| | SLO | ENG | Piškotki in zasebnost

Večja pisava | Manjša pisava

Iskanje po katalogu digitalne knjižnice Pomoč

Iskalni niz: išči po
išči po
išči po
išči po
* po starem in bolonjskem študiju

Opcije:
  Ponastavi


1 - 10 / 10
Na začetekNa prejšnjo stran1Na naslednjo stranNa konec
1.
REINŽENIRING POSLOVNIH PROCESOV IN ORGANIZACIJSKA UČINKOVITOST
Siniša Kovač, 2014, magistrsko delo

Opis: V dinamičnem in turbulentnem okolju je potrebno podjetje, njegove procese in organiziranost v podjetju nenehno prilagajati in izboljševati. Poslovno okolje sodobne organizacije označujejo nepredvidljivi poslovni dogodki in hitrejše spremembe. Podjetja zato iščejo načine, kako se uspešno in učinkovito prilagajati spremembam. Podjetjem se je že ta trenutek potrebno prilagajati okolju, ki bo nastalo jutri. Ravno ta odnos med podjetjem in okoljem postaja ključno vprašanje preživetja in uspešnega poslovanja. Zato bo vsako podjetje, ki bo hotelo dolgoročno igrati pomembno vlogo na trgu, moralo slej ko prej uvesti spremembe v svoje poslovanje. Eden od načinov uvajanja sprememb je reinženiring poslovnih procesov. Reinženiring poslovnih procesov je korenito preoblikovanje procesa s ciljem drastične izboljšave kazalcev učinkovitosti. Reinženiring poslovnih procesov ni za uvajanje katerekoli spremembe, ampak za uvajanje spremembe, ki je za podjetje drastična in korenita. Pri izvedbi reinženiringa poslovnih procesov ima veliko vlogo za učinkovito in uspešno izvedbo reinženiringa poslovnih procesov vključenost in podpora managementa, lastnikov ter zaposlenih. Zato je ključno, da pri izvedbi uporabimo motivacijo in ostale prijeme za zmanjšanje odpora zaposlenih do reinženiringa poslovnih procesov, ki največkrat izhaja iz straha pred spremembami. Uvajanje sprememb z uporabo reinženiringa poslovnih procesov je osrednja tema magistrske naloge. Na primeru podjetja je prikazan model reinženiringa poslovnih procesov oziroma uvajanje sprememb s pomočjo njega. Prikazani so pozitivni učinki uporabe reinženiringa poslovnih procesov oziroma pozitivni vplivi na organizacijsko kulturo, zahteve kupcev in na poslovanje podjetja.
Ključne besede: organiziranost, učinkovitost, uspešnost, reinženiring, procesi, informacijska tehnologija, poslovni procesi, spremembe.
Objavljeno: 01.12.2014; Ogledov: 2688; Prenosov: 302
.pdf Celotno besedilo (717,68 KB)

2.
3.
4.
5.
6.
7.
8.
9.
TEHNOLOGIJA REINŽENIRINGA ZIMSKEGA VZDRŽEVANJA CEST
Polona Kolar, 2009, diplomsko delo

Opis: Zima vsako leto povzroča tako vzdrževalcem kot tudi samim uporabnikom cest velike preglavice. Zimske razmere onemogočajo normalno vožnjo, povzročajo zastoje in zaradi tega je vožnja oziroma prevoznost cest ogrožena. Primarna naloga vzdrževalcev je vsekakor zagotavljanje prevoznosti in varnosti cest na cestišču. Stroški vzdrževanja zimske službe v času izvajanja le-te beležijo močan porast, kar pa ni le posledica samega posipavanja cest, temveč porastejo stroški tudi zaradi zastojev v prometu in povečanja števila prometnih nezgod. Uporabniki cest se moramo zavedati dejstva, da je prevoznost cest pozimi manjša, kar nadalje pomeni prilagajanje in upoštevanje ustrezne hitrosti razmeram na cestah. Potrebno je omeniti, da morajo vzdrževalci cest veliko pozornost namenjati spremljanju vremenskih razmer in stanju prometa tako, da lahko v primeru kakršnekoli nevarnosti pravočasno ukrepajo. Izboljšanje zimske službe bi zagotovili z ustrezno informacijsko tehnologijo za potrebe zimskega vzdrževanja cest, in sicer s tako imenovanim enovitim oziroma enotnim cestno vremenskim sistemom ter z vzpostavitvijo tehnologije reinženiringa. Za kvalitetno izvajanje zimske službe, s pomočjo naštete tehnologije, pa je potrebno najprej poskrbeti za ustrezno usklajenost in delovanje vseh dejavnikov med sabo. Predpostavka oziroma predpogoj za nadaljno vzpostavitev tehnologije reinženiringa je (torej vsekakor) enoten cestno vremenski informacijski sistem z določenim številom cestno vremenskih postaj, ki bi omogočal pridobitev natančnih cestno vremenskih informacij, kar bi posledično pripeljalo do pravilne odločitve ukrepanja, zlasti pri preventivnem posipanju. Za učinkovito izvajanje pa je seveda pomembna tudi sodobna zimska mehanizacija, kot so na primer posipalniki z računalniško tehnologijo, ki bazirajo na vgrajenih sistemih s satelitsko navigacijo (GPS). Ta naprava bi zagotavljala poleg spremljanja vozil tudi natančno doziranje posipnih materialov. Potrebno je torej narediti korak naprej v smeri izboljšanja in povečanja pravočasnega ukrepanja zimskega vzdrževanja cest, saj bomo le na takšen način dosegli začrtane cilje. Uvedba novih tehnologij bi podjetju doprinesla izboljšanje upravljanja zimske službe. Kljub prvotnim začetnim visokim stroškom, bi bili ti stroški uvedbe omenjenih tehnologij na dolgi rok zanemarljivi, v primerjavi z dodano vrednostjo in kompetencami podjetja.
Ključne besede: zimsko vzdrževanje cest, cestno vremenski informacijski sistem, tehnologija reinženiring
Objavljeno: 23.03.2009; Ogledov: 3419; Prenosov: 412
.pdf Celotno besedilo (4,80 MB)

10.
Iskanje izvedeno v 0.29 sek.
Na vrh
Logotipi partnerjev Univerza v Mariboru Univerza v Ljubljani Univerza na Primorskem Univerza v Novi Gorici