| | SLO | ENG | Piškotki in zasebnost

Večja pisava | Manjša pisava

Iskanje po katalogu digitalne knjižnice Pomoč

Iskalni niz: išči po
išči po
išči po
išči po
* po starem in bolonjskem študiju

Opcije:
  Ponastavi


1 - 10 / 79
Na začetekNa prejšnjo stran12345678Na naslednjo stranNa konec
1.
Učinki glasbene terapije na dobro počutje starejših oseb z demenco
Ana Skale, 2021, diplomsko delo

Opis: Uvod: Vedno več prebivalcev v Sloveniji je starejših od 65 let in število bo iz leta v leto strmo naraščalo. Posledično se veča tudi število primerov starejših oseb, obolelih z demenco. Poznamo farmakološke oblike zdravljenja oziroma lajšanja simptomov demence, vedno več pa uporabljamo nefarmakološke oblike zdravljenja, ki so učinkovite in brez stranskih učinkov. Ena izmed oblik lajšanja simptomov demence je glasbena terapija. Namen zaključnega dela je ugotoviti, kakšni so učinki glasbene terapije na dobro počutje starejših oseb z demenco. Metode: Izvedli smo sistematični pristop z metodo pregleda, analize in sinteze znanstvene literature ter metodo kompilacije. Pri tem smo upoštevali smernice po PRISMA. Izvedli smo tematsko analizo in sintezo podatkov. Rezultati: Izmed 875 identificiranih zadetkov smo trinajst člankov vključili v tematsko sintezo. Oblikovali smo 3 glavne teme in 9 podtem, s katerimi lažje razumemo učinke uporabe glasbene terapije pri starejših osebah z demenco. Glavne teme so: (1) Izbira in potek glasbene terapije; (2) Pozitivni učinki glasbene terapije na starejše osebe z demenco in (3) Moteči dejavniki pri intervencijah glasbene terapije . Razprava in sklep: Ugotovili smo, da ima glasbena terapija veliko pozitivnih učinkov na starejše osebe z demenco, vendar bi bilo dobro, da bi glasbeno terapijo vključevali v vsakodnevne dejavnosti starejših oseb. Le s kontinuirano uporabo te nefarmakološke oblike zdravljenja lahko zagotovimo dolgoročne učinke na dobro počutje starejših oseb z demenco.
Ključne besede: glasbena terapija, učinki, starejši ljudje, demenca, dobro počutje
Objavljeno v DKUM: 17.09.2021; Ogledov: 335; Prenosov: 127
.pdf Celotno besedilo (814,99 KB)

2.
Vpliv črevesne stome na kakovost življenja
Vesna Kožuh, 2020, diplomsko delo

Opis: Teoretično izhodišče: Beseda stoma v latinskem jeziku pomeni usta ali odprtino. Črevesne izločevalne stome se delijo na stome tankega črevesa ali ileostome, pri katerih izločena vsebina še ni formirana in je tekoča, ter stome debelega črevesa, imenovane kolostome, pri katerih je izloček že bolj formiran. Glede na trajanje so lahko stome trajne ali začasne. Namen zaključnega dela je predstaviti, kako črevesna stoma vpliva na kakovost življenja stomistov. Metodologija raziskovanja: V zaključnem delu smo uporabili kvantitativno metodo raziskovanja. Podatke za analizo smo zbrali s pomočjo anketnega vprašalnika v pisni obliki. Uporabili smo neslučajnostno namensko vzorčenje. V raziskavi so sodelovale samo osebe s stomo tankega ali debelega črevesa (n = 45). Podatke smo analizirali s pomočjo deskriptivne statistične metode dela. Rezultati: Rezultati analize so nam pokazali, da ima črevesna stoma velik vpliv na kakovost življenja stomista, na področju medsebojnih odnosov se to najbolj kaže pri spolnih odnosih in intimnosti. Na psihičnem področju je največ anketirancev imelo težave s sprejemanjem stome ter z občutki depresije, na fizičnem področju pa ima največ anketirancev težave s kožo v okolici stome. Razprava in sklep: Ugotovili smo, da imajo stomisti težavo s sprejemanjem spremenjene samopodobe, o čemer poročajo tudi drugi avtorji raziskav. Ugotovili smo tudi, da primanjkuje raziskav glede kakovosti življenja stomistov na slovenskem področju. Smiselna bi bila tudi vključitev več stomistov v društva za pomoč osebam s stomo.
Ključne besede: prebavila, stomist, enterostomalna terapija
Objavljeno v DKUM: 24.12.2020; Ogledov: 560; Prenosov: 103
.pdf Celotno besedilo (321,79 KB)

3.
Znanje medicinskih sester o preprečevanju in oskrbi poškodb tkiva zaradi tlaka v intenzivni terapiji
Alenka Žnidar, 2020, diplomsko delo

Opis: Povzetek Izhodišča: Opisali smo poškodbo tkiva zaradi tlaka, navedli dejavnike tveganja za nastanek poškodbe tkiva zaradi tlaka, predstavili smernice preprečevanja in oskrbe poškodbe tkiva zaradi tlaka ter opisali sodobne obloge za zdravljenje poškodbe tkiva zaradi tlaka. Namen diplomskega dela je ugotoviti znanje medicinskih sester v intenzivni terapiji o stopnjah, preprečevanju ter oskrbi poškodb tkiva zaradi tlaka. Raziskovalne metode: Uporabili smo kvantitativno metodologijo raziskovanja in deskriptivno metodo dela. Podatke smo pridobili s pomočjo strukturiranega vprašalnika, in sicer z 18 vprašanji v eni od intenzivnih terapij. Anketirali smo 43 medicinskih sester. Podatki so obdelani s pomočjo grafov. Rezultati: S pomočjo anketnega vprašalnika smo ugotovili, da imajo medicinske sestre zelo dobro znanje, saj je o poznavanju stopenj PTT-ja, kar 87,75 % anketirancev odgovorilo pravilno. Za preprečevanje PTT-ja smo ugotovili, da je 87,56 % anketirancev odgovorilo pravilno, za oskrbo PTT-ja v intenzivni terapiji pa je, kar 82,15 % anketirancev odgovorilo pravilno na zastavljena vprašanja. Diskusija in zaključek: Poškodba tkiva zaradi tlaka je še vedno velika svetovna zdravstvena težava številnih zdravstvenih institucij. Kljub številnim preventivnim strategijam in pripomočkom, bi bilo potrebno razviti in podpreti pozitiven odnos zdravstvenih delavcev do preprečevanja poškodb tkiva zaradi tlaka. Zdravstveni delavci bi zraven dobrega znanja morali v zdravstveni negi imeti tudi pozitiven odnos do izvajanja in vrednotenja poškodb tkiva zaradi tlaka.
Ključne besede: zaposleni v zdravstveni negi, intenzivna terapija, decubitus, rana, znanje
Objavljeno v DKUM: 30.10.2020; Ogledov: 399; Prenosov: 113
.pdf Celotno besedilo (1,19 MB)

4.
Uporaba in učinkovitost terapije z negativnim tlakom pri obravnavi kroničnih ran
Ana Štuber, 2020, diplomsko delo

Opis: Teoretična izhodišča: Terapija z negativnim tlakom je neinvazivna oblika terapije, ki se uporablja za zdravljenje akutnih ali kroničnih ran. S pomočjo posebne naprave ustvarja kontroliran negativni tlak in s tem pospešuje sekundarno celjenje, tako da ustvarja za to idealno okolje. Namen zaključnega dela je bil raziskati uporabo in učinkovitost terapije z negativnim tlakom pri obravnavi kroničnih ran. Metodologija: Uporabljen je bil pregled in analiza znanstvene ter strokovne literature v podatkovnih bazah PubMed, ScienceDirect in CINAHL ter dodatno še COBISS in Google Scholar. Iskanje je potekalo od avgusta do oktobra 2019. Identificiranih je bilo 790 zadetkov, od katerih je bilo v končno analizo na podlagi zadanih kriterijev vključenih 10 člankov, ki so bili vsebinsko analizirani. Rezultati: Terapija z negativnim tlakom je najuspešnejša pri zdravljenju diabetičnih razjed stopala. Za zdravljenje golenskih razjed ter razjed zaradi pritiska zaenkrat še ni dovolj opravljenih kakovostnih raziskav, čeprav se vseeno kažejo pozitivni učinki. V večini primerov se uporablja kot tehnika za sekundarno celjenje ran, prav tako se pogosto uporablja tudi v namene hitrejše priprave rane na nadaljnjo kirurško oskrbo. Ugodno vpliva tudi na preživetje kožnih presadkov, saj izboljša krvni obtok in jih imobilizira. Diskusija in zaključek: Glede na pregledano literaturo je pri večini kroničnih ran terapija z negativnim tlakom uspešnejši način zdravljenja kot standardne obloge. Čeprav je potrebnih še več kakovostnejših raziskav, so vseeno vidni pozitivni učinki na hitrost celjenja ran. Vedno pogosteje se uporablja tudi v slovenskih bolnišnicah.
Ključne besede: terapija z negativnim tlakom, oskrba ran, diabetična razjeda stopala, golenska razjeda, razjeda zaradi pritiska
Objavljeno v DKUM: 10.07.2020; Ogledov: 703; Prenosov: 127
.pdf Celotno besedilo (272,59 KB)

5.
Izkušnje negovalnega osebja z uporabo lutke pri stanovalcih z demenco
Barbara Mrkša, 2020, diplomsko delo

Opis: Izhodišča in namen: Demenca postaja vse bolj razširjena bolezen in predstavlja zdravstveni in socialni izziv. Z napredkom so se vedno bolj začele uveljavljati nefarmakološke oblike pomoči osebam z demenco. Takšne oblike osebam lajšajo simptome demence ter jih pomirjajo. Eden takšnih pristopov je terapevtska uporaba lutk. Z raziskavo smo želeli ugotoviti, kakšne so izkušnje članov tima zdravstvene nege in oskrbe z uporabo lutke pri osebah z demenco. Raziskovalne metode: Uporabili smo kvantitativno metodologijo raziskovanja z eksperimentalnim dizajnom. Kot metodo zbiranja podatkov smo uporabili anketni vprašalnik, sestavljen iz dveh sklopov. Za analizo podatkov smo uporabili metodo deskriptivne statistike ter metodo tematske analize besedila. Rezultati: Udeleženci v raziskavi so izrazili pozitivne izkušnje z uporabo lutke pri stanovalcih z demenco. Izkušnje negovalnega osebja so pokazale, da so osebe z demenco, ki so uporabljale lutke, bolj umirjene, aktivno so sodelovale pri dnevnih aktivnostih, bile so bolj pogovorljive in družabne. Podatki kažejo, da je bilo zaznanih manj konfliktov. Izkušnje udeležencev v raziskavi kažejo, da so osebe z demenco, ki uporabljajo lutko v terapevtske namene, bolj vodljive. Manj je bilo zaznanega tavanja. Diskusija in zaključek: Člani tima zdravstvene nege in oskrbe so bili nad terapijo z lutko navdušeni in bodo z njeno uporabo še nadaljevali. Pomembno je, da si osebe z demenco lutko izberejo same in jih ne silimo v uporabo. Kadar je pristop k uporabi lutke pravilno predstavljen in izveden, je več možnosti za pozitivne rezultate.
Ključne besede: osebe z demenco, pristopi v zdravstveni obravnavi, terapija z lutko, učinki terapije z lutko, mnenje zaposlenih.
Objavljeno v DKUM: 03.03.2020; Ogledov: 521; Prenosov: 75
.pdf Celotno besedilo (961,76 KB)

6.
Umetnost 1. polovice 20. stoletja kot izhodišče za specifično terapevtsko produkcijo
Tanisa Jahić, 2019, magistrsko delo

Opis: Umetnost 20. stoletja je zaznamovala drugačnost, ki je postavila temelje delovni terapiji in tako postala tudi pomembno terapevtsko sredstvo v sodobni medicini. V prvem delu se dotaknemo začetkov in pomembnih dogodkov v umetnosti prve polovice 20. stoletja, kjer predstavimo nekaj primerov, ki so že elaborirani v okviru študij o nezavednem, Freudovo in Jungovo analizo, ki je vplivala na takratno avantgardo. Skušamo orisati, zakaj so likovna dela psihotičnih pacientov pritegnila takrat delujoče umetnike, da so zavrnili tradicionalne vrednote ter spremenili način in pristope k likovnemu delu. Temeljni cilj je proučiti, ali spoznanja iz univerzalne likovne produkcije, tako pretekle kot sedanje, lahko pomagajo oziroma so pomagala k izoblikovanju kvalitativnih prijemov za terapevtsko delo. Predpostavljamo, da primeri iz zgodovine umetnosti pomagajo pri razumevanju del pri specifičnih skupinah. Nadaljujemo z orisom likovne terapije, s primerjavo z edukacijo, z vlogo terapevta pri likovnih terapijah, s pristopom do likovnega dela in z analizo pacientovega ustvarjalnega dela. Cilj empiričnega dela je, preveriti že znane metode v prakticiranju likovnih terapij na Oddelku za psihiatrijo v Mariboru. Pri tem smo zasledovali način izbire motivov in posebnosti ob izbiri ter poskušali s pomočjo anketnega vprašalnika ugotoviti vzroke za takšne odločitve. Sledila je še interpretacija teh v dialogu z likovnih terapevtom.
Ključne besede: modernizem, Art Brut, dadaizem, nadrealizem, Freud, likovna terapija, psihiatrija
Objavljeno v DKUM: 27.01.2020; Ogledov: 638; Prenosov: 114
.pdf Celotno besedilo (5,18 MB)

7.
Simulacija uporabe volumetrične infuzijske črpalke
Tamara Štor, 2019, diplomsko delo

Opis: Izhodišče in namen: Volumetrična infuzijska črpalka je medicinski pripomoček, ki se uporablja za dovajanje tekočin, hranil in zdravil bolnikom po intravenoznih poteh. Je ena izmed naprav, ki se uporablja na skoraj vseh oddelkih v bolnišnicah. Za uskladitvijo posamezne infuzijske črpalke s terapijo in bolnikom stojijo medicinske sestre. Namen zaključnega dela je predstaviti volumetrično infuzijsko črpalko in spletni simulator te črpalke ter ju med seboj tudi primerjati. Na podlagi primerjave smo želeli ugotoviti, ali nam lahko spletni simulator pomaga pri učenju uporabe črpalke. Raziskovalna metodologija in metode: Za kvantitativno metodologijo smo izvedli eksperimentalno raziskavo v kontroliranem simulacijskem centru. Kot raziskovalna modela smo uporabili volumetrično infuzijsko črpalko Alaris GP in spletni simulator te črpalke, Infusion Pump Simulation. Vsi poskusi so bili izvedeni na simulatorju SimMan. Rezultati: S pomočjo simulacij volumetrične infuzijske črpalke in spletnega simulatorja smo se spoznali z obema raziskovalnima modeloma in s samo uporabo volumetrične infuzijske črpalke. Uporaba spletnega simulatorja je pripomogla h kasnejši lažji uporabi prave črpalke. Diskusija in zaključek: Naše ključno raziskovalno vprašanje temelji na razlikah med volumetrično infuzijsko črpalko in spletnim simulatorjem. Osnovna razlika med obema raziskovalnima modeloma je nezmožnost namestitve infuzijskega sistema pri spletnem simulatorju. Spletni simulator nam ne nudi tipke za utišanje alarma naprave, ne nudi nam bolusa, možnosti ohranjanja odprte žile, titracije hitrosti, nima dnevnika dogodkov, pod povzetki doziranja in podrobnostmi črpalke pa ni ničesar.
Ključne besede: infuzija, infundiranje zdravila, intravenozna terapija, intenzivna zdravstvena nega, tehnologija infuzijskih črpalk.
Objavljeno v DKUM: 24.12.2019; Ogledov: 985; Prenosov: 114
.pdf Celotno besedilo (1,54 MB)

8.
Poznavanje in uporaba sodobnih smernic pri aplikaciji intramuskularne injekcije
Urška Fekonja, 2019, diplomsko delo

Opis: Teoretična izhodišča: Intramuskularna injekcija je paranteralni, preventivni ali kurativni način aplikacije zdravila v mišično tkivo in predstavlja najpogosteje izvajano intervencijo v dnevni rutini medicinskih sester. Številne raziskave kažejo, da se aplikacija intramuskularne injekcije ne izvaja vedno v skladu s priporočili, ki so osnovana na raziskovalnih dokazih, zato je bil namen raziskati poznavanje, veščine in izkušnje medicinskih sester, zaposlenih na primarnem nivoju zdravstvenega varstva, o aplikaciji intramuskularne injekcije. Raziskovalna metodologija: Izvedli smo presečno opazovalno raziskavo. V raziskavo smo vključili 116 medicinskih sester, zaposlenih na primarnem nivoju zdravstvenega varstva. Podatke smo zbrali z anketnim vprašalnikom, rezultate pa s pomočjo programov za statistično analizo Microsoft Office Excel 2016 in IBM SPSS Statistics 24 z uporabo deskriptivnih statističnih metod. Rezultati: Raziskava je pokazala, da se medicinske sestre (87 %) najpogosteje odločijo za uporabo dorzoglutealne strani pri aplikaciji intramuskularne injekcije, medtem ko ventroglutealna stran večini (75,9 %) anketirancev ostaja nepoznana. Medicinske sestre se izogibajo ventroglutealni strani zaradi pomanjkljivega znanja (19,6 %), strahu pred poškodovanjem pacienta (8,5 %), nepoznavanja ventroglutealne strani (29 %) in lokalizacije vbodnega mesta (10,3 %). Diskusija in zaključek: Raziskava je pokazala, da so izkušnje in znanje medicinskih sester o aplikaciji intramuskularne injekcije v ventroglutealni predel omejeni. Medicinske sestre še vedno izvajajo aplikacijo intramuskularne injekcije po tradicionalnih metodah dela, saj o novejših rezultatih raziskav niso obveščene. Pomanjkljivo znanje poznavanja sodobnih smernic s področja intramuskularne injekcije predstavlja priložnost za dodatne raziskave. Medicinske sestre je treba izobraziti, usposobiti in spodbuditi k aplikaciji intramuskularne injekcije v ventroglutealno stran ter uporabi na dokazih utemeljene zdravstvene nege.
Ključne besede: medicinska sestra, paranteralna terapija, dorzoglutealno, ventroglutealno, znanje, veščine
Objavljeno v DKUM: 01.10.2019; Ogledov: 1604; Prenosov: 306
.pdf Celotno besedilo (1,08 MB)

9.
Kakovost življenja oseb s Pompejevo boleznijo
Bine Halec, 2019, diplomsko delo

Opis: Izhodišča: Pompejeva bolezen spada med redke prirojene metabolne bolezni, pri kateri je odsoten ali primanjkuje encim alfa-glukozidaza. Zaradi kopičenja glikogena v mišičnih celicah pride do slabšanja mišične moči, posledično tudi do močnih bolečin ter napredujočih težav z dihanjem. Edini način zdravljenja je zdravljenje z encimsko nadomestno terapijo, ki bolezenski proces močno upočasni. Namen zaključnega dela je predstaviti vpliv bolezni na kakovost življenja ter negovalne probleme, ki pri takšni osebi nastopijo. Raziskovalne metode: V empiričnem delu je bila uporabljena kvalitativna metodologija raziskovanja. Izveden je bil intervju z bolnico, ki ima diagnosticirano Pompejevo bolezen. Intervju je bil posnet, dobesedno zapisan in analiziran. Kodirana je bila vsaka vrstica in obdržane so bile le smiselne kode, katere se nanašajo na naš raziskovalni problem. Kode so bile nato smiselno kategorizirane. Rezultati: Ugotovljeno je bilo, da Pompejeva bolezen vpliva na kakovost življenja bolnice. Po analizi intervjuja smo izpostavili proste kode, ki smo jih razvrstili v pet podkategorij, ki se nanašajo na: sprejetje bolezni, pomoč bližnjih, težave zaradi bolezni, izvajanje vsakodnevnih aktivnosti in zdravljenje. Prav tako je bilo izpostavljenih sedem negovalnih problemov, s katerimi se bolnica srečuje ter podana navodila, ki bi jih glede na problem svetovali bolnici. Diskusija in zaključek: Ugotovljeno je bilo, da Pompejeva bolezen močno vpliva na kakovost življenja. Pri bolniku pride do številnih težav na različnih področjih življenja. Pomembno je, da bolna oseba v takšni situaciji dobi ustrezno pomoč s strani svojih bližnjih.
Ključne besede: Pompejeva bolezen, encimska nadomestna terapija, kakovost življenja.
Objavljeno v DKUM: 19.07.2019; Ogledov: 1373; Prenosov: 347
.pdf Celotno besedilo (795,19 KB)

10.
Učinkovitost konzervativnega zdravljenja stresne urinske inkontinence pri ženskah
Nives Sorec, 2019, diplomsko delo

Opis: Teoretična izhodišča: Stresna urinska inkontinenca je nenadzorovano uhajanje urina po kapljicah med kihanjem, kašljanjem, gibanjem in fizičnem naporu. Pojavi se kot posledica staranja, prekomerne telesne teže, več vaginalnih porodov ter oslabelosti mišic medeničnega dna. Konzervativne metode zdravljenja so vedno prva izbira zdravljenja; če te niso uspešne se zdravljenje nadaljuje z operativnimi metodami. Metodologija: Uporabljen je sistematični pregled znanstvene in strokovne literature, omejen na objave v angleščini ter izdaje v časovnem obdobju 2008–2018. Izbor člankov je bil določen glede na naslednje kriterije: dostopnost, vsebinska ustreznost. Literatura je bila pridobljena s pomočjo podatkovnih baz PubMed, Medline in ScienceDirect. Potek pregleda in analize smo prikazali s pomočjo PRISMA diagrama. Za analizo smo uporabili metodo analize vsebine. Rezultati: Z analizo dvanajstih znanstvenih člankov so podana temeljna izhodišča o konservativnih metodah zdravljenja. Ugotovili smo, da je potrebna kombinacija več različnih tehnik za boljše doseganje pozitivnih rezultatov, ter da velikokrat konzervativne metode zdravljenja niso dovolj učinkovite in je potrebno uporabiti tudi operativne tehnike zdravljenja. Diskusija in zaključek: Izkazalo se je, da je v večini primerov potrebno za uspešen izid zdravljenja uporabiti dve ali več konzervativnih metod zdravljenja, v primeru da nobena možnost nima vpliva na izboljšanje se je potrebno odločiti za operativni poseg. Uspešnost zdravljenja pa je odvisna tudi od vsake posameznice. Zaradi naraščanja števila žensk s stresno urinsko inkontinenco, se razvija čedalje več novih tehnik in metod za konzervativno zdravljenje.
Ključne besede: kakovost življenja, vedenjska terapija, učinkovitost, ženske, vaje mišic medeničnega dna
Objavljeno v DKUM: 13.02.2019; Ogledov: 889; Prenosov: 164
.pdf Celotno besedilo (628,04 KB)

Iskanje izvedeno v 0.18 sek.
Na vrh
Logotipi partnerjev Univerza v Mariboru Univerza v Ljubljani Univerza na Primorskem Univerza v Novi Gorici