| | SLO | ENG | Piškotki in zasebnost

Večja pisava | Manjša pisava

Iskanje po katalogu digitalne knjižnice Pomoč

Iskalni niz: išči po
išči po
išči po
išči po
* po starem in bolonjskem študiju

Opcije:
  Ponastavi


1 - 10 / 23
Na začetekNa prejšnjo stran123Na naslednjo stranNa konec
1.
Tehnološki proces grajenja in terminsko planiranje rekonstrukcije ceste Zg. Ščavnica - Dražen vrh : diplomsko delo
Dani Milošič, 2022, diplomsko delo

Opis: V diplomskem delu je opis tehnološkega procesa grajenja in terminskega planiranja objekta ureditev ceste Sveta Ana R3-730/4105. Na začetku diplomskega dela je uvod, v katerem je opis problematike ceste, namen in cilj diplomske naloge. V drugem delu diplomske naloge je splošni del, ki zajema podatke o projektu, podatke o vseh udeležencih, ki so prisotni pri izgradnji objekta, rok gradnje, zapora ceste ter predstavitev projektne dokumentacije. Nato sledi opis objekta, v katerem je predstavljeno obstoječe stanje, potek rekonstrukcije ceste, oporni zid, most čez Ščavnico, odvodnjavanje, prometna oprema in signalizacija. V nadaljevanju sledi preučitev pogojev za gradnjo, kjer se bo preučila dokumentacija objekta, geološko geomehanske razmere, klimatsko meteorološke razmere, možnost pridobivanja surovin ter nabava materiala, prometne razmere in preučitev gradbene pogodbe. Nato sledi poglavje tehnološki proces grajenja, kjer so predstavljeni tehnološki procesi grajenja, ki opisujejo potek gradnje in uporaba tehnologij pri gradnji. Na koncu diplomskega dela je opis poteka grajenja, ki zajema opis vrstnega reda aktivnosti, analizo časa posamičnih aktivnosti, predstavitev terminskega plana in izdelan dinamični plan delovne sile.
Ključne besede: gradbeništvo, rekonstrukcija, tehnologija grajenja, terminsko planiranje.
Objavljeno v DKUM: 27.10.2022; Ogledov: 566; Prenosov: 59
.pdf Celotno besedilo (29,46 MB)

2.
PROJEKTIRANJE SKELETNE KONSTRUKCIJE IZ DOLŽINSKO SPOJENEGA LESA
Amadej Roškarič, 2016, diplomsko delo

Opis: V diplomski nalogi smo na splošno opisali zgodovino lesenih konstrukcij v Sloveniji ter jih opredelili po sistemu grajenja. Obrazložili smo kaj dolžinsko spojen les je ter njegov nastanek in lastnosti. V nadaljevanju smo naredili statično ter dinamično analizo najbolj obremenjenih delov obstoječega objekta ter na kratko slikovno prikazali montažo takšnega objekta.
Ključne besede: lesena gradnja, skeletni sistem, dolžinsko spojen les, montažna gradnja, tehnologija grajenja, statična analiza.
Objavljeno v DKUM: 05.10.2016; Ogledov: 1343; Prenosov: 202
.pdf Celotno besedilo (8,32 MB)

3.
TEHNOLOŠKI PROCESI GRAJENJA IN VODENJE GRADBIŠČNE DOKUMENTACIJE ZA MOST ČEZ LOŽNICO
Andrej Rakun, 2016, diplomsko delo

Opis: Diplomsko delo predstavlja tehnološke procese grajenja in vodenje gradbiščne dokumentacije za objekt Most čez Ložnico. V grobem lahko diplomsko nalogo razdelimo na dva dela. Prvi del, ki predstavlja glavnino, vsebinsko zajema podroben opis objekta ter opis in slikovno predstavitev tehnološkega procesa grajenja. Objekt je grajen in zasnovan kot integrirana, monolitna, armirano betonska konstrukcija, zato je v delu večji poudarek na tehnologiji opaževanja in izvajanju betonskih del. V drugem delu diplome se osredotočimo na gradbiščno dokumentacijo, ki je potrebna, da delo na gradbišču poteka čim bolj varno in brez zapletov.
Ključne besede: gradbeništvo, tehnologija grajenja, gradbiščna dokumentacija, gradbena dela
Objavljeno v DKUM: 12.09.2016; Ogledov: 1278; Prenosov: 137
.pdf Celotno besedilo (9,41 MB)

4.
TEHNOLOŠKI IN EKONOMSKI VIDIK GRADNJE PANELNE MONTAŽNE NIZKOENERGIJSKE HIŠE
Tomaž Šoštarič, 2015, magistrsko delo

Opis: V magistrskem delu je predstavljena gradnja panelne montažne nizkoenergijske hiše. Opisani so osnovni materiali za izgradnjo in prednosti lesene gradnje ter višine državnih finančnih spodbud za gradnjo nizkoenergijskih hiš. V nadaljevanju je predstavljena tehnologija izvedbe montažnih elementov v proizvodnji in prikaz postopka gradnje montažne hiše. Naredili smo primerjavo med različnimi konstrukcijskimi sistemi gradnje in izračunali predvideno letno porabo energije ter toplotno prevodnost v obravnavanem objektu. Iz ekonomskega vidika smo ocenili predviden čas povračila investicije in navedli možne vire financiranja stanovanjskega objekta. Problema smo se lotili na podlagi tega, ali je investicija na eni strani finančno sprejemljiva in na drugi strani energijsko nepotratna.
Ključne besede: tehnologija grajenja, nizkoenergijska gradnja, montažna gradnja, viri financiranja.
Objavljeno v DKUM: 23.10.2015; Ogledov: 1349; Prenosov: 324
.pdf Celotno besedilo (4,47 MB)

5.
SKELETNA LESENA GRADNJA
Maruša Retuznik, 2014, magistrsko delo

Opis: Slovenija je ena najbolj gozdnatih držav v Evropi, zato ima velik potencial uporabe lesa v gradbeništvu. V zadnjem obdobju se v Sloveniji zaradi energijsko učinkovite gradnje in obvladovanja novih tehnologij pojavljajo sodobne arhitekturne zasnove lesenih montažnih objektov v obliki tipskih in individualnih projektov. Zaradi vse večje ekološke osveščenosti in vseh okoljskih vplivov svetovnega gospodarstva, energetskih standardov in želje po bivalnem ugodju je občutiti tudi preobrat v miselnosti investitorjev, ki so vse bolj naklonjeni leseni gradnji [55]. Namen magistrskega dela je prikazati različne sisteme lesene gradnje in navesti prednosti posameznih sistemov. Z natančnim opisom detajlov in spremljanjem njihove izvedbe na gradbišču želimo prikazati izgradnjo lesene nizkoenergijske enodružinske hiše. V magistrskem delu so prikazani tudi načini izračunavanja stabilnosti različnih konstrukcijskih sistemov. Večina sodobnih lesenih enodružinskih hiš je zgrajena po sistemu okvirno - panelne ali skeletne gradnje. V magistrskem delu so prikazane glavne razlike med okvirno - panelnim in skeletnim sistemom lesene gradnje. Z računskimi metodami je opravljena analiza elementov za prenos horizontalne obtežbe vetra in potresne obtežbe. Po SIST EN 1995-1-1: 2005 je preverjena nosilnost lesenih diagonal in OSB obložnih plošč ter na podlagi rezultatov nosilnosti na horizontalno obtežbo je določen sistem konstrukcije.
Ključne besede: lesena gradnja, skeletni sistem, okvirni sistem, montažna gradnja, nizkoenergijska gradnja, tehnologija grajenja, statična anliza
Objavljeno v DKUM: 11.07.2014; Ogledov: 3801; Prenosov: 1244
.pdf Celotno besedilo (9,78 MB)

6.
STATIČNA IN EKONOMSKA PRIMERJAVA VIJAČENE IN VARJENE TEHNOLOGIJE IZVEDBE JEKLENEGA SKLADIŠČA
Aljaž Purg, 2014, magistrsko delo

Opis: Magistrsko delo nam predstavlja dve različni tehnologiji izvedbe visokega regalnega skladišča za skladiščenje palet. V prvem delu je izvedena splošna primerjava vijačene in varjene tehnologije gradnje skladišča. Podatki so črpani iz realnega primera, ki smo ga pridobili pri podjetju, ki se ukvarja z gradnjo jeklenih skladišč. V drugem delu smo skladišče statično izračunali oziroma izvedli statično analizo. Tehnologiji smo primerjali tudi ekonomsko oziroma stroškovno. Ekonomska primerjava je izvedena na podlagi statične analize skladišča. Ugotovitve primerjav in izračunov so zapisane in predstavljene v zaključnem sklepu.
Ključne besede: tehnologija grajenja, varjenje, vijačenje, skladišče, statična analiza, ekonomska primerjava, stroški, jeklena gradnja
Objavljeno v DKUM: 31.01.2014; Ogledov: 2053; Prenosov: 181
.pdf Celotno besedilo (6,32 MB)

7.
Vpliv izbire materiala in tehnologije grajenja zidovja na ekonomiko projekta
Aljaž Purg, 2012, delo diplomskega projekta/projektno delo

Opis: Kot nam je vsem znano je gradnja stanovanjskega objekta velik finančni zalogaj. Večina investitorjev tako želi, da bi svoj objekt kvalitetno postavili z kar se da nizkimi stroški. Tako smo se v tem delu osredotočili na ekonomiko grajenja zidov. Primerjali smo 4 različne gradbene materiale v obliki zidakov, in sicer: modularno opeko, porotherm opeko, porobetonske zidake in lesobetonske zidake. Z primerjavo materialov po izbranih kriterijih smo poizkušali ugotoviti kateri material nam nudi največ za kar se da nizko ceno.
Ključne besede: gradbeništvo, zidanje, modularna opeka, porotherm opeka, porobeton, lesobeton, ekonomika, stroški, tehnologija grajenja
Objavljeno v DKUM: 24.08.2012; Ogledov: 2120; Prenosov: 396
.pdf Celotno besedilo (1,13 MB)

8.
FINANCIRANJE IN IZGRADNJA SONČNE ELEKTRARNE
Luka Lindič, 2011, diplomsko delo

Opis: Diplomska naloga v prvem delu obravnava, kakšne so prednosti koriščenja sončeve energije in na katerih principih poteka pridobivanje električne energije s pomočjo sonca. V nadaljevanju je opredeljena trenutna zakonodaja s področja graditve sončnih elektrarn in posamezni koraki od zasnove do realizacije. V osrednjem delu diplomske naloge sledi opis praktičnega primera gradnje sončne elektrarne na strehi industrijskega objekta. Podrobno je razložena organizacija del ter izvedba s poudarkom na opisu posameznih detajlov in tehnologije gradnje. Na koncu delo opisuje financiranje same izgradnje sončne elektrarne. Povzeti so posamezni viri, iz katerih lahko potencialni investitor črpa za realizacijo posameznega projekta.
Ključne besede: tehnologija grajenja, sončna elektrarna, odkupna cena
Objavljeno v DKUM: 16.06.2011; Ogledov: 2787; Prenosov: 537
.pdf Celotno besedilo (5,13 MB)

9.
REKONSTRUKCIJA POTNIŠKEGA TERMINALA LETALIŠČA MARIBOR
Ljudevit Zagmajster, diplomsko delo

Opis: Diplomska naloga obravnava rekonstrukcijo potniškega terminala letališča Maribor, ki je potekala od junija 2010 in katere zaključek je bil predviden maja 2011. V uvodnem delu je predstavljen kompleks letališča in rekonstrukcijska dela glavnih posegov v obstoječo konstrukcijo objekta. V nadaljevanju je naloga razdeljena na tri dele, kjer so trije izbrani posegi iz uvoda še podrobneje predstavljeni. Za prva dva posega je tako predstavljena njihova izvedba ter statična analiza z dimenzioniranjem in izrisom armaturnega načrta za nov konstrukcijski element armirano betonskega nosilca in plošče. V tretjem izbranem posegu pa je zaradi njegove problematične izvedbe predstavljena tehnologija izvedbe in izračun potrebnega podpiranja s podporniki.
Ključne besede: rekonstrukcija, tehnologija grajenja, statična analiza, dimenzioniranje, armirani beton
Objavljeno v DKUM: 16.06.2011; Ogledov: 3327; Prenosov: 194
.pdf Celotno besedilo (6,29 MB)

10.
GRADNJA STANOVANJSKEGA OBJEKTA S SISTEMOMA YTONG IN POROTHERM DRYFIX
Anja Sluga, 2011, diplomsko delo

Opis: Gradnja stanovanjskega objekta je za vsakega človeka začetek nečesa novega. Ker je investicija v novogradnjo velik finančni zalogaj, je odločitev s čim in kako graditi zelo pomembna. Slovenski trg razpolaga z različnimi gradbenimi proizvodi za gradnjo objektov. V sodobnem času je zelo pomembno, da so gradbeni izdelki narejeni iz naravnih surovin, da so dobro toplotno izolativni, potresno varni, trdni ter da je gradnja z njimi čim bolj suga, hitra in natančna. Vse to vpliva na končno ceno konstrukcije, kar pa je za investitorja bistvenega pomena. V diplomski nalogi bomo predstavili dva, na slovenskem trgu, pogosto uporabljena sistema gradnje. To sta gradbeni sistem Ytong, proizvajalca Xella porobeton ter gradbeni sistem Porotherm Dryfix, proizvajalca Wienerberger Opekarne Ormož. Z obema sistemoma gradnje je mogoče objekt zgraditi od temeljev pa vse do strehe na hiter, enostaven, kvaliteten in cenovno ugoden način.
Ključne besede: gradnja, gradbeni sistem, tehnologija grajenja, porobeton, brušena opeka
Objavljeno v DKUM: 10.05.2011; Ogledov: 4389; Prenosov: 940
.pdf Celotno besedilo (14,43 MB)

Iskanje izvedeno v 2.95 sek.
Na vrh
Logotipi partnerjev Univerza v Mariboru Univerza v Ljubljani Univerza na Primorskem Univerza v Novi Gorici