| | SLO | ENG | Piškotki in zasebnost

Večja pisava | Manjša pisava

Iskanje po katalogu digitalne knjižnice Pomoč

Iskalni niz: išči po
išči po
išči po
išči po
* po starem in bolonjskem študiju

Opcije:
  Ponastavi


1 - 10 / 11
Na začetekNa prejšnjo stran12Na naslednjo stranNa konec
1.
Numerična analiza toka zraka v ventilatorski postaji rudnika : diplomsko delo
Jaka Baš, 2023, diplomsko delo

Opis: V okviru diplomskega dela je bila v sodelovanju s podjetjem Rudis, d. o. o., Trbovlje narejena numerična analiza toka zraka v ventilatorski postaji rudnika z namenom preverbe ustreznosti dobavljene opreme za izpolnitev zahtev naročnika. Analizirane so bile tlačne in hitrostne razmere v sesalnem in tlačnem delu ventilatorske postaje ter izračunane tlačne izgube posameznih segmentov ventilatorske postaje. Po primerjavi le-teh s predloženimi vrednostmi tlačnih izgub s strani dobavitelja je bilo ugotovljeno, da dobavljena oprema odstopa od zahtev naročnika, zato so bile predstavljene možnosti za zmanjšanje tlačnih izgub v segmentih ventilatorske postaje, kjer so te največje.
Ključne besede: numerična analiza, ventilacija, tok zraka, tlačne izgube, odprtokodni program
Objavljeno v DKUM: 05.10.2023; Ogledov: 307; Prenosov: 37
.pdf Celotno besedilo (5,13 MB)
Gradivo ima več datotek! Več...

2.
Hidravlična analiza sistema za stisnjen zrak : diplomsko delo
Jana Stanič, 2021, diplomsko delo

Opis: Diplomsko delo zajema obravnavo hidravličnih izgub v novem cevovodu za stisnjen zrak z oznako CA-15A-1, ki bo nameščen v Nuklearni elektrarni Krško. Le-ta bo zamenjal obstoječega, zaradi odstranitve zastarelega kompresorja in postavitve novega v drugem prostoru. Z analitičnim preračunom je bil določen tlačni padec, nato je bila s pomočjo programa PlantFLOW izvedena še simulacija, ki je potrdila pravilnost rezultatov.
Ključne besede: tlačne izgube, stisnjen zrak, hidravlične izgube
Objavljeno v DKUM: 08.09.2021; Ogledov: 749; Prenosov: 54
.pdf Celotno besedilo (1,55 MB)

3.
Ovrednotenje izgub na tlačnem cevovodu za stisnjen zrak v podjetju Iskra - Releji d.d.
Marko Žerdin, 2017, diplomsko delo

Opis: V diplomski nalogi sem obravnaval tlačni cevovod podjetja ISKRA-RELEJI, d. d., kjer so prisotne velike tlačne in volumetrične izgube na napeljavi. Preveril sem ustreznost napeljave, tlačne posode in izvedel računalniško simulacijo za primerjavo rezultatov. Na razvodu sem izmeril tlačne padce, puščanje sistema in pretok. Nato sem s pomočjo analitičnih preračunov določil tlačni padec. Rezultate sem želel preveriti še z računalniško simulacijo, ki sem jo izvedel s pomočjo programskega paketa ANSYS. Izračuni so pokazali, da na sistemu prihaja do velikih izgub, meritve pa so to potrdile. Podjetju sem predstavil rezultate in predlagal ukrepe za zmanjšanje izgub. Vodilni v podjetju so se nato odločili za rekonstrukcijo in predlagane spremembe.
Ključne besede: stisnjen zrak, tlačne izgube, tok v ceveh
Objavljeno v DKUM: 26.09.2017; Ogledov: 1307; Prenosov: 220
.pdf Celotno besedilo (2,65 MB)

4.
Načrtovanje hidravličnega cevnega omrežja na pomorskih žerjavih
Alen Benko, 2016, diplomsko delo

Opis: V diplomskem delu je predstavljen preračun izgub tlaka na hidravličnem cevnem omrežju pomorskega žerjava in načrtovanje hidravličnega cevnega omrežja, glede na potrebe po zmanjšanju izgub. Začetna poglavja podajajo krajše opise žerjavov ter analizo pomorskega žerjava podjetja Palfinger MARINE d.o.o.. Ta poglavja služijo kot smernice za poznejše vsebinsko delo, kjer je podrobneje prikazan preračun izgub tlaka v vsakem posameznem cevnem vodu ter primerjava izračunov z meritvami, ki so bile izvedene na žerjavu. V zadnjem delu je predstavljeno načrtovanje hidravličnega cevnega omrežja ter praktične rešitve.
Ključne besede: pomorski žerjav, hidravlično cevno omrežje, tlačne izgube
Objavljeno v DKUM: 06.06.2016; Ogledov: 1370; Prenosov: 113
.pdf Celotno besedilo (1,57 MB)

5.
Tlačne izgube pri toku nenewtonskih tekočin skozi cev
Denis Kragl, 2015, diplomsko delo

Opis: V diplomskem delu je prikazan potek določitve tlačnih padcev skozi cev, če imamo opravka z nenewtonskimi psevdoplastičnimi tekočinami, ki upoštevajo potenčni zakon tečenja. Za izbrane tekočine (tekoče zobne paste) je bilo opravljenih več meritev viskoznosti, s pomočjo katerih smo določili modelne parametre potenčnega modela tečenja. Z uporabo parametrov smo analitično izračunali linijske izgube, lokalne pa določili s pomočjo računalniške dinamike tekočin. Rezultati kažejo dobro ujemanje z eksperimentalnimi podatki, ki smo jih pridobili med črpanjem zobnih past.
Ključne besede: viskoznost, tlačne izgube, nenewtonske tekočine, psevdoplastične tekočine, potenčni model tečenja, meritve viskoznosti, viskozimeter, reološke zakonitosti tekočin, računalniška dinamika tekočin
Objavljeno v DKUM: 27.10.2015; Ogledov: 1691; Prenosov: 364
.pdf Celotno besedilo (2,38 MB)

6.
Determination of pressure losses in hydraulic pipeline systems by considering temperature and pressure
Vladimir Savić, Darko Knežević, Darko Lovrec, Mitar Jocanović, Velibor Karanović, 2009, izvirni znanstveni članek

Opis: Generally accepted methods for calculating pressure losses within flat pipelines, as presented in literature and used in praxis, are based on the Reynolds number, which considers the viscosity and density of fluid, internal pipe friction coefficient, pipe geometry, and oil circulation velocity. Such an approach contains serious inconsequentiality. Namely, only nominal values for viscosity and density are considered in the calculation, which differs substantially from real conditions. It often leads to inaccurate calculations of pressure losses. A numerical model has been developed within the work prescribed in the paper, which takes into account actual changes in density and viscosity under the current oil pressure and temperature in order to overcome the above weaknesses of standard calculation procedures. Such an approach is novel and provides new capacity for an accurate pressure drop analysis of advanced hydraulic systems.
Ključne besede: tlačne izgube, ravne cevi, viskoznost, gostota, temperatura, pressure loss, float pipelines, viscosity, density, temeprature
Objavljeno v DKUM: 11.08.2015; Ogledov: 1404; Prenosov: 76
URL Povezava na celotno besedilo

7.
DALJINSKO OGREVANJE KRŠKO - BREŽIŠKEGA PODROČJA S POMOČJO NUKLEARNE ELEKTRARNE KRŠKO
Blaž Knavs, 2013, diplomsko delo

Opis: V diplomski nalogi sem preiskal možnost priklopa vasi Zgornji Obrež na načrtovano omrežje daljinskega ogrevanja iz Nuklearne elektrarne Krško. Po izboru sem porabnike popisal in spisal program v Matlab-u, ki izračuna vse izgube, tako tlačne kot toplotne, in jih tudi grafično prikaže. Izračuni so dokaj natančni, vendar ne preverjeni s podobnim komercialnim programom. Slednje je, poleg optimiziranja programskih algoritmov ter večje natančnosti vnašanja podatkov, lahko naslednja faza dela za tistega, ki bi nadaljeval moje delo.
Ključne besede: daljinsko ogrevanje, toplotne in tlačne izgube v cevovodu
Objavljeno v DKUM: 24.09.2013; Ogledov: 2593; Prenosov: 187
.pdf Celotno besedilo (1,01 MB)

8.
9.
10.
Iskanje izvedeno v 5.59 sek.
Na vrh
Logotipi partnerjev Univerza v Mariboru Univerza v Ljubljani Univerza na Primorskem Univerza v Novi Gorici