| | SLO | ENG | Piškotki in zasebnost

Večja pisava | Manjša pisava

Iskanje po katalogu digitalne knjižnice Pomoč

Iskalni niz: išči po
išči po
išči po
išči po
* po starem in bolonjskem študiju

Opcije:
  Ponastavi


1 - 10 / 92
Na začetekNa prejšnjo stran12345678910Na naslednjo stranNa konec
1.
Preprečevanje sekundarnih možganskih okvar pri oskrbi poškodovanca na terenu s povečanim znotrajlobajskim tlakom
Žiga Sirk, 2023, diplomsko delo

Opis: Uvod: poškodbe glave oziroma travmatske poškodbe možganov so velik javno zdravstveni problem. S pravilnim ukrepanjem zniževanja znotrajlobanjskega tlaka in z ustreznim transportom lahko precej izboljšamo klinične izide pri takšnih pacientih. Metode: uporabili smo opisno metodo dela in dodatno metodo analize, kompilacije, komparacije ter sinteze. Znanstveno literaturo smo iskali v tujih podatkovnih bazah: PubMed, CINAHL, ScienceDirect in v iskalniku Google Učenjak. Rezultati: v končno analizo smo vključili 16 raziskav. Ugotovili smo, da traneksamična kislina ne vpliva na zmanjšano umrljivost, hipoksija in hipotenzija povečujeta umrljivost, predbolnišnična intubacija v primerjavi z intubacijo v urgentnem centru nima vpliva na umrljivost, ketamin, apliciran v bolusu, zniža znotrajlobanjski tlak, hipertonične raztopine, v primerjavi s fiziološko raztopino ali Ringerjevim laktatom, ne vplivajo na boljše možnosti preživetja, dvig vzglavja za 30° zniža znotrajlobanjski tlak. Razprava in zaključek: traneksamična kislina nima vpliva na boljše preživetje in funkcionalne izide, hipoksija in hipotenzija pomembno vplivata na dodatne poškodbe možganov, predbolnišnična intubacija nima bistvene prednosti pred intubacijo v urgentnem centru, ketamin, apliciran v bolusu, zniža znotrajlobanjski tlak in je varen za uporabo. Trenutni podatki ne dovoljujejo priporočila o tem, kateri vrsti tekočine bi bilo potrebno dati prednost. Dvig vzglavja za 30° pripomore k zmanjšanju sekundarne poškodbe možganov
Ključne besede: znotrajlobanjski tlak, predbolnišnična oskrba, poškodba glave, sekundarna poškodba možganov
Objavljeno v DKUM: 27.10.2023; Ogledov: 411; Prenosov: 144
.pdf Celotno besedilo (1,44 MB)

2.
Vpliv ostanka sladkorja ob zapiranju steklenic na kakovost in kemijsko sestavo vina pet-nat : diplomsko delo
Jernej Podlesnik, 2023, diplomsko delo

Opis: Pet-Nat je po zelo starem postopku (fr: Pétillant naturel) samo s primarno alkoholno fermentacijo pridelano motno peneče vino. V poskusu smo primerjali vpliv različne količine prisotnih sladkorjev v moštu ob zapiranju steklenic na nekatere fizikalne in kemijske parametre končnega produkta. Ugotovljeno je bilo, da višja količina ne povretega sladkorja v trenutku zapiranja steklenic statistično značilno vpliva na: višji pritisk v steklenici, na nekoliko višji prosti SO2, na nižji končni dejanski alkohol, na višji končni ostanek sladkorja po končani fermentaciji in na večje izgube vina ob odpiranju steklenic. Razlike v količini sladkorja ob polnjenju nimajo vpliva (ali imajo minimalen vpliv) na skupni SO2, na pH in titracijske kisline ter motnost vina po odpiranju.
Ključne besede: vino Pet-Nat, kemijska sestava vina, tlak v steklenici.
Objavljeno v DKUM: 11.10.2023; Ogledov: 354; Prenosov: 20
.pdf Celotno besedilo (944,43 KB)

3.
Vpliv intenzivnosti stiskanja grozdja na kakovost grozdnega soka : diplomsko delo
Jakob Pulko, 2023, diplomsko delo

Opis: V letu 2022 smo preučevali vpliv intenzivnosti stiskanju grozdja na nekatere parametre grozdnega soka pri sortah Rumeni muškat in Johanniter. V poskusu smo primerjali vzorce grozdnega soka, ki smo jih odvzeli pri štirih različnih območjih tlaka stiskanja ter skupni vzorec celotnega stiskanja (kontrola). Vzorčili smo pri tlaku 0 barov (samotok), nizek tlak od 0 do 0,3 bara, srednji tlak od 0,3 do 0,7 bara, visoki tlak od 0,7 do 1,7 bara in celotno količino grozdnega soka zbrano v cisterni (kontrola). Uporabili smo stiskalnico Šraml VP 26. Pri sorti Johanniter smo analizirali šest različnih parametrov, pri sorti Rumeni muškat pa sedem. Pri večini proučevanih parametrov nismo ugotovili statistično značilnih razlik med obravnavanji. Pri obeh sortah smo ugotovili statistično značilne razlike med obravnavanji v vsebnosti skupnih kislin in pH vrednosti (p ≤ 0,05).
Ključne besede: grozdje, stiskanje grozdja, tlak stiskanja, kakovost grozdnega soka
Objavljeno v DKUM: 11.10.2023; Ogledov: 338; Prenosov: 20
.pdf Celotno besedilo (1,50 MB)

4.
Korelacija med hipertenzijo in biološko starostjo in analiza njunega vpliva na smrtnost
Urša Deban, 2023, magistrsko delo

Opis: Uvod: Povišan krvni tlak oziroma hipertenzija je pomemben dejavnik tveganja srčno-žilnih in ledvičnih obolenj. Biološko starost lahko izračunamo na podlagi klinično merljivih parametrov. Metode: Z namenom analize korelacije med hipertenzijo in biološko starostjo in njuno povezanostjo s smrtnostjo smo analizirali podatke iz podatkovne zbirke NHANES, ki vsebuje podatke o zdravstvenem stanju ameriških prebivalcev. Iz podatkovne zbirke NCHS pa smo pridobili podatke o smrtnosti. Izračunali smo biološko starost in analizirali statistično pomembnost razlik v krvnem tlaku in biološkem staranju med različnimi demografskimi skupinami. Z modelom logistične regresije smo primerjali napovedno moč krvnega tlaka in staranja na smrtnost. Paciente smo razdelili v tri skupine glede na hipertenzivni status ter primerjali statistične parametre med njimi. Rezultati: Zaznali smo nizko korelacijo med krvnim tlakom in kronološko ter biološko starostjo, statistično pomembne razlike v biološkem staranju, ter krvnim tlakom in spolom. Ugotovili smo statistično pomembne razlike med nekaterimi, ne pa vsemi rasami. V analizi skupine hipertenzivnih pacientov nekatere razlike med demografskimi skupinami zbledijo. Izmed vseh testiranih spremenljivk se je kot najmočneje povezana s smrtnostjo pokazala ocena biološke starosti na podlagi krvnih meritev. Razprava in zaključek: Rezultati raziskave izpostavljajo pomen biološke starosti pri nastanku hipertenzije, nakazujejo razlike v krvnem tlaku med demografskimi skupinami in pomen biološke starosti pri oceni tveganja smrtnosti.
Ključne besede: hipertenzija, krvni tlak, biološko staranje, smrtnost, logistična regresija
Objavljeno v DKUM: 22.05.2023; Ogledov: 368; Prenosov: 71
.pdf Celotno besedilo (1,32 MB)

5.
Nadzor nad tlaki med ventilacijo z dihalnim balonom
Šimen Ribič, 2022, diplomsko delo

Opis: Povzetek Uvod: Nadzor nad tlaki pri uporabi dihalnega balona je pomemben, saj s tem preprečujemo neželene škodljive učinke, s katerimi lahko škodujemo pacientu v primeru previsokih tlakov. V primeru pravilne uporabe in primernih tlakov pa lahko precej izboljšamo pacientovo stanje in raven kisika v krvi. Metode: Pri pripravi zaključnega dela smo sistematično pregledali znanstveno in strokovno literaturo s področja uporabe in nadzora ročnega dihalnega balona ter stranskih učinkov, povezanih z nepravilno uporabo. Rezultati: Pri pripravi zaključnega dela smo iz 116 identificiranih virov uporabili 6 člankov in jih vključili v analizo. Zadetke smo pridobili glede na iskalni niz in temo virov uporabili glede na raziskovalno vprašanje. Opredelili smo škodljive vrednosti tlakov, ki pacientu škodujejo in pripomorejo, ter izpostavili vlogo poznavanja tematike, kako pravilno uporabljati dihalni balon. Razprava in zaključek: Spoznali smo, da je pri uporabi dihalnega balona ključnega pomena, da imajo zdravstveni delavci primerno znanje in orodje za doseganje boljših rezultatov. V primeru nepravilne opreme oziroma pomanjkanja le-te lahko pacientu škodujemo oziroma ne pripomoremo toliko, kot bi lahko, če bi uporabljali vse komponente, ki jih dihalni balon lahko prispeva. Na tem področju je še veliko prostora za pridobivanje natančnejših informacij, saj je veliko študij opravljenih v simulatorju.
Ključne besede: ventilacija, ročni dihalni balon, tlak.
Objavljeno v DKUM: 24.11.2022; Ogledov: 292; Prenosov: 52
.pdf Celotno besedilo (1,40 MB)

6.
Vpliv zmanjšanega vnosa soli v prehrani na krvni tlak
Karmen Fras, 2022, diplomsko delo

Opis: Uvod: Visok krvni tlak predstavlja enega večjih zdravstvenih problemov modernega sveta. V hitrem tempu življenja se je težko izogniti dejavnikom tveganja, zaradi česar sta visok krvni tlak in posledično kardiovaskularne bolezni eden vodilnih vzrokov smrti po vsem svetu. Mnogi nefarmakološki ukrepi so se v številnih raziskavah izkazali kot učinkoviti pri zniževanju krvnega tlaka. Namen zaključnega dela je raziskati, kako učinkovit je ukrep zmanjšanega vnosa soli v prehrani za znižanje krvnega tlaka. Metode: V zaključnem delu je bila sistematično pregledana znanstvena literatura na temo vpliva zmanjšanega vnosa soli v prehrani na krvni tlak. Uporabljena je bila deskriptivna metoda dela. Članki so bili iskani v podatkovnih bazah PubMed, CINAHL, Cochrane Library in ScienceDirect s pomočjo iskalne strategije. Analiza podatkov je bila opravljena s pomočjo tematske analize. Rezultati: V končno analizo je bilo vključenih 9 virov. V analizi in sintezi identificiranih virov je kot glavna tema izpostavljen vpliv zmanjšanega vnosa soli v prehrani na krvni tlak, ki je bila oblikovana na podlagi primarnih podtem (I) dieta z zmanjšanim vnosom soli, (II) uporaba nadomestkov soli in (III) intervencije za spremembo vedenja. Dieta z zmanjšanim vnosom soli se je izkazala kot zelo uspešen ukrep zoper visokemu krvnemu tlaku, še posebej v kombinaciji z zdravstveno-vzgojnim izobraževanjem v zvezi s pomenom reguliranja dnevnega vnosa soli, ki se je tudi kot samostojna intervencija izkazala kot uspešna. Prav tako sta se kot uspešen ukrep za zniževanje krvnega tlaka izkazala uporaba nadomestkov soli z manjšim deležem natrija in uporaba pripomočkov za samokontrolo nad dnevnim vnosom soli. Razprava in sklep: Ker število oseb z visokim krvnim tlakom narašča, je pomembno, da je splošna populacija poučena o visokem krvnem tlaku, dejavnikih tveganja ter nefarmakoloških ukrepi zoper njega, saj so nefarmakološki ukrepi učinkoviti in lahko razbremenijo zdravstveni sistem ter zmanjšajo stroške zdravljenja.
Ključne besede: visok krvni tlak, dieta z nižjim vnosom soli, vnos soli, arterijska hipertenzija
Objavljeno v DKUM: 18.11.2022; Ogledov: 647; Prenosov: 184
.pdf Celotno besedilo (537,71 KB)

7.
Sinteza funkcionaliziranih magnetnih nanodelcev z mikrovalovno pečico za uporabo v procesu napredne osmoze : diplomsko delo univerzitetnega študijskega programa I. stopnje
Meta Kočevar, 2022, diplomsko delo

Opis: Konvencionalne tehnologije čiščenja vode so v preteklih letih zelo pripomogle k čiščenju odpadnih voda, vendar so vedno večje potrebe po čisti pitni vodi te tehnologije potisnile do njihovih skrajnih meja. Ena izmed rešitev problema čiščenja vode je proces napredne osmoze, ki za svoje delovanje potrebuje gonilno raztopino, ki ustvarja ustrezen osmotski tlak. V sklopu diplomske naloge smo sintetizirali magnetne nanodelce (MND) v mikrovalovni pečici in jih uspešno funkcionalizirali s (poli)akrilno kislino. Preučevali smo, kako vplivata čas in temperatura sinteze na končni osmotski tlak pripravljenih raztopin. Potrdili smo, da tako daljši čas kot tudi višja temperatura pri sintezi pripomoreta k višjemu osmotskemu tlaku raztopine MND. Visoki osmotski tlaki sintetiziranih magentnih nanodelcev nakazujejo, da bi takšne raztopine lahko uporabili kot gonilne raztopine v procesu napredne osmoze. MND smo karakterizirali s Fourierovo transformacijsko infrardečo spektroskopijo (FTIR), termogravimetrično analizo (TGA), dinamičnim sipanjem svetlobe (DLS), rentgensko praškovno difrakcijo (RTG) ter z merjenjem osmotskega tlaka. S pomočjo karakterizacije smo ugotovili, da so sintetizirani nanodelci mešanica goetita in maghemita. V diplomski nalogi so predstavljeni rezultati in meritve vseh opravljenih sintez, kot tudi diskusija rezultatov.
Ključne besede: magnetni nanodelci, poli(akrilna kislina), mikrovalovna sinteza, napredna osmoza, osmotski tlak
Objavljeno v DKUM: 14.09.2022; Ogledov: 528; Prenosov: 106
.pdf Celotno besedilo (2,88 MB)

8.
Bioimpedanca, arterijska togost in krvni tlak pri hemodializnih bolnikih
Gašper Keber, 2021, končno poročilo o rezultatih raziskav

Ključne besede: hemodializa, krvni tlak, arterijska togost, volumska preobremenitev, bioimpedančna spektroskopija
Objavljeno v DKUM: 10.02.2022; Ogledov: 832; Prenosov: 52
.pdf Celotno besedilo (460,17 KB)

9.
10.
Intervencije s področja življenjskega sloga za preprečevanje in obvladovanje arterijske hipertenzije
Leonida Horvat, 2021, diplomsko delo

Opis: Uvod: V diplomskem delu smo raziskali intervencije za preprečevanje in upravljanje arterijske hipertenzije s področja življenjskega sloga. Ravni krvnega tlaka so kljub znanim intervencijam še vedno slabo nadzorovane. Namen našega diplomskega dela je bil raziskati intervencije, ki lahko pripomorejo k preprečevanju in obvladovanju arterijske hipertenzije. Metode: Opravljen je bil pregled in analiza literature, z uporabo deskriptivne metode, metode analize ter sinteze identificiranih virov. Iskanje je potekalo v mednarodnih podatkovnih bazah PubMed, Medline, CINAHL, Cochrane Library in Google Schoolar v angleškem jeziku. Rezultati: Ugotovljeno je bilo, da so za preprečevanje arterijske hipertenzije učinkovite intervencije zmanjšanje vnosa soli, zdrava prehrana, redna telesna aktivnost, zmerno uživanje alkohola in celovit pristop za spremembo življenjskega sloga. Za obvladovanje pa so učinkovite intervencije zmanjšanje vnosa soli, zdrava prehrana, redna telesna aktivnost, izguba odvečne telesne teže, prenehanje kajenja, izogibanje stresu in celovit pristop za spremembo življenjskega sloga. Razprava in sklep: Število obolelih se kljub znanim načinom preprečevanja in obvladovanja bolezni ne zmanjšuje, zato je pomembno ljudi poučiti o sami bolezni, dejavnikih tveganja in promovirati zdrav način življenja.
Ključne besede: krvni tlak, dejavniki tveganja, življenjski slog
Objavljeno v DKUM: 28.10.2021; Ogledov: 908; Prenosov: 162
.pdf Celotno besedilo (971,39 KB)

Iskanje izvedeno v 0.23 sek.
Na vrh
Logotipi partnerjev Univerza v Mariboru Univerza v Ljubljani Univerza na Primorskem Univerza v Novi Gorici