| | SLO | ENG | Piškotki in zasebnost

Večja pisava | Manjša pisava

Iskanje po katalogu digitalne knjižnice Pomoč

Iskalni niz: išči po
išči po
išči po
išči po
* po starem in bolonjskem študiju

Opcije:
  Ponastavi


1 - 6 / 6
Na začetekNa prejšnjo stran1Na naslednjo stranNa konec
1.
2.
EKONOMSKI VIDIKI POSLOVNIH ODLOČITEV V TRANSPORTNEM PODJETJU
Ivan Planinc, 2012, diplomsko delo

Opis: Diplomsko delo definira in obravnava stroške (cestnega) transportnega podjetja kot pomemben element poslovnega odločanja. V teoretičnem delu opredeljujemo značilnosti izvajanja transportnih storitev na področju mednarodnega transporta, posebna pozornost pa je namenjena identifikaciji in klasifikaciji ključnih stroškov transportnih storitev. V aplikativnem delu predstavljamo model in postopek izračuna stroškov transportnih storitev cestnega transportnega podjetja. Na osnovi primerjalne analize treh konkretnih primerov možnih poslovnih priložnosti izbranega transportnega podjetja izberemo iz ekonomskega stališča najbolj optimalno poslovno odločitev.
Ključne besede: cestni transport, stroški, struktura stroškov, transportno podjetje, točka pokritja, prodajna cena, poslovna odločitev
Objavljeno: 26.11.2012; Ogledov: 1106; Prenosov: 204
.pdf Celotno besedilo (3,33 MB)

3.
DINAMIČNO UGOTAVLJANJE STROŠKOV IN PRODAJNIH CEN V CESTNEM TOVORNEM TRANSPORTU
Klemen Konrad, 2014, diplomsko delo

Opis: Diplomsko delo opredeljuje in proučuje stroške (cestnega) transportnega podjetja kot osnovo za poslovno odločanje. Posebno pozornost smo namenili identifikaciji in klasifikaciji ključnih stroškov transportnih storitev. Posvečamo se metodam kalkulacije in obračuna stroškov na različne načine. Posebej obravnavamo načine dinamičnega spremljanja in razporejanja stroškov. V zadnjem delu naloga oblikuje orodje za dinamično spremljanje stroškov. Z razvitim orodjem smo predstavili razliko med dinamičnim in klasičnim spremljanjem stroškov, kot podlago za poslovno odločanje. Proučili smo tudi stroške tovornih vozil različnih emisijskih razredov in proučili upravičenost investicije v novo vozilo.
Ključne besede: Stroški, transportno podjetje, dinamika stroškov, kalkulacija prodajnih cen, točka pokritja, poslovno odločanje, investicije
Objavljeno: 24.06.2014; Ogledov: 1012; Prenosov: 233
.pdf Celotno besedilo (1,25 MB)

4.
UVAJANJE NOVE STORITVE V PODJETJU
Miha Maček, 2014, diplomsko delo

Opis: Cilj diplomskega dela je bil razviti in uvesti novo storitev v podjetje Uroš Maček, s. p., ki bi mu pomagala ustvariti večji dobiček. Katero storitev bi obstoječe stranke in znanci najraje videli kot novo dejavnost omenjenega podjetja, smo ugotavljali s pomočjo anketnega vprašalnika. Anketiranje se je izvajalo v času od januarja do aprila 2014. Anketo smo razdelili med devetindvajset obstoječih strank podjetja. Iz rezultatov ankete izhaja, da bi anketirani zaradi hitrega in kakovostnega dela podjetja v preteklosti najraje videli, da bi podjetje uvedlo premontažo in uravnoteženje pnevmatik. Za namene investiranja so bila sredstva omejena na 3500 EUR. S pomočjo različnih izračunov smo ugotovili, da uvedba nove storitve v podjetje v obdobju enega leta ni smiselna, bo pa smiselna v daljšem časovnem obdobju, in da bo investicija pokrita v zastavljenem roku treh let. Na osnovi vseh ugotovitev so se v podjetju odločili novo storitev uvesti že v letu 2014.
Ključne besede: Uroš Maček, s. p., obrt, obrtno dovoljenje, storitev, izračun ROI, točka pokritja
Objavljeno: 03.07.2014; Ogledov: 855; Prenosov: 97
.pdf Celotno besedilo (1,06 MB)

5.
METODE UGOTAVLJANJA NAJNIŽJIH MOŽNIH PRODAJNIH CEN PREVOZNIH STORITEV V PODJETJU AVTOPREVOZ BORUT FIJAVŽ D.O.O.
Aleš Čelan, 2016, diplomsko delo

Opis: Diplomsko delo preučuje stroške transportnega podjetja in metode za določanje lastnih in prodajnih cen transportnih storitev. Na osnovi analize poslovanja podjetja Avtoprevoz Borut Fijavž d.o.o. in na osnovi proučitve značilnosti karakterističnih prevozov podjetja so izdelane kalkulacije za potencialno uporabo različnih vrst vozil iz obstoječega voznega parka. Na tej osnovi je razvit in s pomočjo večjega števila simulacij preizkušen model dinamične kalkulacije lastne cene prevoznih storitev z vključenim mehanizmom točke pokritja.
Ključne besede: transportno podjetje, stroški, prodajne cene, kalkulacijske metode, točka pokritja
Objavljeno: 28.09.2016; Ogledov: 495; Prenosov: 79
.pdf Celotno besedilo (5,18 MB)

6.
PREDLOG UKREPOV ZA RACIONALIZACIJO POSLOVANJA PODJETJA SEFRATRANS
Jerica Medvešek, 2016, diplomsko delo

Opis: Diplomska naloga temelji na podrobni analizi poslovanja majhnega prevozniškega podjetja Sefratrans. Na osnovi izvedene analize so bili predlagani različni ukrepi za izboljšanje poslovanja podjetja, kot na pr.: uvedba novega informacijskega sistema za spremljanje voznega parka, šolanje voznikov za varčno vožnjo in zamenjava voznega parka vozil s silosi z vozili s ponjavami.
Ključne besede: Transportni stroški, točka pokritja
Objavljeno: 21.10.2016; Ogledov: 570; Prenosov: 34
.pdf Celotno besedilo (2,62 MB)

Iskanje izvedeno v 0.14 sek.
Na vrh
Logotipi partnerjev Univerza v Mariboru Univerza v Ljubljani Univerza na Primorskem Univerza v Novi Gorici