| | SLO | ENG | Piškotki in zasebnost

Večja pisava | Manjša pisava

Iskanje po katalogu digitalne knjižnice Pomoč

Iskalni niz: išči po
išči po
išči po
išči po
* po starem in bolonjskem študiju

Opcije:
  Ponastavi


1 - 10 / 34
Na začetekNa prejšnjo stran1234Na naslednjo stranNa konec
1.
Uporaba nevronskih jezikovnih modelov za prepoznavanje imenskih entitet iz nestrukturiranih dokumentov : diplomsko delo
Urban Knupleš, 2021, diplomsko delo

Opis: Nestrukturirani dokumenti zajemajo informacije v oblikah in postavitvah, ki se lahko od enega primerka do drugega razlikujejo, kar lahko oteži in podraži nalogo pridobivanja informacij. Kot rešitev se je v zadnjih letih za razumevanje dokumentov na področju dokumentne inteligence pričela uporaba nevronskih jezikovnih modelov, usposobljenih na učnih množicah dokumentov. V diplomskem delu za pridobivanje informacij iz skeniranih trgovinskih računov uporabljamo prehodno učeni nevronski jezikovni model, zgrajen iz transformatorjev. Model je natančno učen z uporabo učne množice SROIE za izluščitev štirih kategorij, tj. imen in naslovov trgovin, datumov in skupnih cen. Za pridobivanje informacij smo uporabili prepoznavo imenskih entitet. Za primerjavo izvajamo poskuse s spreminjanem hiperparametrov modela. S spremembo nevronskega jezikovnega modela smo pri poskusih dosegli največjo natančnost klasifikacije: 96,7 %.
Ključne besede: Dokumentna inteligenca, obdelava naravnih jezikov, prepoznava imenskih entitet, jezikovni modeli, transformatorji
Objavljeno v DKUM: 18.10.2021; Ogledov: 814; Prenosov: 35
.pdf Celotno besedilo (1,56 MB)

2.
Transformatorji : Učbenik
Jožef Ritonja, Ivan Zagradišnik, 2020, univerzitetni, visokošolski ali višješolski učbenik z recenzijo

Opis: Učbenik opisuje delovanje idealnega in realnega enofaznega transformatorja. V nadaljevanju sledi obravnava enofaznih, trifaznih in posebnih transformatorjev. V zaključku je še prikazan primer načrtovanja malega trifaznega transformatorja.
Ključne besede: transformatorji, napetostni transformatorji, tokovni transformatorji, načrtovanje, učbenik
Objavljeno v DKUM: 31.08.2020; Ogledov: 1458; Prenosov: 171
URL Povezava na datoteko

3.
4.
Poenostavljena metoda upoštevanja dinamičnih histereznih izgub v modelu enofaznega transformatorja
Klemen Deželak, Beno Klopčič, Gorazd Štumberger, Drago Dolinar, 2007, izvirni znanstveni članek

Opis: V članku je obravnavana poenostavljena metoda upoštevanja dinamičnih histereznih izgub v modelu enofaznega transformatorja. Magnetno nelinearna karakteristika železnega jedra je upoštevana v obliki tabele, vpliv histereze pa je zajet s premikanjem omenjene karakteristike v levo in desno. Poleg vpliva histereznih izgub je v modelu transformatorja upoštevan tudi vpliv vrtinčnih izgub. Podana je primedava izmerjenih in izračunanih tokov, in sicer tako za primer brez kot tudi z upoštevanjem vrtinčnih izgub.
Ključne besede: enofazni transformatorji, železno jedro, histerezne izgube, vrtinčne izgube
Objavljeno v DKUM: 10.07.2015; Ogledov: 1822; Prenosov: 52
URL Povezava na celotno besedilo

5.
Analiza vzrokov pojava magnetne nesimetrije v srednjefrekvenčnem sistemu za uporovno točkasto varjenje
Beno Klopčič, Drago Dolinar, Gorazd Štumberger, 2007, izvirni znanstveni članek

Opis: V prispevku so predstavljeni rezultati dinamične analize srednjefrekvenčnega sistema za uporovno točkasto varjenje. Sistem za točkasto varjenje sestavljajo pretvornik, enofazni transformator in polnovalni usmernik na izhodu. Polnovalni usmernik je izveden z dvema diodama, ki sta priključeni na sekundarni navitji transformatorja. Transformator je vzbujan z napetostjo, ki jo na principu pulzno širinske modulacije generira pretvornik. V ustaljenem stanju v nekaterih primerih prihaja do nezaželenih tokovnih konic v primarnem toku transformatorja. Z numerično analizo je bilo ugotovljeno, da so vzrok za nastanek tokovnih konic nesimetrična konstrukcija sekundarnih navitij transformatorja in neenaki karakteristiki diod v izhodnem usmerniku, kar lahko povzroča močno električno nesimetričnost sistema. Nezaželeni pojav lahko odpravimo s pasivnim ukrepom, in sicer s pravilno namestitvijo skrbno izbranih diod v izhodnem usmerniku. Zaradi učinkovitega vodnega hlajenja varilnega sistema smo predpostavili temperaturno neodvisnost parametrov izhodnega usmernika in transformatorja v delovnem območju.
Ključne besede: točkasto varjenj, transformatorji, magnetna nelinearnost, nesimetrična obremenitev, tokovne konice
Objavljeno v DKUM: 10.07.2015; Ogledov: 1804; Prenosov: 47
URL Povezava na celotno besedilo

6.
7.
PARALELNO OBRATOVANJE IN VKLOP TRANSFORMATORJEV V RTP RUŠE
Simon Supanič, 2012, diplomsko delo

Opis: V diplomskem delu analiziramo paralelno obratovanje energetskih transformatorjev za potrebe ugotavljanja možnosti zmanjšanja izgub in stroškov v času njihovega obratovanja. Pri tem je pomembno kakšen energetski transformator izberemo za posamezno razdelilno transformatorsko postajo. Od tega so odvisni stroški investicije ter kasneje stroški vzdrževanja in obratovanja, tudi tisti v smislu izgub na samem transformatorju. Za minimizacijo stroškov izgub je pomembno določiti tudi točko delovanja transformatorja, pri kateri se paralelno obratovanje transformatorjev obrestuje. Ta točka nam pove, kako lahko s pravilno izbiro transformatorjev in ustreznim načinom njihovega obratovanja zmanjšamo stroške in izgube v elektroenergetskih omrežjih.
Ključne besede: energetski transformatorji, paralelno obratovanje, vklop transformatorja, razdelilne transformatorske postaje
Objavljeno v DKUM: 09.05.2012; Ogledov: 4024; Prenosov: 409
.pdf Celotno besedilo (1,46 MB)

8.
DOLOČITEV NAZIVNIH PODATKOV IN NADOMESTNE KARAKTERISTIKE MAGNETNEGA KROGA ENOFAZNEGA TRANSFORMATORJA
Roman Mikolič, 2009, diplomsko delo

Opis: Cilj diplomske naloge je določiti podatke napisne ploščice enofaznega transformatorja in določiti nadomestno karakteristiko magnetnega kroga enofaznega transformatorja. Za določitev podatkov napisne ploščice so opravljene laboratorijske meritve karakteristik prostega teka, kratkega stika in segrevanja obremenjenega transformatorja. Nadomestna karakteristika magnetnega kroga je določena v obliki magnetno nelinearne karakteristike magnetnih sklepov in njihovih odvodov. Pravilnost metode za določitev nadomestne karakteristike magnetnega kroga je preverjena z izvedbo magnetno nelinearnega dinamičnega modela železnega jedra s primarnim navitjem. Vso delo v zvezi z diplomsko nalogo sem opravil v Laboratoriju za električne stroje na Fakulteti za elektrotehniko, računalništvo in informatiko, Univerze v Mariboru.
Ključne besede: transformatorji, magnetna nelinearnost, določevanje parametrov, eksperimentalne metode
Objavljeno v DKUM: 30.10.2009; Ogledov: 2877; Prenosov: 347
.pdf Celotno besedilo (1,47 MB)

9.
10.
Iskanje izvedeno v 1.44 sek.
Na vrh
Logotipi partnerjev Univerza v Mariboru Univerza v Ljubljani Univerza na Primorskem Univerza v Novi Gorici