SLO | ENG | Piškotki in zasebnost

Večja pisava | Manjša pisava

Iskanje po katalogu digitalne knjižnice Pomoč

Iskalni niz: išči po
išči po
išči po
išči po
* po starem in bolonjskem študiju

Opcije:
  Ponastavi


1 - 3 / 3
Na začetekNa prejšnjo stran1Na naslednjo stranNa konec
1.
ŠTUDIJA ONESNAŽENOSTI ZRAKA S TRDIMI DELCI PRI IZGOREVANJU BIOMASE
Tilen Škoberne, 2015, diplomsko delo

Opis: Namen diplomskega dela je predstaviti, kako sežiganje lesne biomase učinkuje na onesnaženost zraka. Opisane so tudi vrste lesne biomase in ukrepi za zmanjšanje izpustov trdih delcev v zrak. Prišli smo do ugotovitve, da kurjenje lesne biomase vpliva na porast trdih delcev v zraku, predvsem v zimskem času zaradi kurjenja v malih kurilnih napravah za potrebe ogrevanja.
Ključne besede: trdi delci, biomasa, kurjenje
Objavljeno: 06.11.2015; Ogledov: 982; Prenosov: 162
.pdf Celotno besedilo (4,33 MB)

2.
PRIMERJAVA KAKOVOSTI ZRAKA MED ZUNANJIMI IN NOTRANJIMI PROSTORI
Gregor Ivanuš, 2016, diplomsko delo/naloga

Opis: V diplomski nalogi je opisan gospodarsko-tehnični problem s področja kakovosti zraka. Primerjali smo kakovost zraka med zunanjimi in notranjimi prostori. Opisana so glavna zunanja in notranja onesnaževala zraka. Narejen je povzetek trenutnega stanja zunanjega zraka, pri notranjem zraku pa to ni bilo mogoče, saj glede same kvalitete notranjega zraka ni narejenih raziskav. Primerjali smo kakovost zraka v mestu in na podeželju, na koncu je podano naše mnenje, kateri zrak je bolj oz. manj obremenjen – zunanji ali notranji. Opravljena je bila tudi anketa med občani o njihovih pogledih na kakovost zunanjega in notranjega zraka. Na podlagi teh ugotovitev smo podali nekaj rešitev za izboljšanje kakovosti zraka.
Ključne besede: trdi delci, kakovost zraka, obremenjenost zraka, zunanji zrak, notranji zrak
Objavljeno: 05.10.2016; Ogledov: 375; Prenosov: 36
.pdf Celotno besedilo (1013,95 KB)

3.
Merjenje trdih delcev pri zgorevanju lesnih peletov slovenskih proizvajalcev
Andrej Jug, 2018, magistrsko delo

Opis: Namen zaključnega dela je prikaz kvalitete lesnih peletov s pomočjo meritev, ki so se izvajale na Inštitutu za energetiko v laboratoriju za termotehniko. Meritve so se izvajale na kurilni napravi Schmitt TKU3 Pellet s pomočjo profesionalnega merilnika Testo 380, ki omogoča zelo natančno merjenje vsebnosti trdih delcev, sočasno pa je sposoben meriti tudi prisotnost kisika in ogljikovega monoksida pri zgorevanju. Pri določevanju kakovosti peletov, glede na vsebnost trdih delcev v dimnih plinih, smo uporabljali štiri različne vzorce peletov slovenskih proizvajalcev, ki so se po sestavi in označbah na vrečah med sabo razlikovali. Postopek izvajanja meritev je temeljil na dveh različnih razponih dejanske moči Biotermec gorilnika in sicer prvi del meritev je bil opravljen pri moči 15 kW in drugi del meritev pri moči 35 kW. Dobljeni rezultati so se prenesli na računalnik od koder so se dodatno tabelarično obdelali in na podlagi teh izdelali grafi za lažji pregled in učinkovitejšo predstavo odčitkov, ki smo jih dobili pri meritvah.
Ključne besede: Lesni peleti, peletni gorilnik, zgorevanje, trdi delci
Objavljeno: 16.11.2018; Ogledov: 186; Prenosov: 23
.pdf Celotno besedilo (1,95 MB)

Iskanje izvedeno v 0.05 sek.
Na vrh
Logotipi partnerjev Univerza v Mariboru Univerza v Ljubljani Univerza na Primorskem Univerza v Novi Gorici