| | SLO | ENG | Piškotki in zasebnost

Večja pisava | Manjša pisava

Iskanje po katalogu digitalne knjižnice Pomoč

Iskalni niz: išči po
išči po
išči po
išči po
* po starem in bolonjskem študiju

Opcije:
  Ponastavi


1 - 6 / 6
Na začetekNa prejšnjo stran1Na naslednjo stranNa konec
1.
2.
Radijski teleskop : diplomska naloga univerzitetnega študijskega programa
Gregor Hojnik, 2006, diplomsko delo

Ključne besede: radijski teleskop, radijska astronomija, parabolične antene, visokofrekvenčna tehnika, naravni izvori sevanja
Objavljeno: 26.07.2007; Ogledov: 3841; Prenosov: 0 
(1 glas)

3.
ROBOTSKI TELESKOP
Simon Krulec, 2010, diplomsko delo

Opis: V prvem delu diplomske naloge so opisane teoretične osnove in pojmi, ki so potrebni za lažje razumevanje delovanja robotskega teleskopa. V drugem, praktičnem delu, so opisane potrebne komponente za motorizacijo ekvatorialne nastavitve, opisana in razložena je izbira elektronskih komponent in delovanje celotnega vezja na osnovi mikrokrmilnika. Nato je shematsko predstavljeno delovanje programskega dela v mikrokrmilniku, pomembnejši deli programa so še dodatno razloženi. Opisan je tudi poseben program za prednastavitev ekvatorialne nastavitve ter njegovo delovanje. Na koncu je prikazana še analiza delovanja celotnega sistema, tako hitrosti sledenja zvezdam, kot tudi natančnost pozicioniranja na nebu.
Ključne besede: robotski teleskop, astronomija, elektronika, mikrokrmilnik, položajna in hitrostna regulacija
Objavljeno: 10.06.2010; Ogledov: 2172; Prenosov: 182
.pdf Celotno besedilo (9,18 MB)

4.
Laboratorijska naprava za preverjanje in nastavitve homogenosti senzorja MIMOSA-26
Tilen Fidler, 2012, diplomsko delo

Opis: Na odseku Eksperimentalne fizike osnovnih delcev na Inštitutu Jožefa Stefana razvijajo žarkovni teleskop. Naloga žarkovnega teleskopa je, da lahko vanj vstavimo neki novi senzor, katerega lastnosti so nam tuje. Po meritvah se preveri podatke žarkovnega teleskopa ter podatke novega senzorja. S primerjavo podatkov žarkovnega teleskopa in novega senzorja lahko novemu senzorju določimo lastnosti, kakor so natančnost, ločljivost in občutljivost. Žarkovni teleskop je sestavljen iz šestih MIMOSA-26 senzorjev. Bolj natančna, kot je homogenost senzorjev MIMOSA-26, bolj natančne so meritve in natančneje lahko poznamo karakteristike novega senzorja. Samo napravo sem najprej zmodeliral v programu SolidWorks in jo izdelal s pomočjo zaposlenih na oddelku eksperimentalne fizike osnovnih delcev. Naprava deluje na tak način, da se na stojalo vstavi senzor MIMOSA-26. Stojalo je pritrjeno na XY mizico, ki jo je možno premikati v dve dimenziji (x, y) na 0,01 mm natančno. Nad senzorjem je v kolimator nameščen radioaktivni vir Stroncij-90, ki seva beta delce (elektrone). Pod samim senzorjem je nameščena fotopomnoževalka, katere namen je, da služi kot prožilec, kadar skozi scintilator gredo elektroni. Senzor MIMOSA-26 se med samim sevanjem pomika in računalnik zajame podatke. Program ROOT podatke obdela ter izriše grafe, ki nam pokažejo homogenost senzorjev. Pri samih meritvah je treba nastaviti senzorjem MIMOSA-26 še pragovno napetost in masko, ki zamaskira nedelujoče slikovne elemente.
Ključne besede: MIMOSA-26, žarkovni teleskop, senzor, detektor, preverjanje homogenosti, delci
Objavljeno: 18.12.2012; Ogledov: 1271; Prenosov: 69
.pdf Celotno besedilo (1,87 MB)

5.
NADZOROVANJE TELESKOPA S POMOČJO PLATFORME RASPBERRY PI
Tomaž Avberšek, 2014, diplomsko delo

Opis: V diplomskem delu je obravnavan Raspberry Pi kot krmilnik teleskopa. Zdajšnje rešitve v svetovnem spletu predstavljajo Raspberry Pi zgolj kot komunikacijski posrednik med motoriziranim teleskopom in končnim uporabnikom, v diplomskem delu pa je Raspberry Pi v vlogi krmilnika, ki na podlagi namenskega vezja krmili dva motorčka, ta pa usmerjata cev teleskopa. Prav tako na podlagi zajema slike krmilnik sam izračuna premik nebesnih objektov in po želji prilagaja položaj teleskopa. Namen je dokazati, da lahko tudi taka poceni napravica na podlagi namenskega vezja uspešno krmili nekoliko večje predmete in v zadostnem času izvede tudi zahtevnejše naloge.
Ključne besede: Raspberry Pi, teleskop, nadzor, motor, TB6593FNG
Objavljeno: 06.11.2015; Ogledov: 808; Prenosov: 49
.pdf Celotno besedilo (2,13 MB)

6.
Radijski teleskop Jove pri poučevanju astronomskih vsebin
Alex Wirth, 2018, magistrsko delo

Opis: Vesolje preučujemo tudi tako, da analiziramo elektromagnetno valovanje, ki ga prejmemo od astronomskih teles. Če bi zanemarili radijske valove, bi zanemarili velik del informacij, ki jih prejmemo od astronomskih teles. V magistrski nalogi obravnavamo radijske teleskope in njihovo fizikalno ozadje v splošnem, posebno pozornost pa namenimo radijskemu teleskopu Jove. Z našim radijskim teleskopom Jove smo z učenci oz. dijaki izvedli študiji primera na osnovni šoli in gimnaziji. Vključitev radijskega teleskopa pri obravnavi astronomskih vsebin nazorno pokaže, da vidna svetloba ni edini del spektra elektromagnetnega valovanja. Dodatna prednost pa je, da lahko radijske valove iz vesolja zaznavamo na zemeljskem površju podnevi in ponoči.
Ključne besede: radijski teleskop, radijski valovi, astronomija, fizika, osnovna šola, gimnazija
Objavljeno: 24.04.2018; Ogledov: 487; Prenosov: 88
.pdf Celotno besedilo (2,94 MB)

Iskanje izvedeno v 0.12 sek.
Na vrh
Logotipi partnerjev Univerza v Mariboru Univerza v Ljubljani Univerza na Primorskem Univerza v Novi Gorici