| | SLO | ENG | Piškotki in zasebnost

Večja pisava | Manjša pisava

Iskanje po katalogu digitalne knjižnice Pomoč

Iskalni niz: išči po
išči po
išči po
išči po
* po starem in bolonjskem študiju

Opcije:
  Ponastavi


1 - 8 / 8
Na začetekNa prejšnjo stran1Na naslednjo stranNa konec
1.
Razvoj novega tipa prikolice s prekipnim mehanizmom in naletno zavoro
Tim Emeršič, 2021, diplomsko delo

Opis: Diplomsko delo zajema razvoj novega tipa prikolice s prekipnim mehanizmom in naletno zavoro. Na začetku sta predstavljeni težavi, ki se pojavita pri nakladanju športnih vozil na prikolico, sledijo statični preračuni neobremenjene in obremenjene prikolice na vlečno kljuko in preračuni težišč. V nadaljevanju je predstavljeno konstruiranje in dimenzioniranje navozne klančine. Delo se zaključi s predstavitvijo rezultatov in njihovo pojasnitvijo.
Ključne besede: razvoj, prikolice, statika, težišče, dimenzioniranje
Objavljeno: 08.09.2021; Ogledov: 40; Prenosov: 12
.pdf Celotno besedilo (2,78 MB)

2.
Antirombi
Zala Kaiser, 2017, magistrsko delo

Opis: V magistrski nalogi bomo predstavili definicijo in osnovne lastnosti štirikotnika, ki ni romb, ki mu pravimo antiromb. To je štirikotnik očrtan krožnici s središčem v težišču štirikotnika. Potem bomo 'odrezali' trikotnik ABC s premico, da bomo dobili antiromb. Pokazali bomo, da obstajajo tri premice, ki skupaj s stranicami trikotnika ABC, tvorijo šestkotnik, očrtan včrtani krožnici trikotnika ABC.
Ključne besede: Antirombi, tangentni štirikotniki, težišče štirikotnika, perspektivna trikotnika, baricentrične koordinate
Objavljeno: 27.10.2017; Ogledov: 763; Prenosov: 81
.pdf Celotno besedilo (932,62 KB)

3.
Tehnološka analiza kombiniranega izsekovalnega orodja
Žiga Habjan, 2017, diplomsko delo

Opis: Namen diplomskega dela je izdelati tehnološko analizo že obstoječega kombiniranega izsekovalnega orodja. V industriji je ogromno orodij, ki so starejša in so še vedno v uporabi. Takšna orodja so bila navadno kupljena od podjetij, ki so jih prenehala uporabljati, vendar zanje niso imela ustrezne dokumentacije za vzdrževanje. Diplomsko delo bo tako vsebovalo vso potrebno dokumentacijo za orodje, katero potrebujemo v primeru, ko pride do obrabe ali loma orodja in je le-tega potrebno popraviti. Zato bosta potrebni demontaža in merjenje orodja za izdelavo CAD modelov v programskem paketu SolidWorks. Le-ti nam bodo služili za izdelavo delavniških risb in simulacijo orodja po metodi končnih elementov. Potreben je tudi preračun sil, ki se pojavijo pri samem procesu izsekovanja. Določiti moramo tudi materiale, ki jih lahko obdelujemo, težišče izsekovalne oblike ter stroj, na katerem lahko orodje uporabimo.
Ključne besede: : tehnološka analiza, izsekovalno orodje, SolidWorks, delavniške risbe, metoda končnih elementov, preračun sil, obdelovalni material, težišče, obdelovani stroj
Objavljeno: 10.10.2017; Ogledov: 585; Prenosov: 61
.pdf Celotno besedilo (2,68 MB)

4.
Birsanova hipoteza
Aleš Ploj, 2016, diplomsko delo

Opis: V uvodnih poglavjih diplomskega dela so vpeljani osnovni matematični pojmi in definicije, predstavljeno je življenje italijanskega matematika Giovannija Ceve ter opisan in dokazan njegov izrek o konkurentnosti treh daljic v trikotniku - Cevov izrek. Sledi obravnava Birsanove hipoteze za težišče trikotnika G. To hipotezo nato posplošimo na poljubno točko P v trikotniku ter izpeljemo in dokažemo neke vrste splošno enačbo za obstoj točke P*. V zaključnem delu s splošno enačbo obravnavamo obstoj točke P* za nekatere značilne točke trikotnika: središče očrtanega kroga O, središče včrtanega kroga I, višinska točka H, Gergonneova točka Ge, Nagelova točka Na in simedianska točka K. Te točke tudi opišemo. Na koncu se izkaže, da vseh sedem obravnavanih značilnih točk trikotnika lahko uvrstimo v dve skupini glede njihovega obstoja toke P*.
Ključne besede: Birsanova hipoteza, značilne točke trikotnika, konkurentnost daljic, Cevov izrek, težišče trikotnika, središčni kot, obodni kot, tetivni štirikotnik, sinusni izrek, kosinusni izrek, središče očrtanega kroga, središče včrtanega kroga, višinska točka, Gergonneova točka, Nagelova točka, simedianska točka
Objavljeno: 11.11.2016; Ogledov: 1053; Prenosov: 77
.pdf Celotno besedilo (1,43 MB)

5.
Pomen varovanja tovora v cestnem prometu
Matjaž Bratina, 2015, magistrsko delo/naloga

Opis: V nalogi smo s pomočjo strokovne literature predstavili kako pomembno je samo pritrjevanje tovora na tovorno ploščad med prevozom v cestnem prometu ter s preučevanjem dejanskih primerov iz prakse ugotovili katere fizikalne lastnosti tovora najbolj vplivajo na samo varnost prevoza. Menimo, da se prevozniki premalo zavedajo kakšni nevarnosti izpostavljajo sebe in druge udeležence v cestnem prometu, v kolikor zanemarjajo svoje obveznosti v zvezi pritrjevanja tovora. Celotno raziskavo smo razdelili na tri faze, in sicer smo v prvi fazi predelali teorijo, kjer smo se posvetili fizikalnim lastnostim tovora, teoriji privezovanja tovora na tovorno vozilo in načinu preiskovanja prometnih nesreč. V nadaljevanju smo s pomočjo spleta poiskali prometne nesreče, v katerih je bilo udeleženo vsaj eno tovorno vozilo. Prometne nesreče smo preučili in ugotovili vzroke njihovega nastanka. Na podlagi dejanskih primerov iz prakse smo nato primerjali posamezne fizikalne lastnost tovora in ugotavljali katerim izmed njih morajo vozniki posvečati največ pozornosti. Presenetila nas je ugotovitev, da sama masa tovora ne vpliva na obnašanje tovora med prevozom. Drugače povedano, če povečamo maso tovorne enote ne pomeni, da bo ta zdržala večje bočne pospeške in bo kasneje prišlo do zdrsa oziroma prevrnitve tovorne enote. V nasprotju z maso tovorne enote sta se, kot najpomembnejši fizikalni lastnosti, izkazali trenje ter težišče tovora. Pri tem smo ugotovili kako lahko vozniki sami pripomorejo k povečanju koeficienta trenja oziroma znižanju težišča tovorne enote. Z malo znanja in iznajdljivostjo lahko vozniki občutno prispevajo k izboljšanju odpornosti tovorne enote zoper zdrs oziroma prevračanje. V kolikor pri tem vozniki upoštevajo še »zlato pravilo« Navodil za varno nalaganje in pritrjevanje tovora v cestnem prometu, ki se glasi, da mora biti vsak tovor pritrjen kljub temu ali je to potrebno ali ne, je uspeh pri prevozu tovora v cestnem prometu zagotovljen.
Ključne besede: varovanje tovora, prometne nesreče, pospešek, težišče, trenje
Objavljeno: 11.12.2015; Ogledov: 1846; Prenosov: 264
.pdf Celotno besedilo (3,76 MB)

6.
Model reševalnega robota z ozirom na težišče
Denis Vinšek, 2014, diplomsko delo

Opis: V diplomskem delu je prikazan mobilni robot za reševanje ljudi. Najprej je predstavljen program SolidWorks in upravljanje tega programa. Tukaj je prikazano risanje in sestavljanje kosov v virtualnem svetu, v nadaljevanju pa še izgradnja programske kode XML, ki prav tako služi za izdelavo mobilnega robota v virtualnem svetu. Nato se obravnava namen izdelave v virtualnem okolju, kjer je potrebno preučiti težišče mas, ki so pomembne pri pravilnem delovanju mobilnega robota. Poleg tega je potrebno preizkusiti rezultate z realnim modelom, da se lahko preveri pravilnost simulatorjev in izdelave.
Ključne besede: SolidWorks, težišče, mobilni robot, izdelava modela, teža, virtualni svet
Objavljeno: 14.04.2015; Ogledov: 1003; Prenosov: 47
.pdf Celotno besedilo (5,01 MB)

7.
VAN LAMOENOV IZREK
Dominika Žugman, 2012, diplomsko delo

Opis: V diplomskem delu dokažemo van Lamoenov izrek, ki pravi, da središča očtranih krogov šestih trikotnikov, na katere težiščnice razdelijo dani trikotnik ABC, ležijo na krožnici. Kasneje vpeljemo enačbo stožnice skozi pet točk in omenimo Pascalov izrek na stožnicah. Nato preverimo dejstvo, da šest točk v ravnini vedno leži na krivulji drugega reda v primeru, ko so nosilke nasprotnih stranic šestcikla vzporedne. Kasneje s pomočjo omenjenih rezultatov dokažemo posplošitve van Lamoenovega izreka.
Ključne besede: Van Lamoenov izrek, središče trikotniku očrtane krožnice, težišče, višinska točka.
Objavljeno: 12.06.2012; Ogledov: 1622; Prenosov: 108
.pdf Celotno besedilo (1,89 MB)

8.
Iskanje izvedeno v 0.14 sek.
Na vrh
Logotipi partnerjev Univerza v Mariboru Univerza v Ljubljani Univerza na Primorskem Univerza v Novi Gorici