| | SLO | ENG | Piškotki in zasebnost

Večja pisava | Manjša pisava

Iskanje po katalogu digitalne knjižnice Pomoč

Iskalni niz: išči po
išči po
išči po
išči po
* po starem in bolonjskem študiju

Opcije:
  Ponastavi


1 - 3 / 3
Na začetekNa prejšnjo stran1Na naslednjo stranNa konec
1.
PRAVNA UREDITEV TER PROBLEMI PRI PRESAJANJU ORGANOV V REPUBLIKI SLOVENIJI
Nina Prelesnik, 2012, diplomsko delo

Opis: POVZETEK Transplantacija je postopek zdravljenja s pomočjo presajanja organov. Organe pridobljene za namene transplantacije v večini primerov pridobimo od mrtvih darovalcev, lahko pa tudi od živih. Sam način in izvedba postopka transplantacije sta zelo kompleksna. Zagotovljeni morajo biti pogoji, ki se zahtevajo s stališča medicinske stroke, hkrati pa morajo biti v okviru prava izpolnjeni formalni pogoji, da se sam postopek transplantacije lahko izvede. V okviru postopka transplantacije se dejavnost v Sloveniji izvaja pod okriljem javnih zavodov (Slovenija-transplant), ki urejajo in izvajajo postopek od samega začetka. Potrebe po organih za namene transplantacije so vedno večje od dejanske razpoložljivosti organov, ki so potrebni za zdravljenje s tem postopkom. Napredek tehnologije, medicinskih postopkov ter informiranost širše populacije pa pripomore k zagotavljanju boljših možnosti v okviru tega naprednega načina zdravljenja. Potreba in želja po spremembi ureditve tega področja se je pojavila s Pobudo o spremembi tega zakona. Sedanji ZOPDCT, ki ureja to področje, ponuja možnost opredelitve za darovanje po smrti tako, da se darovalec o tem izreče in pridobi kartico Darovalec. S spremembo tega zakona, bi se poenostavil postopek opredelitve in bi se o darovanju po smrti opredelili le tisti, ki temu nasprotujejo. S poenostavitvijo postopka in s spremembami v miselnosti ljudi, pa bi zagotavljali boljše možnosti bolnikom, ki čakajo na presaditev organov.
Ključne besede: transplantacija, opredelitev za darovanje, register proti, Slovenija-transplant
Objavljeno: 26.04.2012; Ogledov: 1469; Prenosov: 427
.pdf Celotno besedilo (526,80 KB)

2.
POSTMORTALNO DAROVANJE ORGANOV
Tamara Gajzer, 2014, diplomsko delo

Opis: V sodobnem svetu, prežetem s humanistiko in občutkom za sočloveka se pojavljajo realne potrebe po pomoči sočloveku na vseh področjih. Z bliskovitim razvojem medicine se je pojavila nova možnost delovanja biomedicine za dobrobit človeka. Posthumno darovanje organov je novejša oblika možnosti pomagati soljudem. Pripravljenost na tovrstno humanitarno aktivnost je prikazana v diplomski nalogi. Podprtost projektom na tem področju nam zagotavlja zakonodaja s področja biomedicine ter podzakonski akti, sprejeti na teh področjih. Korektna informiranost državljanov na področju možnosti darovanja in prejemanja človepških organov je ključna za uspešnost mreže darovalcev in prejemnikov človeških organov. Sistem Slotransplant ter povezanost v evropski Eurotransplant nam omogočata preglednost in sledljivost na tem področju. Z manjšo anketo smo želeli pridobiti občutek poznavanja in pripravljenosti na nove izzive biomedicine s strani Slovencev. Analiza izsledkov ankete je, da Slovenci ne zaostajamo za zahodnim povprečjem v pripravljenosti pomagati z darovanjem organov. Če odmislimo kirurške in etnične vidike, nam kot pomembnejši ostane še pravni vidik, ki pa je v osnovi odvisen od strukture družbene organiziranosti, sistema državnega upravljanja ter družbene klime. Družbeno klimo na področju transplantacije organov ter seznanjenostjo s predpisanimi pravili (pravom) pa je največkrat možno preverjati samo z neposrednim anketiranjem prebivalcev. Razkorak med teorijo in prakso je pri darovanju organov precejšen. Realni odziv pri darovalcih se v praksi pogosto pokaže v dosti slabših rezultatih. Kriva za to pa sta naša družba in vzgoja, ki darovanje organov vse prepogosto pojmujeta kot abstakten pojem, ki se nam ne more zgoditi. Pravna ureditev s področja darovanja organov pa nam s svojo kvaliteto nudi več varnosti in osebne integritete.
Ključne besede: darovanje organov, pravo, Eurotransplant, Slovenija transplant
Objavljeno: 19.12.2014; Ogledov: 971; Prenosov: 238
.pdf Celotno besedilo (513,41 KB)

3.
Biomaterials and host versus graft response
Tomaž Velnar, Gorazd Bunc, Robert Klobucar, Lidija Gradišnik, 2016, pregledni znanstveni članek

Opis: Biomaterials and biotechnology are increasing becoming an important area in modern medicine. The main aim in this area is the development of materials, which are biocompatible to normal tissue. Tissue-implant interactions with molecular, biological and cellular characteristics at the implant-tissue interface are important for the use and development of implants. Implantation may cause an inflammatory and immune response in tissue, foreign body reaction, systemic toxicity and imminent infection. Tissue-implant interactions determine the implant life-period. The aims of the study are to consider the biological response to implants. Biomaterials and host reactions to implants and their mechanisms are also briefly discussed.
Ključne besede: host versus graft disease, GVHD, biomaterial, wound healing, transplant, tissue, prosthetic, implants, biological response, complications
Objavljeno: 03.08.2017; Ogledov: 370; Prenosov: 50
.pdf Celotno besedilo (815,30 KB)
Gradivo ima več datotek! Več...

Iskanje izvedeno v 0.05 sek.
Na vrh
Logotipi partnerjev Univerza v Mariboru Univerza v Ljubljani Univerza na Primorskem Univerza v Novi Gorici