| | SLO | ENG | Piškotki in zasebnost

Večja pisava | Manjša pisava

Iskanje po katalogu digitalne knjižnice Pomoč

Iskalni niz: išči po
išči po
išči po
išči po
* po starem in bolonjskem študiju

Opcije:
  Ponastavi


1 - 10 / 23
Na začetekNa prejšnjo stran123Na naslednjo stranNa konec
1.
2.
Določanje težkih kovin z ICP - AES v kalcijevih fosfatih
Tanja Tatjana Medveš, 2010, diplomsko delo

Opis: Namen diplomske naloge je bil s pomočjo meritev realnih vzorcev kalcijevih fosfatov in meritev referenčnih materialov oziroma standardov z ICP — AES ugotoviti ali je ta metoda primerna za določanje vsebnosti arzena, kadmija in svinca v vzorcih kalcijevih fosfatov krmne in prehrambene kvalitete ter pregled rezultatov realnih vzorcev glede na veljavno zakonodajo. Ker je proizvajalcev kalcijevih fosfatov v svetu zelo malo, tudi literature o analitiki ni veliko. Najprej sem s pomočjo referenčnega materiala in pripravljenih standardov potrdila, da je metoda, s katero sem določevala vsebnost težkih kovin, primerna za izbrano merilno območje. Nato sem izmerila še vsebnost težkih kovin v realnih vzorcih kalcijevih fosfatov ter njihove vrednosti primerjala z veljavno zakonodajo na področju krme in živil. Vsebnosti arzena, kadmija in svinca so v skladu z zakonodajo v kalcijevih fosfatih krmne kvalitete od 10 mg/kg za arzen in kadmij, do 15 mg/kg za svinec. V kalcijevih fosfatih prehrambene kvalitete pa so te vrednosti nižje, saj znašajo od 1 mg/kg za kadmij, 3 mg/kg za arzen in 4 mg/kg za svinec.
Ključne besede: ICP – AES, kalcijevi fosfati, težke kovine, arzen, kadmij, svinec
Objavljeno: 20.07.2010; Ogledov: 2640; Prenosov: 392
.pdf Celotno besedilo (1,44 MB)

3.
SIMULACIJE TEŽKIH INTUBACIJ PRI INDUKCIJI V ANESTEZIJO NA SIMMAN SIMULATORJU
Dragica Hajder, 2010, diplomsko delo

Opis: V diplomskem delu smo s pomočjo simulacij prikazali scenarije težkih intubacij, s katerimi se pogosto srečujemo pri uvodu bolnika v anestezijo. Simulacije smo izvedli na simulatorju SimMan. Simulacijsko okolje smo pripravili tako, da je najbolje ustrezalo realnim razmeram v operacijski dvorani. Izpostavili smo vlogo anestezijske medicinske sestre pri pripravi instrumentov in pripomočkov za težko intubacijo. Z rezultati smo pokazali, da je simulator uporaben za učenje težkih intubacij tako študentov kot že zaposlenega zdravstvenega osebja. Prav tako smo pokazali, da lahko v simulacijskem okolju z uporabo realnih medicinskih pripomočkov uspešno razrešimo težave, ki se pojavijo v primeru, ko nastopi težka intubacija.
Ključne besede: anestezija, anestezijska medicinska sestra, medicinske simulacije, težke intubacije.
Objavljeno: 17.11.2010; Ogledov: 1618; Prenosov: 313
.pdf Celotno besedilo (12,93 MB)

4.
VPLIV TEMPERATURE SEŽIGANJA OLJNE OGRŠČICE NA OSTANKE TEŽKIH KOVIN V PEPELU ALI ŽLINDRI
Zlatko Kandal, 2011, diplomsko delo

Opis: V letu 2008/2009 so bile zasejane površine na Koroškem in v Šentjurju s tremi različnimi hibridi oljne ogrščice. V diplomskem delu smo ugotavljali kako oljna ogrščica zaradi onesnaženih tal s težkimi kovinami absorbira te težke kovine, in če jih lahko kako zmanjšamo s sežiganjem teh rastlin. Uporabljeni so bili trije različni hibridi oljne ogrščice PR45 D03, PR46 W31 in PR45 D01 podjetja Pioneer. Sežig vzorcev posušenih stebel in vzorcev oljne pogače smo opravili v peči ELTRA ZAGREB MP 1000, pri temperaturah 400 oC, 500 oC, 600 oC in 700 oC. Ugotovili smo, da je količina preostalega pepela pri sežiganju odvisna od temperature sežiganja vzorcev. Pri višjih temperaturah je ostalo manj pepela kot pri nižjih. Kemična analiza ostankov sežganih vzorcev je bila izvedena v laboratorijih Acme Labs v Vancouvru Kanada. V rezultatih naloge so predstavljene ugotovitve za naslednje elemente: Mo, Cu, Pb, Zn, Ni, Co, Mn, Fe, As. Ugotovljeno je bilo, da pri višjih temperaturah ostane v pepelu oz. žlindri večja vsebnost teh elementov. Izjema je kadmij, kjer je pri manjši temperaturi sežiganja ostanek tega elementa v pepelu oz. žlindri po sežiganju večji. Pri primerjavi ostankov težkih kovin v ostankih po sežiganju hibridov smo ugotovili, da hibrid PR45 D03 vsebuje največ cinka, molibdena in bakra, hibrid PR46 W31 največ svinca, niklja, arzena in kadmija, hibrid PR45 D01 je vseboval največ kobalta.
Ključne besede: oljna ogrščica, težke kovine, sežiganje
Objavljeno: 13.10.2011; Ogledov: 1652; Prenosov: 68
.pdf Celotno besedilo (1,37 MB)

5.
ODSTRANJEVANJE NIKLJA IZ VOD Z ADSORPCIJO
Matej Fink, 2012, diplomsko delo

Opis: V našem diplomskem delu smo želeli z adsorpcijo na naravni in sintetični zeolit ter kelatni polimer odstraniti iz vode nikelj. Izhajali smo iz ˝Pravilnika o pitni vodi˝, kjer je določena mejna koncentracija niklja 0,02 mg/l. Cilj diplomske naloge je znižati vsebnost niklja pod to vrednost. V laboratoriju smo na modelnem vzorcu destilirane vode preizkušali, kako različni dodatki vplivajo na adsorpcijo niklja z vsemi tremi vrstami adsorbentov. Glede na dobljene rezultate smo opravili poskuse na realnem vzorcu pitne vode in ugotovili, da nikelj z modificiranim naravnim zeolitom iz Kosova z NaCl in s Petrosorbom 26T lahko odstranimo pod mejno vrednost 0,02 mg/L. Na adsorpcijo niklja vpliva vsebnost organskih snovi bolj kot prisotnost drugih težkih kovin.
Ključne besede: nikelj, adsorpcija, pitne vode, zeolit, težke kovine
Objavljeno: 24.05.2012; Ogledov: 1709; Prenosov: 203
.pdf Celotno besedilo (2,57 MB)

6.
Humani biomonitoring
Aleksander Tomaž, 2013, diplomsko delo

Opis: V okviru diplomskega dela smo z pomočjo deskriptivne metode dela in metode analize primarnih in sekundarnih virov predstavili humani biomonitoring in njegovo izvajanje. Diplomsko delo zajema prestavitev biomarkerjev, zgodovino biomonitoringa ter zakonske osnove biomonitoringa. Opisali smo škodljive vplive iz okolja preko onesnaževal, katera so mesta izvora kemikalij in kaj so mejne toksične vrednosti. Predstavili smo tudi slovensko raziskavo v okviru humanega monitoringa. Opredelili smo namene raziskave, območje raziskovanja ter vrste preiskovanih snovi. V poglavju preiskovancev smo opisali tudi vključitvene ter izključitvene kriterije po katerih se določa nabor preiskovancev. Ugotovili smo, da je slovenska raziskava na področju humanega biomonitoringa še vedno v teku in bo predvidoma zaključena leta 2014.
Ključne besede: humani biomonitoring, biooznačevalci, težke kovine, organska onesnaževala, toksičnost, preiskave bioloških vzorcev.
Objavljeno: 22.10.2013; Ogledov: 1331; Prenosov: 207
.pdf Celotno besedilo (666,62 KB)

7.
Študija adsorpcije ionov svinca in kadmija na biooglje pridobljeno s hidrotermično karbonizacijo biomase
Luka Dobnik, 2014, diplomsko delo

Opis: Onesnaženost okolja s težkimi kovinami in reševanje te problematike na učinkovit in hkrati stroškovno sprejemljiv način postaja v današnjem času velik izziv za družbo in njene znanstvenike. Namen diplomske naloge je preučiti adsorpcijo ionov svinca in kadmija na biooglju, pridelanemu iz celuloze in olivnih tropin. Teoretska in praktična znanja v zvezi s to tematiko so črpana tudi iz v zadnjem času objavljenih znanstvenih člankih, ki so nastali zaradi vse večjega problema onesnaževanja okolja in iskanju rešitve problema s preučevanjem adsorpcijskih sposobnosti biooglja narejenega iz odpadkov ali odpadkov brez konverzije, dobre adsorpcijske sposobnosti je pokazal naprimer materiala pridobljenega iz recimo riževih lupin. Cilj diplomske naloge je s pomočjo kemijskih analiz določiti adsorpcijske sposobnosti materialov pridobljenih iz celuloze in olivinih tropin v sub-kritični vodi. V ta namen je bilo potrebno v laboratoriju pripraviti majhne količine hidro termično karboniziranega materiala iz celuloze in olivnih tropin. Analizirani so bili vzorci adsorpcij kadmija in svinca pri različnih koncentracijah in različnih pH vrednostih ter različnih časovnih intervalih raztopin. Analize smo izvedli z atomsko absorbcijsko spektroskopijo. Kot adsorbent smo uporabili biooglja pridobljena iz celuloze in olivnih tropin, rezultate analiz smo primerjani z rezultati pridobljenimi z uporabo aktivnega oglja pri enakih pogojih. Dokazali smo, da imata oba biooglja pripravljeno v laboratoriju (iz olivnih tropin in celuloze) adsorpcijske sposobnosti. Opazili smo tudi, da biooglje približno trikrat hitreje adsorbira svinčeve ione kot kadmijeve in da proces adsorpcije sledi pseudo drugemu redu reakcije. Primerjali smo maksimalne adsorbirane količine komercialnemu adsorbentu in dobili zanimive rezultate.
Ključne besede: adsorpcija, hidro termična karbonizacija, svinec, kadmij, težke kovine, bioglje, oljčne tropine, celuloza
Objavljeno: 02.06.2014; Ogledov: 1013; Prenosov: 148
.pdf Celotno besedilo (2,05 MB)

8.
Razvoj in uporaba analiznih metod določanja težkih kovin v okoljskih vzorcih z emisijsko spektrometrijo z induktivno skopljeno plazmo
Darja Kavšek, 2014, doktorska disertacija

Opis: V doktorski disertaciji smo razvili, optimizirali in s pomočjo validacije potrdili analizne metode za točno in natančno določevanje izbranih težkih kovin v različnih matricah okoljskih vzorcev z optično emisijsko spektrometrijo z induktivno sklopljeno plazmo (ICP–OES). S pomočjo izmerjenih vsebnosti onesnaževal ter kemijskih in fizikalno–kemijskih parametrov smo izvedli kemometrijsko karakterizacijo različnih okoljskih vzorcev. Iskali smo korelacije med različnimi okoljskimi vzorci, ki so bili odvzeti na različnih vzorčnih mestih v različnih časovnih obdobjih.
Ključne besede: ICP–OES, premog, sedimenti, odpadne tekstilne vode, odpadne industrijske vode, težke kovine, validacija, kemometrijska klasifikacija, kemometrijska karakterizacija, analiza grupiranja, metoda glavnih osi, diskriminantna analiza
Objavljeno: 12.01.2015; Ogledov: 1178; Prenosov: 222
.pdf Celotno besedilo (3,60 MB)

9.
ETIOLOŠKA IN FENOMENOLOŠKA ANALIZA PROMETNIH NESREČ S TEŽKIMI TELESNIMI POŠKODBAMI
Marija Kristan, 2015, diplomsko delo

Opis: Prometna varnost je zelo pomembna za kvaliteto življenja. Zato je analiziranje in raziskovanje vzrokov prometnih nesreč med najpomembnejšimi dejavniki. Saj šele, ko so znani vzroki za nesrečo, se lahko začne odpravljanje le-teh. Diplomsko delo vsebuje rezultate anketiranja težko poškodovanih v prometnih nesrečah. Rezultati anketiranja so analizirani etiološko in fenomenološko. Etiološki opisi podajo raziskovalcu celovitejši pogled na nesrečo, saj v tem primeru opisujejo dogodke pred, med in po samem dogodku. Pri takšnih opisih se lahko pokažejo tudi postranski dogodki, ki bi lahko vplivali na nesrečo. V primeru fenomenološke analize pa se obravnavajo zgolj statistični podatki, ki so opazovalcu vidni že na pogled. Poleg tega pa je izdelana tudi primerjava s statističnimi podatki o nesrečah v Republiki Sloveniji za leto 2014.
Ključne besede: varnost v cestnem prometu, analiza prometnih nesreč, anketa, težke telesne poškodbe
Objavljeno: 24.03.2015; Ogledov: 764; Prenosov: 63
.pdf Celotno besedilo (2,40 MB)

10.
Iskanje izvedeno v 0.32 sek.
Na vrh
Logotipi partnerjev Univerza v Mariboru Univerza v Ljubljani Univerza na Primorskem Univerza v Novi Gorici