| | SLO | ENG | Piškotki in zasebnost

Večja pisava | Manjša pisava

Iskanje po katalogu digitalne knjižnice Pomoč

Iskalni niz: išči po
išči po
išči po
išči po
* po starem in bolonjskem študiju

Opcije:
  Ponastavi


1 - 5 / 5
Na začetekNa prejšnjo stran1Na naslednjo stranNa konec
1.
Določitev robnih pogojev za izračun temperaturnih razmer z metodo končnih elementov na primeru varovalčnega ločilnega stikala : magistrsko delo
Anže Jerman, 2021, magistrsko delo

Opis: Pri razvoju nove generacije varovalčnega ločilnega stikala smo se odločili za uporabo 3D simulacij z metodo končnih elementov v programskem paketu Comsol Multiphysic. V omenjenem programu smo želeli izdelati simulacijski model, ki bi omogočal vnos dejanskega 3D modela izdelka, s katerim bi lahko računali temperaturne razmere, ki nastajajo na izdelku pri različnih obratovalnih pogojih. Pri tem smo naleteli na osrednji problem magistrskega dela, uporabe robnih pogojev za prenos toplote s prevajanjem, prestopom in sevanjem. Namen je izdelati simulacijski model varovalčnega ločilnega stikala za analizo dejanskih temperaturnih razmer, kot jih je mogoče izmeriti v elektrotehničnem laboratoriju na izdelku. Pozneje bi bil takšen model uporaben tudi pri izračunih ostalih elektrotehničnih izdelkov za potrebe določitve temperatur med obratovanjem. Z namenom simulacij temperature smo morali ugotoviti postopek, po katerem bi določili robne pogoje za prehajanja toplote glede na električne lastnosti izdelka. Izdelali smo simulacijski model in določili postopek uporabe robnih pogojev prehoda temperature. Primerjalno smo varovalčno ločilno stikalo pomerili tudi v elektrotehničnem laboratoriju ter izmerjene in izračunane podatke primerjali med seboj.
Ključne besede: prehodni pojavi, temperatura, kondukcija, konvekcija, talilni vložek, varovalčno ločilno stikalo, Comsol Multiphysics
Objavljeno v DKUM: 05.11.2021; Ogledov: 330; Prenosov: 24
.pdf Celotno besedilo (5,16 MB)

2.
Vpenjanje visokonapetostnih talilnih vložkov na vibracijskem stresalniku : diplomsko delo
Tadej Bevk, 2021, diplomsko delo

Opis: Visokonapetostne varovalke podjetja ETI Elektroelement, d. o. o., so namenjene varovanju visokonapetostnih električnih tokov. Sestavljene so iz podstavka in talilnega vložka, ki je napolnjen s kremenčevim peskom. Pri procesu polnjenja s peskom se uporablja vibracijski stresalnik, ki talilni vložek optimalno napolni in zagotovi varno delovanje celotne varovalke. Za pravilno obratovanje vibracijskega stresalnika je potrebno določiti ustrezno vpetje talilnega vložka, ki omogoča popoln prenos vibracij in skrbi, da vložek med obratovanjem ne pade z naprave. Diplomska naloga zajema modeliranje in analizo več vrst vpetij na stresalniku, določitev ustreznega vpetja in opis opravljenih meritev pospeškov vibracij na prototipnem vibracijskem stresalniku.
Ključne besede: visokonapetostne varovalke, talilni vložek, vibracijski stresalnik, vpetje talilnih vložkov
Objavljeno v DKUM: 06.09.2021; Ogledov: 277; Prenosov: 0

3.
Električna kontrola proizvodnega procesa nizkonapetostnih talilnih vložkov
Husejn Beganović, 2020, diplomsko delo

Opis: Diplomsko delo obravnava električno kontrolo redne proizvodnje nizkonapetostnih izdelkov talilnih vložkov. Sama družina NV-varovalk je zelo obširna, pri nalogi pa sem se osredotočil na določene izdelke. Predstavljena sta program in sestava NV-varovalke, njene prednosti in slabosti. Na podlagi opisanih preizkusov po standardu IEC 60296 pa sem v praktičnem delu opravil tiste teste, ki sem jih glede na razpoložljivo merilno opremo lahko izvedel.
Ključne besede: talilni vložek, NV, kontrola proizvodnje
Objavljeno v DKUM: 21.12.2020; Ogledov: 425; Prenosov: 28
.pdf Celotno besedilo (2,18 MB)

4.
Zaznavanje pozicije talilnega elementa v keramičnem talilnem vložku s Hallovo sondo
Uroš Polc, 2017, diplomsko delo

Opis: V diplomskem delu smo raziskovali možnost zaznavanje pozicije talilnega elementa v keramičnem talilnem vložku s Hallovo sondo. Najprej smo si izbrali primerno velikost vložka, nato pa smo raziskali fizikalno ozadje Hallovega pojava. Raziskavo smo nadaljevali s pomočjo meritev na več vzorcih in pri različnih tokovnih pogojih. Pri meritvah smo si pomagali tudi z računalniško simulacijo. Možnost zaznavanja s Hallovo sondo smo potrdili, zaradi uspešnega rezultata smo izdelali tudi predlog praktične rešitve.
Ključne besede: keramični talilni vložek, Hallov pojav, simulacija magnetnega polja
Objavljeno v DKUM: 09.10.2017; Ogledov: 681; Prenosov: 127
.pdf Celotno besedilo (3,61 MB)

5.
STISKALNICA ZA SUHO STISKANJE TALILNIH VLOŽKOV
Slavko Bonić, 2016, diplomsko delo

Opis: V diplomski nalogi smo naredili avtomatizacijo stiskalnice za suho stiskanje talilnih vložkov. Stiskalnici smo vgradili inkrementalni dajalnik impulzov, ki je nadomestil stikala na ekscentrski gredi, s katerimi je stiskalnica delovala po principu trdo ožičene logike. Inkrementalni dajalnik impulzov smo povezali s programabilnim logičnim krmilnikom SIEMENS SIMATIC S7-1200, v katerega smo vnesli razviti program za upravljanje stiskalnice. Zaradi lažjega rokovanja s stiskalnico smo na krmilnik povezali še nadzorno ploščo SIEMENS SIMATIC KTP 600, s katero lahko nadzorujemo delovanje stiskalnice. Izvedli smo tudi testiranje, zagon in napravo spravili v delovanje.
Ključne besede: avtomatizacija, stiskalnica, talilni vložek, programabilni logični krmilnik, SIEMENS SIMATIC STEP 7
Objavljeno v DKUM: 20.10.2016; Ogledov: 1139; Prenosov: 84
.pdf Celotno besedilo (3,42 MB)

Iskanje izvedeno v 0.1 sek.
Na vrh
Logotipi partnerjev Univerza v Mariboru Univerza v Ljubljani Univerza na Primorskem Univerza v Novi Gorici