| | SLO | ENG | Piškotki in zasebnost

Večja pisava | Manjša pisava

Iskanje po katalogu digitalne knjižnice Pomoč

Iskalni niz: išči po
išči po
išči po
išči po
* po starem in bolonjskem študiju

Opcije:
  Ponastavi


1 - 10 / 159
Na začetekNa prejšnjo stran12345678910Na naslednjo stranNa konec
1.
Soodvisnost logističnega sistema in taktike terorizma : diplomsko delo
Boštjan Kopše, 2008, diplomsko delo

Ključne besede: terorizem, teroristična organizacija, logistika, taktika
Objavljeno: 14.11.2008; Ogledov: 3264; Prenosov: 265 
(2 glasa)
.pdf Celotno besedilo (1,31 MB)

2.
Vpliv ameriškega imperializma na islamski fundamentalizem
Valentina Kavnik, 2009, diplomsko delo

Opis: Vse pogosteje smo priča terorističnim dejanjem, ki so naperjena proti Ameriki in Zahodu. Namen tega diplomskega dela je predstaviti glavne vzroke za nastanek radikalnih islamističnih organizacij, ki so odgovorne za nekatera izmed teh dejanj. Vse teroristične organizacije kot glavni vzrok navajajo naraščajoče nezadovoljstvo in selektivno vmešavanje ameriške politike v svetovno dogajanje. To je še posebej očitno na primeru Bližnjega vzhoda, kjer že desetletja traja spor med Izraelom in Palestino.
Ključne besede: fundamentalizem, terorizem, imperializem, islam, Judje, muslimani, Arabci, Združene države Amerike, Izrael, Palestina
Objavljeno: 12.05.2009; Ogledov: 4553; Prenosov: 689
.pdf Celotno besedilo (1,22 MB)

3.
4.
5.
RAZVOJ MEDNARODNOPRAVNIH INŠTRUMENTOV ZA BOJ PROTI TERORIZMU
Robert Geisler, 2009, diplomsko delo

Opis: Teroristični napad na World Trade Center v New Yorku in Pentagon na domačih tleh ZDA leta 2001 je povzročil mnoge spremembe v delu mednarodne skupnosti in posledično pripeljal do vrste povračilnih ukrepov, med drugim tudi do vojaškega posredovanja. V diplomski nalogi najprej predstavljam poskuse definicije mednarodnega terorizma, še posebej različne konceptualne pristope k definiciji, saj večina avtorjev še vedno opozarja na pomanjkanje univerzalne definicije in raje opisuje pojem terorizma. V drugem poglavju predstavim mednarodni boj proti terorizmu, kratek zgodovinski pregled, reakcijo držav članic Evropske unije v povezavi s tem vprašanjem in pojasnjujem pojem dejanj, ki so povezana s terorizmom. Naštejem mednarodne univerzalne inštrumente boja proti terorizmu in jih na kratko predstavim, Nato se osredotočim še na mednarodne inštrumente regionalne narave — to so inštrumenti Evropske unije in Sveta Evrope. V nadaljevanju opišem tudi zgodovino boja proti terorizmu v Republiki Sloveniji (pred in po napadu na WTC), proces implementacije naštetih in opisanih dokumentov v zakonodajo Republike Slovenije in razvoj in intenziteto boja proti terorizmu v Republiki Sloveniji, še posebej v luči vstopa naše države v Evroatlantske povezave. Namen diplomske naloge je zbrano in celovito predstaviti pregled mednarodnih, tako regionalnih kot univerzalnih, dokumentov v boju proti terorizmu in se do njih kritično opredeliti.
Ključne besede: mednarodni terorizem, mednarodne konvencije, mednarodnopravni inštrumenti za boj proti terorizmu, Organizacija združenih narodov, Svet Evrope, Evropska unija
Objavljeno: 16.09.2009; Ogledov: 2892; Prenosov: 454
.pdf Celotno besedilo (1,05 MB)

6.
Teroristični napad v Madridu 2004 : diplomsko delo
Jasmina Rabrenovič, 2009, diplomsko delo

Ključne besede: terorizem, teroristični napadi, študije primerov, Madrid, diplomske naloge
Objavljeno: 03.12.2009; Ogledov: 2764; Prenosov: 425
.pdf Celotno besedilo (546,42 KB)

7.
8.
9.
10.
Terorizem - poskus realne definicije
Alojzija Drevenšek, 2010, diplomsko delo

Opis: Večina objavljenih definicij terorizma se srečuje z mnogimi težavami. Osnovne težave teh definicij so predvsem opredelitev žrtev ter ciljev terorizma. Cilj diplomske naloge Terorizem - poskus realne definicije je definicija terorizma, ki bi se tem težavam izognila. V delu so tako predstavljena pravila za tvorjenje definicij ter pregled različnih vrst definicij in opredelitev modusa pomena. Sledi odgovor na vprašanje, ali definicijo terorizma sploh potrebujemo in čemu bi naj definicija terorizma služila. V nadaljevanju so predstavljene različne definicije terorizma. Sprva so predstavljene definicije iz različnih medijev ter njihove pomanjkljivosti. Kot protiutež le-tem so predstavljene definicije različnih uradnih institucij ter njihove težave. Sledi predstavitev nekaterih definicij iz Slovarja terorizma (Dictionary of Terrorism), nato pa analize definicij, ki jih v svojih prispevkih predstavljajo I. Primorac, C.A.J. Coadya in A.M. Jaggar. Na osnovi pregleda predstavljenih definicij in njihovih težav, sledi poskus lastne realne definicije in njene utemeljitve.
Ključne besede: definicija, pravila definiranja, vrste definicij, terorizem, definicija terorizma
Objavljeno: 21.05.2010; Ogledov: 2965; Prenosov: 395
.pdf Celotno besedilo (352,89 KB)

Iskanje izvedeno v 0.21 sek.
Na vrh
Logotipi partnerjev Univerza v Mariboru Univerza v Ljubljani Univerza na Primorskem Univerza v Novi Gorici