| | SLO | ENG | Piškotki in zasebnost

Večja pisava | Manjša pisava

Iskanje po katalogu digitalne knjižnice Pomoč

Iskalni niz: išči po
išči po
išči po
išči po
* po starem in bolonjskem študiju

Opcije:
  Ponastavi


1 - 7 / 7
Na začetekNa prejšnjo stran1Na naslednjo stranNa konec
1.
UPOROVNI MERILNIK PRETOKA
Matej Katič, 2016, diplomsko delo

Opis: V diplomskem delu je predstavljen merilnik pretoka v izvedbi z k-tip termočlenom. Merilnik meri pretok po principu segrevanja fluida. Dva termočlena sta povezana v termoelement, kjer pri razliki temperatur med termočleni dobimo termoelektrično napetost. Ta napetost se ojači in z pomočjo Arduino UNO mikrokrmilnika pretvori iz analognega signala v digitalni. Tak signal se prikaže kot meritev na LCD prikazovalniku. V delu so predstavljeni sklopi merilnika in primerjalni merilni rezultati.
Ključne besede: Termočlen, termoelement, mikrokrmilnik, Arduino UNO, termistor, merilnik pretoka
Objavljeno v DKUM: 28.10.2016; Ogledov: 1401; Prenosov: 131
.pdf Celotno besedilo (16,08 MB)

2.
PRENOVA LABORATORIJSKE TALILNE PEČI - IZDELAVA PROGRAMSKE OPREME
Andrej Ribič, 2014, diplomsko delo

Opis: Laboratorijska talilna peč je eksperimentalno in pedagoško orodje, namenjeno raziskovanju na področju uravnavanja temperature v prostoru. V diplomskem delu sta opisani obnova talilne peči in izdelava programske opreme. Večji poudarek je tudi na opisu delovanja in nastavljanju parametrov PID regulatorja po eksperimentalni metodi. Krmilniški program je bil razvit za industrijski krmilnik OMRON CJ1G-H. Programiranje, izvedeno v obliki lestvičnega diagrama s funkcijskimi bloki, je bilo izpeljano s pomočjo programa CX-Programer. Uporabniški vmesnik, tako imenovani SCADA sistem, pa je bil izdelan s pomočjo OMRON-ovega CX-Supervisor Developerja. V diplomskem delu so prav tako opisani tipanje temperature s pomočjo termočlenov, njihove lastnosti in izdelava le-teh. Na koncu so podani rezultati PID uravnavanja temperature ter delovanje in analize naše obnovljene peči.
Ključne besede: Talilna peč, termočlen, regulacija temperature, PLK, SCADA
Objavljeno v DKUM: 03.04.2014; Ogledov: 1628; Prenosov: 172
.pdf Celotno besedilo (5,21 MB)

3.
RAZVOJ TERMOELEKTRIČNEGA GENERATORJA V KAVNIH AVTOMATIH
Matej Kramer, 2013, magistrsko delo

Opis: V magistrskem delu je predstavljena uvedba termoelektričnega generatorja (Peltier element) v kavni avtomat. V našem primeru bo raziskovalno delo potekalo vzporedno z razvojem novega produkta. S termoelektričnim generatorjem bomo segrevali površino in hkrati ohlajali paro. S hladilnikom bomo kondenzirali paro, ki nastaja kot posledica priprave napitka. Naš cilj je optimalno segrevanje skodelic kave in optimalna kondenzacija pare. Analizirali bomo obstoječe stanje, preučili paro, toploto, materiale in ostale potrebne veličine. Izdelali bomo prototipni model (risanje, merjenje, izdelava) in izvedli meritve. Pozneje lahko model uvedemo v vsak nov kavni avtomat naše znamke. Izvedli bomo potrebne izračune in izdelali vezje z indikatorjem. Rezultate in izračune bomo analizirali ter primerjali s praktičnimi preizkusi.
Ključne besede: para, termoelektrični generator, Peltier, gretje, hlajenje, model, temperatura, meritve, termočlen
Objavljeno v DKUM: 11.10.2013; Ogledov: 2344; Prenosov: 114
URL Povezava na celotno besedilo

4.
VODENJE LABORATORIJSKEGA GRELNIKA Z NASTAVLJIVIM TEMPERATURNIM PROFILOM
Marko Vesenjak, 2012, diplomsko delo

Opis: Diplomsko delo opisuje zasnovo, načrtovanje in implementacijo aplikacije za segrevanje kemičnih snovi, ki se uporabljajo v Laboratoriju za anorgansko kemijo na Fakulteti za kemijo in kemijsko tehnologijo. Na podlagi opisa procesa in problematike so nastale zahteve, na katerih temeljita analiza in sinteza elektronskega vezja. V nadaljevanju delo opisuje celotno izgradnjo naprave, vključno z uporabniškim vmesnikom. Za pravilno in ustrezno delovanje in vodenje procesa skrbi mikrokrmilnik. Zanj je izdelan algoritem poteka, na osnovi le-tega pa napisan program za delovanje procesa in sinteza regulatorja za vodenje in regulacijo vplivne veličine temperature snovi.
Ključne besede: regulator, termočlen (K-tip), instrumentacijski ojačevalnik, mikrokrmilnik
Objavljeno v DKUM: 11.07.2012; Ogledov: 1215; Prenosov: 168
.pdf Celotno besedilo (2,11 MB)

5.
6.
7.
Iskanje izvedeno v 0.12 sek.
Na vrh
Logotipi partnerjev Univerza v Mariboru Univerza v Ljubljani Univerza na Primorskem Univerza v Novi Gorici