| | SLO | ENG | Piškotki in zasebnost

Večja pisava | Manjša pisava

Iskanje po katalogu digitalne knjižnice Pomoč

Iskalni niz: išči po
išči po
išči po
išči po
* po starem in bolonjskem študiju

Opcije:
  Ponastavi


1 - 9 / 9
Na začetekNa prejšnjo stran1Na naslednjo stranNa konec
1.
Sistem za realno-časovno prikazovanje telemetrije z enoto ECU : diplomsko delo
Amer Mujagić, 2023, diplomsko delo

Opis: Telemetrija predstavlja zelo pomemben vir informacij tako pri izdelavi kot tudi pri vožnji dirkalnika. V sklopu te diplomske naloge smo naredili sistem za realno-časovno prikazovanje telemetrije z enoto ECU z namenom uporabe za tekmovanja Formula Student. Diplomska naloge vsebuje razlago načrtovanja, dizajna in implementacije sistema ter predloge možnih izboljšav, saj je različica sistema, opisana v diplomski nalogi, delujoč prototip, izdelan iz komponent, izbranih za olajševanje izdelave sistema, ter z implementiranimi funkcionalnostmi, ki so nujne za osnovno prikazovanje podatkov.
Ključne besede: telemetrija, serijska komunikacija, vizualizacija, realno-časovni podatki, Formula Student
Objavljeno v DKUM: 21.09.2023; Ogledov: 288; Prenosov: 11
.pdf Celotno besedilo (1,74 MB)

2.
Aktivnosti zdravstvene nege pri izvajanju telemetrij in vpliv na zdravstvene izide
Nuša Kirbiš, 2022, diplomsko delo

Opis: Uvod: Telemetrija je definirana kot električna dejavnost srčne mišice. Gre za eno izmed najpomembnejših neinvazivnih orodij za spremljanje srčnih bolezni in zapletov. Preko prenosne telemetrije zdravstveno osebje spremlja srčni utrip in ritem ter morebitna odstopanja zdravstvenega stanja pacienta. Cilj zaključnega dela je predstaviti telemetrijo in uporabo le-te v kliničnem okolju, aktivnosti zdravstvene nege pri izvajanju telemetrij ter predstaviti zdravstvene izide pri pacientih. Metode: Pri izdelavi zaključnega dela smo pregledali literaturo s področja telemetrije, njenega vpliva na zdravstvene izide pacientov s kardiološkim obolenjem in aktivnosti zdravstvene nege v podatkovnih bazah Science Direct, PubMed, SAGE Journals in CINAHL. Potek iskanja smo prikazali v PRISMA diagramu. Moč dokazov uporabljenih raziskav smo ocenili s pomočjo hierarhije dokazov; sintezo zbranih podatkov smo prikazali s pomočjo sintezne tabele. Rezultati: V končno analizo smo vključili 8 od 128 izbranih člankov, ki so ustrezali izbranim kriterijem. Uporabili smo članke na nivoju 5, torej opazovalne raziskave. Ugotovljeno je, da so najpogostejše aktivnosti zdravstvene nege menjavanje elektrod in pravilna higiena kože, spremljanje in poznavanje smernic za snemanje telemetrije in poznavanje motenj v elektrokardiografskem signalu. Razprava in zaključek: Uporaba telemetrije pri pacientih z motnjami srčnega ritma prispeva k varnejši in kvalitetnejši obravnavi pacienta. S stalnim spremljanjem pacientovega srčnega ritma in utripa lahko preprečimo morebitne neugodne dogodke, ki bi lahko ogrožali pacientovo življenje.  
Ključne besede: telemetrija, kardiološka obolenja, motnje srčnega ritma, zdravstveni izidi
Objavljeno v DKUM: 25.01.2023; Ogledov: 641; Prenosov: 118
.pdf Celotno besedilo (1,98 MB)

3.
Telemetrično spremljanje bradikardnih motenj in vstavitev srčnega spodbujevalnika
Aljaž Markuš, 2022, diplomsko delo

Opis: Uvod: Aritmije so motnje srčnega ritma. Bradikardije so nenormalno znižan srčni utrip. Med bradikardije uvrščamo bolezen sinusnega vozla in atrio-ventrikularni (AV) blok I, II in III. Bolniki z boleznijo sinusnega vozla potrebujejo zdravljenje z zdravili ali vstavitev srčnega spodbujevalnika, bolniki z drugo- in tristopenjskim AV blokom pa zdravljenje z zdravili, če je potrebno, namestitev začasnega spodbujevalnika, nato pa vsaditev stalnega srčnega spodbujevalnika. Ključno vlogo pri zdravstveno negovalni oskrbi bradikardnih bolnikov ima strokovno delo medicinske sestre. Namen diplomskega dela je bil analizirati načine zdravljenja bradikardnih bolnikov in proučiti vlogo medicinske sestre pri oskrbi tovrstnih bolnikov. Metode: V raziskavi je sodelovalo 50 moških in ženskih bolnikov, ki so bili zaradi bradikardnih motenj zdravljeni na Oddelku za kardiologijo in angiologijo. Kvalitativne podatke smo zbrali z analizo znanstveno strokovne literature in bolniškim sprejemnim listom za anamnezo. Kvantitativne podatke smo zbrali s pomočjo telemetričnega opazovanja. Rezultati: Bolnike z motnjami srčnega ritma nadzorujemo s telemetrično diagnostiko. (8; 16 %) proučevanih bradikardnih bolnikov je prejelo izključno zdravljenje z zdravili, (42; 84 %) opazovanim bolnikom pa so vstavili srčni spodbujevalnik. Razprava in sklep: Anamnestični podatki v kombinaciji s telemetričnimi izsledki olajšajo odločitev za operativno zdravljenje bradikardnih bolnikov z vstavitvijo srčnega spodbujevalnika. Strokovno delo medicinske sestre je ključnega pomena za obravnavo bradikardnih bolnikov ter ohranitev kakovosti njihovega življenja. Bradikardne motnje srčnega ritma naraščajo, zato se potreba po zdravljenju z zdravili in operativnih posegih povečuje. Medicinska sestra mora biti na področju aritmij visoko izobražena in ustrezno strokovno usposobljena, še zlasti ko gre za delo v triaži in urgentni medicini.
Ključne besede: bradikardija, tahikardija, antiaritmiki, telemetrija, srčni spodbujevalnik
Objavljeno v DKUM: 02.02.2022; Ogledov: 948; Prenosov: 112
.pdf Celotno besedilo (5,04 MB)

4.
Respirogram pri spontanem dihanju
Suzana Marin, 2020, magistrsko delo

Opis: Teoretična izhodišča: Frekvence dihanja so pomemben kazalnik, v katero smer bo napredovala bolezen. Klinični monitorji so potrebni za neposredno opazovanje vitalnih funkcij predvsem v enoti intenzivne terapije. Vitalne funkcije se lahko hitro spremenijo. Nekateri monitorji in telemetrije imajo možnost merjenja respirogramov preko EKG elektrod za pridobitev krivulje. Raziskovalna metodologija: Raziskavo smo izvedli na Oddelku za kardiologijo in angiologijo, Klinike za interno medicino v Univerzitetnem kliničnem centru Maribor. V raziskavo smo vključili 20 bolnikov. Bolnike smo prosili, da dihajo z malimi volumni, nakar z velikimi volumni. Respirogram smo primerjali z realnim dihanjem, ki smo ga ročno ocenili. Primerjali smo izpise respirograma na monitorjih in telemetriji ter kakšen je respirogram pri nepravilni postavitvi elektrod. Rezultati: Ugotovili smo, da zaradi napačno postavljenih elektrod lahko pride do nepravilnega prikazovanja respirograma na monitorju. Iz raziskave smo ugotovili, da se respirogram spremeni glede na dihanje bolnika v danem trenutku, tako da lahko rečemo, da se respirogram in bolnikovo dihanje ujemata. V raziskavo smo vključili dvajset bolnikov. Od dvajsetih bolnikov, smo imeli štiri bolnike z apnejo, pet bolnikov z bradipnejo, dva bolnika z hiperventilacijo, tri z tahipnejo in šest z normalnim dihanjem s frekvenco 12-14 vdihov na minuto. Respirograme smo opazovali in le posamezne opisali. Razprava in sklep: Dihanje je neprekinjena aktivna življenjska funkcija, ki se vzpostavi, ko se rodimo. Z raziskavo smo ugotovili, da na kvaliteto respirograma lahko vplivajo številni faktorji, ki so lahko povzročeni s strani medicinskega osebja, zaradi nepravilne priprave bolnika ali tehnične narave.
Ključne besede: Monitor, telemetrija, dihanje, EKG, vitalne fukncije.
Objavljeno v DKUM: 23.03.2021; Ogledov: 826; Prenosov: 89
.pdf Celotno besedilo (2,20 MB)

5.
ANALIZA UČINKOV UVAJANJA DALJINSKEGA NADZORA IN TEHNOLOŠKE OPTIMIZACIJE V VODOVODNEM OMREŽJU
Albin Lorenci, 2016, diplomsko delo

Opis: Glavni namen obnove, razširitve in posodobitve vodovodnih sistemov ter vodovodnih omrežij v okviru kohezijskih projektov na območju Republike Slovenije je doseči zmanjšanje vodnih izgub in izboljšanje kakovosti pitne vode in s tem povečanje stopnje oskrbe prebivalstva s čisto, pitno in neoporečno pitno vodo. Zamenjava dotrajanih cevovodov in obnova vodovodnih sistemov sta najpomembnejša dejavnika pri zmanjšanju vodnih izgub in izboljšanju kakovosti pitne vode. Posodobitev daljinskega nadzora in tehnološka optimizacija vodovodnih sistemov sta naslednja koraka, ki prav tako prispevata k zmanjšanju vodnih izgub in optimiziranju porabe pitne vode. Sistemi avtomatizacije in informacijsko-komunikacijskih tehnologij omogočajo celovito in kontinuirano daljinsko upravljanje, vodenje in nadzor dislociranih objektov vodovodnih sistemov. V diplomski nalogi je predstavljena tehnologija daljinskega nadzora s telemetrijo, SCADA-sistemom in programskim orodjem TEOVS, ki je bila razširjena in posodobljena v okviru kohezijskega projekta Celovita oskrba s pitno vodo v Šaleški dolini.
Ključne besede: daljinski nadzor, telemetrija, avtomatizacija, TEOVS, SCADA, vodne izgube, vodovodni sistem, oskrba s pitno vodo, Šaleška dolina
Objavljeno v DKUM: 27.06.2016; Ogledov: 1264; Prenosov: 153
.pdf Celotno besedilo (2,47 MB)

6.
Zmanjšanje porabe goriva in emisij v voznem parku podjetja Setrans d.o.o.
Samo Kolar, 2013, diplomsko delo

Opis: Temeljni cilj vsakega transportnega podjetja je ohranjanje konkurenčnosti na trgu. To zahteva dobro obvladovanje stroškov ter trajnostni razvoj podjetja. Pri tem je najbolj izpostavljena problematika porabe goriva, saj se zaradi naraščajočih cen goriva stroški nenehno večajo. Za zmanjšanje stroškov je potrebno iskati rešitve v zmanjšanju porabe goriva in s tem povezanih emisij, ki negativno vplivajo na okolje in nas. V delu bomo prikazali, kako zmanjšanje porabe goriva odločilno vpliva na zmanjšanje stroškov in emisij. Voznik je z načinom vožnje ključen dejavnik, ki neposredno vpliva na porabo goriva, zato bomo predstavili rešitev s telemetrijo in program varčne vožnje. Hkrati bomo predstavili alternativno gorivo biodizel, ter možnosti za uvajanje biodizla v podjetju. Izbrano podjetje se pretežno ukvarja z mednarodnimi izrednimi prevozi, pri katerih prihaja do velikih porab goriva. Z uvedbo varčne vožnje in tehnologije za nadzor porabe goriva se stroški občutno zmanjšajo. Uvedba biodizla pomeni bistveno zmanjšanje emisij, vendar je iz stroškovnega vidika trenutno neracionalna rešitev.
Ključne besede: poraba goriva, emisije, stroški, varčna vožnja, telemetrija, biodizel
Objavljeno v DKUM: 21.10.2013; Ogledov: 1906; Prenosov: 372
.pdf Celotno besedilo (1,83 MB)

7.
UPORABA RAČUNALNIŠKE TELEMETRIJE V NUJNI MEDICINI
Matej Vidovič, 2009, diplomsko delo

Opis: V diplomskem delu smo ugotavljali moţnost uporabe računalniške telemetrije v nujnih stanjih. Telemetrijo smo aplicirali za prenos simuliranih EKG signalov iz simulatorja SimMan. EKG signale smo prenašali preko Akademskega računalniškega omreţja ARNES s pomočjo telekonferenčnega sistema AETHRA. Raziskava je pokazala, da so prenosi EKG signalov dovolj visoke kvalitete in se dajo razpoznati različne motnje ritma. Zelo pomembna je ugotovitev, da so časovni zamiki pri prenosu izredno kratki, zato je lahko ukrepanje zdravnika pravočasno. Internetne linije so delovale brezhibno, brez enega zabeleţenega izpada. Pokazali smo uporabnost računalniške telemetrije na področju nujne medicine.
Ključne besede: RAČUNALNIŠKA TELEMETRIJA, ZDRAVSTVENA NEGA, NUJNA MEDICINA, EKG SIGNALI, TELEKONFERENCA
Objavljeno v DKUM: 24.06.2009; Ogledov: 3478; Prenosov: 308
.pdf Celotno besedilo (2,64 MB)

8.
9.
Iskanje izvedeno v 9.52 sek.
Na vrh
Logotipi partnerjev Univerza v Mariboru Univerza v Ljubljani Univerza na Primorskem Univerza v Novi Gorici