SLO | ENG | Cookies and privacy

Bigger font | Smaller font

Search the digital library catalog Help

Query: search in
search in
search in
search in
* old and bologna study programme

Options:
  Reset


1 - 5 / 5
First pagePrevious page1Next pageLast page
1.
Samopodoba pacienta s traheostomo : (diplomsko delo)
Rosvita Gjergjek, 2008, undergraduate thesis

Keywords: rak grla, traheostoma, samopodoba, psihosocialna rehabilitacija, študija primera
Published: 16.02.2009; Views: 4661; Downloads: 1588
.pdf Full text (388,06 KB)

2.
Zdravstvena nega bolnika s trahealno kanilo
Simonca Metličar, 2010, undergraduate thesis

Abstract: Namen diplomskega dela je bil predstaviti zdravstveno nego bolnika s trahealno kanilo v enoti intenzivne terapije. Predstavili smo vlogo medicinske sestre pri oskrbi bolnika s traheostomo. Pri izdelavi diplomskega dela smo uporabili deskriptivno metodo dela, zbiranje in analizo podatkov s pregledom ustrezne domače in tuje literature. Za zbiranje podatkov smo kot instrument raziskovanja uporabili anonimni anketni vprašalnik, ki je vseboval 24 vprašanj, zaprtega in odprtega tipa. Raziskovalni vzorec so predstavljale medicinske sestre in zdravstveni tehniki, ki so zaposleni v Enoti intenzivne terapije in na Oddelku za intenzivno interno medicino. Podatke dobljene z izpolnjenim vprašalnikom smo računalniško obdelali s pomočjo programa Microsoft Excel, grafično, številčno in procentualno. Za izvedbo raziskave smo pridobili soglasje Komisije za medicinsko-etične vprašanja Splošne bolnišnice Celje. Cilj diplomskega dela je bil prikazati prednosti traheotomije pred intubacijo, ugotoviti indikacije za traheotomijo in možne zaplete po njej, predstaviti vlogo medicinske sestre pri menjavi in odstranitvi kanile, predstaviti oskrbo traheostomske rane ter predstaviti pomen inhalacij in aspiracij ter možne zaplete, ki lahko nastanejo pri trahealni aspiraciji. Ugotovili smo, da so se vse medicinske sestre že srečale s bolnikom, ki ima trahealno kanilo. Ugotovili smo tudi, da sestre poznajo večino zapletov, ki lahko nastanejo po traheotomiji. Glede uporabe kožnih podlog pa se vsi odločilo za isto uporabo materialov.
Keywords: Ključne besede: trahealna kanila, traheostoma, medicinska sestra, zdravstvena nega.
Published: 07.12.2010; Views: 5147; Downloads: 1583
.pdf Full text (1,48 MB)

3.
Pomen poučevanja medicinskih sester o oskrbi traheostome
Mihaela Flis, 2013, undergraduate thesis

Abstract: V diplomski nalogi smo opisali zdravstveno nego bolnika s traheostomo in raziskali koliko znanja imajo medicinske sestre o negi traheostome in poznavanju različnih dihalnih kanil.Pri izdelavi diplomske naloge smo uporabili deskriptivno metodo dela, zbiranje in analizo podatkov s pregledom strokovne domače in tuje literature. V raziskovalnem delu diplomske naloge smo uporabili kvantitativno metodologijo. Izvedli smo študijo z anketnim vprašalnikom, ki je bil izdelan v namen raziskave na katerega so odgovarjali izvajalci zdravstvene nege. Anketo smo izvedli v enem od domov starejših v Sloveniji. Vprašalnik je vseboval 20 vprašanj. Podatke iz vprašalnikov smo računalniško obdelali s programom Mikrosoft Exscel grafično, številčno in procentualno. Ugotovili smo da so se medicinske sestre že srečale z bolniki s traheostomo, večina od njih pozna več vrst kanil in so že sodelovali pri menjavi kanile ali pa so sami menjali dihalno kanilo. Ugotovili smo tudi da si vse medicinske sestre želijo dodatnega izobraževanja iz tega področja in da so o negi in oskrbi traheostome poučeni. Traheotomiran bolnik je zelo odvisen od pomoči drugih. Zato je strokovno usposobljen zdravstveni tim izrednega pomena, ker je od tega odvisno bolnikovo življenje.
Keywords: medicinska sestra, traheostoma, dihalna kanila, poučevanje
Published: 25.11.2013; Views: 1181; Downloads: 254
.pdf Full text (898,08 KB)

4.
Zdravstvena nega bolnika s traheostomo
Jasmina Golenko, 2013, undergraduate thesis

Abstract: Namen diplomske naloge je bil predstaviti zdravstveno nego bolnika s traheostomo. Predstavili smo spremljanje bolnika na traheostomijo in posebne zadolžitve medicinske sestre, zaposlene na Oddelku intenzivne interne medicine. Pri izdelavi diplomske naloge smo obdelali določeno področje zdravstvene nege bolnika s traheostomo na osnovi zbrane aktualne strokovne literature in kliničnega opazovanja. Opisali smo praktične izkušnje. Preučili smo literaturo z izbranega področja in poiskali izhodišča za njihovo praktično uporabo. V diplomski nalogi smo navedli zadolžitve in naloge medicinske sestre v intenzivni terapiji pri pripravi in spremljanju ogroženega bolnika na traheostomijo in s tem odgovorili na raziskovalno vprašanje. Z metodo retrogradnega zbiranja podatkov smo predstavili število izvedenih traheostom na Oddelku za intenzivno interno medicino v letu 2012. Cilji diplomskega dela so bili prikazati indikacije za traheostomijo na Oddelku intenzivne interne medicine, prikazati zahtevana znanja medicinske sestre v operacijski sobi Oddelka za intenzivno interno medicino, predstaviti zdravstveno nego bolnika po opravljeni traheostomiji ter najpogostejše komplikacije po traheostomiji. V okviru diplomskega dela so bila urejena in sistematizirana dosedanja spoznanja, ponujene so bile nove rešitve, razlage in domneve glede na protislovja nerešenih problemov. Zbrani podatki so predstavljali prispevek na izbranem strokovnem področju.
Keywords: traheostomija, traheostoma, trahealna kanila, medicinska sestra, zdravstvena nega
Published: 16.10.2013; Views: 2245; Downloads: 627
.pdf Full text (5,91 MB)

5.
Komunikacija in kakovost življenja bolnikov po totalni laringektomiji
Milana Kantar, 2018, undergraduate thesis

Abstract: Teoretična izhodišča: Totalna laringektomija je poseg pri katerem se bolniku, največkrat zaradi malignega obolenja, grlo v celoti odstrani. Bolniku se naredi traheostoma, s pomočjo katere diha, pot prehranjevanja pa se popolnoma loči od dihalne poti. Totalna laringektomija spremeni življenje bolnika in njegovo kakovost, saj bolnik ni več zmožen govora oz. verbalne komunikacije. Namen zaključnega dela je ugotoviti kakšna je komunikacija in kakovost življenja bolnikov po totalni laringektomiji. Raziskovalne metode: V zaključnem delu je uporabljen sistematični pregled strokovne in znanstvene literature. Potek iskanja literature je predstavljen v PRISMA diagramu poteka. Iskanje literature je potekalo po vnaprej zastavljenjih vključitvenih in izključitvenih kriterijih, glede na zastavljeno raziskovalno vprašanje. Rezultati: Z analizo strokovne literature smo ugotovili, da totalna laringektomija v veliki meri vpliva na kakovost življenja bolnikov, predvsem zaradi nezmožnosti verbalne komunikacije. V prvih letih življenja po totalni laringektomiji se bolniki še vedno navajajo na nov način življenja, nove načine komunikacije in interakcije z drugimi. Zmanjšana kakovost življenja pri bolnikih povzroči občutek manjvrednosti, pojav depresije, anksioznosti, zaprtosti v sebe. Bolniki so lahko izpostavljeni stigmatizaciji, imajo občutek nesprejetosti, zaradi izgube smisla življenja se pri nekaterih pojavljajo samomorilne misli. Diskusija in zaključek: Totalna laringektomija zelo vpliva na kakovost življenja bolnikov. Prizadeto je bolnikovo fizično, psihično in socialno življenje. Po posegu potrebujejo podporo in pomoč, tako zdravstvenega in negovalnega osebja, kot tudi družine in prijateljev.
Keywords: odstranitev grla, traheostoma, kvaliteta življenja, govor, verbalna komunikacija
Published: 14.12.2018; Views: 185; Downloads: 85
.pdf Full text (1,26 MB)

Search done in 0.15 sec.
Back to top
Logos of partners University of Maribor University of Ljubljana University of Primorska University of Nova Gorica