| | SLO | ENG | Piškotki in zasebnost

Večja pisava | Manjša pisava

Iskanje po katalogu digitalne knjižnice Pomoč

Iskalni niz: išči po
išči po
išči po
išči po
* po starem in bolonjskem študiju

Opcije:
  Ponastavi


1 - 10 / 17
Na začetekNa prejšnjo stran12Na naslednjo stranNa konec
1.
2.
3.
4.
5.
6.
PREDNOSTI LOKACIJE MARIBORSKEGA LETALIŠČA NA PODROČJU LETALSKEGA TOVORNEGA PREVOZA
Maša Potočnik, 2009, diplomsko delo

Opis: V prvem delu, v poglavjih 1, 2 in 3, je glavni namen opisati tovor v letalskem prevozu, poslovne modele letalskih linij, razvrščanje letališč in politiko razvoja letališč. Analiziram dolgoletni razvoj nekaterih, z mariborskim letališčem primerljivih evropskih letališč v začetni fazi razvoja. Predstavljeno je Letališče Maribor, njegov razvoj ter potniški in tovorni promet. V nadaljevanju so prikazane še prednosti mariborskega letališča pred konkurenčnimi in okvirni izračuni, zakaj izbrati ravno to letališče. Vizija letališča je postati vstopna točka za tovorni prevoz za Centralno Evropo. Letalski tovorni prevoz bi lahko postal ena ključnih logističnih dejavnosti podravske regije. Kljub težavam, ki ovirajo njegov razvoj, je povečanje letalskega tovornega prevoza na mariborskem letališču le še vprašanje časa.
Ključne besede: Ključne besede: letalski tovorni prevoz, Letališče Edvarda Rusjana Maribor, letalski tovorni prevozniki, centralna in napajalna letališča, geografska lega letališč.
Objavljeno: 22.03.2010; Ogledov: 1661; Prenosov: 219
.pdf Celotno besedilo (1,64 MB)

7.
TEHNOLOGIJA IN ORGANIZACIJA PREVOZOV ZA POTREBE PERUTNINSKIH FARM V SLOVENIJI
Barbara Narat, 2010, diplomsko delo

Opis: Pri prevozu jajc moramo biti zelo pozorni, jajca so zelo občutljiv tovor, saj se lahko hitro razbijejo. Pomembna je embalaža, brez katere si prevoza jajc ne moremo predstavljati. Skladiščni prostor mora biti ustrezno opremljen, da so jajca na primerni temperaturi, zavarovana s plastično embalažo ter naložena na transportne zaboje. Transportna sredstva, ki se uporabljajo, morajo biti primerno opremljena. Pri tem mislimo predvsem na hladilnik, ki mora biti ustrezno zaščiten in opremljen tako, da se ga lahko očisti ter dezinficira. Pri tem je potrebno upoštevati priporočila sistema zagotavljanja varnosti živil, poznanega pod kratico HACCP. Le-ta nam opredeljuje pravila, kako naj bi distribucija jajc potekala ter kakšni naj bodo ukrepi, da se bo distribucija odvijala po standardih, določenih za trženje. V diplomski nalogi so opisane osnovne značilnosti cestnega transporta in prevozi jajc v Sloveniji, kjer se osredotočimo na primerjavo dveh podjetij, ki se ukvarjata s temi prevozi; družbo Meja Šentjur, ki je ena večjih prevoznikov jajc pri nas, ter na Kmetijsko zadrugo Laško, katere delež prevoza jajc, je precej manjši. Primerjajo se njihova transportna sredstva, transportne poti, stroški, distribucija ter organiziranost v podjetjih. Opisana so tudi sama transportna sredstva, njihova izraba v Meji Šentjur ter KZ Laško ter prednosti in slabosti prevozov v izbranih podjetjih.
Ključne besede: cestni tovorni promet, piščančja farma, prevoz jajc, transportna pot, skladiščenje jajc
Objavljeno: 08.04.2010; Ogledov: 2091; Prenosov: 182
.pdf Celotno besedilo (7,16 MB)

8.
Konkurenčnost prometnih sistemov : diplomsko delo
Sergeja Zimšek, 2010, diplomsko delo

Opis: Konkurenčnost med ponudniki prevoznih storitev ima danes velik pomen. Uporabniki so vedno bolj zahtevni, zato jim ponudniki poskušajo ponuditi čim hitrejši prevoz ob najnižjih možnih stroških. V diplomski nalogi smo se odločili predstaviti konkurenčnost med cestnim in železniškim prometnim sistemom. Pod drobnogled smo vzeli potniški in tovorni promet, ki se odvija v okviru obeh sistemov. Predstavili smo slovensko prometno politiko, ki sicer izhaja iz Evropske prometne politike, in njene usklajene ukrepe, ki morajo strmeti k uporabnem, smotrnem, kakovostnem in učinkovitem prometnem sistemu. Osredotočili smo se na statistične podatke, s katerimi smo ugotovili, v katerem prometnem sistemu se opravi največ prevoza, nato pa s kritično analizo podali vse prednosti in slabosti obravnavanih prometnih sistemov. Predstavili smo še eksterne učinke in nato razmišljali o rešitvi problema. Splošno je znano, da največji problem povzročajo prav ceste, zato smo kot rešitev predlagali preusmeritev v železniški promet ali kombiniranje obeh prometnih sistemov. Z rešitvijo bi se povečala tudi konkurenčnost med prometnimi sistemi, Sloveniji pa bi prinesla nove priložnosti za razvoj.
Ključne besede: konkurenčnost, prometni sistemi, potniški prevoz, tovorni prevoz
Objavljeno: 04.11.2010; Ogledov: 1701; Prenosov: 205
.pdf Celotno besedilo (1,51 MB)

9.
Pravni vidiki sklepanja prevozniških pogodb : diplomsko delo
Maja Bezovnik, 2010, diplomsko delo/naloga

Opis: Uspešnost transportne dejavnosti temelji na skupnem sodelovanju med strankami prevoza, to sta prevoznik in pošiljatelj blaga. Da bi prevoz potekal nemoteno, so ključnega pomena pogodbe, v katerih je opredeljen način sodelovanja. V primeru cestnega prevoza tovora, ki ga obravnavamo v diplomskem delu, navajamo temeljne sestavine in obveznosti strank ob sklenitvi prevozne pogodbe. Prav tako bomo s pomočjo strokovne literature opredelili cestni promet, značilnosti gospodarskih pogodb ter kako se pogodbe sklepajo. Za podrobno raziskavo in primerjavo glede na deskriptivni del obravnavanega problema bomo preučili, kako zapisana pravila izvajajo v izbranem podjetju Fijavţ Uroš Transport d.o.o.. Ključ za preţivetje podjetja je njegova sposobnost, da prilagodi metode dela in strategijo poslovanja v svojo korist. S tem načinom si skrajšajo poti do končnih rezultatov.
Ključne besede: prevozna pogodba, CMR, cestni prevoz, tovorni list
Objavljeno: 05.05.2011; Ogledov: 1869; Prenosov: 280
.pdf Celotno besedilo (1011,60 KB)

10.
ANALIZA IN OPTIMIZACIJA STROŠKOV PRI PREVOZU AVTOMOBILOV S TOVORNIM VOZILOM: PRIMER PODJETJA BAKS d.o.o.
Jure Novak, 2011, diplomsko delo

Opis: Pri cestnem tovornem prevozu se pojavljajo različni stroški, ki jih prevozna podjetja analizirajo in tudi optimizirajo. Od stroškov, ki nastajajo, je namreč odvisno poslovanje podjetja oziroma ustvarjen dobiček ali izguba. Po drugi strani znižanje oziroma optimizacija stroškov pomeni tudi večjo konkurenčnost prevoznih podjetij na prevozniškem trgu. V diplomski nalogi bomo poizkušali izračunati vse stroške, ki se pojavijo pri prevozu avtomobilov s tovornim vozilom podjetja Baks d. o. o., v novembru 2010. Razdelili jih bomo na strošek za gorivo, strošek za vzdrževanje, strošek za amortizacijo, strošek za zavarovanje in registracijo, strošek za gume, strošek za delo, strošek za cestnine in strošek za predore ter mostnine. Izračunane stroške bomo primerjali s prihodki in ugotovili, ali podjetje v omenjenem mesecu posluje z dobičkom ali z izgubo. Ob koncu bomo poskušali najti čim več ustreznih predlogov oziroma rešitev za znižanje stroškov.
Ključne besede: tovorni prevoz, prevozni stroški, transportna pot, tovorno vozilo
Objavljeno: 16.10.2011; Ogledov: 1661; Prenosov: 215
.pdf Celotno besedilo (1,69 MB)

Iskanje izvedeno v 0.21 sek.
Na vrh
Logotipi partnerjev Univerza v Mariboru Univerza v Ljubljani Univerza na Primorskem Univerza v Novi Gorici