| | SLO | ENG | Piškotki in zasebnost

Večja pisava | Manjša pisava

Iskanje po katalogu digitalne knjižnice Pomoč

Iskalni niz: išči po
išči po
išči po
išči po
* po starem in bolonjskem študiju

Opcije:
  Ponastavi


1 - 6 / 6
Na začetekNa prejšnjo stran1Na naslednjo stranNa konec
1.
Razvoj informacijskega sistema za upravljanje ogrevanja
Matjaž Sajovic, 2022, magistrsko delo

Opis: Delo obravnava razvoj informacijskega sistema za upravljanje ogrevanja s tehnologijami interneta stvari. Opisano je razvojno okolje, ki je vključevalo Visual Studio Code, PlatformIO, VirtualBox, Ubuntu Linux, node.js, Raspberry Pi in module ESP32. Opisana je struktura sistema za upravljanje ogrevanja, kjer je vključenih več tipal temperature, tipalo razdalje ter relejski modul. Pri realizaciji sistema je bilo uporabljenih šest modulov ESP32. Opredeljena je bila zasnova sistema s strežnikom, strojnimi moduli, tipali, klienti ter način komunikacije med elementi sistema. Opisana je realizacija postopka identifikacije modulov ESP32 ter komunikacija med moduli ESP32, strežnikom node.js ter klientom. Komunikacija med elementi sistema je bila izvedena prek zapisov v obliki json. Opisan je razvoj uporabniškega vmesnika, do katerega dostopamo prek brskalnika na telefonu oz. katerekoli naprave, ki ima vgrajen brskalnik. Razviti uporabniški vmesnik omogoča prikaz šestih različnih temperatur in tudi želene temperature. Prek vmesnika se da nastaviti želeno temperaturo ogrevanja. Opisana je razlika med različnimi načini komunikacije med moduli ESP32 in strežnikom node.js. Za zapis podatkov je bila uporabljena podatkovna baza Lowdb. Prototip sistema je bil uspešno testiran prek namenske spletne strani termostat.si.
Ključne besede: internet stvari (IoT), modul ESP32, PlatformIO, Node.js, kibernetika, termostat
Objavljeno v DKUM: 26.08.2022; Ogledov: 244; Prenosov: 34
.pdf Celotno besedilo (4,62 MB)

2.
Termostat z brezžičnimi temperaturnimi senzorji in storitvijo v oblaku : diplomsko delo
Aleš Pečnik, 2022, diplomsko delo

Opis: Raziskali bomo vplive temperature na človeško telo in občutljivost spremembe temperature ob različnih spremembah. Ob tem bomo ugotovili na kaj moramo biti pozorni pri zajemu temperature. Nato si bomo pogledali različne merilnike temperature in brezžične komunikacijske tehnologije ter na splošno omenili njihove dobre in slabe lastnosti. Dotaknili se bomo zasnove in projektiranja projekta z uporabo programskega okolja Altium Designer. Izdelali bomo prototip in opravili meritve porabe energije in karakteristik. Po popravkih prototipa bomo kreirali ploščico tiskanega vezja opisali programskega del projekta.
Ključne besede: termostat, brezžični, senzorji, oblak, raspberry
Objavljeno v DKUM: 01.07.2022; Ogledov: 412; Prenosov: 67
.pdf Celotno besedilo (3,24 MB)
Gradivo ima več datotek! Več...

3.
Izboljšava regulacije grelnih panelov ir s pomočjo umetne inteligence
Mihael Meklav, 2018, magistrsko delo

Opis: Umetna inteligenca postaja v zadnjem času vse bolj popularna, saj nam prihrani čas in zmanjša potrebo po določenem znanju, ki bi ga morali vložiti v določeno stvar. Na področju regulacije se uporablja predvsem za optimizacijo nastavitev, ki privedejo do nižjih stroškov in boljše bivalne pogoje. V magistrskem delu smo naredili aplikacijo, ki teče na kartičnem računalniku Raspberry PI. Sistem je sestavljen iz dveh delov in sicer serverske aplikacije napisane v Java programskem jeziku in HTML spletnega vmesnika. Prvi del spremlja in zapisuje v podatkovno bazo podatke o prisotnosti oseb in temperaturah. Zraven s pomočjo umetne inteligence, v našem primeru metode mehke logike, računa potreben čas za dogrevanje. Ko je potrebno nam na osnovi podatkov iz zgodovine predvidi, kdaj bo oseba ponovno prisotna v prostoru. Drug del predstavlja spletno aplikacijo, ki je razvita v ASP.NET Core tehnologiji in nam omogoča prikaz in nastavitev vseh potrebnih podatkov.
Ključne besede: IR grelni panel, termostat, regulacija, mehka logika, Raspberry PI
Objavljeno v DKUM: 23.01.2019; Ogledov: 1021; Prenosov: 96
.pdf Celotno besedilo (2,82 MB)

4.
KRMILJENJE TERMOSTATA Z UPORABO RASPBERRY PI
Dejan Mencin, 2016, diplomsko delo/naloga

Opis: Danes je večino elektronskih naprav možno nadzirati z aplikacijami preko pametnih telefonov ali računalnikov, na primer televizorje, radio sprejemnike, zvočnike, pečice ipd. V tako imenovanih "pametnih hišah” je praktično vse povezano elektronsko, kar omogoča nadzor celotnega sistema s pritiskom na gumb. Izdelati želimo aplikacijo, ki bi v osnovi omogočala nadziranje temperature v prostoru s pametnim telefonom. Sistem je možno prilagoditi tudi za ostale elektronske naprave v prostoru. Za lažjo uporabo je možen dostop preko lokalnega in širokopasovnega omrežja. Aplikacijo smo implementirali in povezali z Raspberry Pi − mini računalnikom, ki temelji na operacijskem sistemu Linux. Glede na naloženo programsko opremo lahko upravlja z različnimi elektronskimi napravami v prostoru. Aplikacija uporabniku omogoča konstanten nadzor nad temperaturo v prostoru od kjerkoli.
Ključne besede: • Internet stvari • Termostat • Raspberry Pi • Android
Objavljeno v DKUM: 17.11.2016; Ogledov: 1340; Prenosov: 133
.pdf Celotno besedilo (1,79 MB)

5.
IZVEDBA PREPROSTEGA BREZŽIČNEGA TERMOSTATA, KRMILJENEGA PREKO SPLETA
Damjan Jelenko, 2013, diplomsko delo

Opis: S to nalogo želimo prikazati, kako smo si zamislili izdelavo brezžičnega termostata. Predstavili bomo našo izvedbo upravljanja temperature s pomočjo računalnika in modula za brezžično povezovanje. Prav tako smo želeli zmanjšati porabo električne energije za daljše delovanje termostata.
Ključne besede: termostat, Arduino, brezžično upravljanje
Objavljeno v DKUM: 20.09.2013; Ogledov: 1270; Prenosov: 240
.pdf Celotno besedilo (1,93 MB)

6.
DIFERENČNI TERMOSTAT ZA OGREVANJE
Jan Nemec, 2009, diplomsko delo

Opis: Diferenčni termostat je vezje katerega izhod je odvisen od temperaturne razlike. Termostat se uporablja v ogrevalni tehniki za krmiljenje obtočnih črpalk. S tem je zagotovljen prenos toplote od izvora do hranilnika. V praksi gre za povezavo med kotli, sončnimi kolektorji in hranilniki tople vode. V diplomskem delu smo predstavili različne temperaturne pretvornike. Nadalje smo opisali elektronsko vezje z operacijskim ojačevalnikom ter njegovo delovanje in izmerili določene veličine. Vezje je možno uporabit v različnih aplikacijah, zatorej so nadalje predstavljeni še različni sistemi centralnega ogrevanja.
Ključne besede: diferenčni termostat, ogrevalna tehnika, centralno ogrevanje
Objavljeno v DKUM: 13.07.2009; Ogledov: 4992; Prenosov: 495
.pdf Celotno besedilo (1,93 MB)

Iskanje izvedeno v 0.13 sek.
Na vrh
Logotipi partnerjev Univerza v Mariboru Univerza v Ljubljani Univerza na Primorskem Univerza v Novi Gorici