| | SLO | ENG | Piškotki in zasebnost

Večja pisava | Manjša pisava

Iskanje po katalogu digitalne knjižnice Pomoč

Iskalni niz: išči po
išči po
išči po
išči po
* po starem in bolonjskem študiju

Opcije:
  Ponastavi


1 - 6 / 6
Na začetekNa prejšnjo stran1Na naslednjo stranNa konec
1.
Problem najstniških mater pri dojenju: pregled literature
Nika Mulej, 2019, diplomsko delo

Opis: V zaključnem delu smo predstavili najpogostejše probleme s katerimi se soočajo najstniške matere pri dojenju. Prav tako smo opisali kako zdravstveni delavci promovirajo dojenja in pripomorejo k večji pogostosti in kakovosti dojenja. Ugotovili smo, da se najstniške matere pri dojenju soočajo s fizičnimi in psihičnimi problemi. Fizični so sicer nekako neodvisni in se lahko pojavijo tudi, če ženska ni pod stresom in uživa v starševstvu. Psihični so tisti, ki vplivajo na potek dojenja, počutje matere in posledično tudi počutje otroka. Prav tako smo ugotovili, da imajo veliko vlogo zdravstveni delavci, saj lahko s pravilnim pristopom in načinom pripomorejo k večji motiviranosti pri dojenju med najstniškimi materami.
Ključne besede: Mladostništvo, težave pri dojenju, kakovost dojenja, zdravstvena nega, promocija.
Objavljeno: 06.03.2019; Ogledov: 849; Prenosov: 277
.pdf Celotno besedilo (697,14 KB)

2.
Izključno dojenje do šestega meseca starosti otroka
Barbara Kropej, 2017, diplomsko delo

Opis: Teoretična izhodišča: Dojenje je naraven način hranjenja dojenčkov in majhnih otrok. Izključno dojenje v prvih šestih mesecih življenja zagotavlja optimalno rast, razvoj in zdravje otroka. Pomembno je, da je udobno in da vzbuja ugodje posebnega zbližanja med materjo in otrokom. Namen diplomskega dela je predstaviti dojenje in težave pri dojenju. Ugotoviti želimo, ali so anketirane matere dovolj informirane o pomenu izključnega dojenja za njih in za otroka. Metodologija raziskovanja: Uporabili smo deskriptivno metodo dela z interpretacijo domače in tuje literature. Raziskava je temeljila na kvantitativni metodi dela. Anketni vprašalnik je sestavljen iz 22 vprašanj odprtega in zaprtega tipa. Dobljene rezultate smo obdelali statistično in jih ponazorili v grafičnem prikazu s programom Microsoft Office Excel. Rezultati: Rezultati so pokazali, da se anketirane matere zavedajo pomembnosti dojenja za njih in za otroka. Menijo, da so dovolj poučene o dojenju, vendar je njihovo znanje o dojenju pomanjkljivo. V povprečju so anketirane matere izključno dojile svoje otroke 4 mesece. Sklep: Raziskava je pokazala, da so ženske dobro informirane o dojenju, a je delež mater, ki svoje otroke 6 mesecev izključno dojijo zelo majhen. Dojenje je naravno, a je tudi umetnost, ki se jo je treba naučiti. Mati potrebuje strokovno pomoč, da prebrodi začetne težave.
Ključne besede: izključno dojenje, novorojenček, mati, težave pri dojenju, medicinska sestra
Objavljeno: 07.06.2017; Ogledov: 1012; Prenosov: 142
.pdf Celotno besedilo (895,56 KB)

3.
ZAGOTAVLJANJE KONTINUIRANEGA DOJENJA PRI NOVOROJENČKU IN DOJENČKU
Tjaša Juvan, 2014, diplomsko delo

Opis: Dojenje je komunikacija med otrokom in materjo, je ljubezen, toplina, varnost, sreča in nedvomno najboljša možna prehrana za otroka. Vendar pa kontinuirano dojenje ni tako lahko doseči, kot se sliši. Namen raziskave je bil ugotoviti, ali so matere dovolj informirane o pomembnosti kontinuiranega dojenja za novorojenčka in dojenčka ter o morebitnih težavah pri dojenju.
Ključne besede: Kontinuirano dojenje, novorojenček, dojenček, vloga očeta, težave pri dojenju, tehnike dojenja.
Objavljeno: 06.01.2015; Ogledov: 1167; Prenosov: 212
.pdf Celotno besedilo (657,19 KB)

4.
Začetne težave pri dojenju
Tjaša Frank, 2013, diplomsko delo

Opis: Dojenje je komunikacija med materjo in otrokom, je veliko več kot samo hranjenje. Je naravna metoda hranjenja otroka, je nekaj najlepšega in nujnega. Vendar polno dojenje otroka ni tako preprosto doseči, kot se sliši. V vseh porodnišnicah, pediatričnih in podobnih ustanovah, najdemo plakate o prednostih dojenja, zakaj dojiti in podobno. Nikjer pa ni moč zaslediti plakata, kako dojenje vzpostaviti in kako ravnati ob težavah. Namen diplomskega dela je bil predstaviti dojenje in začetne težave, ki se pojavijo bodisi pri materi ali otroku.
Ključne besede: Dojenje, materino mleko, začetne težave pri dojenju, matera, otrok, študija primera.
Objavljeno: 06.03.2014; Ogledov: 1299; Prenosov: 260
.pdf Celotno besedilo (1,08 MB)

5.
Začetne težave pri dojenju
Ksenija Zalar, 2012, diplomsko delo

Opis: Teoretično izhodišče: Diplomsko delo govori o začetnih težavah pri dojenju. Dojenje je zelo pomembno za novorojenčka in mater in ima številne prednosti za oba. Pri tem je zelo pomembno, da se mati za dojenje odloči že v času nosečnosti in da jo pri tem podpirata ter ji pomagata tudi partner in vsa družina. Začetne težave pri dojenju se pojavljajo tako pri materi kot pri novorojenčku. Pri prvi pristavitvi novorojenčka k prsim pomagajo medicinske sestre – babice v porodnišnicah. Najbolje za novorojenčka je, če je pristavljen k prsim v prve pol ure po rojstvu, saj je takrat njegov sesalni refleks najmočnejši. Namen: Namen diplomske naloge je ugotoviti, kakšne težave imata lahko pri dojenju mati in novorojenček ter kako lahko pri tem pomaga in svetuje medicinska sestra. Metode: Opravili smo študijo primera matere po enajstih funkcionalnih vzorcih Marjory Gordon. Rezultati: Študija primera je pokazala, da je imela mati največ težav že drugi dan po porodu, in sicer z razpokanimi in bolečimi bradavicami, pozneje pa tudi z zatrdlino v dojki. Novorojenček je imel težave predvsem z zaspanostjo, saj je večkrat spal tudi več kot štiri ure in pol, ter s prebavnimi motnjami – kolikami.
Ključne besede: novorojenček, dojenje, mati, porodnišnica, začetne težave pri dojenju.
Objavljeno: 15.01.2013; Ogledov: 1563; Prenosov: 334
.pdf Celotno besedilo (326,01 KB)

6.
Dojenje in začetne težave : diplomska naloga
Petra Korošec, 2008, diplomsko delo

Ključne besede: novorojenčki, matere, dojenje, začetne težave pri dojenju, porodnišnice
Objavljeno: 14.01.2009; Ogledov: 5570; Prenosov: 917
.pdf Celotno besedilo (420,03 KB)

Iskanje izvedeno v 0.26 sek.
Na vrh
Logotipi partnerjev Univerza v Mariboru Univerza v Ljubljani Univerza na Primorskem Univerza v Novi Gorici