SLO | ENG

Večja pisava | Manjša pisava

Iskanje po katalogu digitalne knjižnice Pomoč

Iskalni niz: išči po
išči po
išči po
išči po
* po starem in bolonjskem študiju

Opcije:
  Ponastavi


1 - 8 / 8
Na začetekNa prejšnjo stran1Na naslednjo stranNa konec
1.
Marketinško komuniciranje AVK Triglav : diplomsko delo univerzitetnega študija
Žiga Balderman, 2007, diplomsko delo

Ključne besede: marketing, trženjska strategija, marketinški splet
Objavljeno: 31.03.2008; Ogledov: 1613; Prenosov: 113
.pdf Celotno besedilo (351,33 KB)

2.
TRŽENJSKI NAČRT PODJETJA ARTEX NA SLOVENSKEM TRGU
Vesna Čih, 2011, diplomsko delo

Opis: Prvi del diplomske naloge predstavlja teoretični del, kjer smo opredelili pojem trženja, njegov razvoj, pomen načrtovanja v procesu trženja ter trženjski načrt, kot sestavni del strateškega načrtovanja podjetja. V drugem delu je predstavljeno podjetje Artex d.o.o., njegovo poslanstvo, vizija ter strateški načrt. V nadaljevanju opredeljujemo trženjski načrt podjetja Artex d.o.o. na slovenskem trgu, kjer smo skozi posamezne elemente trženjskega načrta prikazali trg, konkurenco, kupce, podjetje ter njegovo preteklo poslovanje, izdelali SWOT analizo, določili trženjske cilje podjetja, pripravili trženjsko strategijo ter načrt izvedbe in ugotovili na kakšen način mora podjetje nadzorovati izvedbo trženjskega načrta.
Ključne besede: Trženje, trženjski načrt, trženjska strategija, tržne aktivnosti, SWOT analiza, trženjski cilji, izvedba ter nadzor trženjskega načrta.
Objavljeno: 03.11.2011; Ogledov: 1684; Prenosov: 555
URL Celotno besedilo (358,56 KB)

3.
CO-BRANDING ALI PARTNERSKO POVEZOVANJE BLAGOVNIH ZNAMK
Jasmina Rojko, 2011, diplomsko delo

Opis: Podjetja si nenehno prizadevajo krepiti in večati moč ter vrednost svoje blagovne znamke, saj si s tem zagotavljajo konkurenčne prednosti. Dober ugled blagovne znamke lahko oblikujemo z vrsto različnih trženjskih strategij, v diplomski nalogi pa bomo predstavili eno izmed njih. Co-branding ali partnersko povezovanje blagovnih znamk je v Sloveniji relativno nov pojem. Opredelimo ga kot povezavo dveh ali več blagovnih znamk, ki se sklene z namenom premišljene in strateške nadgradnje interesov. (Blackett, Boad, 1997, 7) V prvem poglavju bomo opredelili, kaj natančno co-branding je in kakšni so pogoji, da lahko določeno povezavo med blagovnima znamkama tako imenujemo. V nadaljevanju bomo opisali različne vrste co-brandinga ter navedli praktične primere za lažje razumevanje vseh podzvrsti. Vrste co-brandinga se namreč med seboj pogosto prepletajo in dopolnjujejo. Za pravilen izbor strategije morajo podjetja poznati priložnosti in prednosti ter tveganja in nevarnosti. Le-te bomo navedli za strategijo co-brandinga ter jih podrobno opisali v petem in šestem poglavju. Ko je strategija izbrana in cilji določeni, je izjemnega pomena pravilna izbira partnerja za sodelovanje. Raziskave so pokazale, da je co-branding uspešnejši, če se izpostavijo skupne točke, ki jih partnerja imata. (Panda, 2001, 7) Velikega pomena je ujemanje ugleda in vrednot blagovne znamke, saj lahko neujemanje le-teh povzroči zmedenost potrošnika glede co-brandiranega izdelka. Med potekom sodelovanja se namreč zgodi prenos vrednot med partnerji, kar imenujemo tudi »spill-over« učinki. V empiričnem delu bomo opisali in analizirali dva primera co-brandinga v Sloveniji, in sicer co-branding med filmom Prestopno leto in UniCredit Bank ter co-branding med filmom Predobra zame in termalnim parkom Aqualuna. Ker sta moč in vrednost blagovne znamke težje merljiva, bomo preko analize gledanosti filmov dokazali uspešnost izbrane strategije.
Ključne besede: co-branding, partnersko povezovanje, blagovna znamka, trženjska strategija, učinki razlitja.
Objavljeno: 26.09.2011; Ogledov: 11558; Prenosov: 296
.pdf Celotno besedilo (3,83 MB)

4.
CO-BRANDING MED ABANKO VIPO D.D. IN FILMOM OBUTI MAČEK
Simona Gawish, 2012, diplomsko delo

Opis: Desetletja se je vrednost podjetja merila z vrednostjo njegovih objektov in zemljišč, nato pa z opredmetenimi osnovnimi sredstvi. Toda šele nedavno smo spoznali, da njegova dejanska vrednost leži zunaj podjetja samega, v glavah potencialnih kupcev. Vedno pogosteje se podjetja povezujejo v izvajanju skupnih projektov trženja. To pomeni, da dve različni podjetji združita svoji blagovni znamki v skupnem prizadevanju pri ustvarjanju dodane vrednosti. Ali je co-branding kaj novega? Ne. Že v 60-letih prejšnjega stoletja so obstajale povezave med proizvajalci praškov in bele tehnike ter naftnimi podjetji in proizvajalci avtomobilov. Novo je današnje zavedanje podjetja, da so strateška zavezništva bistvenega pomena za pridobivanje in ohranjanje konkurenčne prednosti. Včasih lahko korporacije sodelujejo in tekmujejo z istim podjetjem. tekmujejo z istim podjetjem. -Novi izdelki na trgu se jasno identificirajo z blagovnimi znamkami, ki so sodelovale pri njihovem ustvarjanju in trženju. -Mnoge znamke izkoristijo partnerjevo vrednost blagovne znamke. -Da bi povečali tržni delež podjetja, številna podjetja iščejo pomoč drugih podjetij, katerih blagovna znamka je že uveljavljena na novem trgu. -Co-branding lahko pomaga pri širitvi blagovne znamke. -Povsem vsakdanji je postal co-branding med sestavnim delom in končnim izdelkom. -Cilj co-brandinga je lahko pomeni krepitev imagea blagovne znamke. -Co-branding se pojavlja tudi v pospeševanju prodaje. -Programi zvestobe vse bolj vključujejo co-branding strategijo. -Co-branding lahko predstavlja delovanje trgovine na drobno. Na primer, izdelek je lahko načrtovan posebej za trgovca in je označen z obema znamkama, proizvajalca in prodajalca. -Eden od ciljev co-brandinga je izraba sinergij med več blagovnimi znamkami.
Ključne besede: trženje, blagovna znamka, co-branding, partnersko povezovanje, trženjska strategija
Objavljeno: 17.08.2012; Ogledov: 1061; Prenosov: 111
.pdf Celotno besedilo (1,73 MB)

5.
TRŽENJSKA STRATEGIJA ZA IZBRANO PODJETJE
Anže Markun, 2013, diplomsko delo

Opis: V tem diplomskem delu smo s pomočjo anketnega vprašalnika raziskali in opredelili jeklarski trg podjetij, ki se ukvarjajo z izdelavo jeklarskih izdelkov, ter njihovo trgovino. Preučevali smo območje podsaharske Afrike, še posebej pa smo se orientirali na Zambijo. Iz različne literature in virov smo na splošno opisali trženje in trženjske strategije. Pojasnili smo, kako naj se podjetje pozicionira na trgu in opozorili na prednosti in nevarnosti na jeklarskem trgu podsaharske Afrike. Nato smo izvedli empirični del naloge z opisom raziskovanega območja. Opisali smo blagovne znamke podjetja Acroni d.o.o. in predstavili podjetje Acroni d.o.o., ter izdelke, ki jih proizvajajo. Iz vidika tveganj ob vstopu na zambijski trg je pomembno dejstvo, kdo se bo lotil trženjskih aktivnosti direktno v Zambiji. Po nekaterih dobrih izkušnjah podjetja Acroni, na ostalih tujih trgih (predvsem Združene države Amerike, Indija) je najboljša možnost, izbira lokalnega posrednika, ki ima direkten vpogled na tržišče in se spozna na lokalno poslovno okolje. To je ena izmed rešitev za zmanjšanje začetnega tveganja ob vstopu na zambijski trg.
Ključne besede: Trženje, trženjska strategija, jeklarski trg, konstrukcijska jekla
Objavljeno: 02.10.2013; Ogledov: 880; Prenosov: 177
.pdf Celotno besedilo (1,15 MB)

6.
ANALIZA INDIJE KOT POTENCIALNEGA CILJNEGA TRGA PODJETJA STRUC MUTA, KMETIJSKA MEHANIZACIJA D. O. O.
David Peteršinek, 2013, diplomsko delo

Opis: V diplomskem seminarju smo opravili analizo Indije kot potencialnega ciljnega trga za podjetje STRUC MUTA, kmetijska mehanizacija d.o.o.. Omenjeno podjetje je danes vodilni proizvajalec male kmetijske mehanizacije v Sloveniji, svoje proizvode pa trži še na 20-ih tujih tržiščih. Podjetje vseskozi proučuje svoje možnosti širjenja poslovanja na tuje trge, med perspektivnejše trge pa uvršča tudi indijski trg, katerega analiza je predmet tega diplomskega seminarja. Preko analize širšega in ožjega tržnega okolja indijskega tržišča ugotavljamo smotrnost odločitve širjenja poslovanja na omenjen trg. Predstavljamo in analiziramo splošne ekonomske kazalnike ciljnega tržišča, odprtost gospodarstva neposrednim tujim investicijam, omenjamo pa tudi sprejete ratifikacije, ki urejajo gospodarsko sodelovanje med Slovenijo in Indijo. Po analizi (ne)gospodarskega indijskega okolja predstavimo še splošne možne strategije vstopa ter izhodišča za oblikovanje marketinških aktivnosti oziroma marketing miksa. V zaključku predstavimo ugotovitev o najboljšem načinu vstopa in sicer z posrednim izvozom ter zahtevnejšo obliko vstopa z neposrednimi investicijami.
Ključne besede: Struc Muta, Indija, Slovenija, trženjska analiza, analiza tržnega okolja, analiza konkurence, marketing miks, strategija vstopa, zunanja trgovina, kmetijska mehanizacija.
Objavljeno: 25.10.2013; Ogledov: 867; Prenosov: 95
.pdf Celotno besedilo (737,05 KB)

7.
POSPEŠEVANJE PRODAJE V PODJETJU MAVI D.O.O.
Ana Dravinec, 2016, diplomsko delo/naloga

Opis: V diplomski nalogi smo obdelali temo o pospeševanju prodaje v podjetju MAVI Maribor d.o.o. Za uvod v raziskavo o različnih vidikih položaja podjetja na trgu in glede različnih vidikov prodajnega poslovanja podjetja, ki smo jo izvedli med zaposlenimi in zunanjimi poslovnimi partnerji podjetja, smo se v teoretičnem delu seznanili s temeljnimi pojmi s področja prodaje. Tako smo podrobneje obdelali teme kot so funkcija marketinga in prodaje v procesu poslovanja, marketinški splet, SWOT analiza poslovnega okolja in pristopi ter metode pospeševanja prodaje. Naredili smo tudi pregled tržnega položaja in prodajnega poslovanja obravnavanega podjetja. Med ključnimi deležniki podjetja - zaposlenimi in zunanjimi partnerji - kupci podjetja MAVI Maribor d.o.o., ki ob svoji 20-letnici delovanja vstopa v obdobje novih poslovnih priložnosti, smo naredili anketo. Z zastavljenimi vprašanji smo ugotavljali, kako ti deležniki dojemajo in vrednotijo prodajno poslovanje podjetja in kje so ključne priložnosti za njegov nadaljnji razvoj na prodajnem področju. Kot rezultat raziskovalne naloge predlagamo rešitve novega trženjskega in komunikacijskega pristopa, s poudarkom na pospeševanju prodaje, ki bo prispeval k utrditvi tržnega položaja, večji prepoznavnosti, bolj dodelanemu ugledu na trgu in s tem povečanih finančnih učinkih podjetja. Iz rezultatov izvedene raziskave izhaja naš predlog, da naj podjetje nadaljnje aktivnosti na področju pospeševanja prodaje opre na kombinirano strategijo dejavnikov: prednosti - slabosti - priložnosti - nevarnosti (ang. SWOT: strenghts - weaknesses - opportunities - threats), ki bo zagotavljala uspešnost delovanja podjetja. To pomeni, da gradi na prednostih, odpravlja pomanjkljivosti, izkorišča priložnosti in se izogiba nevarnostim. Pri tem pa smiselno vključi izsledke naše raziskave, ki so pokazale na prednosti, na katerih naj podjetje gradi svojo nadaljnjo prodajno strategijo, in tudi določene pomanjkljivosti, ki naj jih podjetje z ustreznimi ukrepi in usmeritvami odpravi.
Ključne besede: - tržno komuniciranje - trženjska strategija - marketing - nastop na trgu - pospeševanje prodaje
Objavljeno: 06.10.2016; Ogledov: 270; Prenosov: 31
.pdf Celotno besedilo (1,32 MB)

8.
Prodajni potencial trgovine Kidoo
Bojana Bašelj, 2017, diplomsko delo/naloga

Opis: Zagotovitev uspešnosti trgovskega poslovanja je odvisna od več različnih faktorjev in dobro načrtovanih procesov delovanja, ki jih spremlja ta dejavnost. Glede na današnjo nasičenost trgovin z oblačili je za uspeh potreben čim bolj inovativen pristop pri prodaji kot tudi pri samem marketingu. V tej diplomski nalogi smo ugotavljali, kakšne vrste trgovin poznamo v današnjem času, ter jih podrobno opisali. Prav tako smo podobno grafično in opisno prikazali procese, ki spremljajo trgovinsko dejavnost, kot je na primer t. i. menjalni proces. Prav tako smo opisali tudi neposredno odvisne partnerje s trgovino na drobno. To so seveda veletrgovci oziroma imenovana trgovina na debelo, ki skrbi za posredništvo med proizvodnjo in maloprodajno trgovino. Koledarsko leto je v sektorju trgovine na drobno razdeljeno na več časovnih terminov, ki smo jih v diplomski nalogi opisali kot sezonsko delitev. Podrobno smo predstavili nabavno-prodajno organizacijo, vezano na te sezonske delitve. Za zagotovitev ustreznih prodajnih kapacitet, ki so vezane na določene terminske časovne okvirje in prihajajoče trženjske strategije, skrbi nabavna služba, zato je v nadaljevanju naloge opisan celotni nabavni proces, ki ga, deljenega na več faz, prikažemo tudi v obliki sheme. Eden od odvisnih dejavnikov nabave je časovni okvir, drugi pa predstavlja načrtovana trženjska strategija za določeno obdobje. Le to smo podrobneje opredelili v sami odvisnosti s časovnim okvirjem in podrobneje prikazali v shemi, ki prikazuje potrebno medsebojno usklajevanje. Na naslednjih straneh je opisana tudi delitev akcijskih kampanij, ki je uporabljena v podjetju in je predmet nadaljnje raziskave. V raziskavi je vključen določen časovni okvir, in sicer december in januar z vzporedno izpeljano trženjsko kampanjo, za katero se je podjetje odločilo. Cilj raziskovanja teh dveh časovnih obdobij je bilo ugotoviti učinkovitost trženjske strategije, vezane na izbrano časovno obdobje. Z analizo pridobljenih rezultatov je prikazana primerjava medsebojne uspešnosti teh dveh trženjskih strategij. Tako je v raziskavi ugotovljena tudi medsebojna primerjava potencialnih in dejanskih strank v primerjanih mesecih. Za potrebe nadaljnjih specifičnih in individualnih trženjskih strategij, ki jih podjetje pričakuje, je bilo ugotovljeno tudi, za katero starost in spol otroka kupci največ kupujejo. Na koncu je opredeljen natančen odgovor, vezan na rezultate raziskovanja glede na predpostavljene hipoteze. S tem je diplomska naloga pripeljana do zaključka, ki nakaže še možnosti za nadaljnja raziskovanja, predvsem na področju individualne in ciljno usmerjene trženjske strategije.
Ključne besede: Trgovina, marketinška strategija, trženje, akcijska kampanija, trženjska strategija
Objavljeno: 14.09.2017; Ogledov: 79; Prenosov: 5
.pdf Celotno besedilo (1,68 MB)

Iskanje izvedeno v 0.03 sek.
Na vrh
Logotipi partnerjev Univerza v Mariboru Univerza v Ljubljani Univerza na Primorskem Univerza v Novi Gorici