| | SLO | ENG | Piškotki in zasebnost

Večja pisava | Manjša pisava

Iskanje po katalogu digitalne knjižnice Pomoč

Iskalni niz: išči po
išči po
išči po
išči po
* po starem in bolonjskem študiju

Opcije:
  Ponastavi


1 - 10 / 47
Na začetekNa prejšnjo stran12345Na naslednjo stranNa konec
1.
Vpliv pandemije covida-19 na transport
Mateja Salcman, 2021, diplomsko delo

Opis: Konec leta 2019 je na Kitajskem izbruhnil nov gripi podoben virus, poimenovan SARS-CoV-2, bolezen, ki jo virus povzroča, pa covid-19. Virus se je razširil po celem svetu in razglašena je bila pandemija. Vlade so bile primorane ublažiti hitro širjenje virusa, zato so bili sprejeli strogi ukrepi, kot so zaustavitev javnega življenja, šolanje in delo od doma, zapiranje meja in obvezna 14-dnevna karantena ob vstopu v državo. To je nosilo posledice na različne panoge, med njimi tudi na transport. Potniški transport je bil v celoti zaustavljen ali je potekal pod strogimi pogoji. Tovorni transport se je srečal z raznimi novimi izzivi, kot so povečana ozka grla zaradi daljših časovnih dob na mejnih prehodih in pomanjkanje voznikov v času ukrepov. Sprejeta so bila sicer številna odstopanja od predpisanih zakonov za tovorni transport, da je lahko ta potekal kar se da nemoteno.
Ključne besede: pandemija, covid-19, SARS-CoV-2, potniški transport, tovorni transport
Objavljeno: 06.07.2021; Ogledov: 254; Prenosov: 99
.pdf Celotno besedilo (2,10 MB)

2.
Modeliranje in optimizacija distribucijskega omrežja za transport modnih izdelkov
Tadej Bratina, 2018, diplomsko delo/naloga

Opis: V diplomskem delu smo se osredotočili na analizo nekaterih značilnosti distribucijskega omrežja slovenskega trgovca z modnimi izdelki in na izgradnjo ter optimizacijo modela njegovega distribucijskega omrežja. Zaradi zapletenosti procesa pridobivanja podatkov in kompleksne kvantitativne optimizacijske metodologije smo se osredotočili na zgolj 9 vozlišč distribucijskega omrežja, ki sicer dobro predstavljajo značilnosti in karakteristike omrežja ter omogočajo vpogled v delovanje podjetja, ki se ukvarja s prodajo modnih izdelkov, za izvajanje transportnih storitev pa najema zunanje izvajalce. V diplomskem delu smo do potankosti predstavili kvantitativno metodologijo, ki smo jo uporabili za izgradnjo optimizacijskega modela distribucijskega omrežja, prav tako pa smo transparentno predstavili način pridobivanja podatkov, ki smo jih pridobili z zgrajenega modela distribucijskega omrežja v geografskem informacijskem sistemu, s strani slovenskega trgovca z modnimi izdelki in s strani mednarodnega logističnega in transportnega podjetja. Na podlagi pridobljenih podatkov smo lahko do potankosti analizirali značilnosti distribucijskega omrežja, izgradili kvantitativni model in ga optimizirali s pomočjo Excelovega Reševalnika, na koncu pa tudi predstavili optimalne rešitve oz. organizacijske verzije enostavnega in kombiniranega modela distribucijskega omrežja. Najpomembnejša ugotovitev diplomskega dela je, da obstajajo pomembne razlike med karakteristikami stroškovnih podatkov, če so ti podani s strani transportnega podjetja, ali pa so podani s strani podjetja, ki za transport najema zunanje izvajalce. Ko so podatki podani s strani transportnega podjetja, vedno obstaja močna korelacija med transportno razdaljo in stroški transporta, medtem ko te korelacije pri podatkih slovenskega trgovca z modnimi izdelki praktično ni. To se pokaže tudi v optimalnih rešitvah modela distribucijskega omrežja, ugotovitev pa nasprotuje dosedanjim rezultatom preteklih raziskav in s tem odpira nove možnosti za nadaljnje raziskave.
Ključne besede: distribucijsko omrežje, optimizacijski model, cestni tovorni transport, transportni stroški, transport modnih izdelkov
Objavljeno: 28.02.2019; Ogledov: 424; Prenosov: 61
.pdf Celotno besedilo (1,83 MB)

3.
Logistika letalskega transporta farmacevtskih izdelkov
Aleš Dejak, 2018, diplomsko delo/naloga

Opis: V diplomskem delu smo prikazali delovanje prevoza temperaturno občutljivih farmacevtskih izdelkov po zraku, ki zahteva vzpostavitev zapletenih logističnih metod za ohranitev celovitosti farmacevtske pošiljke. Zahteva posebno opremo, posebne skladiščne prostore, usklajene postopke upravljanja in predvsem tesno sodelovanje med partnerji s hladno verigo. Trg farmacevtskih izdelkov še naprej narašča in kaže trajnosten in hiter razvoj. Ker je hitrost na trgu ključnega pomena, se v farmacevtski industriji vedno bolj zanašajo na letalski prevoz blaga. Izziv za vse udeležence v dobavni verigi je, da farmacevtske izdelke ohranijo v zahtevanem temperaturnem območju in tako zagotovijo neprekinjeno hladno verigo ter ohranijo kakovost izdelka.
Ključne besede: letalski tovorni transport, odprema temperaturno občutljivih farmacevtskih izdelkov, pokvarljivo blago, špedicija, embalaža
Objavljeno: 27.02.2019; Ogledov: 460; Prenosov: 70
.pdf Celotno besedilo (2,51 MB)

4.
5.
6.
Rekonstrukcija transporta lomljenca
Lenart Horvat, 2017, diplomsko delo/naloga

Opis: V diplomskem delu bomo sistematično obravnavali problematiko izvedbe zamudne in železniškemu voznemu parku podjetja Slovenske železnice obremenjujoče organizacije naročila transporta lomljenca, ki se vrši po železniških tirih na relaciji tovorna postaja Verd – tovorna postaja Celje, z uporabo nabiralne lokomotive. Namen naloge je celostno predstaviti omenjeno problematiko transporta lomljenca in ga rekonstruirati, zato bomo v prvem delu diplomskega dela predstavili postopek pridobitve vlakovne poti nato predstavili hčerinsko podjetje SŽ – Tovorni promet ter prikazali proces dela vlakospremnih in ranžirnih skupin v podjetju s posamezno vlakovno kompozicijo, na tovorni postaji Celje. Nadaljevali bomo s predstavitvijo izvedbe organizacije že obstoječega stanja naročila in ga na podlagi pridobljenih podatkov z izvajanjem meritev podrobneje analizirali. Glede na pridobljene podatke bomo predstavili in utemeljili rešitev transporta lomljenca na tej relaciji s krajšo časovno izvedbo naročila in predstavili smernice za višjo kakovost storitev železniškega tovornega prometa v prihodnosti.
Ključne besede: transport, železnica, tovorni promet, ranžiranje, vlakovna pot
Objavljeno: 03.08.2018; Ogledov: 559; Prenosov: 49
.pdf Celotno besedilo (2,47 MB)

7.
Obvladovanje škodnih dogodkov v podjetju XYZ
Emina Mešić, 2017, diplomsko delo/naloga

Opis: V diplomski nalogi z naslovom Obvladovanje škodnih dogodkov v podjetju XYZ smo obravnavali problematiko transportnih poškodb in kraj tovora v mednarodnem prometu. V uvodnem delu je na kratko predstavljeno podjetje XYZ, ki spada med vodilne evropske izdelovalce aparatov za dom. Nato sledi teoretični del naloge, kjer so definirani bistveni pojmi, ki se nanašajo na transport, varnost, zavarovanje in predpise, ki so usmerjeni na mednarodni transport. V nadaljevanju sledi predstavitev internih navodil oziroma operacij podjetja, ki jih je treba opraviti pred, med in po razkladanju in prevzemu izdelkov, zaradi možnosti kasnejšega uveljavljanja škodnih dogodkov. Sledi obravnava dveh različnih primerov po različnih dostavnih lokacijah, in sicer opis škodnega dogodka v Rusiji, na Češkem in v Makedoniji.
Ključne besede: škodni dogodki, transport, transportno zavarovanje, mednarodni tovorni list, Incoterms
Objavljeno: 02.08.2018; Ogledov: 364; Prenosov: 42
.pdf Celotno besedilo (1,34 MB)

8.
9.
Izboljšanje učinkovitosti transporta
Andrej Hodnik, 2016, diplomsko delo/naloga

Opis: Diplomsko delo z naslovom Izboljšanje učinkovitosti transporta smo si izbrali z namenom, ker želimo izbranemu podjetju približati zaznani problem in jim podrobneje predstaviti predloge rešitev. S tem želimo doseči cilj in rešiti zaznani problem, kar posledično izboljša poslovanje podjetja. Ker menimo, da je tukaj še veliko prostora za izboljšave, želimo s to nalogo le-te tudi pridobiti. V diplomskem delu bomo predstavili izbrano podjetje, Robnik TTS, d. o. o., in njihovo primarno dejavnost, ki je prevoz kontejnerskega tovora. Poudarili bomo problem praznih in ničelnih voženj, jih analizirali ter skušali najti ustrezne rešitve. V prvem poglavju bomo predstavili teoretične osnove, s katerimi se bomo srečali pri pisanju tega dela. V to poglavje bo zajeta razlaga delovnih sredstev, ki so potrebna za opravljanje prevoza kontejnerskega tovora, opisani bodo načini voženj, s katerimi se podjetje vsakodnevno srečuje, in sicer polna, prazna in ničelna vožnja, na koncu prvega poglavja pa bomo podrobneje opisali trenutno najbolj aktualne internetne borze tovora in prevozov. Poleg predstavitve bomo vključili primerjavo internetnih borz med izbranimi in jih primerjali glede na ceno, njihovo ponudbo, obseg ponudb ter zanesljivost oglasov. V drugem poglavju bomo opisali obstoječe stanje v podjetju Robnik TTS, d. o. o., kjer bomo predstavili posnetek stanja in kritično analizirali predstavljeno stanje. Opisali bomo konkreten primer in ga analizirali po različnih možnih scenarijih. S tem želimo v diplomskem delu ugotoviti, kako zapolnjenost voženj vpliva na stroške in prihodke podjetja. Kot zadnje v tem poglavju pa bomo predstavili ugotovitve, ki smo jih opazili pri analizi na konkretnih primerih. V tretjem poglavju bomo podali predloge rešitev, kako neekonomične prazne in ničelne vožnje spremeniti v polne, ekonomične vožnje. S tem želimo rešiti problem praznih in ničelnih voženj in tako pripomoči k uspešnejšemu poslovanju podjetja.
Ključne besede: Prazna vožnja, ničelna vožnja, spletna borza tovora, spletna borza prevozov, tovorni transport, učinkovitost transporta.
Objavljeno: 23.11.2016; Ogledov: 1058; Prenosov: 138
.pdf Celotno besedilo (1,19 MB)

10.
Vpeljava oprtnega vlaka na relaciji Koper-Dunaj
Danijel Gorišek, 2016, diplomsko delo/naloga

Opis: Diplomsko delo je razdeljeno na tri poglavja. V uvodnem delu sem določil cilje diplomskega dela, predpostavke in omejitve dela ter metode, po katerih je diplomsko delo sestavljeno. V prvem poglavju sem opredelil teoretične osnove oprtnega transporta, opisal tri načine, po katerih se oprtni transport opravlja, ter pojasnil železniški del oprtnega transporta. V drugem poglavju sem povzel trenutno stanje oprtnega transporta v Sloveniji ter njeni bližnji okolici, opisal sem oprtni terminal ter naredil kritično analizo uporabe oprtnega transporta v Sloveniji. V tretjem poglavju sem podal predlog izboljšave uporabe oprtnega transporta v Sloveniji, opisal postopke vpeljave, predstavljen pa je tudi finančni izračun predstavljene rešitve. V zaključku diplomskega dela sem ovrednotil rešitev problema, napisal sem pogoje, ki bi bili nujni pri izvedbi izboljšav, ter nakazal možno smer nadaljnjega razvoja.
Ključne besede: Oprtni transport, železniški transport, kombinirani transport, SŽ-Tovorni promet, logistika
Objavljeno: 04.07.2016; Ogledov: 1092; Prenosov: 106
.pdf Celotno besedilo (1,27 MB)

Iskanje izvedeno v 0.17 sek.
Na vrh
Logotipi partnerjev Univerza v Mariboru Univerza v Ljubljani Univerza na Primorskem Univerza v Novi Gorici