SLO | ENG

Večja pisava | Manjša pisava

Iskanje po katalogu digitalne knjižnice Pomoč

Iskalni niz: išči po
išči po
išči po
išči po
* po starem in bolonjskem študiju

Opcije:
  Ponastavi


1 - 4 / 4
Na začetekNa prejšnjo stran1Na naslednjo stranNa konec
1.
Topolistna kislica (Rumex obtusifolius L.)
Jure Vogel, 2012, diplomsko delo

Opis: Topolistna kislica (Rumex obtusifolius L.) je eden izmed najbolj trdovratnih plevelov na travinju. V diplomskem delu je strnjen pregled obstoječe domače ter tuje strokovne literature o topolistni kislici in predstavljeni rezultati dveh, v Zgornjih Hočah pri Mariboru in na Fakulteti za kmetijstvo in biosistemske vede izvedenih poskusov s to rastlino. V prvem poskusu, ki smo ga izvedli spomladi 2007 na 72 parcelicah velikosti 5 x 5 m, smo topolistno kislico zatirali na dva načina, na 36 parcelicah smo plevel izkopavali z lopato »štiharico«, na preostalih 36 parcelicah pa smo plevel lokalno kemično zatirali s herbicidom Starane z aktivno snovjo fluroksipir – 1 MHE. Pri ročnem izkopavanju smo pri delovni storilnosti 0,899 rastlin na minuto dosegli 100 % uspešnost zatiranja, prav tako smo pri lokalnem kemičnem zatiranju dosegli 100 % uspešnost pri delovni storilnosti 5,78 rastlin na minuto. V drugem poskusu smo izkopane korenine narezali na dva dela (zgornji in spodnji) ter jih posadili v 3 pladnje napolnjene s rastnim substratom na globino do 5 centimetrov, po dveh mesecih smo ugotavljali uspešnost regeneracije in ugotovili, da se rastline lahko regenerirajo samo iz zgornjih delov korenin (8 cm).
Ključne besede: topolistna kislica, zatiranje, delovna storilnost, regeneracija iz korenin
Objavljeno: 31.01.2012; Ogledov: 2869; Prenosov: 121
.pdf Polno besedilo (1,08 MB)

2.
Topolistna kislica (Rumex obtusifolius L.)
Jure Vogel, 2012, diplomsko delo

Ključne besede: topolistna kislica, zatiranje, delovna storilnost, regeneracija iz korenin
Objavljeno: 10.07.2015; Ogledov: 369; Prenosov: 8
URL Polno besedilo (0,00 KB)

3.
Vpliv prašičje in goveje gnojevke na kalitev topolistne kislice (Rumex obtusifolius L.)
Nastja Habjanič, 2017, diplomsko delo/naloga

Opis: Med letoma 2016 in 2017 smo na Fakulteti za kmetijstvo in biosistemske vede izvedli poskus kalitve semena topolistne kislice (Rumex obtusifolius L.). V poskusu smo proučevali kalivost svežega semena, kalivost semena, namočenega v prašičjo in govejo gnojevko po 2., 4. in 19. tednih, ter kalivost semena, najprej namočenega v vampni sok in nato še v gnojevki. Kalilne poskuse smo izvajali v kalilni omari, v petrijevkah, v katere smo namestili tri slojni filtrirni papir in prilili 25 ml deionizirane vode. V vsako petrijevko smo položili 30 semen topolistne kislice vsakega obravnavanja, v štirih ponovitvah. Po potrebi smo semenom v petrijevkah tekom trajanja poskusa dodali deionizirano vodo. Ugotavljamo, da se z daljšanjem časa izpostavljenosti semena gnojevkam manjša delež kalivosti, da kombinacija namočenosti semena v vampnem soku in nato še v gnojevki značilno zmanjša življenjsko sposobnost semena topolistne kislice.
Ključne besede: topolistna kislica, gnojevka, kalivost semena, svetloba, vampni sok
Objavljeno: 14.09.2017; Ogledov: 41; Prenosov: 11
.pdf Polno besedilo (706,22 KB)

4.
Vpliv vampnega soka na kalitev semena topolistne kislice (Rumex obtusifolius L.)
Matej Rokavec, 2017, diplomsko delo/naloga

Opis: Leta 2017 smo na Fakulteti za kmetijstvo in biosistemske vede Univerze v Mariboru izvedli poskus, v katerem smo ugotavljali, kako proces konzerviranja (travna silaža in skladiščenje pri sobni temperaturi) in izpostavljenost mikrobni prebavi goveda (in vitro namakanje v vampnem soku za 24, 36 in 48 ur) vplivata na energijo kalitve in skupni delež kalečih semen topolistne kislice (Rumex obtusifolius L.). Kalilni poskusi so bili izvedeni v štirih ponovitvah v kalilni omari (14 ur svetlobe pri temperaturi 23 °C in 75 % vlažnosti, tema je trajala 10 ur pri temperaturi 17 °C in 75 % vlažnosti). Ugotavljamo, da se je kalivost semena, ki je bilo izpostavljeno skladiščenju pri sobni temperaturi in vampnemu soku, zmanjšala. Seme, ki je bilo izpostavljeno procesu siliranja in vampnemu soku, pa je kalivost popolnoma izgubilo.
Ključne besede: topolistna kislica, vampni sok, kalivost semena
Objavljeno: 14.09.2017; Ogledov: 41; Prenosov: 11
.pdf Polno besedilo (947,26 KB)

Iskanje izvedeno v 0.03 sek.
Na vrh
Logotipi partnerjev Univerza v Mariboru Univerza v Ljubljani Univerza na Primorskem Univerza v Novi Gorici