| | SLO | ENG | Piškotki in zasebnost

Večja pisava | Manjša pisava

Iskanje po katalogu digitalne knjižnice Pomoč

Iskalni niz: išči po
išči po
išči po
išči po
* po starem in bolonjskem študiju

Opcije:
  Ponastavi


1 - 2 / 2
Na začetekNa prejšnjo stran1Na naslednjo stranNa konec
1.
Podhranjenost pri otrocih s posebnimi potrebami
Adrijana Svenšek, 2019, diplomsko delo

Opis: Teoretična izhodišča: V zaključnem delu smo predstavili vzroke ter posledice nezadostnega vnosa hrane pri otrocih s posebnimi potrebami. Namen zaključnega dela je opisati ter raziskati najpogostejše težave otrok s posebnimi potrebami pri prehranjevanju ter ugotoviti povezavo med alergijami na katerokoli živilo ter podhranjenostjo. Raziskovalna metodologija: Pri pregledu slovenske ter tuje literature smo uporabili deskriptivno metodo dela, v raziskavi pa kvantitativno metodologijo. Kot raziskovalni inštrument smo uporabili anketni vprašalnik, s katerim smo anketirali starše otrok s posebnimi potrebami. Rezultate ankete smo obdelali s pomočjo računalniških programov Office Excel 2010 in IBM SPSS 23 in podatke prikazali opisno ter v tabelah. Rezultati: Ugotovili smo, da ima 25,7 % otrok s posebnimi potrebami težave s prehranjevanjem. Nezadosten vnos hrane v telo vpliva na izgubo mišične mase ter maščobe na določenih predelih telesa. 22,9 % otrok je občutljivih na določeno prehrano in imajo tudi nižji izračun ITM ter večje tveganje za podhranjenost. Sklep: Težave otrok s posebnimi potrebami ostajajo z leti enaka. Nekateri starši jih znajo reševati bolje, nekateri slabše. Prilagajanje vnosa hrane pri teh otrocih je ključnega pomena. Razvidna je potreba po pogostejših prehranskih pregledih v razvojnih ambulantah in posledično boljša edukacija staršev pri prepoznavanju vzrokov podhranjenosti.
Ključne besede: težave s prehranjevanjem, pediatrična prehranska presejalna orodja, prehrana, otroci, edukacija staršev, medicinska sestra.
Objavljeno: 01.10.2019; Ogledov: 542; Prenosov: 112
.pdf Celotno besedilo (673,86 KB)

2.
PALIATIVNA ZDRAVSTVENA NEGA PACIENTA Z NAPREDOVALIM RAKOM POŽIRALNIKA
Karmen Jurgec, 2016, diplomsko delo

Opis: Napredovali rak požiralnika je bolezen, ki je po svetu vedno bolj razširjena in ima slabo prognozo. Simptomi napredovalega raka požiralnika otežujejo pacientovo nadaljnje življenje. Največkrat izgubljajo telesno težo, kar vodi v kaheksijo. Namen diplomskega dela je opisati napredovali rak požiralnika, vzroke za njegov nastanek, odkrivanje in zdravljenje ter predstaviti paliativno zdravstveno nego pacienta z napredovalim rakom požiralnika.Teoretični del diplomskega dela smo oblikovali s pomočjo deskriptivne oz. opisne metode dela. V raziskovalnem delu diplomskega dela smo uporabili kvalitativno raziskovalno metodologijo. Izvedli smo študijo primera pacienta obolelega za napredovalim rakom požiralnika in ga obravnavali po procesni metodi dela. Ugotovili smo, da so najpogostejši negovalni problemi pri pacientu z napredovalim rakom požiralnika bolečina, ki ga ovira pri gibanju, neuravnovešena prehrana (manj kot telo potrebuje), kar vodi v kaheksijo, ter strah. Pacient z napredovalim rakom požiralnika ima težave z vzdrževanjem telesne teže, zato je potrebno, da upošteva nasvete zdravnika in medicinske sestre glede prehranjevanja in lajšanja bolečine. Potrebuje tudi pomoč družine in svojcev, ki so mu v oporo
Ključne besede: rak požiralnika, paliativna oskrba, bolečina, težave s prehranjevanjem.
Objavljeno: 11.11.2016; Ogledov: 908; Prenosov: 142
.pdf Celotno besedilo (870,87 KB)

Iskanje izvedeno v 0.07 sek.
Na vrh
Logotipi partnerjev Univerza v Mariboru Univerza v Ljubljani Univerza na Primorskem Univerza v Novi Gorici