| | SLO | ENG | Piškotki in zasebnost

Večja pisava | Manjša pisava

Iskanje po katalogu digitalne knjižnice Pomoč

Iskalni niz: išči po
išči po
išči po
išči po
* po starem in bolonjskem študiju

Opcije:
  Ponastavi


1 - 10 / 31
Na začetekNa prejšnjo stran1234Na naslednjo stranNa konec
1.
Modeliranje in optimizacija distribucijskega omrežja za transport modnih izdelkov
Tadej Bratina, 2018, diplomsko delo/naloga

Opis: V diplomskem delu smo se osredotočili na analizo nekaterih značilnosti distribucijskega omrežja slovenskega trgovca z modnimi izdelki in na izgradnjo ter optimizacijo modela njegovega distribucijskega omrežja. Zaradi zapletenosti procesa pridobivanja podatkov in kompleksne kvantitativne optimizacijske metodologije smo se osredotočili na zgolj 9 vozlišč distribucijskega omrežja, ki sicer dobro predstavljajo značilnosti in karakteristike omrežja ter omogočajo vpogled v delovanje podjetja, ki se ukvarja s prodajo modnih izdelkov, za izvajanje transportnih storitev pa najema zunanje izvajalce. V diplomskem delu smo do potankosti predstavili kvantitativno metodologijo, ki smo jo uporabili za izgradnjo optimizacijskega modela distribucijskega omrežja, prav tako pa smo transparentno predstavili način pridobivanja podatkov, ki smo jih pridobili z zgrajenega modela distribucijskega omrežja v geografskem informacijskem sistemu, s strani slovenskega trgovca z modnimi izdelki in s strani mednarodnega logističnega in transportnega podjetja. Na podlagi pridobljenih podatkov smo lahko do potankosti analizirali značilnosti distribucijskega omrežja, izgradili kvantitativni model in ga optimizirali s pomočjo Excelovega Reševalnika, na koncu pa tudi predstavili optimalne rešitve oz. organizacijske verzije enostavnega in kombiniranega modela distribucijskega omrežja. Najpomembnejša ugotovitev diplomskega dela je, da obstajajo pomembne razlike med karakteristikami stroškovnih podatkov, če so ti podani s strani transportnega podjetja, ali pa so podani s strani podjetja, ki za transport najema zunanje izvajalce. Ko so podatki podani s strani transportnega podjetja, vedno obstaja močna korelacija med transportno razdaljo in stroški transporta, medtem ko te korelacije pri podatkih slovenskega trgovca z modnimi izdelki praktično ni. To se pokaže tudi v optimalnih rešitvah modela distribucijskega omrežja, ugotovitev pa nasprotuje dosedanjim rezultatom preteklih raziskav in s tem odpira nove možnosti za nadaljnje raziskave.
Ključne besede: distribucijsko omrežje, optimizacijski model, cestni tovorni transport, transportni stroški, transport modnih izdelkov
Objavljeno: 28.02.2019; Ogledov: 422; Prenosov: 61
.pdf Celotno besedilo (1,83 MB)

2.
Analiza ravnanja z izrabljenimi gumami v sloveniji in povzročeni okoljski vplivi
Igor Kotnik, 2018, diplomsko delo/naloga

Opis: Smo manjše podjetje, ki se ukvarja s transportom izrabljenih avtomobilskih gum (IAG). V diplomskem delu bomo skušali v prvem delu prikazati teoretične osnove ter potek postopka pri ravnanju z IAG. Smo mikro podjetje z osmimi zaposlenimi in pretežno delegacijskim načinom vodenja podjetja. Vsak povzročitelj IAG (vulkanizerji, transportna podjetja, javne komunalne službe) odda naročilo za odvoz, ki ga izpolni na spletu, pri čemer vnese količino in vrsto pnevmatik. Naročilo se zabeleži pri nosilcu izvajanja skupnega načrta ravnanja z IAG, družbi Slopak, ki naročilo posreduje enemu od treh podizvajalcev. To so podjetje Sme-tra d. o. o. in dve konkurenčni podjetji, Rebolkop d. o. o. in Get-inzeniring d. o. o. Za vsako pobrano naročilo se izdela evidenčni list, kjer se zavedejo naslov povzročitelja, naslov predelovalca, datum in količina IAG. Evidenčni list se odda družbi Arso in služi povzročiteljem kot dokazilo o odstranitvi IAG, družbi Arso pa tudi za statistične podatke. V drugem in tretjem delu pa sledi opis težav, ki jih podjetje opaža pri poslovanju, možnosti izboljšav in poslovanja z manj stroški. Glavna težava, ki jo podjetje opaža, je, da je količina IAG večja, kot je sposobnost predelovalcev. Iz tega sledi, da Slovenija nujno potrebuje predelavo pnevmatik. Ker so predelovalci večinoma v tujini, cementarna v Avstriji in snovna predelava na Hrvaškem, to pomeni, da se vse gume transportirajo v tujino, kar predstavlja transportne stroške in okoljske vplive. Prav tako pa plačilo za vse te gume odteka v tujino. V diplomskem delu bomo predstavili, koliko bi privarčevali z rešitvijo omenjenih težav. Prva rešitev je ekonomska in se nanaša na to, koliko privarčujemo v primeru lastne predelave, ko strošek transporta odpade. Druga pa se nanaša na to, koliko omilimo okoljske vplive, ki so v zadnjem času vedno bolj vroča tema.
Ključne besede: izrabljene avtomobilske gume (IAG), transport, predelava, transportni stroški, okoljski vplivi
Objavljeno: 24.05.2018; Ogledov: 696; Prenosov: 110
.pdf Celotno besedilo (3,69 MB)

3.
Logistični procesi v podjetju Marines, d.o.o.
Nataša Špoljar, 2016, diplomsko delo

Opis: V teoretičnem delu diplomskega dela najprej predstavimo značilnosti logistike in osnovne pojme, povezane s tem področjem. S pomočjo definicij različnih avtorjev opredelimo razvoj, pomen in cilje logistike, predstavimo elemente logističnega sistema, stroške v logistiki in podsisteme logistike. V praktičnem delu diplomskega dela podrobneje predstavimo in analiziramo logistične procese v izbranem podjetju Marines, d. o. o. Pri obravnavi podjetja se omejimo na obdobje med letoma 2009 in 2010, ko je podjetje uspešno poslovalo na trgu. Začnemo s predstavitvijo in z nastankom raziskovanega podjetja ter njegovo dejavnostjo, nato pa opišemo proces nabave standardnega in personaliziranega proizvoda, procese notranje logistike ter distribucijo blaga kupcu v izbranem podjetju. Opišemo tudi poprodajne storitve in pomembnost pretoka informacij v podjetju ter na koncu na primeru prikažemo transportne stroške v proučevanem podjetju.
Ključne besede: logistika, stroški v logistiki, proces nabave, skladiščenje, transportni stroški.
Objavljeno: 27.10.2016; Ogledov: 1485; Prenosov: 286
.pdf Celotno besedilo (648,71 KB)

4.
PREDLOG UKREPOV ZA RACIONALIZACIJO POSLOVANJA PODJETJA SEFRATRANS
Jerica Medvešek, 2016, diplomsko delo

Opis: Diplomska naloga temelji na podrobni analizi poslovanja majhnega prevozniškega podjetja Sefratrans. Na osnovi izvedene analize so bili predlagani različni ukrepi za izboljšanje poslovanja podjetja, kot na pr.: uvedba novega informacijskega sistema za spremljanje voznega parka, šolanje voznikov za varčno vožnjo in zamenjava voznega parka vozil s silosi z vozili s ponjavami.
Ključne besede: Transportni stroški, točka pokritja
Objavljeno: 21.10.2016; Ogledov: 745; Prenosov: 47
.pdf Celotno besedilo (2,62 MB)

5.
MODEL DINAMIČNEGA OBLIKOVANJA PRODAJNIH CEN PRI PREVOZU TRANSPORTNIH BETONOV
Bojan Anžej, 2016, diplomsko delo

Opis: Diplomsko delo obravnava problematiko oblikovanja prodajnih cen transporta svežih betonskih mešanic. Na osnovi opredeljenih tehničnih in tehnoloških značilnosti transporta betona in na osnovi natančne analize preteklega poslovanja podjetja, ki se ukvarja z transportom svežega betona, avtor razvije nov model za dinamično izračunavanje prodajnih cen transporta betona. Naloga dokaže, da nov model odpravlja vse pomanjkljivosti prejšnjega sistema oblikovanja prodajnih cen transportnih storitev. Za praktično uporabo novega modela kalkuliranja prodajnih cen transporta je bila razvita in tudi v praksi preizkušena mobilna aplikacija.
Ključne besede: prevoz betona, transportni stroški, dinamična kalkulacija, prodajna cena
Objavljeno: 13.09.2016; Ogledov: 914; Prenosov: 94
.pdf Celotno besedilo (1,83 MB)

6.
OPTIMIZACIJA PREVOZNIH STROŠKOV V PODJETJU X
Aleksandra Klemenc, 2016, diplomsko delo

Opis: Uspešno podjetje v pravem trenutku na pravem mestu začuti, kaj ljudje potrebujejo in v katero smer se nagibajo trendi v prihodnosti. Podjetja morajo budno spremljati spremembe na trgu in se na te ustrezno odzivati. Konkurenčna prednost podjetja je bolj kot kdaj prej odvisna od sposobnosti, da hitro in pravočasno dostavi izdelke kjerkoli na svetu. Zadovoljstvo kupca postaja prioritetni cilj marsikaterega podjetja. Na zasičenih trgih, ki smo jim priča v današnjem času, je povečanje dobička enostavneje doseči z racionalizacijo lastnih stroškov kot pa z dvigom cen izdelkov. Velja torej, da je obvladovanje vseh stroškov v podjetju izredno pomembno. Za uspešno obvladovanje stroškov v podjetju moramo stroške poznati in jih spremljati. V diplomskem delu se ukvarjamo z vprašanjem racionalizacije transportnih stroškov. Zanimalo nas je, ali lahko v obravnavanem podjetju X s premišljenim izborom transportnega podjetja znižamo stroške prevozov in tako ustvarimo prihranek.
Ključne besede: transportni stroški, optimizacija transportnih stroškov, ponudniki transportnih storitev
Objavljeno: 03.08.2016; Ogledov: 718; Prenosov: 63
.pdf Celotno besedilo (634,92 KB)

7.
8.
Ocena variant prenove skladišča
Tilen Lavrič, 2012, diplomsko delo

Ključne besede: skladiščno poslovanje, skladišče, transportni stroški, outsourcing, prenova
Objavljeno: 10.07.2015; Ogledov: 848; Prenosov: 20
URL Povezava na celotno besedilo

9.
Analiza stroškov transporta v izbranem podjetju
Andreja Heric, 2015, diplomsko delo/naloga

Opis: V diplomskem delu z naslovom Analiza transportnih stroškov v izbranem podjetju bomo predstavili ter opisali procese, ki se odvijajo znotraj samega podjetja. Podjetje razvija in izdeluje elektronske sklope za končne izdelke na področju malih gospodinjskih aparatov, električnih orodij, bele tehnike in električnih orodij. V okviru skupine delujeta tudi dve hčerinski podjetji, eno v Srbiji in eno v Dong Guanu. Pri podjetju smo se osredotočili na analizo stroškov transporta, ki nastajajo v podjetju pri izvozu končnih izdelkov kupcu. V prvem delu smo problem osvetlili s teoretičnega vidika. Nato smo v drugem delu analizirali, kako zajemajo stroške transporta. Podrobneje smo analizirali transportne stroške zunanjih izvajalcev za mesec januar in februar. Skušali bomo ugotoviti, ali je dejanski strošek transporta zunanjih izvajalcev enak tistemu, ki ga kupcu zaračunajo v končni ceni elektronike. Na koncu bomo podali tudi možne predloge za izboljšavo obstoječega stanja.
Ključne besede: izbrano podjetje, transport, stroški, kalkulacija, transportni stroški
Objavljeno: 19.06.2015; Ogledov: 1764; Prenosov: 173
.pdf Celotno besedilo (688,63 KB)

10.
Preverba in potrditev optimalnosti izbora transporta v podjetju BSH Hišni aparati Nazarje
Maja Turnšek, 2014, diplomsko delo/naloga

Opis: Diplomsko delo temelji na preverbi in potrditvi optimalnosti izbora transporta v podjetju BSH Hišni aparati Nazarje. Za vsakodnevno transportiranje izdelkov v centralno skladišče v Giengen v Nemčiji se omenjeno podjetje poslužuje najema cestnih transportnih sredstev. Cilj diplomskega dela je bil predvsem potrditi optimalnost izbranega transporta. Teze diplomskega dela temeljijo na tem, da je transportne stroške možno zmanjšati z uporabo druge transportne tehnologije in da z nakupom hibridnih tovornjakov prispevamo k manjšim stroškom goriva. Podlaga za teoretično znanje je bila delitev transporta in njegov opis s poudarkom na oprtnem transportu. Pri transportu je potrebno omeniti transportne stroške in kakovost transporta. Obstoječe stanje je razdeljeno na posnetek stanja in kritično analizo. Posnetek stanja prikazuje posamezne naloge služb, ki so vključene v postopek naročanja tovornjakov, potrebnih za transport končnih izdelkov, in pregled infrastrukture v državi. Kritična analiza temelji na SWOT analizi najemanja pooblaščenega prevoznika in analizi ribja kost dejavnikov, ki vplivajo na transportne stroške. Predlagane so rešitve kombiniranega transporta cesta–železnica in uporabe hibridnih tovornjakov. Na podlagi obravnavanega smo v zaključku ugotovili, da je obstoječe stanje optimalno. Z nakupom hibridnih tovornjakov bi prihranili 20–30 odstotkov stroškov goriva, kar v tem času predstavlja možnost nadaljnjega razvoja obstoječega modela izbranega transporta v podjetju.
Ključne besede: optimalni transport, transportni stroški, oprtni transport, cestni transport, pooblaščeni prevoznik
Objavljeno: 02.02.2015; Ogledov: 1091; Prenosov: 98
.pdf Celotno besedilo (1,36 MB)

Iskanje izvedeno v 0.2 sek.
Na vrh
Logotipi partnerjev Univerza v Mariboru Univerza v Ljubljani Univerza na Primorskem Univerza v Novi Gorici