| | SLO | ENG | Piškotki in zasebnost

Večja pisava | Manjša pisava

Iskanje po katalogu digitalne knjižnice Pomoč

Iskalni niz: išči po
išči po
išči po
išči po
* po starem in bolonjskem študiju

Opcije:
  Ponastavi


1 - 10 / 16
Na začetekNa prejšnjo stran12Na naslednjo stranNa konec
1.
Teroristični napad v Madridu 2004 : diplomsko delo
Jasmina Rabrenovič, 2009, diplomsko delo

Ključne besede: terorizem, teroristični napadi, študije primerov, Madrid, diplomske naloge
Objavljeno: 03.12.2009; Ogledov: 2471; Prenosov: 401
.pdf Celotno besedilo (546,42 KB)

2.
Terorizem kot grožnja logistični podpori države gostiteljice - primer Slovenije : magistrsko delo
Jože Rojec, 2010, magistrsko delo/naloga

Opis: V pričujoči magistrski nalogi se ukvarjamo s terorizmom kot grožnjo logistični podpori države gostiteljice na primeru države Slovenije. Če hočemo ugotoviti ali ta grožnja dejansko obstaja pri izvajanju procesa podpore države gostiteljice ali pa je le plod nekega splošnega svetovnega strahu pred tem pojavom, smo morali proučiti našo širšo in ožjo okolico. Da bi pridobili čim pomembnejša spoznanja, smo izdelali analitični model, ki nam v obliki vprašanj in odgovorov nanje daje precej zanesljivo sliko o realnem stanju. Tako smo ugotovili, da potencialna grožnja terorističnih napadov obstaja tudi v Sloveniji in ravno tako v samem procesu logistične podpore države gostiteljice. Predlagali smo, da se v zvezi s to ugotovitvijo sprejmejo določeni postopki, ki bi to grožnjo zmanjšali ali pa vsaj ublažili negativne posledice ob morebitni teroristični aktivnosti v navedenem procesu.
Ključne besede: terorizem, podpora države gostiteljice, ogroženost, mednarodni terorizem, teroristični napadi
Objavljeno: 03.09.2010; Ogledov: 2110; Prenosov: 237
.pdf Celotno besedilo (1,34 MB)

3.
Državna kriminaliteta : analiza primera 9/11
Domen Vidic, 2010, magistrsko delo/naloga

Ključne besede: terorizem, teroristični napadi, teorije zarote, 11. september, Al Kaida, organizirana kriminaliteta, magistrska dela
Objavljeno: 12.10.2010; Ogledov: 1736; Prenosov: 287
.pdf Celotno besedilo (902,92 KB)

4.
5.
6.
7.
Vpliv sodobnega terorizma na turizem : diplomsko delo
Špela Gomboc, 2011, diplomsko delo

Ključne besede: terorizem, teroristični napadi, grožnje, varnost, turizem, diplomske naloge
Objavljeno: 05.08.2011; Ogledov: 2422; Prenosov: 526
.pdf Celotno besedilo (1,01 MB)

8.
9.
Teroristi samotarji : nova oblika grožnje
Bernarda Kohek, 2012, diplomsko delo

Opis: Medtem, ko se je večina Evropskih držav v zadnjem desetletju ukvarjala z razcvetom sodobnega islamskega terorizma in upala, da bo s smrtjo Osame Bin Ladna svet postal boljši in varnejši, smo lahko priča razmahu novi vrsti terorizma 21. stoletja- teroristov samotarjev. Moderni teroristi, ki smo jih lahko pred dobrim desetletjem srečali v večji meri v ZDA, so se zahvaljujoč demokraciji in napredni tehnologiji, v prvi vrsti Internetu, razširili tudi v evropski prostor. Lahko rečemo, da teroristi samotarji predstavljajo večjo grožnjo kot teroristične skupine, saj do same izvedbe napada na nikakršen način ne opozorijo nase. Rojeni so v državi, kjer živijo, zato se povsem zlijejo z okolico, delujejo samostojno, neodvisno in na lastno pobudo. V večini primerov so dobro izobraženi posamezniki z že izoblikovanim političnim, ideološkim ali kulturnim prepričanjem. S spretno uporabo virtualne skupnosti in odkrito podporo kakšne teroristične skupine se popolnoma v osami radikalizirajo in nato izvedejo napad. Takšen napad je 22. julija 2011 izvedel desničarski skrajnež Anders Behring Breivik, ki je v Oslu pred vladnim poslopjem nastavil in aktiviral doma izdelano bombo, nato pa se odpeljal na bližnji otoček Utoya na strelski pohod, ki je v Evropi po drugi svetovni vojni terjal največ smrtnih žrtev v posameznem napadu. Njegove žrtve so bili mladi, večinoma mladoletni, člani Norveške Laburistične stranke, ki se zavzema za večkulturnost v Norveški. Kot razlog je Breivik navedel sovraštvo do muslimanov, nasprotovanje večkulturnosti in priseljevanju. Za napad se je dolgo in temeljito pripravljal, po aretaciji je priznal, da je ubijal zavestno in ni pokazal nikakršnega obžalovanja. Označil se je kot političnega borca in kot borca proti muslimanski kolonizaciji Evrope. Norveško sodišče mu je izreklo po norveški zakonodaji najvišjo možno- 21 letno zaporno kazen z možnostjo podaljšanja. Na odziv in delo norveške policije in obveščevalno-varnostnih služb je neodvisna desetčlanska komisija izrekla negativno mnenje in opozorila na pomanjkanje sodelovanja med njimi. Nestrpna demokratična družba, pomanjkanje vrednot, vedno bolj izražene verske razlike, nagel porast priseljencev, vedno večja finančna kriza in brezposelnost postavljajo iz leta v leto boljše temelje za porast samotarskega terorizma, ne samo v Evropi, temveč v vsem demokratičnem svetu.
Ključne besede: terorizem, teroristi, teroristični napadi, diplomske naloge
Objavljeno: 09.05.2013; Ogledov: 1430; Prenosov: 179
.pdf Celotno besedilo (734,58 KB)

10.
Povezljivost terorizma in obveščevalnih služb : diplomsko delo visokošolskega strokovnega študija Varnost in policijsko delo
Marko Vehovar, 2013, diplomsko delo

Opis: Diplomska naloga Povezljivost terorizma in obveščevalnih služb prikazuje, kako sta omenjena pojma medsebojno povezana. Saj tako kot delo obveščevalno-varnostnih služb vpliva na terorizem, tudi delovanje terorističnih organizacij vpliva na samo taktiko in delovanje obveščevalnih služb ter hkrati tudi na spreminjanje zakonodaje za preprečevanje terorizma in lažje delo obveščevalnih služb. Glede na porast terorizma je danes preprečevanje le-tega zelo pomembno za nacionalno in mednarodno varnost. V tem času ne more nihče reči, da je varen pred teroristi in njihovimi napadi. Živimo namreč v globalnem svetu, kjer je za uspešen boj proti terorizmu zelo pomembno sodelovanje obveščevalno-varnostnih služb tako na nacionalni kot na mednarodni ravni. Boj proti terorizmu je v zadnjem času postal primarna naloga obveščevalno-varnostnih služb. V tej nalogi bo predstavljena zgodovina terorizma in obveščevalnih služb od samega začetka do danes. Glede na ugotovitve o razvoju terorizma skozi zgodovino do danes se dotaknemo tudi terorizma v prihodnosti. Videli bomo, da sta obveščevalna dejavnost in terorizem stara kot samo človeštvo, vendar se je njuno delovanje spreminjalo skozi zgodovino. Pri tem pa bo opaziti medsebojni vpliv in posledično prilagajanje enega drugemu. Predstavljeni bodo tudi vzroki za nastanek terorizma, priprava in izvedba akcij teroristične organizacije ter potencialne poti iz terorizma. Obenem bo prikazano tudi delo obveščevalnih služb danes, in sicer s predstavitvijo slovenskih obveščevalnih služb Slovenske obveščevalno–varnostne agencije (SOVA) in Obveščevalno–varnostne službe Ministrstva za obrambo Republike Slovenije (OVS MORS). Ker je danes v ospredju varovanje človekovih pravic in temeljnih svoboščin, bo predstavljena tudi pravna podlaga Republike Slovenije za delovanje obveščevalno–varnostnih služb v Republiki Sloveniji ter nadzorstvo nad njimi.
Ključne besede: terorizem, teroristični napadi, obveščevalne službe, obveščevalna dejavnost, diplomske naloge
Objavljeno: 08.08.2013; Ogledov: 791; Prenosov: 228
.pdf Celotno besedilo (526,80 KB)

Iskanje izvedeno v 0.29 sek.
Na vrh
Logotipi partnerjev Univerza v Mariboru Univerza v Ljubljani Univerza na Primorskem Univerza v Novi Gorici