uporabljamo kot osnovni material in izveden je natezni preizkus za material kateri je uporabljen kot osnovni material za tlačni reaktor. V drugem delu je izvedena numerična analiza dna z vsemi priključki in obravnavani so kritični deli. Numerična analiza je izvedena z programom ABAQUS CAE 6.7.1, modeliranje in dokumentacija je izvedena z programoma Autodesk Inventor 2010 in Autodesk AutoCAD Mechanical 2010. Na koncu so elaborati za tlačni reaktor in nasveti za projektiranje.
Ključne besede: tlačni reaktor, tlačna posoda, projektiranje, AD – 2000 Regelwerk, nerjavna jekla, varnostni ventil, trdnostna analiza, metoda končnih elementov, ABAQUS CAE 6.7.1, Autodesk Inventor 2010, Autodesk AutoCAD Mechanical 2010
Objavljeno: 05.08.2010; Ogledov: 2959; Prenosov: 482
.pdf Celotno besedilo (17,13 MB)

8.
TRDNOSTNA ANALIZA SKLOPA BAGERSKIH ROK
Miha Cvörnjek, 2010, diplomsko delo

Opis: V diplomskem delu je predstavljen postopek trdnostne analize sklopa bagerskih rok pri določenem modelu bagra. Namen diplomskega dela je predstaviti metodologijo dela pri tovrstnih analizah. Kot osnova se je izdelal računalniški 3D model s programom za modeliranje CATIA. Na poenostavljen način smo določili delujoče obremenitve med obratovanjem in vpliv dinamičnih učinkov. Analizo smo izvedli po MKE. Delo je potekalo z računalniškim programom za numerične analize Abaqus. Na koncu so predstavljeni dobljeni rezultati analize in za primerjavo rezultatov postopek analitičnega preračuna enega izmed sornikov.
Ključne besede: gradbena mehanizacija, bagri, trdnostna analiza, metoda končnih elementov, računalniško modeliranje
Objavljeno: 21.09.2010; Ogledov: 2524; Prenosov: 188
.pdf Celotno besedilo (3,22 MB)

9.
Integracija hidravličnih dovodnih kanalov v ohišje univerzalnega prijemala
Edis Vehabović, 2014, magistrsko delo

Opis: Univerzalno prijemalo 9.0 je proizvod podjetja KGL d.o.o. in je še v razvojni fazi z delujočimi prototipi. Notranje hidravlične povezave so izvedene z gibljivimi hidravličnimi cevmi, ki ne zadostujejo zahtevam zanesljivosti in varnosti zaradi notranjih gibajočih delov prijemala, kjer se zaradi zvijanja cevi v omejenem prostoru ter hidravličnih sunkov, v primeru višjih obremenitev lahko pojavlja neenakomeren pretok in tudi iztekanje hidravlične tekočine. Pojavila se je potreba po izboljšavi dovajanja hidravlične tekočine na način, ki bi odpravil težave oziroma povečal zanesljivost sistema. V magistrski nalogi je predstavljen obstoječi način delovanja, ki je analiziran za potrebe integracije, nato pa v skladu z geometrijskimi omejitvami izboljšan. Predlagana rešitev izvedbe je podprta z hidravličnim preračunom zmogljivosti in izgub sistema, ter trdnostno analizo nove geometrije.
Ključne besede: univerzalno prijemalo, hidravlika, integracija, trdnostna analiza, Abaqus CAE
Objavljeno: 03.11.2014; Ogledov: 819; Prenosov: 100
.pdf Celotno besedilo (3,78 MB)

10.
Analiza vijaka na usmerniku
Simon Bezenšek, 2017, diplomsko delo

Opis: V diplomski nalogi je analiziran priključni vijak M8 na alternatorju. Z uporabo numeričnih simulacij v programskem paketu ANSYS 17.1 in analitičnih preračunov je bilo določeno napetostno stanje na priključnem vijaku in hladilnem telesu. Numerična simulacija je izvedena z MKE (metodo končnih elementov), ki omogoči tudi vpogled v stanje deformacije in pomikov. Podana je analiza rezultatov in sklep o njihovi validnosti.
Ključne besede: trdnostna analiza, priključni vijak, površinski tlak, strig stene, MKE
Objavljeno: 27.09.2017; Ogledov: 401; Prenosov: 80
.pdf Celotno besedilo (3,27 MB)

Iskanje izvedeno v 0.31 sek.
Na vrh
Logotipi partnerjev Univerza v Mariboru Univerza v Ljubljani Univerza na Primorskem Univerza v Novi Gorici