| | SLO | ENG | Piškotki in zasebnost

Večja pisava | Manjša pisava

Iskanje po katalogu digitalne knjižnice Pomoč

Iskalni niz: išči po
išči po
išči po
išči po
* po starem in bolonjskem študiju

Opcije:
  Ponastavi


1 - 10 / 17
Na začetekNa prejšnjo stran12Na naslednjo stranNa konec
1.
Razvoj nosilca motorja iz termoplasta
Miran Purgar, 2016, specialistično delo

Opis: V specialističnem delu je predstavljen razvoj nosilca motorja iz termoplasta za avtomobilsko industrijo. Gre za nosilni element vozila, ki je neprekinjeno različno obremenjen in podvržen okoljskim vplivom, kot sta npr. povišana temperatura in vlaga. Delo podaja ugotovitve in predstavitve v zvezi z uporabo termoplasta za tako obremenjen nosilni element v vozilu. V zaključku je predstavljena ekonomska upravičenost oziroma prednost nosilca motorja iz termoplasta pred nosilcem motorja iz aluminijeve litine, izdelanega s postopkom tlačnega litja. Pri razvoju nosilca motorja iz termoplasta je bilo najtežje definirati mejne pogoje in pogoje za numerične analize ter testiranje, ker do nastanka dela ni bilo mnogo zapisov, vezanih na to temo. Zato je bilo treba izpeljati mnogo različnih testiranj, ki so vključevala različna temperaturna območja ter stopnje vlage, zato da smo pridobili znanje o odzivanju termoplasta na različne pogoje v okolju. Tako pridobljene podatke smo nato preverjali z rezultati numeričnih analiz.
Ključne besede: razvoj izdelka, konstruiranje, termoplasti, računalniške simulacije, preizkušanje
Objavljeno v DKUM: 19.08.2016; Ogledov: 591; Prenosov: 121
.pdf Celotno besedilo (4,80 MB)

2.
Posodobitev linije za pripravo materiala za tehnološki proces ROTOLIV v podjetju ROTO d.o.o.
Goran Rajnar, 2016, diplomsko delo

Opis: Za diplomsko nalogo sem si izbral problem, s katerim sem se seznanil med študijsko prakso v podjetju Roto d.o.o., ki se ukvarja s predelavo plastičnih mas. Zaradi težnje po optimizaciji proizvodnega procesa in zmanjšanju stroškov nabave osnovnega materiala, sem v diplomski nalogi predstavil predlog posodobitve proizvodne linije za pripravo materialov za tehnološki proces rotoliv. V prvem delu naloge, ki je bolj teoretičen, sem opisal plastične mase, postopke preoblikovanja plastičnih mas ter pripravo materiala. V drugem delu diplomske naloge, sem predstavil podjetje Roto d.o.o., analiziral trenutne zmogljivosti priprave materiala in podal predlog posodobitve. Naredil sem kalkulacije in po analizi rezultatov prišel do sklepa, da je posodobitev proizvodne linije pravilna odločitev. S posodobitvijo, bi se zmanjšali stroški in povečala kakovost priprave plastičnih materialov.
Ključne besede: rotoliv, polietilen, plastične mase, kompaundiranje, ekstrudiranje, termoplasti, polimeri
Objavljeno v DKUM: 05.05.2016; Ogledov: 1366; Prenosov: 175
.pdf Celotno besedilo (3,17 MB)

3.
Termodinamika mešanic polimerov v raztopini
Manica Ulčnik-Krump, Tatjana Malavašič, 1996, izvirni znanstveni članek

Opis: Teoretična smo proučevali termodinamsko stanje raztopin mešanic sintetiziranega termoplastičnega poliuretana (TPU) in kloriranega termoplastičnega poliuretana (CTPU) s stiren/akrilonitrili (SAN) z različnimi vsebnostmi akrilonitrila. Na osnovi modificirane Flory-Hugginsove teorije raztopin smo izračunali interakcijski parameter (X12) mešanic različnih sestav.
Ključne besede: polimeri, raztopine, mešanice, termodinamika, termoplasti
Objavljeno v DKUM: 10.07.2015; Ogledov: 629; Prenosov: 36
URL Povezava na celotno besedilo

4.
Uporabnost nizkotlačnih postopkov preoblikovanja visokoodpornih termoplastov
Nina Šket, 2014, diplomsko delo

Opis: V tej nalogi je predstavljen proces termofrmiranja, ki je zelo znan tehnološki postopek. V nalogi smo se opredelili na visokoodporni termoplast PEEK, ki bi ga s postopkom termoformiranja lahko preoblikovali ceneje in hitreje. V prvem delu naloge je predstavljeno nekaj splošnih lastnosti plastičnih mas in postopkov preoblikovanja le-teh. V nadaljevanju je predstavljen sam postopek termoformiranja na splošno, najbolj osnovne lastnosti in karakteristike. Drugi del naloge bolj podrobno predstavi material PEEK, ki pri nas še ni tako dostopen, zaradi visoke cene. Po lastnostih pa je eden izmed boljših termoplastov in kaže zelo visoko kombatibilnost, zato je zelo dober material za medicinske vsadke.
Ključne besede: postopki preoblikovanja, plastične mase, termoformiranje, visokoodporni termoplasti, PEEK, biokompatibilnost
Objavljeno v DKUM: 01.07.2014; Ogledov: 1124; Prenosov: 223
.pdf Celotno besedilo (1,71 MB)

5.
Izdelava orodja za brizganje umetnih mas za nosilec konzole absorberja
Robert Gačnikar, 2013, diplomsko delo

Opis: Diplomsko delo zajema sodoben proces izdelave orodja za brizganje plastičnih mas. Od zasnove in izdelave konstrukcije orodja, proizvodnje in testiranja, do končnega serijskega brizganja kosov iz izdelanega orodja. Opisani so vsi glavni polimeri, s poudarkom na termoplastih, ki so obstojni pri visokih temperaturah do 200°C in več. Prikazani so glavni sklopi orodij za brizganje plastike in podane njihove funkcije. Predstavljene so tudi najpogostejše strojne obdelave v modernih orodjarnah.
Ključne besede: termoplasti, umetne mase, plastične mase, orodje za brizganje, orodjarstvo, konstrukcija orodja, brizganje, elektrode, CAD/CAM programiranje
Objavljeno v DKUM: 12.07.2013; Ogledov: 1634; Prenosov: 298
.pdf Celotno besedilo (5,10 MB)

6.
MERITEV IN ANALIZA ELEKTRIČNE PREBOJNE TRDNOSTI OHIŠJA ŠTEVCA ELEKTRIČNE ENERGIJE
Boštjan Petrič, 2013, diplomsko delo

Opis: V diplomskem delu smo raziskali električne prebojne trdnosti na ohišju števca električne energije. Na enem od sestavnih delov ohišja števca smo analizirali vpliv materiala na električno prebojno trdnost, če material, s katerim brizgamo, ni pravilno pripravljen oz. ni dovolj suh, ter če uporabimo ne čisti material oz. material s primesmi. Kot referenčno vrednost prebojne trdnosti smo uporabili podatke meritev na izdelku, ki je brizgan z originalnim in pravilno skladiščenim materialom. Meritve smo izvajali v visokonapetostnem laboratoriju ICEM na Mariborskem otoku. Za primerjavo rezultatov smo naredili tudi analizo električnega polja na osnovi numeričnih izračunov po metodi končnih elementov (MKE) v programskem orodju EleFAnT. Dobljeni rezultati in primerjave izmerjenih vrednosti prebojnih trdnosti, so analizirani v zaključku diplomskega dela.
Ključne besede: električna prebojna trdnost, števec električne energije, ohišje števca, termoplasti, polikarbonat
Objavljeno v DKUM: 08.03.2013; Ogledov: 2641; Prenosov: 120
URL Povezava na celotno besedilo

7.
8.
9.
ORGANIZACIJA PROCESA NABAVE
Sabina Klajnšek, 2010, diplomsko delo

Opis: V teoretičnem delu diplomskega dela sem podala strnjen pregled ugotovitev strokovnjakov s področja nabavnega in skladiščnega poslovanja. Seznanila sem se s temeljnimi nalogami in opravili nabavnega poslovanja in prikazala praktične postopke pri nabavi. V praktičnem delu sem predstavila nabavno in skladiščno poslovanje v podjetju Bimex d.o.o., Celje, dejavnost in zgodovino podjetja. Prikazala sem prednosti in pomanjkljivosti v procesu nabave ter postopke pri zunanje-trgovinskem poslovanju podjetja. Osnovna dejavnost podjetja je distribucija tehničnih termoplastov različnih proizvajalcev. Za znane kupce pri svojih stalnih pogodbenih dobaviteljev poiščejo ustrezne termoplaste, v svojem imenu in za svoj račun jih uvozijo, skladiščijo in distribuirajo. Vršijo industrijsko oskrbo glede na potrebe svojih kupcev za proizvodnjo visoko kakovostnih izdelkov na področju predelave plastike. Najpomembnejša naloga nabavne službe v Bimex d.o.o. je torej hitra in točna nabava, ki njihovim kupcem omogoča neprekinjeno proizvodnjo, pri optimalnih zalogah, po principu »just in time dobave«. Kakovost je osnovna usmeritev podjetja. Zaposleni v podjetju težijo k kakovosti, ki predstavlja optimalno kakovost glede na dolgoročne ekonomske učinke, izdelki in storitve pa morajo v celoti ustrezati zahtevam, ki jih določajo nacionalni in mednarodni predpisi in standardi.
Ključne besede: Ključne besede: nabava, tehnični termoplasti, dobava
Objavljeno v DKUM: 15.12.2010; Ogledov: 1833; Prenosov: 207
.pdf Celotno besedilo (314,36 KB)

10.
RAZVOJ IN IZDELAVA MALOSERIJSKIH IN PROTOTIPNIH ORODIJ ZA BRIZGANJE PLASTIKE
Rihard Brodej, 2009, diplomsko delo

Opis: V nalogi je predstavljen razvoj novega izdelka in tehnologije za njegovo izdelavo, s pomočjo metode vzvratnega inženirstva. Metoda za maloserijsko izdelavo realnega izdelka je bila izbrana na podlagi primerjave postopkov hitre izdelave orodij in klasičnih orodjarskih postopkov. Na podlagi analize različnih pristopov je bila izbrana izdelava aluminijastega orodja s postopkom CNC rezkanja. Naloga vsebuje kratke opise tehnologij za hitro izdelavo orodij in utemeljitve končne izbire postopka izdelave konkretnega orodja. Osrednji del naloge sestavlja opis orodij za brizganje plastike ter razvoj in izdelava orodja za brizganje plastičnih čepov.
Ključne besede: orodja, brizganje, termoplasti, plastika
Objavljeno v DKUM: 29.06.2009; Ogledov: 4811; Prenosov: 882
.pdf Celotno besedilo (2,73 MB)

Iskanje izvedeno v 0.17 sek.
Na vrh
Logotipi partnerjev Univerza v Mariboru Univerza v Ljubljani Univerza na Primorskem Univerza v Novi Gorici