| | SLO | ENG | Piškotki in zasebnost

Večja pisava | Manjša pisava

Iskanje po katalogu digitalne knjižnice Pomoč

Iskalni niz: išči po
išči po
išči po
išči po
* po starem in bolonjskem študiju

Opcije:
  Ponastavi


1 - 6 / 6
Na začetekNa prejšnjo stran1Na naslednjo stranNa konec
1.
Umirjanje prometa v naselju Spuhlja
Matjaž Golob, 2018, diplomsko delo

Opis: Z uvedbo ukrepov za umirjanje prometa je v diplomskem delu podan predlog za zmanjšanje voznih hitrosti motoriziranega prometa, ne da bi s tem občutno povečali raven hrupa, vibracij in drugih emisij, ki bi za stanovalce lahko bile moteče. Diplomsko delo zajema obravnavano zakonodajo, predstavljeno zgodovino naprav in ukrepov za umirjanje prometa tako pri nas kot v tujini ter opis naprav in ukrepov, ki jih uporabljamo v današnjem času. Pri tem je izvedena analiza konkretnega odseka ceste v naselju Spuhlja (štetje prometa, ugotovitev tranzita, meritve voznih hitrosti) in podan predlog ukrepa za umirjanje hitrosti.
Ključne besede: umirjanje prometa, vozna hitrost, tranzit, ukrepi, cestni odsek
Objavljeno: 07.11.2018; Ogledov: 527; Prenosov: 62
.pdf Celotno besedilo (3,15 MB)

2.
KARTOGRAFSKE PODLAGE ZA IZVEDBO GRADNJE SEVERNE OBVOZNICE BLED
Rok Kalan, 2016, diplomsko delo

Opis: V projektni nalogi predstavljamo severno obvoznico Bled. Najprej opišemo potek trase: kje bo potekala, kaj bo spremenjeno in kako bo sestavljena. V nadaljevanju predstavimo prednosti in slabosti izgradnje obvoznice in kakšen vpliv bo imela na mesto Bled. Predvsem nas zanima, kako bo obvoznica vplivala na turizem, gospodarstvo in dnevne migracije. Ker pa smo danes vse bolj naravovarstveno osveščeni, smo ugotavljali tudi, kakšen vpliv bo obvoznica imela na okolje. Hoteli smo ugotoviti, kakšno je mnenje javnosti o izgradnji obvoznice, ki smo ga ugotavljali s pomočjo ankete, in rezultate predstavili na koncu projektne naloge.
Ključne besede: severna obvoznica Bled, turizem, tranzit, varstvo okolja
Objavljeno: 14.09.2016; Ogledov: 817; Prenosov: 53
.pdf Celotno besedilo (3,83 MB)

3.
KORDONSKA ANALIZA NA OBMOČJU MARIBORA (2012)
Sonja Božič, 2014, diplomsko delo

Opis: Diplomsko delo podaja analizo potovanj na kordonskem območju v središču Maribora. Vsebuje teoretični del o metodah pridobivanja podatkov o stanju prometa, ki v nadaljevanju predstavlja osnovo za izbiro ustrezne metode in izvedbo ustreznega štetja prometa. Sledi podrobno opisan postopek na terenu opravljenega štetja prometa, pridobivanja, digitalizacije in analize pridobljenih podatkov. Zaključni del diplomskega dela predstavlja interpretacija dobljenih rezultatov.
Ključne besede: kordonska analiza prometa, ciljna potovanja, izvorna potovanja, tranzit, Maribor
Objavljeno: 11.09.2014; Ogledov: 894; Prenosov: 72
.pdf Celotno besedilo (3,67 MB)

4.
Uporaba poenostavljenih carinskih postopkov v oskrbni verigi na primeru podjetja Croger GmbH : diplomsko delo
Dominik Hozjan, 2010, diplomsko delo

Opis: V diplomskem delu smo opisali poslovne subjekte, ki sodelujejo pri oskrbni verigi na primeru podjetja Croger, ki se ukvarja z dobavo lesnih sekancev iz Hrvaške v Avstrijo. Ker je naše delo povezano s carinjenjem blaga na mejnem prehodu, smo se natančneje posvetili tej temi. Teoretično smo opisali carino, špedicijo in oskrbno verigo. Prikazali smo potek carinjenja, ko smo carinili vsako pošiljko posebej in ko smo pridobili dovoljenje za poenostavljeni postopek prijavljanja blaga in s tem dovoljenje za naknadno vlaganje carinskih deklaracij. Ker se je za del poslovanja med CURS in špedicijami uvedlo brezpapirno poslovanje, je opisano tudi e-poslovanje, ki je pospešilo carinjenje blaga.
Ključne besede: carina, špedicija, oskrbna veriga, uvoz, izvoz, tranzit, poenostavljeni uvozni postopek
Objavljeno: 04.11.2010; Ogledov: 1978; Prenosov: 178
.pdf Celotno besedilo (1,84 MB)

5.
VPLIV ŠIRITVE EVROPSKE UNIJE NA RAZVOJ CESTNEGA TOVORNEGA PROMETA V SLOVENIJI
Kristina Jazbinšek, 2009, diplomsko delo

Opis: Promet je dejavnost, katere poglavitna značilnost je mobilnost. Ta se nanaša na pretok ljudi, blaga in informacij. Z razvojem gospodarstva se potreba po prometu veča, saj ta vpliva na proizvodnjo dobrin in storitev ter zvišuje dodano vrednost gospodarskim dejavnostim. Eden od učinkov prometa je prekomejna širitev gospodarskih tokov, saj povezuje proizvajalce in porabnike. To je razvidno tudi na primeru Slovenije po 1. 5. 2004, ko je postala polnopravna članica Evropske unije. S tem je vstopila na skupen evropski gospodarski trg ter se vključila v proces evropske integracije, ki je zahtevala prilagoditev tudi na področju prometa. Ukinitev carinskih uvozno-izvoznih in mejnih formalnosti je povzročila lažji in hitrejši pretok blaga znotraj Unije ter vplivala na prometne tokove, saj se je obremenjenost cestnega omrežja predvsem zaradi tranzitnega prometa v zadnjih letih močno povečala. Spremembe občuti tudi Luka Koper kot vstopna točka za tovor, namenjen v nekatere države srednje in vzhodne Evrope. Povečanje količine luškega pretovora se odraža tudi v cestnem tovornem prometu, saj ugodna strateška lega ob stiku V. in X. panevropskega koridorja omogoča enostaven dostop do večjih srednjeevropskih središč. Promet in mobilnost vplivata na stopnjo produkcije, zaposlenosti in prihodka državnega gospodarstva, saj vplivata na vsak sektor in na višino BDP.
Ključne besede: cestni tovorni promet, obremenitev prometnic, tranzit, Luka Koper, gospodarski razvoj
Objavljeno: 29.08.2009; Ogledov: 2117; Prenosov: 418
.pdf Celotno besedilo (9,82 MB)

6.
Iskanje izvedeno v 0.17 sek.
Na vrh
Logotipi partnerjev Univerza v Mariboru Univerza v Ljubljani Univerza na Primorskem Univerza v Novi Gorici