| | SLO | ENG | Piškotki in zasebnost

Večja pisava | Manjša pisava

Iskanje po katalogu digitalne knjižnice Pomoč

Iskalni niz: išči po
išči po
išči po
išči po
* po starem in bolonjskem študiju

Opcije:
  Ponastavi


1 - 5 / 5
Na začetekNa prejšnjo stran1Na naslednjo stranNa konec
1.
Trajnostno urbanistično načrtovanje v okvirih staranja prebivalstva
Boštjan Kefo Kerbler, 2011, izvirni znanstveni članek

Opis: Urbanistično načrtovanje se sooča z velikimi izzivov glede uskladitve morebitnih strukturnih vrzeli med grajenim okoljem in staranjem prebivalstva. Grajeno okolje je namreč pomemben dejavnik, ki vpliva na kakovost življenja ljudi, še posebej starejših. Urbanistično načrtovanje mora biti zato trajnostno tudi z vidika starajoče se družbe, saj igra pomembno vlogo pri omogočanju starejšim, da kljub starosti in s tem povezanimi mobilnostnimi, senzornimi in kognitivnimi težavami ostanejo aktivni člani družbe, zlasti lokalne skupnosti, v kateri bivajo. Neoviran dostop do grajenega okolja, možnost uporabe transportnih sredstev, raznovrstnost stanovanjske ponudbe so le nekateri elementi, o katerih razpravljamo v članku in ki lahko pozitivno vplivajo na izkušnjo staranja.
Ključne besede: funkcionalno ovirani, starejši ljudje, urbanistično načrtovanje, trajnostno načrtovanje, staranje prebivalstva, grajeno okolje
Objavljeno: 04.04.2018; Ogledov: 424; Prenosov: 89
.pdf Celotno besedilo (212,62 KB)
Gradivo ima več datotek! Več...

2.
Trajnostno bivanje starejših
Boštjan Kefo Kerbler, 2011, izvirni znanstveni članek

Opis: Zaradi staranja prebivalstva se razvite države soočajo s povečevanjem finančnih potreb za zagotavljanje ustrezne zdravstvene in socialne oskrbe in s problemi zaradi premajhnih zmogljivosti ter dolgih čakalnih vrst v zdravstvenih ustanovah in zavodih institucionalnega varstva za starejše. Ker se zaradi negotovosti v gospodarstvu in vse večjega deleža neaktivnega prebivalstva finančne zmožnosti držav, da bi zagotavljale sedanjo raven ter obseg zdravstvenih in socialnih storitev, zmanjšujejo, se vse bolj pojavljajo zahteve po bolj trajnostnih načinih bivanja in storitvah za starejše. Članek izhaja iz domneve, da je zamisel uresničljiva s preureditvijo bivalnih enot in selitvijo oskrbnih storitev v domače okolje starejših ljudi, s čimer bi bilo starejšim zagotovljeno, da bi čim dlje časa ostali v svojem bivalnem okolju, v katerem bi bili sposobni živeti čim samostojneje in čim bolj kakovostno.
Ključne besede: funkcionalno ovirani, starejši ljudje, urbanistično načrtovanje, trajnostno načrtovanje, staranje prebivalstva, grajeno okolje, trajnostno bivanje, oskrba na daljavo, teleoskrba
Objavljeno: 04.04.2018; Ogledov: 394; Prenosov: 69
.pdf Celotno besedilo (187,94 KB)
Gradivo ima več datotek! Več...

3.
TRAJNOSTNA PRENOVA NASELJA VRSTNIH HIŠ V LIMBUŠU
Ana Stopar, 2016, magistrsko delo

Opis: Magistrsko delo prikazuje enega od možnih pristopov k prenovi obstoječega naselja vrstnih hiš v Limbušu iz arhitekturnega in energetskega vidika. Izvedena je bila anketa, ki je služila kot izhodišče za projekt. Naselje vrstnih hiš je v sklopu naloge trajnostno prenovljeno. Pri tem so se upoštevali trajnostni principi načrtovanja, kriteriji za zagotavljanje kvalitetnega bivalnega ugodja, kriteriji estetike in funkcionalnosti.
Ključne besede: prenova, trajnostno načrtovanje, vrstne hiše, Limbuš
Objavljeno: 23.09.2016; Ogledov: 1142; Prenosov: 183
.pdf Celotno besedilo (92,49 MB)

4.
ZASNOVA TRAJNOSTNEGA NASELJA DRUŽINSKIH HIŠ V OBMESTNEM PROSTORU
Sabina Horvat, 2012, diplomsko delo

Opis: V diplomskem delu smo obravnavali trajnostni razvoj v obmestnem prostoru, kjer model za preurejanje in razvoj sodobnih naselij predstavljajo strnjene skupine stavb v obliki samooskrbnega naselja. Za oblikovanje takšnega naselja smo na podlagi teoretičnih izhodišč zbrali vidike, ki jih moramo upoštevati za doseganje ˝trajnosti˝. Vidike smo razdelili glede na njihov vpliv na različnih nivojih načrtovanja in sicer na lokalni nivo, nivo strnjenega naselja in nivo stavb. Pri tem smo izpostavili nivo naselja. S pomočjo teoretičnih izhodišč, spoznanj, referenčnih primerov in analiz lokacije smo zasnovali vzorčni model trajnostnega naselja družinskih hiš.
Ključne besede: trajnostno naselje, trajnostno načrtovanje, družinske hiše, obmestni prostor
Objavljeno: 28.09.2012; Ogledov: 1383; Prenosov: 194
.pdf Celotno besedilo (138,99 MB)

5.
NAČRTOVANJE TRAJNOSTNEGA PROMETNEGA RAZVOJA – ŠTUDIJA PRIMERA V OBČINI SLOVENSKE KONJICE
Renata Kotnik, 2009, diplomsko delo

Opis: Promet kot terciarna dejavnost deluje v prostoru kot povezovalec, omogoča fizično mobilnost, prenos informacij na daljavo, ter je tesno povezan z gospodarskim razvojem. Z naraščanjem ekonomske razvitosti narašča gostota prometa, posledično pa tudi negativni vplivi na okolje. Pri načrtovanju prometa v prihodnosti je nujno upoštevati koncepte trajnostnega, okolju prijaznega razvoja. Omejiti je potrebno trend naraščanja avtomobilskega prometa in ga nadomestiti z okolju prijaznejšimi oblikami ter drugimi ukrepi, ki bodo zagotavljali kvalitetno mobilnost. V Občini Slovenske Konjice so upoštevana nekatera načela trajnostnega razvoja prometa, na številnih področjih pa so še mogoče izboljšave.
Ključne besede: Ključne besede: trajnostni razvoj, negativni vplivi prometa na okolje, trajnostno načrtovanje prometa, promet v Občini Slovenske Konjice.
Objavljeno: 23.12.2009; Ogledov: 2195; Prenosov: 307
.pdf Celotno besedilo (3,62 MB)

Iskanje izvedeno v 0.15 sek.
Na vrh
Logotipi partnerjev Univerza v Mariboru Univerza v Ljubljani Univerza na Primorskem Univerza v Novi Gorici