| | SLO | ENG | Piškotki in zasebnost

Večja pisava | Manjša pisava

Iskanje po katalogu digitalne knjižnice Pomoč

Iskalni niz: išči po
išči po
išči po
išči po
* po starem in bolonjskem študiju

Opcije:
  Ponastavi


1 - 4 / 4
Na začetekNa prejšnjo stran1Na naslednjo stranNa konec
1.
TANGENTNI ŠTIRIKOTNIKI
Nina Krmelj, 2011, diplomsko delo

Opis: Tangentni štirikotnik je konveksni štirikotnik, ki mu lahko včrtamo krog. Štirikotnik je tangenten natanko tedaj, ko se simetrale njegovih notranjih kotov sekajo v eni točki. Prav tako je štirikotnik tangenten natanko tedaj, ko sta vsoti dolžin nasprotnih stranic enaki. Poleg omenjenih dveh najbolj znanih karakterizacij je v diplomskem delu predstavljenih še nadaljnjih pet karakterizacij tangentnih štirikotnikov. Med njimi je tudi Chaojeva karakterizacija tangentnega štirikotnika s polmeri včrtanih krogov štirih trikotnikov. Na koncu so dodane formule za izračun polmera tangentnemu štirikotniku včrtanega kroga, med katerimi je tudi formula, ki je nastala kot del rešitve naloge na nekem matematičnem tekmovanju na Kitajskem.
Ključne besede: tangentni štirikotnik, včrtana krožnica, radij štirikotniku včrtane krožnice, trikotniku pričrtana krožnica.
Objavljeno: 30.05.2011; Ogledov: 3392; Prenosov: 230
.pdf Celotno besedilo (1,64 MB)

2.
Arbelos, parabelos in f-belos
Viktorija Ternar, 2015, magistrsko delo

Opis: Magistrsko delo obravnava arbelos, parabelos in f-belos. Izhodišče predstavlja arbelos, to je lik omejen s tremi paroma dotikajočimi se polkrožnicami, katerih središča so kolinearna. Če polkrožnice nadomestimo z loki latus rectum parabol, dobimo njegov parabolični analog, ki se imenuje parabelos. f-belos pa je lik, ki predstavlja posplošitev tako arbelosa kot tudi parabelosa. V prvem poglavju so navedene definicija in elementarne lastnosti arbelosa. V drugem poglavju se najprej spomnimo osnovnih pojmov, povezanih s parabolo, nato definiramo parabelos in dokažemo analogne lastnosti kot pri arbelosu. V zadnjem poglavju definiramo f-belos, ki za osnovo vzame (skoraj) poljubno funkcijo, zvezno na intervalu [0,1] in odvedljivo na intervalu (0,1). Omejen je namreč s tremi poljubnimi, vendar podobnimi krivuljami, zato njegove lastnosti predstavljajo razširitev in posplošitev lastnosti arbelosa in parabelosa. V tem delu izpeljemo karakterizaciji arbelosa in parabelosa, kar je tudi osrednji rezultat tega magistrskega dela.
Ključne besede: arbelos, parabelos, f-belos, latus rectum, temenski paralelogram, tangentni paralelogram
Objavljeno: 05.06.2015; Ogledov: 837; Prenosov: 98
.pdf Celotno besedilo (1,49 MB)

3.
Mamikonov izrek za ravninska območja
Nika Gril, 2016, diplomsko delo

Opis: V diplomskem delu se ukvarjamo z računanjem ploščin ravninskih območij, ki jih določa Jordanov lok in popišejo tangentni odseki enake ali spremenljive dolžine. Najpreprostejši in motivacijski primer je prevedba kolobarja na ploščinsko enak krog. Posplošitev te ideje je Mamikonov izrek, ki ga formuliramo in dokažemo. Nato izrek uporabimo za ploščine likov, ki jih določajo graf potenčne oziroma eksponentne funkcije. Za konec določimo še ploščino pod enim lokom cikloide.
Ključne besede: Mamikonov izrek, tangentni šop, tangentni trak, ploščina, tangenta, podtangenta
Objavljeno: 12.05.2016; Ogledov: 445; Prenosov: 72
.pdf Celotno besedilo (882,40 KB)

4.
Antirombi
Zala Kaiser, 2017, magistrsko delo/naloga

Opis: V magistrski nalogi bomo predstavili definicijo in osnovne lastnosti štirikotnika, ki ni romb, ki mu pravimo antiromb. To je štirikotnik očrtan krožnici s središčem v težišču štirikotnika. Potem bomo 'odrezali' trikotnik ABC s premico, da bomo dobili antiromb. Pokazali bomo, da obstajajo tri premice, ki skupaj s stranicami trikotnika ABC, tvorijo šestkotnik, očrtan včrtani krožnici trikotnika ABC.
Ključne besede: Antirombi, tangentni štirikotniki, težišče štirikotnika, perspektivna trikotnika, baricentrične koordinate
Objavljeno: 27.10.2017; Ogledov: 450; Prenosov: 53
.pdf Celotno besedilo (932,62 KB)

Iskanje izvedeno v 0.11 sek.
Na vrh
Logotipi partnerjev Univerza v Mariboru Univerza v Ljubljani Univerza na Primorskem Univerza v Novi Gorici