| | SLO | ENG | Piškotki in zasebnost

Večja pisava | Manjša pisava

Iskanje po katalogu digitalne knjižnice Pomoč

Iskalni niz: išči po
išči po
išči po
išči po
* po starem in bolonjskem študiju

Opcije:
  Ponastavi


1 - 10 / 20
Na začetekNa prejšnjo stran12Na naslednjo stranNa konec
1.
Razvoj ter integracija sistema za zaznavo nedovoljenih vstopov in izstopov vozil s parkirnih površin : diplomsko delo
Žan Nadvežnik, 2023, diplomsko delo

Opis: Diplomsko delo se v prvem delu posveti problemu, ki je vedno bolj pogost pojav nedovoljenih vstopov in izstopov vozil ali pobegov s parkirnih površin, ter spoznavanju že obstoječih sistemov in njihovim komponentam. Nadaljujemo z načrtovanjem razvoja cenovno ugodnega kontrolnika za zaznavo omenjenega problema. V tem delu se posvetimo predvsem procesni enoti, navedemo naše želje in cilje, ki jim mora kontrolnik zadostiti, sestavimo logično tabelo in navedemo pogoste načine poskusa prevare. Delo nadaljujemo s poglavji, ki se posvečajo izdelavi električne sheme kontrolnika, izbiri ustreznih komponent, samemu konstruiranju tiskanine. Povezavi kontrolnika v celoten sistem ter programu. Delo se konča z zaključkom, kjer si ogledamo razloge za deviacijo samega dela od zadanih ciljev in možne izboljšave za naš sistem, ki jih sami še nismo implementirali.
Ključne besede: Parkirni sistemi, Kontrolnik pobega, ATmega328P, Tiskano vezje.
Objavljeno v DKUM: 24.10.2023; Ogledov: 516; Prenosov: 41
.pdf Celotno besedilo (5,58 MB)

2.
Snovanje naprave za merjenje uhajavih tokov katodnih odvodnikov v visokonapetostnih omrežjih : magistrsko delo
Dario Bat, 2023, magistrsko delo

Opis: V nalogi je razdelan problem merjenja uhajavih tokov, ki se pojavijo pri katodnih odvodnikih na visokonapetostnih omrežjih. Uhajave toke merimo, da dobimo sliko napetosti in pri tem zaznamo, kakšno je gibanje električnih velikosti v omrežju. Velikosti napetosti pri visokonapetostnih omrežjih so od 36 kV in na več, zato je takšne velikosti zelo težko meriti na konvencionalne načine. Pri predlaganem načinu merjenja se tok skozi katodni odvodnik »pretvori v vrednosti maksimalno 1 do 2 mA pri pritisnjeni napetosti od 36 kV. Nadalje se pridobljeni signal obdela skozi ADC pretvornik in določene vrednosti napetosti za meritev toka pridobijo vrednost med 0 in 3 V. Da bi metoda bila uspešna, je treba meriti vsaj 200 točk v eni polperiodi signala. Pridobljeni rezultati se obdelajo na procesorju, in če so meritve ustrezne, se enkrat dnevno pošlje informacija, ali je signal ustrezen (v dovoljenih mejah). S takšnimi podatki iz merilnika nadalje lahko opazujemo tudi stanje odvodnika in ga po potrebi zamenjamo oz. pustimo nespremenjenega, če so vrednosti zadovoljive.
Ključne besede: tiskano vezje, dizajn, merjenje, komunikacija, optimizacija
Objavljeno v DKUM: 30.01.2023; Ogledov: 549; Prenosov: 60
.pdf Celotno besedilo (3,44 MB)
Gradivo ima več datotek! Več...

3.
Prenosni elektronski sistem za brezžično predvajanje glasbe : diplomsko delo
Žiga Petak, 2022, diplomsko delo

Opis: Namen diplomske naloge je zasnovati delujoč prenosni zvočnik za predvajanje glasbe, ki ga uporabljamo s pomočjo brezžične tehnologije Bluetooth. Naredili smo ojačevalno vezje, ki ojači signal in ga razdeli na dva zvočnika. Za začetek diplomske smo prvo naredili raziskavo področja, ki ga izdelek zajema, kjer smo podrobneje opisali zvočnike in njihovo uporabo. V nadaljevanju smo s pomočjo podatkovnih listov izbirali najboljše možne komponente, izdelali vezje in sestavili izdelek. Na koncu smo izdelek testirali.
Ključne besede: prenosni zvočnik, zvok, tiskano vezje
Objavljeno v DKUM: 25.10.2022; Ogledov: 487; Prenosov: 32
.pdf Celotno besedilo (3,43 MB)

4.
Močnostni ojačevalnik v D razredu delovanja : diplomsko delo
Florijan Plohl, 2022, diplomsko delo

Opis: Namen diplomskega dela je izdelava stereo močnostnega ojačevalnika v D razredu delovanja. Primerjali smo različne razrede ojačevalnikov in podrobneje opisali delovanje ojačevalnikov v D razredu. Pri izvedbi ojačevalnika smo se omejili na uporabo diskretnih komponent razen za integrirana vezja operacijskih ojačevalnikov, primerjalnikov in krmilnikov vrat tranzistorjev. Opisali smo delovanje posameznih delov načrtovanega vezja in izvedli simulacije. Na končnem vezju smo izmerili njegove karakteristike in dokumentirali težave, ki so se pojavile v tej fazi.
Ključne besede: močnostni ojačevalnik, avdio ojačevalnik, tiskano vezje, LTSpice
Objavljeno v DKUM: 25.10.2022; Ogledov: 507; Prenosov: 48
.pdf Celotno besedilo (3,27 MB)

5.
Brezžični nadzor in krmiljenje električnih porabnikov v hlevu : diplomsko delo
Adrian Obrul, 2021, diplomsko delo

Opis: V diplomskem delu je opisan razvoj tiskanega vezja za sistem za brezžično krmiljenje luči ter enostavnih električnih porabnikov v kmetijskem objektu. Vezja, katera smo razvijali, nam bodo omogočali enostavno krmiljenje porabnikov na kmetijskem objektu. Povezava bo vzpostavljena preko Wi-Fi komunikacije, upravljanje pa preko mobilnih naprav. V diplomskem delu bomo opisali dva modula in sicer brezžičen modul, ki je popolnoma avtonomen. Zanj potrebujemo samo napajanje z 230 V AC in Wi-Fi povezavo, za vse drugo lahko modul poskrbi sam. Drugi modul je pa modul relejev, na katerem imamo nameščene releje, s katerimi upravljamo preko zaporedne povezave. Ta modul potrebuje napajanje 12 V DC in serijsko povezavo, ki bo preko električnega vodnika prispela do modula.
Ključne besede: pameten hlev, brezžično krmilje, krmiljenje luči, tiskano vezje
Objavljeno v DKUM: 19.10.2021; Ogledov: 926; Prenosov: 83
.pdf Celotno besedilo (1,69 MB)

6.
Merjenje pomika s pomočjo kvarčnega oscilatorja : diplomsko delo
Franci Lah, 2021, diplomsko delo

Opis: Tema diplomskega dela je prikaz poteka izdelave tiskanine v programskem okolju Multisim. Razloženi bodo različni principi merjenja majhnih pomikov. Podrobneje bo razložena celotna izdelava in načrtovanje tiskanine s kvarčnim kristalom. Zajemala bo programsko okolje Multisim, naročanje izdelave pri ponudniku, problematika preizkušanja, izvedba meritev ter predstavitev rezultatov.
Ključne besede: tiskano vezje, MULTISIM, kremenov kristal, zaznavanje feritnih snovi, majhni pomiki
Objavljeno v DKUM: 18.10.2021; Ogledov: 799; Prenosov: 43
.pdf Celotno besedilo (1,69 MB)

7.
Proces razvoja in izdelave opremljenega tiskanega vezja : diplomsko delo
Jan Bukvič, 2020, diplomsko delo

Opis: V diplomskem delu so predstavljeni in opisani proizvodni procesi, s pomočjo katerih opremljamo sodobna tiskana vezja. Skozi delo po zaporednih korakih podrobneje spoznavamo procese, tehnike nameščanja komponent, električno in mehansko spajanje le teh, ter sisteme za nadzor varnosti in kakovosti. Predstavljeni so tudi varnostni standardi in smernice, katere je potrebno skozi celoten proizvodni proces upoštevati. V zadnjem delu se posvetimo tudi dejanskemu primeru razvoja in izdelave opremljenega tiskanega vezja od zamisli do končnega produkta. Skozi proces razvoja in izdelave vam bomo poskušali karseda podrobno opisati in predstaviti problematiko, s katero smo se srečevali ter njene rešitve.
Ključne besede: opremljeno tiskano vezje, elektronika, elektronska, komponente, SMD, THT, vezje
Objavljeno v DKUM: 11.03.2021; Ogledov: 1114; Prenosov: 93
.pdf Celotno besedilo (3,19 MB)

8.
Izvedba močnostnega modula vzporednega trifaznega pretvornika : magistrsko delo
Kristina Trajkovska, 2020, magistrsko delo

Opis: V magisterskem delu je predstavljeno snovanje močnostnega modula vzporednega trifaznega pretvornika. Cilj je bil načrtovati sheme ter izdelati ustrezno tiskano vezje za porazdeljen pretvornik, ki bo deloval tudi v primeru odpovedi enega dela (ene veje) sistema. Opisana je strojna in programska oprema. Magistrska naloga vsebuje še simulacijski del v programu Matlab/Simulink (ki prikazuje vse tri dele pretvornika), postopke izdelave tiskanega vezja v pragramu Altium Designer in izvedbo eksperimentalne meritve za tok in napetost s pomočjo osciloskopa.
Ključne besede: sinhroni DC-DC pretvornik, vzporedni pretvornik, močnostna elektronika, tiskano vezje, simulacije, modeliranje, vodenje
Objavljeno v DKUM: 03.11.2020; Ogledov: 1212; Prenosov: 126
.pdf Celotno besedilo (5,04 MB)

9.
Načrtovanje in izdelava elektronskega krmiljenja hitrosti enosmernega motorja brez ščetk : diplomsko delo
Jan Dominc, 2020, diplomsko delo

Opis: Namen diplomskega dela je načrtovati in izdelati vgrajen sistem, s pomočjo katerega lahko vodimo enosmerni motor brez ščetk. Razvili smo tiskano vezje, ki vsebuje mikrokrmilnik in vse potrebne komponente za vodenje motorja. Na začetku diplomske naloge smo opisali elektromotorje, kjer smo natančneje opisali enosmerne motorje brez ščetk in način vodenja motorjev. V nadaljevanju te naloge smo s pomočjo predhodnih raziskav lotili izbire komponent, izdelave tiskanega vezja in programiranja mikrokrmilnika. Na koncu smo vezje preizkušali s izbranim motorjem.
Ključne besede: vgrajen sistem, enosmerni motor brez ščetk, mikrokrmilnik, tiskano vezje
Objavljeno v DKUM: 02.11.2020; Ogledov: 1401; Prenosov: 73
.pdf Celotno besedilo (2,85 MB)

10.
Razvoj in izdelava strojne opreme lokalnega sistema za določanje položaja : magistrsko delo
Dominik Sedonja, 2020, magistrsko delo

Opis: V magistrskem delu je opisan potek izdelave prototipov strojnega dela lokalnega sistema za določanje položaja. Strojni del sestoji iz tiskanih vezij (napajalni in krmilni modul) in plastičnih s 3D tiskalnikom natisnjenih ohišij. Za delovanje sistema so potrebni vsaj štirje kompleti – 3x fiksni objekt (anchor) in 1x premikajoči objekt (tag), ki med seboj komunicirajo preko senzorskega modula DWM1000 in krmilnika ESP32-WROVER. Z uporabo metode trilateracije se na podlagi treh razdalj izračunava položaj premikajočega objekta v prostoru. Predstavljeni so tudi rezultati testiranja, ki je potekalo na poligonu brez ovir površine 4 m2 (kvadratno polje 2x2 m – s točkami na razdalji 25 cm).
Ključne besede: DWM1000, ESP32-WROVER, LPS, tiskano vezje
Objavljeno v DKUM: 01.07.2020; Ogledov: 1107; Prenosov: 75
.pdf Celotno besedilo (2,73 MB)

Iskanje izvedeno v 0.79 sek.
Na vrh
Logotipi partnerjev Univerza v Mariboru Univerza v Ljubljani Univerza na Primorskem Univerza v Novi Gorici