| | SLO | ENG | Piškotki in zasebnost

Večja pisava | Manjša pisava

Iskanje po katalogu digitalne knjižnice Pomoč

Iskalni niz: išči po
išči po
išči po
išči po
* po starem in bolonjskem študiju

Opcije:
  Ponastavi


1 - 10 / 30
Na začetekNa prejšnjo stran123Na naslednjo stranNa konec
1.
Taktika v napadu iz osnovnega sistema igre 1-4-1-4-1 v sistem 1-3-2-4-1 : diplomsko delo
Mario Zimet, 2024, diplomsko delo

Opis: Diplomsko delo je sestavljeno iz dveh delov: teoretičnega in praktičnega. Namen diplomskega dela je bil predstaviti obstoječo teorijo s področja taktike v nogometu, kar je predstavljeno na začetku diplomskega dela, kjer so predstavljeni model nogometne igre, delitev taktike, taktika v napadu, nekaj obstoječih taktik ter prednosti in slabosti obravnavanih sistemov. V drugem delu naloge pa je na podlagi obstoječe teorije učenja moštvene taktike v napadu predstavljen prehod iz sistema 1-4-1-4-1 v sistem 1-3-2-4-1.
Ključne besede: taktika v napadu, taktika, nogomet, sprememba sistema
Objavljeno v DKUM: 09.04.2024; Ogledov: 27; Prenosov: 3
.pdf Celotno besedilo (2,97 MB)

2.
Model igre in taktika nogometnega kluba Ajax v ligi prvakov v sezoni 2018/2019 : diplomsko delo
Jan Puhner, 2024, diplomsko delo

Opis: Model igre in taktika v obrambi in napadu sta ena izmed ključnih faktorjev za doseganje vrhunskih moštvenih dosežkov v nogometu. Model in taktika morata biti razdelana in premišljena glede na tip nasprotnika proti kateremu ekipa igra. V primeru, da ima ekipa odlično razdelan model ter taktiko tako v napadu kot v obrambi, ne potrebuje največjih zvezdnikov nogometne igre za doseganje vrhunskih rezultatov. Dokaz temu je bila mlada ekipa Ajaxa, ki je v Ligi prvakov v sezoni 2018/2019 prišla v polfinale preko poraza močnega Real Madrida ter Juventusa in bila le par minut oddaljena od velikega finala lige prvakov. Namen diplomske naloge je predstaviti model nogometne igre in taktiko v nogometu, kar je opisano v začetku diplomske naloge, kjer je prav tako predstavljen razvoj lige prvakov ter zgodovina nogometnega kluba Ajax. Rezultate video analize in analize statističnih podatkov so prikazani ter opisani v drugem delu diplomske naloge. Cilj analiz je bil raziskati model igre in taktiko, ki je prinesla ekipi Ajaxa odličen rezultat v Ligi prvakov v sezoni 2018/2019. Pridobljeni podatki in rezultati so prikazani v tabelah ter med seboj grafično primerjani.
Ključne besede: nogomet, model igre, taktika, analiza podatkov
Objavljeno v DKUM: 27.02.2024; Ogledov: 138; Prenosov: 25
.pdf Celotno besedilo (4,04 MB)

3.
Taktika igre z igralcem manj pri nogometu : diplomsko delo
Niko Šalamun, 2023, diplomsko delo

Opis: Nogomet je kontaktni šport, zato velikokrat pride do prekrškov, ki so lahko kaznovani z rdečim kartonom in posledično z izključitvijo. Ekipe večinoma niso dobro pripravljene na izključitev tako soigralca kot nasprotnika. Naloga trenerja je, da po izključitvi prilagodi taktiko, predstaviti pa jo mora že na treningu, da so igralci pripravljeni na tako situacijo. Ob omembi nogometne taktike večina najprej pomisli na taktiko obrambe in taktiko napada, malokdo pa pomisli na taktiko igranja v napadu in obrambi z igralcem manj. Namen mojega diplomskega dela je bil raziskati različne taktične pristope, sisteme in vaje, ki se uporabljajo pri igri z igralcem manj. Prvi del se navezuje na osnovne pojme nogometne igre, taktike in sistemov, drugi del pa na osnovi teh pojmov opisuje različne sisteme in taktiko igre z igralcem manj. Diplomsko delo obravnava še primere treningov za igranje z igralcem manj.
Ključne besede: rdeči karton, taktika, sistemi z igralcem manj
Objavljeno v DKUM: 13.07.2023; Ogledov: 265; Prenosov: 41
.pdf Celotno besedilo (3,11 MB)

4.
Sistem igre nogometnih reprezentanc U 21 na evropskem prvenstvu v Mariboru : diplomsko delo
Nik Lašič, 2022, diplomsko delo

Opis: Namen diplomskega dela je preučiti sistem igre nogometnih reprezentanc Slovenije, Španije in Italije, ki so sodelovale na evropskem prvenstvu v Mariboru. Diplomsko delo je napisano v šestih vsebinskih sklopih. V uvodu so predstavljeni nogomet kot šport in značilnosti nogometne igre. V drugem poglavju so zapisani cilji diplomskega dela, ki sem si jih zastavil. V tretjem poglavju je predstavljena metodologija diplomskega dela. V četrtem poglavju so podrobno opisani faktorji, ki vplivajo na in so pomembni za izbiro samega sistema igre ekipe. V petem poglavju je podrobna analiza sistema igre posamezne reprezentance. Analiza vsebuje sistem, uporabljen ob začetku tekme, ob pozitivnem rezultatu, ob negativnem rezultatu in v drugih situacijah. Šesto poglavje predstavlja primerjavo sistemov igre vseh treh reprezentanc.
Ključne besede: nogometna igra, sistem igre, taktika, evropsko prvenstvo
Objavljeno v DKUM: 07.04.2023; Ogledov: 382; Prenosov: 40
.pdf Celotno besedilo (4,23 MB)

5.
Taktika v napadu v sistemu igre 1-4-4-2 : diplomsko delo
Tim Kovačec, 2023, diplomsko delo

Opis: Diplomsko delo je sestavljeno iz dveh delov: teoretičnega in praktičnega. Namen diplomskega dela je bil, predstaviti obstoječo teorijo s področja taktike v nogometu, kar je predstavljeno v začetku diplomskega dela, kjer je predstavljen tudi model nogometne igre in delitev taktike. V drugem delu naloge pa je na podlagi obstoječe teorije predstavljena metodika učenja (smiselno zaporedje vaje) moštvene taktike v napadu v sistemu 1-4-4-2 s pomočjo računalniškega programa Manager Tactics. Sredstva za učenje in razvijanje taktičnih znanj so vsa predstavljena tudi s slikovnim gradivom.
Ključne besede: Nogomet, taktika, taktika v napadu.
Objavljeno v DKUM: 10.03.2023; Ogledov: 557; Prenosov: 50
.pdf Celotno besedilo (1,77 MB)

6.
Razvoj in evolucija nogometnih formacij ter taktika svetovnih prvenstev 1930-1950 : diplomsko delo
Marko Škrlec, 2022, diplomsko delo

Opis: Diplomsko delo govori o nastanku in razvoju nogometne taktike ter o njenih igralnih sistemih. Glavni problem oziroma glavna tema diplomske naloge so svetovna prvenstva med 1930 in 1950, torej kako je bilo s taktiko v času druge svetovne vojne.
Ključne besede: Nogomet, svetovno prvenstvo, taktika, sistemi, formacije
Objavljeno v DKUM: 10.06.2022; Ogledov: 688; Prenosov: 32
.pdf Celotno besedilo (10,41 MB)

7.
Struktura rokometne igre : diplomsko delo
Rok Fridrih, 2021, diplomsko delo

Opis: V diplomskem delu predstavljamo elemente, iz katerih je sestavljena struktura rokometne igre. Strukturo igre lahko razdelimo na fazo obrambe in fazo napada, obrambo pa najpogosteje delimo na osebno, consko in kombinirano. Sistematično smo opredelili in klasificirali individualne, skupinske in skupne dejavnosti igralcev v fazi napada in obrambe. Prav tako smo obravnavali taktiko napadanja na različne conske obrambe. Osredotočili smo se na consko obrambo 6:0, saj je najpogosteje uporabljena obramba v sodobnem rokometu. Pri omenjeni obrambi smo opisali tudi napad glede na število igralcev v polju; igro 6:6 brez vratarja, 6:5, 7:6 in na kratko navedli prednosti in slabosti. Z zbranimi ugotovitvami v tej diplomski nalogi bo poenostavljeno načrtovanje učenja in treniranja rokometašev različnih starostnih kategorij, saj so predstavljene različne napadalne kot tudi obrambne situacije v rokometni igri. Strokovno delo bo v pomoč različnim trenerjem, saj zajema tako osnovne kot tudi zapletene kombinacije, med drugim predstavlja tudi podrobnejši vpogled v strukturo rokometne igre. Pomembno je, da trenerji poznajo svoje igralce in jih postavijo na položaje, ki so primerni zanje glede na njihovo znanje in njihove zmožnosti ter s tem prilagodijo kombinatoriko igre v napadu in v obrambi.
Ključne besede: rokomet, napad, obramba, taktika, tehnika
Objavljeno v DKUM: 14.01.2022; Ogledov: 698; Prenosov: 64
.pdf Celotno besedilo (1,91 MB)

8.
Postopoma do dinamične igre v fazi napada
Nejc Jan Matis, 2020, diplomsko delo

Opis: V diplomskem delu sem poskušal zajeti celoten koncept, kako postopoma razviti dinamično igro v fazi napada. Želel sem ugotoviti kateri faktorji vplivajo na dinamiko. Poleg tega sem želel ugotoviti, če obstajajo razlike v dinamični igri med ekipami iz najboljši nogometnih lig. Moj namen je bil narediti analizo iz pridobljenih statističnih podatkov v sezoni 2019/20, in sicer v prvi angleški, italijanski, nemški in španski ligi. V nadaljevanju sem opisal kako postopoma razvijamo dinamično tehniko in katere vaje so najbolj primerne. Nato sem navedel opis taktičnih elementov, ki so v fazi napada pomembni. Fazo napada sem opisal postopoma, sprva sem opisal prehod iz obrambe v napad in vse skupaj zaključil z zaključkom napada.
Ključne besede: motorične sposobnosti, dinamična tehnika, faza napada in taktika.
Objavljeno v DKUM: 05.02.2021; Ogledov: 789; Prenosov: 52
.pdf Celotno besedilo (2,25 MB)

9.
Organizacija in program dela "nogometne šole Zavrč - Cirkulane"
Mihael Leskovar, 2020, diplomsko delo

Opis: V diplomskem delu z naslovom Organizacija in program dela nogometne šole Zavrč-Cirkulane smo se osredotočili na predlog nove organiziranosti nogometne šole in program dela tehnike in taktike po mesecih za posamezno selekcijo. Opisali smo razvojne značilnosti otrok po starostnih obdobjih in predstavili osnovne ter nogometne motorične sposobnosti. Dodali smo tudi dejavnike, ki predstavljajo kriterij uspešnosti nogometaša v nogometni igri. Pred predlogom nove organiziranosti smo naredili analizo trenutnega stanja, v kateri smo predstavili trenutne selekcije, strokovni kader, materialne pogoje in načine financiranja nogometnega kluba. Pri novi organiziranosti nogometne šole pa smo predstavili novi predlagani organigram društva, načrtovano število selekcij in strokovnega kadra ter predvidene izboljšave infrastrukture in materialnih pogojev za treniranje. Opisali smo tudi način, na katerega bi pridobivali nove člane nogometne šole in izvedli selekcioniranje. Pred izdelavo programa dela po mesecih za selekcije od U-7 do U-15 in napotkov za trening starejših selekcij, ki jih v prihodnje načrtujemo, smo opisali še metodiko poučevanja, ki jo mora vsak trener dobro poznati, da jo lahko uporabi pri svojem delu. Prav tako smo na področju tehnike in taktike predstavili metodično lestvico in metode, ki jih trenerji upoštevajo pri učenju. Za posamezne selekcije smo opisali tudi razvoj motoričnih in funkcionalnih sposobnosti ter obdobja, ki so najučinkovitejša za razvoj le-teh. Namen diplomskega dela je izboljšati organizacijo dela za vse mlajše selekcije v klubu in pripraviti učni načrt za delo z mladimi nogometaši, natančneje člani nogometne šole Zavrč–Cirkulane za vse selekcije do vključno U-15, ter s tem pomagati pri ustanovitvi nogometne šole.
Ključne besede: nogometna šola, tehnika, taktika, motorično-funkcionalne sposobnosti, program dela po mesecih
Objavljeno v DKUM: 11.01.2021; Ogledov: 884; Prenosov: 81
.pdf Celotno besedilo (885,82 KB)

10.
Ustvarjanje igre v napadu
Nejc Šprinzer, 2019, diplomsko delo

Opis: Nogomet je moštvena igra, ki daje posamezniku možnost dokazovanja hkrati pa ga omejuje. Posameznik s svojim tehničnim znanjen z žogo in brez žoge vpliva na moštvo tako kot moštvo taktično vpliva na njega. Prav tako se velik pomen daje kondicijski in psihološki pripravi športnika. Bolj ko posameznik uspešno sodeluje z moštvom, večji bodo uspehi. Cilj nogometne igre je doseči več zadetkov kot nasprotnik v časovno omejenem okvirju. Nogometna igra v napadu sestoji iz prehoda iz obrambe v napad, priprave napada in zaključka napada. Za dosego zadetka je potrebna medsebojna usklajenost, prepoznavanje igralnih situacij in tehnično ter taktično znanje. Naloga trenerja je, da pripravi primerne vaje za razvijanje igre v napadu. Namen diplomskega dela je predstaviti in opisati področje nogometne igre v napadu, opisati model dveh trenutno vodilnih klubov, predstaviti različne dejavnike, ki vplivajo na uspešnost nogometne igre, na praktičnih vajah prikazati nove smernice za ustvarjanje igre v napadu in na osnovi teh vaj razviti lastni sistem in model igre za članska moštva.
Ključne besede: Nogomet, igra v napadu, taktika, model igre, trening
Objavljeno v DKUM: 22.11.2019; Ogledov: 1054; Prenosov: 115
.pdf Celotno besedilo (2,59 MB)

Iskanje izvedeno v 0.33 sek.
Na vrh
Logotipi partnerjev Univerza v Mariboru Univerza v Ljubljani Univerza na Primorskem Univerza v Novi Gorici