| | SLO | ENG | Piškotki in zasebnost

Večja pisava | Manjša pisava

Iskanje po katalogu digitalne knjižnice Pomoč

Iskalni niz: išči po
išči po
išči po
išči po
* po starem in bolonjskem študiju

Opcije:
  Ponastavi


1 - 6 / 6
Na začetekNa prejšnjo stran1Na naslednjo stranNa konec
1.
Znanje potrošnikov o transmaščobah kot dejavniku tveganj : magistrsko delo
Barbara Leskovšek, 2025, magistrsko delo

Opis: Hiter življenjski tempo vpliva na življenjski slog ljudi, kar se odraža tudi pri izbiri živil in zagotavljanju kakovostne izbire živil, saj so potrošniki pogosto premalo pozorni na označbe živil. Sedanji življenjski slog nas spodbuja k pogostejšemu uživanju nezdrave, predpakirane in predpripravljene hrane. Mediji premalo poudarjajo ozaveščanje prebivalcev o zdravem načinu življenja in izbiri zdrave hrane. Potrošniki posledično dobijo premalo informacij o pomenu označb na živilih in priporočenih vrednostih za vnos hranil. Cilj naše raziskave je bil ugotoviti, ali se potrošniki zavedajo tveganj, ki jih trans maščobe predstavljajo za javno zdravje, in ali pri izbiri živil upoštevajo vsebnost trans maščob. Prav tako smo proučili dejavnike, ki vplivajo na potrošnikovo izbiro živil. Kot metodološko orodje smo uporabili spletni anketni vprašalnik, razdeljen na več vsebinskih sklopov (poznavanje trans maščob, vpliv na zdravje, pozornost pri nakupu, uživanje trans maščob) in demografske podatke. Medtem ko različne študije kažejo, da potrošniki pogosto niso dovolj ozaveščeni o vplivu trans maščob na zdravje in ne posvečajo dovolj pozornosti preverjanju tega dejavnika tveganja pri izbiri živil, naša raziskava pri določenih skupinah anketirancev kaže nekoliko drugačno sliko. Ugotovili smo, da je stopnja ozaveščenosti med našimi anketiranci dokaj visoka, saj večina ve, da so trans maščobe škodljive za zdravje in se jim izogiba, predvsem mlajši anketiranci. Kljub temu pa se mnogi niso pozorni na označbe živil ali količino trans maščob v vsakodnevnih obrokih, zlasti tisti s slabšim finančnim stanjem ali nižjo izobrazbo. Menimo, da bi bilo smiselno, da nadaljnje raziskave preučijo, kako uživanje teh živil dolgoročno vpliva na zdravstveno stanje populacije.
Ključne besede: trans maščobe, potrošnik, ozaveščanje, zdravju škodljivo
Objavljeno v DKUM: 01.04.2025; Ogledov: 0; Prenosov: 29
.pdf Celotno besedilo (1,58 MB)

2.
Resveratrol food supplement products and the challenges of accurate label information to ensure food safety for consumers
Maja Bensa, Irena Vovk, Vesna Glavnik, 2023, izvirni znanstveni članek

Opis: The food supplement market is growing as many consumers wish to complement their nutrient intake. Despite all the regulations in place to ensure food supplements safety, there are still many cases of irregularities reported especially connected to internet sales. Twenty resveratrol food supplement products sold on the Slovenian market were evaluated on their compliance of declared vs. determined resveratrol content, as well as the compliance of labels with the European Union (EU) and Slovenian regulatory requirements. Both the ingredient contents and food information are important parts of food safety. Analyses of 20 food supplements performed using high-performance thin-layer chromatography (HPTLC) coupled with densitometry showed that 95% of products had contents different from what was declared and 55% of products contained higher contents than declared. In 25% of the products the determined content per unit exceeded the maximum level (150 mg/day) specified in EU novel food conditions for food supplement with trans-resveratrol. Evaluation of the 20 food supplement labels included mandatory and voluntary food information, food supplement information, novel food information, health claims and nutrition claims. Most labels contained the necessary information, but multiple errors were observed ranging from typos to misleading practices. From a food safety perspective there is still a lot of improvement needed in the field of food supplements.
Ključne besede: trans-resveratrol, dietary supplements, food safety, regulation, labels, health claims, nutrition claims, novel foods, high-performance thin-layer chromatography, HPTLC
Objavljeno v DKUM: 15.04.2024; Ogledov: 199; Prenosov: 16
.pdf Celotno besedilo (4,06 MB)
Gradivo ima več datotek! Več...

3.
DRŽAVNE POMOČI: NOVI AKTI EVROPSKE KOMISIJE NA PODROČJU JAVNEGA FINANCIRANJA STORITEV SPLOŠNEGA GOSPODARSKEGA POMENA
Igor Banič, 2012, diplomsko delo

Opis: V diplomskem delu si pogledamo nadnacionalni koncept storitve splošnega gospodarskega pomena, saj predstavlja v konkurenčnem pravu v zadnjih desetletjih eno najbolj burnih debat glede svoje definicije in umestitve v pravne rede posameznih držav članic EU, ki zaradi različnega razumevanja vloge države različno razumejo pojme, kot sta javna služba in javni interes. Znotraj diplomskega dela se v okviru obravnavane tematike državnih pomoči osredotočimo na podjetja, ki na podlagi posebnega akta (ali aktov) javne oblasti opravljajo dejavnosti, ki jih države članice v skladu s svojo diskrecijsko pravico pojmujejo pod nadnacionalni koncept storitve splošnega gospodarskega pomena in razložimo, zakaj tem podjetjem države članice naklonijo nadomestilo za opravljanje teh dejavnosti. Prav način dodelitve nadomestila, njegova narava in njegova velikost (med drugim) lahko na notranjem trgu Evropske unije izkrivlja konkurenco in vpliva na trgovino med dvema ali več državami članicami EU. Zato v nalogi predstavimo novi paket štirih aktov Evropske Komisije, ki urejajo področje teh nadomestil za opravljanje storitev splošnega gospodarskega pomena in povzamemo doprinos le-teh, pred tem se dotaknemo še državnih pomoči v smislu prvega odstavka 107. člena PDEU in izpostavimo izjeme, med njimi (za obravnavano tematiko diplomskega dela) najpomembnejšo izjemo iz drugega odstavka 106. člena PDEU.
Ključne besede: Državna pomoč, storitve splošnega gospodarskega pomena, pravni akti Evropske Komisije, test Altmark Trans, 106/2 PDEU
Objavljeno v DKUM: 12.07.2012; Ogledov: 2560; Prenosov: 566
.pdf Celotno besedilo (333,70 KB)

4.
The trans European railway network : three levels of services for the passengers
Milan Janić, 1996, izvirni znanstveni članek

Opis: The paper deals with the concept, analysis and measuring of the quality of services offered by the Trans European Railway Network (TERN). A sub-network serving the passengers travelling over the EU (European Union) and some of the non-EU regions are considered. Two sets of network attributes influencing the quality of services are analysed. One set of network physical attributes is represented by the length of the rail lines connecting specific origins and destinations of the passengers. The other set is represented by the time-based attributes used to measure the quality of services offered to the users. These are: travel speeds along particular lines (routes), and how the passenger's schedule delays depend on the train frequencies (e.g. number of trains offered on particular routes of the network in a given period of time). Considered as a common entity these attributes significantly influence the average passenger's travel time (and speed) which, together with out-of-pocket cost paid for travel, have appeared to be the most important criteria influencing the choice of transport mode.
Ključne besede: Trans European Railway Network, passenger transport, quality of services, travel speed, schedule day
Objavljeno v DKUM: 05.06.2012; Ogledov: 2516; Prenosov: 37
URL Povezava na celotno besedilo

5.
UPORABA ORODIJ ZA PROGNOZIRANJE DALJINSKEGA PROMETA, PRIMER TRANS-TOOLS
Dejan Prapotnik, 2012, diplomsko delo

Opis: Hitro naraščanje prometa v Evropi in s tem tudi na slovenskem prometnem omrežju, vodi do številnih problemov v prometu. Ti problemi so na primer zastoji, povečane emisije v zraku, hrup in neposredno tudi povečanje ogroženosti in varnosti udeležencev v prometu. Da bi lažje predvideli stanje v prihodnosti in da do teh nevšečnosti ne bi prihajalo, lahko z uporabo prometnih modelov pravočasno predvidimo in zagotovimo potrebe po prometni infrastrukturi. Ti omogočajo, da preskusimo (testiramo) rešitve in ukrepe, preden jih izvedemo v realnem svetu. Model je poenostavljena prezentacija le dela realnega sveta in je osredotočen na določen problem iz določenega zornega kota. Evropska komisija je za potrebe načrtovanja prometa in mobilnosti v Evropi ugotovila, da potrebuje orodje, ki bi presegalo nekatere pomanjkljivosti obstoječih prometnih modelov, in tako so razvili model Trans-Tools, s katerim smo skozi diplomsko nalogo tudi sami pognali in preizkusili določene scenarije, ki bi se v prihodnosti v Sloveniji lahko zgodili.
Ključne besede: prometni modeli, modeliranje prometa, prometni tokovi, napovedovanje prometnih tokov, Trans-Tools
Objavljeno v DKUM: 26.03.2012; Ogledov: 3062; Prenosov: 171
.pdf Celotno besedilo (3,47 MB)

6.
Preparation of enantiomers using high pressure technologies
Paul Thorey, 2010, doktorska disertacija

Opis: The study of two different methods of obtaining chiral alcohols is proposed herein. The requirement of the relatively new paradigm of green chemistry associated with clean technologies such as biocatalysis or non-conventional solvents, dense gases, was focused at. Indeed, the two methods of production of chiral alcohols were: - the conversion of acetophenone into (R)-1-phenylethanol in dense gases catalysed by Lactobacillus brevis alcohol dehydrogenase and its coenzyme, NADP/H; - the resolution of (±)-trans-1,2-cyclohexanediol by cocrystal formation with tartaric acid followed by supercritical extraction. In both cases high enantiopurities were achieved (ee>99%).
Ključne besede: High-pressure technologies, enantiomers, green chemistry, R-1-phenylethanol, Lactobacillus brevis, alcohol dehydrogenase, NADP, liquid propane, enzyme deactivation, resolution, trans-1, 2-cyclohexanediol, tartaric acid, cocrystal, supercritical carbon dioxide, extraction, X-ray diffraction, differential scanning calorimetry
Objavljeno v DKUM: 02.02.2011; Ogledov: 3053; Prenosov: 149
.pdf Celotno besedilo (6,25 MB)

Iskanje izvedeno v 0.07 sek.
Na vrh
Logotipi partnerjev Univerza v Mariboru Univerza v Ljubljani Univerza na Primorskem Univerza v Novi Gorici